Hylakrant_2019

HYLAKRANT 2019

Relaas van de paddenoverzet 2019

Hylakrant 29/2019 - 2019/03/20 - Paddentrek nog niet helemaal gedaan, maar wel in eindfase


Dit is wellicht één van de laatste Hylakranten. Na enkele frissere avonden die bijna niets opleverden, hadden we woendag 20 maart een betrokken avond dankzij een zwak warmtefront. Ook de luchtsoort was goed: vochtige zeelucht en zo'n 11 graden. Regen viel er niet maar het was zo goed als windstil. Je kan dat eigenlijk omschrijven als ideaal paddentrekweer. En de padden ze kwamen opdagen: om 19.27 uur werd een eerste terugtrekker gevonden op de weg. Na half acht vonden we er erg verspreid nog meer, meestal terugtrekkers. Net toen we dachten dat het uitsluitend terugtrek zou zijn, vonden we een eerste amplexus op de weg:  duidelijk heentrek. In totaal vonden we 3 amplexus op de weg, waarvan jammer genoeg 1 verkeersslachtoffer. In totaal vonden we tussen 19.27 uur tot 21.15 uur 32 dieren.


Wat zegt dit nu? De heentrek paddentrek is nog niet helemaal voorbij, dat tonen de amplexus aan. Ook in de emmers werden er nog andere koppels gevormd. Toch zou het bij deze weersomstandigheden veel drukker moeten zijn. Met dit weer  10 avonden geleden  hadden we wellicht een topavond meegemaakt. 32 dieren is niet echt slecht,  een topavond kan je dit absoluut niet noemen. De (laatste) achterhoede was vanavond nog  richting de poelen aan het trekken, terwijl de rest van de bende zijn ding heeft gedaan en al terug wegtrekt. De sloot ligt ook vol eiersnoeren, en dieren waren er nauwelijks te zien. Bruine kikkers waren nog wel actief, ook al liggen er veel klompen kikkerdril, heel actief eigenlijk waardoor je van redelijk ver de knorconcerten kon horen.


Met de dieren van vanavond erbij zitten we nu aan 2.133 dieren. Naar alle verwachting zal de komende avonden de paddentrek verder uitbollen tot het helemaal gedaan is, dus echt spectaculair zal het aantal niet meer aandikken. Topavonden verwachten we niet meer na vanavond, maar zolang we koppels vinden is de heentrek nog niet voorbij en ook deze achterhoede trachten we zoveel mogelijk te helpen. Donderdagavond lijkt het opnieuw eerder bewolkt te zijn en kan de avond dus zacht zijn na maximumtemperaturen die 15 graden kunnen halen, maar ook opklaringen zijn niet uitgesloten want vrijdag zou het uitgesproken zonnig zijn dankzij een drogere luchtsoort. Wellicht krijgen we opnieuw wat terugtrekkers op donderdagavond vanaf zowat half acht en wie weet nog wat extra achterhoede heentrek. Wie wil mag nog altijd komen helpen want op 20 maart vielen 6 verkeersslachtoffers waaronder een kostbare amplexus. Met hoe meer we zijn hoe minder kans dat er tijdens dit soort uitbollende kwakkelavonden slachtoffers vallen.


Wil je dus nog padden komen rapen: het zijn de laatste avonden en binnenkort is de paddenoverzet 2019 definitief voorbij, wanneer laten we weten in waarschijnlijk de laatste Hylakrant van 2019.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant  28/2019 - 2019/03/17 - Te koud voor (veel) paddentrek


Achter het koufront zat inderdaad onstabiele lucht met koude bovenluchten. Dit leverde enkele maartse buien op met hagel. Er was 5 à 7 graden voorspeld in de polaire lucht, het werd slechts 2 à 3 graden na enkele stevige hagelbuien met wat natte sneeuw in de laatste bui vlak voor de avond. De straat lag dus nat maar op op één terugtrekkende pad na werd er niets gevonden na 5 controle ritjes. Wat dat beest bezielde is niet duidelijk om bij 2 graden te trekken, maar het was dus te koud voor echte paddentrek.

Maandagavond zitten we nog steeds in de polaire lucht. Dankzij de stijgende luchtdruk zullen de maartse buien geleidelijk aan onderdrukt worden en de opklaringen breder worden. Maandagavond zal droog verlopen, afhankelijk van de bewolking zullen de temperaturen ergens tussen de 2 tot 6 graden liggen. Te koud voor paddentrek, maar onze dagverantwoordelijke zal controleren.


