De meeste van onze gebieden maken deel uit van
#parkrivierenland
Natuurpunt onder druk door verkiezingskoorts
In de aanloop naar de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen is het woord ‘Natuurpunt' meer dan eens gevallen. De boerenprotesten gingen over inkomen dat veel te laag is en over de bedrijfsonzekerheid voor landbouwers in het dichtbevolkte Vlaanderen. De Europese regelgeving om kwetsbare natuur te beschermen, om de waterkwaliteit te verbeteren en om de uitstoot van koolstofdioxide equivalenten te verminderen was de spreekwoordelijke druppel die hun emmer ongenoegen deed overlopen. De Vlaamse regering had in de voorbije decennia de milieuproblematiek van de landbouw steeds voor zich uitgeschoven, maar onder druk van een arrest werd een stikstofdecreet gestemd. Ook dat was een doorn in het oog van boze landbouwers.
En toen vond een partijvoorzitter het plots ‘cool' om Natuurpunt te beschuldigen van alle problemen in de landbouw omdat Natuurpunt landbouwgronden omzet in natuurgebieden. De hele landbouwgemeenschap werd opgezet tegen Natuurpunt. De eigen problematiek van de landbouw in het dicht bevolkte Vlaanderen werd genegeerd om duizenden vrijwilligers van een organisatie met ruim 125.000 leden schuldig te maken aan zogezegd dreigende voedseltekorten en mogelijke verdwijning van de landbouw in Vlaanderen. No farmers, no food. Wat er niet bij gezegd werd is dat 25% van de huidige natuurbestemmingen op het gewestplan gebruikt wordt door landbouw en dikwijls zelfs in het kader van intensieve veeteelt.
Natuurpunt koopt inderdaad gronden met een landbouwbestemming op het gewestplan aan om landschappelijk erfgoed en biodiversiteit te behouden. Dat moet ook wel in onze regio, anders zou er nog minder natuurgebied dan er nu is. In de jaren 70 werden de gewestplannen immers in onze regio bestemd als landbouwgebied. Slechts 2% van alle bestemde landbouwgronden in Vlaanderen zijn onder natuurbeheer. Het gaat dan over marginale gronden voor de landbouw in verbindingspercelen, overstromingsgevoelige valleigronden, moerassen en elzenbroekbossen of heischrale graslanden. In feite gaat het om onlogische bestemmingen op de gewestplannen uit de jaren 70 die gecorrigeerd worden naar een gebruik dat de omgevingskwaliteit verhoogd. In de mate van het mogelijke schakelt Natuurpunt landbouwers in om deze gronden, binnen de milieugebruiksruimte, te gebruiken in hun bedrijfscontext. Natuurpunt Oude Spoorweg heeft in ons werkingsgebied contracten met enkele landbouwers voor een natuurvriendelijk gebruik van de bloemrijke graslanden. Als het heersende verdienmodel een klein beetje verstoord wordt door een langetermijnvisie voor een betere leefomgeving dan krijgt de natuursector de schuld. Hoe weinig vooruitziend kunnen sommige politieke partijen zijn om zonder enige nuance hierin mee te gaan. Lees goed 98% van de bestemde landbouwgrond in Vlaanderen valt niet onder natuurbeheer en daar kan landbouw voedsel produceren. Maar dan moet de landbouwsector zelf vermijden dat economische activiteiten die niet aan voedselproductie gerelateerd zijn de beste landbouwgronden inpalmen. De innames door paardenweiden en de versnippering van het landbouwgebied is in Vlaanderen tussen 2010 en 2023 volgens de VLM met 250% toegenomen.
