Goorbosbeekvallei

de GoorbosbeekvalleiDe Goorbosbeekvallei maakt deel uit van het dubbelreservaat Mosterdpot-Goorbosbeekvallei. Het ligt ten zuidoosten van de fiets-o-strade Antwerpen-Mechelen en de N14 tussen Duffel en Mechelen.

Het is een groene oase op de grens van Duffel en Sint-Katelijne-Waver, bevloeid door Goorbosbeek en Bemortelloop en ondanks de relatief kleine oppervlakte doorkruist de wandelaar diverse interessante biotopen.

Langs de spoorweg Antwerpen/Brussel een zomereiken-berkenbos met gevarieerde bosrand: een prachtige plaats voor fungi en voorjaarsbloemen. Verder een lager gelegen, vochtig natuurpareltje met middenin de poel “het Wiel”: plek bij uitstek voor amfibieën.

Het pad leidt je dan naar 3 ha bos waarvan het grootste stuk deel uitmaakte van het historische, veel grotere “Bois De Goor”. Bos en houtkanten herbergen nog de typische oude bosflora: slanke sleutelbloem, gevlekte aronskelk, bosanemoon. De populierenaanplant maakt stilaan plaats voor eik, els en es.  Het meest oostelijk gelegen bosgedeelte over de Goorbosbeek ligt beduidend lager dan  de rest.  Bij zware regenval fungeert het als overstromingsgebied en behoedt alzo de stationswijk van Sint-Katelijne-Waver van wateroverlast.

Wil je graag iets vragen/signaleren over dit gebied of wil je geïnformeerd worden over geplande acties? Stuur dan een mail naar de conservators, je vraag wordt zo snel mogelijk beantwoord: klik hier.

De Goorbosbeek
Zicht op bruggetje trage weg
Trage weg Goorboslei
het Wiel