De komende dagen wordt de polaire lucht stilaan verdreven door wat zachtere lucht waardoor de maxima tegen het einde van de week boven de 10 en zelfs naar 15 graden stijgen. De hogedruk wordt alsmaar sterker waardoor neerslag er niet meer bij is. Wolken of geen wolken is moeilijk te voorspellen, want dat hangt af van de ligging van het hoog en daar zijn de weermodellen het niet allemaal over eens. Indien zeelucht aangevoerd wordt is er een grote kans op wolken, dat zou dinsdag en woensdag het geval zijn. Indien het eerder landlucht zou worden verdwijnen de wolken, dat zou vanaf donderdag het geval zijn. De bewolkingsgraad wordt dus belangrijk, zeker wanneer de avond begint. Wanneer er veel opklaringen zijn wordt het warmer overdag maar zal het snel afkoelen in de avond, als het bewolkt blijft verliezen we wat in de maxima maar gaat de uitstraling minder snel in de avond en dat kan dan een positieve invloed hebben op paddentrek. Afwachten maar wat het wordt.


We blijven het paddenfront in het oog houden. Mogelijk ontvangen jullie nu een tijdje geen Hylakrant meer tot er opnieuw kans is op paddentrek als die er überhaupt nog komt. Gaat het aantal van 2.100 dieren nog aandikken of wordt dit het eindtotaal voor 2019? Binnenkort hopelijk het antwoord.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 27/2019 - 2019/03/16 - Paddentrek lijkt wel herbegonnen:  terugtrek maar evenzeer heentrek


De paddentrek verloopt erg atypisch dit jaar. Vrijdagavond was een complete verrassing die we nooit eerder meemaakten. Blijkbaar was het op de andere plaatsen ook goed prijs, maar eerst naar afgelopen zaterdag.

Die was veel minder een verrassing en een logisch vervolg op vrijdag: met 12 graden in de avond ruim 2 graden warmer dan 15 maart en toch werd het een mindere avond. Ten eerste ontbrak de regen en ten tweede was spelbreker wind er ook. Deze laatste trok in de loop van de avond en nacht nog aan vooraleer een koufront met regen ons in de late nacht bereikte. Uiteindelijk leverde 16 maart 86 dieren op, wat een behoorlijke avond is. Nog steeds heentreks: 4 amplexus op de weg en evenveel gevormd in de emmer zelf. Verder vonden we ook heel veel vrouwtjes, terwijl dat normaal mannetjes moeten zijn, dit wijst dan weer op terugtrek. Bedankt aan de vrijwilligers die mijn oproep beantwoordden om mee te komen helpen. Ze werden op enkele cruciale plaatsen zoals het Senthout ingeschakeld om de dieren daar tijdig weg te plukken zodat we het aantal verkeersslachtoffers binnen de perken konden houden.


Met deze dieren erbij zitten we nu aan 2.099 dieren, daarmee laten we nu ook het jaar 2002 (2.030 stuks) achter ons en klimt paddentrek 2019 naar plaats 6 op de 24 jaren waarin we op Senthout padden overzetten. 5 jaren doen dus nog altijd beter en om opnieuw in rang te stijgen moeten we zondagavond het aantal van 16 maart minstens evenaren. Op basis van het verwachte weer betwijfel ik dit gaat lukken. Zoals al aangehaald trekt laat vannacht een koufront over en daardoor dalen de temperaturen snel omdat we in polaire lucht terechtkomen. Koude bovenluchten ook, waardoor zondag enkele stevige buien achter het koufront zich zullen ontwikkelen mogelijk met hagel en onweer. Die buien nemen we mogelijk mee, maar ook brede opklaringen tussen de buien laten het flink afkoelen zodat we in de avonduren met 6 à 7 of zelfs 5 graden tevreden moeten zijn. Wellicht zullen toch een aantal dieren de oversteek wagen, zeker als er nog heentrek zou zijn. De terugtrekkers zullen zich wellicht niet laten zien en, eens uit de poel, ergens vlakbij wegkruipen. Dat er nog heentrek zou zijn is niet uitgesloten, want vandaag was er (na enkele avonden niets meer) opnieuw activiteit in de poel van de volledig overstroomde Babbelbeekse Beemden. Tal van koppeltjes zwommen rond, dus een scenario van een nieuwe eierlegging komt eraan, wat atypisch is, normaal eierlegging allemaal te samen en daarna iedereen weg. Niet dit jaar zo te zien wat de voorspelling zeer moeilijk maakt.


Wat is er aan de hand en wat zien we op terrein?