En toen kwam bovendien voor de bossen en andere natuurgebieden die Natuurpunt beheert nog een andere belangengroep op de proppen. De grote landeigenaars vinden namelijk dat Natuurpunt de subsidies voor aankoop van natuurgebieden moet terugstorten, omdat Natuurpunt zogezegd een commerciële organisatie zou zijn en heeft daarvoor een klacht ingediend bij Europa. Het klopt dat we nu en dan biobieren, fruitsappen, kalenders, hout, … verkopen. De 'winst’ op die producten dient echter om de restfinanciering bij de aankoop van natuurterreinen af te betalen, om sommige beheerresten te laten verwerken, de nog niet erkende (dus ook niet gesubsidieerde) natuurpareltjes te onderhouden. Onze zogenaamde commerciële inkomsten gaan dus integraal naar of ter ondersteuning van het beheer van natuurgebieden. Natuurpunt heeft alle vertrouwen in onze rechtstaat en gaat met de steun van haar ruim 1250.000 leden en actieve vrijwilligers verder met de bescherming van de natuur.
Onze afdeling heeft ongeveer 90 hectare natuur beschermd (aangekocht of in beheer). Hiermee herstellen we de miskleunen van de jaren 60 en 70! We werken onder andere samen met de Dienst integraal waterbeleid van de provincie en het Regionaal landschap. Door samenwerking krijgen we de waterhuishouding in onze beekvalleien stilaan terug op orde, denk maar aan gebieden als de Babbelse Plassen en Schapenhagen in Kontich en de Babbelbeekse Beemden en de Goorbosbeekvallei in Duffel.
De voorbije zes jaar hebben we zowel met de gemeente Kontich als Duffel goed kunnen samenwerken. We hebben samen gebieden met financiële steun kunnen aankopen, aan bosuitbreiding gedaan, eenmalige natuurinrichting gedaan en nieuwe wandellussen gecreëerd. Wij hebben er vertrouwen dat de samenwerking ook de volgende legislatuur zal voortgezet worden. We vonden immers veel van onze punten en acties uit ons verkiezingsmemorandum in het verkiezingsprogramma van de meeste politieke partijen terug en we werden vaak bij naam genoemd. De voorbije legislatuur heeft bewezen dat samenwerken met Natuurpunt niet tegen de landbouw in gaat, maar veel maatschappelijke baten opleveren. Wie er ook aan het roer komt in Kontich of Duffel: we kijken vol vertrouwen om samen te werken met het nieuwe schepencollege en de gemeenteraadsleden.
Ondertussen is de Vlaamse regering Diependaele I geïnstalleerd. Een partij die Natuurpunt voorstelde als een gevaar voor de voedselproductie zit nu mee in deze regering. Meer nog, ze leveren ook de nieuwe minister van Landbouw en Omgeving (en dus ook natuur). Hopelijk vindt deze partij na de verkiezingskoorts hun redelijkheid terug en zien ze in waar de echte uitdagingen zitten voor de landbouw. Dat is namelijk in een veranderend klimaat en het binnen de agro-ecologische grenzen veilig voedsel produceren met respect voor het milieu.
Minister Jo Brouns laat alvast hoopvolle signalen horen door te stellen dat de polarisatie tussen landbouw en natuur moet stoppen en dat ze beiden nog de enige verdedigers zijn van de open ruimte. Ook al zijn we sceptisch, we geven hem alle kansen om het waar te maken en hopen inderdaad dat het nu tijd is voor rust. Praten mag ons echter niet in slaap wiegen. Als vrijwilligers van Natuurpunt willen we onze natuurgebieden (ook op slechte landbouwgronden ook al zijn deze herbevestigd als agrarisch gebied) vergroten, verder uitbouwen tot een natuurlijk netwerk voor meer biodiversiteit met zeldzame fauna en flora, voor meer waterberging, voor meer koolstofdioxideopslag, voor meer wandelmogelijkheden, voor meer rust, voor meer welzijn.
Basistekst: John Maes (voorzitter Natuurpunt beheer vzw)
Johan Asselberghs
Weetje (Bron: INBO 2024)
In Vlaanderen is zo’n 175.000 ha planologisch bestemd voor natuur, maar daarvan wordt nog altijd 45.000 ha gebruikt voor vaak intensieve landbouw.
In Vlaanderen is zo’n 783.000 ha planologisch bestemd voor landbouw, daarvan is minder dan 2% (± 17.500 ha) ingenomen door natuur.