Door het bijna zomerse weertype van vroeg in februari trokken al heel wat padden naar de poel en hebben ondertussen allemaal hun eitjes afgezet en maken nu van de wat zachtere avonden gebruik om zich terug te trekken. Zeker vrouwtjes padden willen na de eierlegging meteen weg zodat andere mannetjes die geen partner vinden hen niet beklauteren en dat is dus waarom we veel vrouwtjes vinden op straat, terwijl dat meestal mannetjes zijn. Dat verklaarde dus de enkele avonden leegheid op de poelen van volwassen dieren.

Blijkbaar waren er tegen de verwachtingen in ook nog veel meer heentrekkers die nu pas arriveren aan de poel of wakker geworden zijn. De uitdrogende wind zat daar zeker voor iets tussen. Als ik mijn statistieken bekijk was er bij windstil weer in februari soms meer trek bij dezelfde en lagere temperaturen dan bij veel winderige avonden in maart. De avond van 15 maart was er ook veel wind maar die had geen invloed daar het kletsnat was. We kregen een verwachte terugtrek maar ook nog een golf aan minder verwachte heentrek.


We zijn nog altijd maar midden maart. Als ik na vrijdagavond een ding geleerd heb door de paddentrek van 2019 dan is het om geen paddentrek meer af te blazen half maart, maar gewoon te wachten op ideaal weer. Weer zoals vrijdagavond dus en wanneer dan nog amper een dier te vinden is kan je de paddentrek beëindigen, eerder niet.

 

Volgende week zal de trek weer (bijna) helemaal stilvallen.  We gaan immers onder impuls van een hogedrukgebied droog weer krijgen, de wind valt wel weg, maar daarvoor krijgen we koudere avonden en nachten in de plaats. Eigenlijk herbegint het februariweer met eerst polaire luchtsoort maar daarna wordt het zachter. Waakzaamheid is de boodschap, want niets is wat het lijkt. Terugtrekkers verschuilen zich in de buurt van de poel en heentrekkers (als ze er nog zijn) zullen misschien wel in de vroege avonduren op stap gaan om daarna ook weg te kruipen. De paddentrek sputtert misschien volgende week maar dat betekent daarom niet dat het voorbij is. Ten laatste begin april het antwoord: pas als het ideaal paddenweer is en er worden geen dieren meer gevonden op de weg, beschouwen we de actie officieel als beëindigd.


We gaan dus nog door. Voorlopig houden we het zondagavond op een kleine trekpiek in de vroege avond. Afhankelijk of de straat nat ligt, er wolken of opklaringen zijn, kan de intensiteit wat meer of minder zijn. Jouw bijdrage blijft belangrijk om het aantal slachtoffers te beperken. We ontvangen jullie met veel plezier. Is er niets op straat te vinden dan kan een zaklampsessie in de Babbelbeekse Beemden een interessant alternatief zijn, er is altijd nog wel iets te beleven op het paddenfront.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 26/2019 - 2019/03/15 - Gietende regen bij 10 graden: dan krijg je een onverwachte topavond


Wat was me dat vanavond! Een heel actief koufront dat normaal ten zuiden van ons zou doortrekken schoof 100 km noordelijker op om  zijn meest intense lading regen bij het vallen van de avond precies boven ons te lossen. Met momenten gietende regen en een graad of 10 en vergeleken met vorige avonden iets minder wind: ideaal paddenweer dus, maar waren er ook padden? jawel en het was goed prijs.

Door het  regenweer was het een half uur vroeger donker dan de vorige avonden en begon de trek al vanaf 19.00 uur. In het begin van de avond stond onze dagverantwoordelijke er helemaal alleen voor ondanks mijn oproep toch te komen naar de actieplaats. Jammer dat er niemand was, want we konden echt wel iedereen gebruiken deze avond. Gelukkig heb ik mijn afspraak ter plaatse geannuleerd en even later waren we al met 2 ploegen. Uiteindelijk konden we nog een andere dagverantwoordelijke in allerijl optrommelen en waren we net genoeg minimaal bemand om de meeste schade te voorkomen. Aan de aanwezige dagverantwoordelijken een hele dikke pluim. Auto in, auto uit en ondertussen op 10 seconden tijd doornat zijn om padden te redden, je moet het toch maar doen hé! Bedankt daarvoor.

Dat we maar liefst 306 dieren zouden registreren deze avond (tot 22.30 uur) hadden we in onze stoutste dromen niet (meer) verwacht. Omdat we maar met 3 ploegen waren was het hard werken en stressvol. We deden wat we konden,  helaas kregen we minstens 30 verkeersslachtoffers pad te zien en ook 11 salamanders werden naar de naar de haaien gereden. Onmogelijk om met 3 ploegen alles te tijdig in de emmers te krijgen.


In het begin leek het alleen op terugtrek uit te draaien, vooral aan het Senthout kwamen ze met velen vanuit de weide grenzend aan de overstroomde Babbelbeekse Beemden de straat op, maar al gauw vonden we ook een amplexus en in totaal zouden we er maar liefst 15 vinden. In de emmer waren er nog eens een 7-tal gevormd in de emmers, echte heentrek dus zonder enige discussie. Door de regen ook veel kikkers. Ons voorlopig subtotaal steeg van 15 naar 37, meer dan een verdubbeling. Zowel bruine als groene kikkers waren present. Kortom 15 maart en 28 februari waren  topavonden in de paddenoverzet van 2019.


Wat wordt het zaterdagavond 16 maart? Normaal gezien blijft het regenachtig tot zaterdagmiddag en dan zouden er opklaringen komen en wordt het droger, wel zacht weer tot misschien wel 14 graden. Niet alle weermodellen zijn het eens met de timing en dat zou ons wel eens parten kunnen spelen. Na een avond als deze blijven we meer dan waakzaam en is ook alle hulp nog altijd welkom, want paddenoverzet voorspellen  blijft een huzarenstukje. Misschien is vanavond deel twee van de heentrek begonnen, of was het een laatste piek? In alle geval weten we niet hoe het paddenfront zich tot en met zondag verder zal verlopen, daarna wordt het te koud zowel overdag als in de avond en nacht, hoewel ook hier heeft de paddentrek 2019 zich met 4 graden niet aan de normale regels gehouden, dus … .


Kom gewoon langs om ons bij te staan als het zou nodig zijn zoals vrijdagavond. Valt de intensiteit tegen dan hebben we meer tijd voor wat educatie over amfibieën.

Wat het ook wordt op het paddenfront: er valt altijd wel iets beleven.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 25/2019 - 2019/03/14 - Vanavond nog wat heentrek maar ook  terugtrek


Na een kletsnatte dag door een heel actief front bij zowat 12 graden overdag werd het vanaf 3 uur droog en verschenen er soms brede opklaringen. Het kwik bleef de hele avond redelijk stabiel rond 8 à 9 graden hangen. Zou deze avond nog paddentrek opleverenen zo ja hoeveel, zou het heen- of terugtrek zijn als we iets vonden? Het antwoord: het eerste dier werd gevonden om 19.27 uur en het was een terugtrekker. Net toen we dachten dat het bij terugtrek zou blijven, bleek dat er ook nog heentrek was: een amplexus kroop over de straat. We vonden ook grijpgrage mannetjes, ook ontegensprekelijk heentrek. Lege vrouwtjes wezen dan weer op terugtrek. Tussen 19.27 uur en 21.30 uur vonden we 25 padden, waarvan 2 verkeersslachtoffers, 2 koppels op de rijweg zelf en de vorming van 2 koppels in de emmer. Gezien de weersomstandigheden een laag aantal.

Ons totaal voor 2019 heeft de 1.700 dieren nu overschreden (1.712 om precies te zijn), hoeveel er nog zullen bij komen is minder duidelijk. De paddentrek is dus nog niet helemaal afgelopen en zolang we heentrekkers waarnemen blijft de actie doorlopen.

Zowel vrijdag-, zaterdag- als zondagavond zullen de weersomstandigheden voldoende goed zijn en is er nog uitbollende heentrek en terugtrek mogelijk. Wanneer de achterhoede nu echt stopt weten we niet exact.

Naar alle waarschijnlijkheid stopt de paddentrek vanaf maandagavond helemaal: we krijgen immers een ander weertype. Een Azorenhoog heeft uitbreidingsplannen en blokkeert vanaf dan alle regenzones voor West Europa. Het wordt droog en zonnig en het hoog stuurt nog polaire lucht waardoor de avonden en nachten een pak koeler worden met mogelijk nachtvorst. Vanaf volgende week vrijdag zou wat zachtere lucht binnenstromen, maar dat dit de paddentrek zal laten herbeginnen is weinig waarschijnlijk.


Conclusie: we zitten in de uitbolfase maar nog altijd met duidelijke heentrek. Wil je de laatste padden heentrek en de terugtrekkers redden van de verkeersdood, dan moet je het komende weekend zeker komen helpen. Dieren garanderen kunnen we niet meer, maar als ze er toch zijn kunnen onze dagverantwoordelijken alle hulp gebruiken.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 24/2019 - 2019/03/14 - Einde paddentrek of toch te koud?