Lokale verkiezingen 2024
Verkiezingsprogramma NVA Duffel
https://duffel.n-va.be/verkiezingen/programma
+ NVA wil de goede samenwerking met Natuurpunt voortzetten rond de uitbouw van natuurgebieden, waar er opportuniteiten zijn voor verdere uitbouw van natuur wil NVA Natuurpunt ondersteunen.
+ NVA wil samen met Natuurpunt het huidig bermbeheer verbeteren (conform de visie van Natuurpunt) en wil de behaagactie voortzetten, kiest voor bijenvriendelijke beplanting, planten voor meer biodiversiteit en een gratis boom actie.
+ NVA wil het project Springbos in de Goorbosbeekvallei volledig afwerken i.s.m. Natuurpunt en ORIOM.
+ NVA wil de uitbouw van het Natuurpark Rivierenland verder ondersteunen.
+ NVA wil een wandelverbinding tussen Schaaruit, Varestraat naar de Goorbosbeekvallei realiseren.
+ NVA wil een noordelijke ingang voor de Babbelbeekse Beemden vanuit de Missestraat (en andere trage wegen realiseren die in het RUP opgenomen zijn) en de Babbelbeekse Beemden krijgt een vogelkijkwand.
+ NVA wil verder ontharden en vergroenen waar mogelijk met lokale infiltratie (de wijk De Beunt wordt daarbij expliciet vernoemd).
+ NVA zet qua mobiliteit in op de kansen die de vernieuwde Netebrug aan het gemeentehuis biedt, maar wil de mobiliteit met open vizier bekijken. Ze sluit geen enkele (door een mobiliteitsstudie ondersteunde) financieel haalbare piste uit.
+ NVA ziet opportuniteiten om van de vernieuwde Netebrug een gezellige en groene ontmoetingsplek te maken.
+ NVA zet het RUP Duffel Oost in om de blauwgroene dooradering te versterken, om versnippering tegen te gaan, kansen te bieden aan flora en fauna en landbouw.
+ NVA wil het Van der Lindenplein vergroenen en verbinden met de Nete.
+ NVA snijdt geen woonuitbreidingsgebied aan en behoudt ze als open ruimte, zet in op kwalitatieve inbreiding.
+ NVA wil kwalitatievere bouwprojecten in de bestaande woonzone met veel groen, kansen voor fauna en flora.
+ NVA wil speelplaatsen en pleinen vergroenen en ontharden.
+ NVA wil invasieve exoten zoals Japanse duizendknoop actief aanpakken en bestrijden.
+ NVA streeft naar een klimaatneutraal Duffel tegen 2050 en zet hiervoor legislatuur overschrijdende acties op touw.
- Er werden geen echte minpunten gevonden die haaks staan op de Natuurpuntvisie.
Verkiezingsprogramma Groen Duffel
+ Groen Duffel wil de goede samenwerking met Natuurpunt voortzetten rond de uitbouw van natuurgebieden, waar er opportuniteiten zijn voor verdere uitbouw van natuur wil Groen Duffel Natuurpunt ondersteunen.
+ Groen Duffel wil samen met Natuurpunt het huidig bermbeheer verbeteren en wil de behaagactie voortzetten en kiest voor bijenvriendelijke beplanting en planten voor meer biodiversiteit en meer hagen en kleine landschapselementen i.s.m. Regionaal landschap, Natuurpunt en andere partners.
+ Groen Duffel wil het Natuurpark Rivierenland verder ondersteunen
+ Groen Duffel wil een wandelverbinding tussen Schaaruit, Varestraat naar de Goorbosbeekvallei realiseren en andere trage wegen uitbouwen.
+ Groen Duffel wil verder ontharden en vergroenen waar mogelijk met lokale infiltratie
+ Groen Duffel zet qua mobiliteit in op de kansen die de nieuwe Netebrug aan het gemeentehuis biedt en ziet opportuniteiten om van de vernieuwde Netebrug een gezellige en groene ontmoetingsplek te maken. Het wil geen tweede Netebrug.