Woensdag 13 maart werden we de hele dag getrakteerd op stevige buienlijnen die voortdurend over ons land trokken. We gingen de avond in met natte straten, veel wind en amper 6 graden, maar de buienmolen viel stil. Voor het invallen van de schemering ben ik de poel gaan bezoeken en jawel hoor: niet alleen paddensnoeren, maar ook een 5-tal klompjes kikkerdril. Van dieren, op enkele mannetjes na, is nog weinig sprake. Lege poelen dus?

Na de poeleninspectie startte de paddenoverzet zelf. De twee eerste controleritjes leverden geen dieren op. Door de opklaringen was het echter nog niet helemaal donker. De derde controlerit had ook geen resultaat, pas om 19.27 uur vonden we dan toch een vrouwtjes pad in het midden van de weg. Het bleek een terugtrekker te zijn: ze had duidelijk haar eitjes gelost en reageerde heftig op elke aanraking. Was het te koud of is de paddentrek gedaan want er is geen heentrek geconstateerd.

Iets na 20.00 uur, ruim een half uur na de enige vondst, stopten we de controleritjes. We brachten nog een bezoek aan de poelen en daar was het opvallend rustig. Hier en daar nog een mannetje, maar verder niets te zien vanaf het vlonderpad. Op een wat hoger liggend niet overstroomd stuk kunnen we iets dichter bij de poel komen. Amper dieren, maar toch ook nog enkele koppels die eitjes aan het leggen zijn.


Op basis van wat we op 13 maart gezien hebben kunnen we stellen dat de paddenoverzet er (zo goed als) opzit, er is echter nog een maartje. Het weer was op 13 maart geen partner voor intense paddentrek door de polaire lucht. De wind maakte het koudegevoel nog wat erger.

Het is nu wachten op een zachte avond, liefst ook in natte omstandigheden, om zeker te weten of  er toch nog een achterhoede  moet komen. De avond van 14 maart zou zo'n ideaal paddenweer kunnen opleveren met regenfronten en zachtere temperaturen van 9 à 10 graden in de avond. Het enige negatieve punt is opnieuw de wind, maar normaal zou dit toch minstens een matige heentrek moeten opleveren.

Onze dagverantwoordelijken zijn nog altijd aanwezig tot nader bericht. Wordt het de laatste avond of worden we toch nog verrast met een  opstoot van de achterhoede? Van donderdag tot zondagavond lijken er nog interessante avonden tussen te zitten, daarna drogen de weerkaarten op en gaan we naar heldere koude nachten.


Conclusie: het heeft geen zin meer een code te voorspellen want het zal afhangen of er nog en zo ja hoeveel dieren  op heentrek zijn. Voorlopig blazen we de paddenoverzet nog niet af wegens de onzekerheid, maar lang zal het toch niet meer duren denk ik.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 23/2019 - 2019/03/13 -Heen- en terugtrek door elkaar gisterenavond


Gisterenavond trok zoals voorspeld het koufront over met regen en hagel. De avond begon met 9 graden maar toen er neerslag begon te vallen op het grensvlak daalde het kwik snel naar 5 graden. Desondanks die lage temperatuur met redelijk wat rukwinden en hagel was er wel wat paddentrek. In totaal werden 24 dieren gevonden, zowel heen- als terugtrek. We hadden nog paar actieve mannetjes, in de emmer was 1 koppel gevormd en we vonden een slachtoffer amplexus op de weg. Terugtrek was er ook duidelijk: 'lege' vrouwtjes die in de 'verkeerde richting' trokken en geen aanrakingen tolereerden. Tot slot werd er ook een bruine kikker gevonden (vrouwtje heentrek). Na vanavond de paddentrek stopzetten is dus nog steeds niet aan de orde want de hele achterhoede is er nog altijd niet.

Op de poelen dan was er minder activiteit dan de vorige avond, maar onder water werden nog veel dieren gevonden, waaronder ook koppels. De eierafzetting is dus ook nog niet voorbij.


Met het koufront zitten we opnieuw in van oorsprong polaire lucht. Zeker in de hoge luchtlagen wordt de lucht bijzonder koud en dat triggert opnieuw stevige buien met alles erop en eraan: regen, hagel, onweer, zelfs natte sneeuw is niet uitgesloten. Woensdagavond zitten we nog altijd in die polaire lucht, wellicht dus te koud en met brede opklaringen. We blijven echter elke avond controleren.


Met die 24 dieren erbij dikt ons subtotaal nog wat verder aan tot 1.687 dieren. We hebben nog altijd geen eenduidig antwoord p de vraag wanneer de paddentrek gedaan is.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 22/2019 - 2019/03/12 - Gisteren te koud, vanavond zou het weer O.K. moeten zijn, of?


Gisterenavond was er sinds lange tijd bij ons op het Senthout totaal geen paddentrek. Onze dagverantwoordelijke deed 5 controleritjes en dat leverde niets op. Niet zo verwonderlijk: na een relatief frisse dag met enkele maartse buien koelde het in de polaire lucht en de redelijk windstille omstandigheden onder brede opklaringen snel af naar 5 graden. Op de poelen was er nog volop activiteit.

Was het te koud voor paddentrek of is het nu echt gedaan? Misschien kennen we vanavond wel het antwoord, want momenteel is het opnieuw betrokken weer. Een zoveelste depressie dompelt ons vandaag in regenachtig weer, met eerst een warmtefront met wat lichte (mot)regen. Het gevolg is zachtere temperaturen waarbij we wat de maxima betreft in de dubbele cijfers gaan, de polaire lucht wordt even verdreven. Die zachtheid zouden we meenemen vanavond maar al snel wordt het warmtefront gevolgd door een zeer actief koufront. Vlak voor dat koufront zit opnieuw een stevig windveld met rukwinden tot mogelijk 90 km/h. Zoals de timing er nu naar uitziet zou het koufront met het windveld net in de late namiddag of avond overtrekken. De kans op (felle) regen is dus groot deze avond, wellicht ook nog dubbele cijfers of alleszins boven de 7 graden afhankelijk hoe oostelijk het koufront zich zal situeren tijdens de avonduren. De wind kan mogelijk weer spelbreker zijn voor echte paddentrek, maar we gaan er vanuit dat als er nog een achterhoede komt die zich vanavond presenteert zoals voorgaande winderige avonden. Na het koufront komen we opnieuw in polaire lucht die we dan in de nacht en woensdag overdag meenemen met opnieuw een aantal felle maartse buien met een wat winters karakter en kans op onweer.


Ik geef dan ook code oranje met - als er nog heentrek is - waarschijnlijk ook weer een aantal dieren in amplexus. Regen betekent ook grote kans op bruine kikker en ook salamander. Wellicht valt in de loop van de avond de paddentrek weer helemaal plat, zeker als het koufront gepasseerd is en we in de koudere lucht terechtkomen.


Opnieuw de vraag: halen we nog 1.700 dieren of niet?


Het blijft toch de moeite om langs te komen vanavond, want als er geen achterhoede meer op de weg te vinden is zijn er de terugtrekkers die moeten geholpen worden en in de poelen is er ook nog van alles te zien zolang het nog duurt. Na vanavond zullen we evalueren of de paddentrek nu gedaan is of niet, maar zeker is dat het niet lang meer zal duren.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 21/2019 - 2019/03/11- Polaire zeelucht is binnengestroomd


Na de stevige wind zondagnamiddag (rukwinden tot 122 km/h) kwamen we in de avond vroeger dan verwacht in de polaire lucht terecht. Om 19.15 uur leverde dat een amplexus op bij 5 graden terwijl er hagelstenen uit een voorbijtrekkende wolk viel. Wat verder in het NO onweerde het, maar op die hagelstenen na bleef het in Duffel droog. Uiteindelijk haalden we gisterenavond slechts 7 dieren op het Senthout (inclusief 2 verkeersslachtoffers), op 1 dier na wel allemaal heentrek. Een gedeelte van de weg kon niet gecontroleerd worden want er waren enkele bomen uitgewaaid die de rijweg versperden tot de brandweer van Lier ze opgeruimd had. In de Babbelbeekse Beemden zijn trouwens heel wat bomen tegen de vlakte gegaan. Ook 1 van onze 2 nieuwe info- en resultatenborden is gaan vliegen (afgebroken door de kracht van de wind. Het andere is gelukkig nog intact.


We blijven de hele dag in polaire lucht met grillige maartse buien en opnieuw veel wind met rukwinden tijdens de buien, ook kans op onweer. Mede door de polaire lucht zal het vanavond snel afkoelen. Wellicht levert dit geen paddentrek op, maar dat dachten we gisterenavond ook. Bij ons wat het redelijk rustig, maar op meer beschutte plekken was er blijkbaar wel meer activiteit.


Ondanks het gure weer en de voorbij getrokken zware storm was er zeer veel activiteit op de poelen: knorrende bruine kikkers en veel koppeltjes padden die eitjes aan het afzetten waren.