+ Groen Duffel wil het RUP Duffel Oost afwerken om de natuur beter te beschermen en om de blauwgroene dooradering te versterken, om versnippering tegen te gaan, kansen te bieden aan flora en fauna en landbouw. Specifiek wil Groen Duffel de zone tussen Euster en Mijlstraat als open ruimte behouden.
+ Groen Duffel wil het rioleringsstelsel verder uitbouwen en noemt hier tal van straten op waaronder Senthout.
+ Groen Duffel snijdt geen woonuitbreidingsgebied aan en behoudt ze als open ruimte, zet in op kwalitatieve inbreiding.
+ Groen Duffel wil een betere bescherming van het bomenbestand door een stedenbouwkundige verordening die bomen beschermd. Er kan alleen gekapt worden mits compensaties en wanneer het noodzakelijk is. Ook een professioneel onderhoudsplan voor het eigen bomenbestand wordt als actie beschreven.
+ Groen Duffel wil speelplaatsen en pleinen vergroenen en ontharden.
+ Groen Duffel wil het Van der Lindenplein heraanleggen en meer linken aan de Nete als groen front.
+ Groen Duffel wil een betere verstandhouding tussen jeugd, sport en natuurverenigingen en wil bemiddelen tussen bewoners, natuurverenigingen en landbouwsector.
+ Groen Duffel wil een ambitieuzer klimaatbeleid met 40% reductie tegen 2030 en doet daar allerlei voorstellen en acties voor.
- Er werden geen echte minpunten gevonden die haaks staan op de Natuurpuntvisie.
Verkiezingsprogramma CD&V +
+ CD&V + wil met ons blijven samenwerken rond de gebieden (ze erkennen dat we hier de beheerder zijn en blijven).
+ CD&V + wil riolering aanleggen in Senthout zodat de laatste lozingspunten van de Arkelloop geraken.
+ CD&V + wil de vernieuwde wegen aanleggen met onthardingen en kwalitatief groen.
+ CD&V + wil het Van der Lindenplein vergroenen Volgende minpunten werden gevonden die haaks staan op de Natuurpuntvisie.
- CD&V + kiest voor een 2de Netebrug om de mobiliteitsknoop in Duffel op te lossen.
- CD&V + wil het RUP Duffel Oost finaliseren in samenspraak met de landbouwsector (Natuurpunt wordt daarbij niet genoemd).
Waarom staan deze twee punten haaks op de Natuurpuntvisie? Een tweede Netebrug is geen oplossing voor de mobiliteit, maar zal alleen meer verkeer aanzuigen. Bovendien zal het tracé veel natuur en bos vernietigen: een stuk van het Mouriaubos moet voor deze autoverbinding sneuvelen en hetgeen er nog rest van het bos zal versnipperd zijn. De fietsostrade zal geklemd liggen tussen de spoorweg en de nieuwe autoweg. Het is goed dat CD&V + het RUP open ruimte wil realiseren, maar wel vreemd dat een belangrijke speler en beheerder als Natuurpunt niet zou mogen meespreken in de finalisatie van het RUP Open ruimte Duffel-Oost.
Verkiezingsprogramma Vlaams Belang
https://duffel.vlaamsbelang.org/nl/site/programma
Bij Vlaams Belang vinden we op hun website geen programma specifiek voor Duffel, alleen nationale speerpunten waar we weinig of niets over natuur in terugvinden, laat staan punten uit het verkiezingsmemorandum.
Voor Kontich
Hier hebben we geen eigen analyse noch eigen verkiezingsmemorandum opgemaakt.