De vraag die we ons nu stellen: is de heentrek nu gedaan of niet. Op basis van wat we gisterenavond zagen op de straat nog altijd niet (helemaal). Zolang we dieren in amplexus vinden is er nog heentrek. Wat het vanavond wordt hoor je in een volgende Hylakrant. De dagverantwoordelijke is ter plaatse en het blijft ondanks de onzekerheid op dieren de moeite om te komen: er is veel activiteit op de poelen en het gebied bezoeken met droge voeten (door het knuppelpad) terwijl alles blank staat, is op zich al een ervaring.


Senthout zit nu aan subtotaal van 1.663 dieren. Halen we de 1.700 nog?


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 20/2019 - 2019/03/10- Nog altijd achterhoede heentrek, veel activiteit op de poelen


Alle signalen lijken erop te wijzen dat we de laatste avonden paddentrek ingaan. Er is nog altijd een achterhoede op stap en gisterenavond vonden we maar liefst 5 amplexus (waaronder opnieuw 1 triplex = koppeltje met extra mannetje) op straat. We vonden die koppels niet alleen dichtbij de poel, maar ook verder weg op de meest gekke plaatsen. Ook de individuele dieren vertoonden nog paargedrag, voor een aantal exemplaren was het onduidelijk of het heen- of terugtrek betrof. Gisteren eindigden we met 35 dieren op het Senthout. Ons subtotaal staat daarmee op 1.656.

Het was gisterenavond droog (ook de straat), betrokken en zo'n 9 graden constant tijdens de hele avond. De wind die overdag stevig uithaalde, deed het wat kalmer aan. Op het ontbreken van de regen na, was het eigenlijk prima paddentrekweer. Met 35 dieren hadden we dus geen hoogvlieger, maar toch weeral een dertigtal dieren die veilig de poel bereikten en voor nageslacht kunnen zorgen  en daar doen we het uiteindelijk voor. In de poelen was er gisterenavond heel veel activiteit. Verschillende koppeltjes waren eitjes aan het leggen en er lagen al veel verlaten eiersnoeren. Ook de knorrende bruine kikkers waren te horen, maar kikkerdril hebben we nog niet gevonden.


Deze middag trekt een kern van een venijnige stormdepressie net ten noorden ons voorbij. Afhankelijk van de plaats krijgen we rukwinden tussen de 80 tot zelfs 110 km/h. Het hoogtepunt van de wind zou ergens in de namiddag liggen, maar dat we met veel wind de avond ingaan is zo goed als zeker. Of het ook zal regenen weten we niet zeker, wel zacht met waarschijnlijk nog net dubbele cijfers. Normaal zou ik code rood aankondigen, maar gelet op de voorgaande avonden hou ik het bij geel of oranje. Hoelang er nog achterhoede heentrek zal zijn weten we niet.

Dieren of geen dieren: het blijft een bijzonder interessante periode om toch langs te komen. Ten eerste kan elke pad, kikker of salamander die gered wordt  zich voortplanten, ten tweede  is er op de poelen van alles te zien. Het blijft dus interessant om langs te komen en meer te leren over deze fascinerende dieren. We trekken er  met ons paddenteam graag tijd voor uit. Het verhoogd knuppelpad dat  eind van de zomer is aangelegd is een zegen, want zelfs tijdens overstromingen in het gebied zoals nu kunnen we observeren in het gebied zonder natte voeten en zonder veel verstoring van de dieren zelf.


En hoe moet het dan verder volgende week? Er blijft gestoorde zeelucht naar ons stromen, maar er is een klein belangrijk verschil met de afgelopen week. De zeelucht die we volgende week krijgen is polair van oorsprong. Dit zorgt ervoor dat we geen dubbele cijfers meer krijgen en dat op grotere hoogte de lucht heel koud is. De typische maartse buien met hagel, onweer en zelfs natte sneeuw zullen het gevolg zijn met koudere nachten, zeker als er wat bredere opklaringen zijn. De kans dat de paddentrek dan echt gaat sputteren is heel groot en misschien is het dan wel voorgoed gedaan voor dit jaar. 

Zover zijn we dus nog niet: eerst kijken wat vanavond op zal leveren.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 19/2019 - 2019/03/09- Nog alleen een achterhoede of is het de wind?


De afgelopen avonden was er  duidelijk nog heentrek, het bewijs daarvan zijn de koppels die we van de weg plukten en de koppels die in de emmers nog werden gevormd. Toch bleef het aantal dieren  redelijk beperkt gezien de weersomstandigheden.