In Kontich heeft u de keuze tussen volgende lijsten. We zochten voor u het verkiezingsprogramma op. Kijk zeker wat er allemaal voor natuur inzit:
Verkiezingsprogramma NVA: https://kontich.n-va.be/verkiezingen/programma
Verkiezingsprogramma VLD lokaal: https://www.vldlokaal.be/verkiezingsprogramma
Verkiezingsprogramma SANDER: http://dorpslijstsander.be/
Verkiezingsprogramma CD&V: https://assets.nationbuilder.com/cdenv/pages/17736/attachments/original/1725910962/2024_Verkiezingsprogramma_cd_v_Kontich.pdf?1725910962
Verkiezingsprogramma Vooruit: geen programma gevonden
Verkiezingsprogramma Vlaams belang: geen lokaal programma beschikbaar, alleen nationale speerpunten
Gebied ten oosten van de Missestraat tot de grens met Lier blijft open ruimte
Met een arrest van de Raad van State is op 15 december 2020 een einde gekomen aan een jarenlange juridische strijd. Het beroep tegen het RUP Duffel West werd verworpen.
We keren even terug in de tijd om de inzet te kaderen. Op 6 april 2018 diende een serrist een beroepsschrift in tegen het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) Duffel West dat door de gemeenteraad was bekrachtigd op 11 december 2017. Met dit RUP werden onder meer onze natuurgebieden Babbelbeekse Beemden en Oude Spoorwegberm planologisch als natuurgebied bevestigd, maar ook open-ruimtegebieden (her)bestemd als natuurverwevingsgebied, landschappelijk waardevol, open agrarisch gebied en agrarisch gebied. Deze laatste bestemming bepaalt de plaatsen waar het lokaal serregebied zich verder kan ontwikkelen.
De serrist die het beroepsschrift indiende heeft een bedrijf ten westen van de Missestraat in de Roetestraat. Dit bedrijf ligt volgens het RUP in agrarisch gebied (artikel 1.1). Hier stelt er zich geen probleem voor hem. De serrist heeft echter ook sinds 2013 een akker in eigendom ten oosten van de Missestraat. Na het einde van het openbaar onderzoek over het ontwerp RUP diende hij nog snel een (nieuwe) omgevingsvergunningsaanvraag in voor de bouw en exploitatie van een 9 ha grote serre met bijhorende gebouwen op zijn akker. Deze klasse 1 vergunningsaanvraag werd op 18 februari 2018 logischerwijs geweigerd door de deputatie. In de weigering werd onder meer verwezen naar de nieuwe bestemming landschappelijk waardevol agrarisch gebied van het goedgekeurde RUP. De serrist besloot daarom op 6 april 2018 bij de Raad van State beroep in te dienen tegen het RUP Open Ruimte in de hoop dat het zou worden vernietigd, het gewestplan terug van kracht zou worden en hij alsnog een omgevingsvergunning voor zijn serre zou krijgen.
Het arrest van 15 december 2020 verwierp alle argumentatie in het beroep van de serrist. Het RUP blijft dus bestaan, de nieuwe planologische bestemmingen in heel Duffel West blijven dus behouden.
We zijn erg verheugd, want bij vernietiging van dit RUP zou niet alleen de open ruimte bedreigd blijven, maar zou
ook verdere uitbouw van onze projectgebieden Babbelbeekse Beemden en Oude Spoorwegberm ernstig gehypothekeerd zijn.
Een dankwoord aan wijlen Mieke Lemmens die de buren wist te verenigen in een actiecomité om
samen met Natuurpunt te strijden tegen de komst van de serre en aan Pieter Perdieus die een
advocaat aanstelde en namens het actiecomité als tussenkomende partij optrad.
Johan Asselberghs
Verkiezingsmemorandum 2018 van Natuurpunt Oude Spoorweg aan Duffel
de resultaten
Op 6 februari 2018 stuurden wij ons verkiezingsmemorandum aan de plaatselijke politieke partijen van Duffel. In dit memorandum staan 30 acties en ideeën hoe we samen met het nieuwe gemeentebestuur van Duffel de gemeente aantrekkelijker, groener en natuurlijker kunnen maken, maar ook hoe we de uitdagingen van de toekomst zullen aan kunnen.
Hun antwoorden kan je lezen in één globaal document. Klik hier om het te downloaden.
Elke partij kreeg ook de mogelijkheid nog opmerkingen te maken. Indien je die wil lezen klik je op de naam van de partij, dan krijg je hun eigen document.
CD&V - Groen - NV-A - Open VLD - PVDA - Team2570
Verkiezingsmemorandum 2018 van de Kontichse milieuraad
Voor de gemeente Kontich werkte Natuurpunt naar aloude traditie via de milieuraad mee aan een verkiezingsmemorandum. De rode draad van dit memorandum wordt gevormd door de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's - Sustainable Development Goals).Deze zijn opgesteld door de Verenigde Naties en worden gepromoot als de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. De milieuraad heeft ze vertaald naar lokale doelen en acties. Van zodra de nieuwe colleges geïnstalleerd zijn en de schepen van leefmilieu en burgemeester bekend zijn, zullen we uiteraard opnieuw in gesprek gaan.
Je kunt het memorandum hier lezen.
We zijn blij met de unanieme goedkeuring van het RUP open ruimte in Duffel!
Natuurpunt Oude Spoorweg pleit al jaren voor een verfijning van het huidige gewestplan in Duffel West en is dan ook blij dat het Ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) open ruimte door de Duffelse gemeenteraad van 12 december 2017 is goedgekeurd. Hiermee realiseert de gemeente één van onze speerpunten uit het vorige verkiezingsmemorandum. Aan dit RUP is bijna 10 jaar gewerkt en eindelijk is het een feit. We zijn ook vooral blij dat alle politieke partijen het RUP hebben goedgekeurd, waardoor er met een grote eensgezindheid is gekozen voor een lokale betonstop. Dit RUP was nodig om de resterende open ruimte en de nog aanwezige natuur planologisch beschermen. Dit was zeker nodig, zoals blijkt uit de lopende omgevingsvergunningsaanvraag ten oosten van de Missestraat. We zijn ook blij met de inhoud van het RUP. Zo krijgen onze 2 natuurgebieden Babbelbeekse Beemden en Oude Spoorwegberm, samen met enkele oud bosrelicten aan of in de buurt van de Oude Spoorwegberm de planologische bescherming natuurgebied.
Hier vormt het watersysteem en natuur samen de hoofdbestemming. Rond onze projectgebieden is er ook natuurverweving afgebakend, wat belangrijk is als buffer. Ten oosten van de Missestraat is de hele bestaande open ruimte nu planologisch beschermd, terwijl het grote landbouwgebied tussen de Kruisstraat en Franselei serrevrij blijft. Bestaande serres behouden hun rechtszekerheid. Een minpunt in het RUP is dat er gekozen is voor het maximumscenario rond serrebouw waardoor in de open ruimte in de omgeving van de Draakbosweg toch serres kunnen gebouwd worden. Pluspunt ten opzichte van het vroeger geldende gewestplan is wel dat nu de mobiliteitsimpact moet meegenomen worden bij het afleveren van een vergunning.
Kijk ook naar volgende info:
http://www.rtv.be/artikels/open-ruimte-duffel-west-voortaan-beschermd-a47687
https://www.hln.be/regio/duffel/rup-open-ruimte-krijgt-groen-licht~a9a36824/
https://groenduffel.be/duurzaam/groen_maakt_mee_werk_van_open_ruimte
Opmerkingen over de website zijn altijd welkom via mail info@natuurpuntoudespoorweg.be
Je bent nog geen lid van Natuurpunt en je wilt de natuur steunen? Voor maar €38 per jaar draag je met heel je familie bij aan heerlijke natuur in je buurt !
Wil je de natuur in onze regio extra steunen? Stort dan een bedrag (vanaf €40 fiscaal attest) en help de natuurgebieden in je streek te beheren, te versterken en uit te breiden!
Blijf je graag op de hoogte van wat er leeft in onze afdeling? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief !
Wil je je inzetten om, wanneer het jou uitkomt en naar jouw mogelijkheden, als vrijwilliger in onze afdeling te helpen in de natuur of bij andere taken.
Bekijk de recente waarnemingen die in ons werkgebied werden opgetekend.