Zowel donderdagavond als vrijdagavond was het relatief zacht. Donderdag was op weervlak  met 7 à 8 graden  de minst goede avond: er werden slechts 20 dieren gevonden. Gisteren vrijdag 8 maart leverde slechts 40 dieren op, gespreid over de hele avond, terwijl de weersomstandigheden er eigenlijk enkele honderden hadden moeten opleveren. De avond begon redelijk zacht met zo'n kleine 10 graden, maar het was droog met  veel wind, wel geen opklaringen. Het duurde even voordat de padden zich lieten zien, maar om 19.10 uur was het eindelijk zo ver. Op korte tijd werden er een tiental padden gevonden, waaronder ook enkele koppeltjes. Daarna viel de trek stil en hadden we de neiging om de actie stop te zetten, maar naarmate de avond vorderde begon het te regenen, even zelfs een serieuze plens. Dit zette   een aantal dieren aan om op stap te gaan, want na 2 ronden helemaal niets, waren er plots weer een aantal dieren op stap zodat ons aantal snel aandikte met 5 extra dieren. Met de regen daalde helaas ook de temperatuur van 8 naar 5 à 6 graden. Nu de straat er nat bij lag vonden we elke ronde nog wel iets maar echt lekker liep het niet. We beslisten  om er  rond 22.30 uur een einde aan te maken.

Toen we de dieren gingen wegzetten in de voortplantingspoel was het hele gebied van de Babbelbeekse Beemden overstroomd. Het in september aangelegde knuppelpad liet ons wel toe met droge voeten naar de poelen te gaan en we stelden vast dat er wel heel veel activiteit was op de poelen. Vanop het knuppelpad konden we met de zaklamp schijnen in het water en jawel 'knorrende' bruine kikkers met blauwe keel konden we mooi observeren. Dit zie je niet elk jaar op deze manier. Ook veel paddenkoppeltjes waren er te zien en vechtende mannetjes. De eierlegging leek volop bezig.


Conclusie:

We zitten nu aan een subtotaal van 1.621 dieren, daarmee nestelt dit paddentrekseizoen zich voorlopig op de zevende beste plaats van het aantal gevonden dieren ooit.

Er is zeker nog altijd heentrek, maar gezien de weersomstandigheden zou de paddentrek intenser mogen zijn  of was het toch de wind die de hevigheid van de paddentrek temperden? Persoonlijk denk ik dat niet. Er is nog wel een achterhoede die de oversteek moet wagen temeer omdat er vrijdagavond ook heel veel activiteit was op de poelen zelf wat meestal het einde van de paddentrek zou kunnen betekenen. Ik denk dus de aantallen niet zo veel meer zullen aandikken maar nog voldoende groot om de actie voorlopig nog niet stop te zetten.


Vanavond zou het kunnen regenen. We komen tijdelijk in iets rustiger weer terecht met matige wind. We zitten in zachte lucht met maxima die 13 graden kunnen halen. Die dubbele cijfers nemen we mee naar de avond. De bewolking neemt wel opnieuw toe door een naderende storing vanuit het westen. Sommige weermodellen geven al regen in de avond, anderen geven het pas later in de nacht, maar regen krijgen we. De wind zou ook weer aantrekken met stevige rukwinden. We gokken opnieuw op een code oranje, maar het blijft afwachten wat het zal worden, het zou net zo goed code rood kunnen zijn of geel kunnen blijven.


In alle geval: zij die nog padden willen overzetten moeten er snel bij zijn want het lijkt dit jaar vroeg te eindigen. Vorig jaar was 10 maart de topavond met maar liefst bijna 800 dieren op één avond. De kans dat dit, dit jaar nog zal gebeuren is erg klein, maar zeker weten doen we  niet. In alle geval: als het rustig blijft met de paddentrek dan zullen we  van alles kunnen laten zien aan de voortplantingspoel, dus het blijft zeker de moeite om af te komen, als het toch druk wordt hebben we altijd handen te kort en jou nodig om het aantal verkeersslachtoffers te vermijden.


Kom dus gewoon langs vanavond: er valt zeker iets te beleven op het paddenfront!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 18/2019 - 2019/03/07 - 121 dieren op woensdag 6 maart


Er was veel regen voorspeld voor gisteren maar die bleef uit en trok ten noordwesten van ons naar Nederland. Het bleef dus bij wat gedruppel, toch was de straat nat in de avond en dat leverde 'slechts' 121 dieren op, terwijl we er veel meer hadden gehoopt. De weersomstandigheden leken gisterenavond met natte omstandigheden, constant 10 à 11 graden en geen opklaringen optimaal voor een topavond. Het waaide wel stevig: was dit spelbreker die heel wat dieren op de schuilplaats hielden of zou het kunnen dat we gisterenavond al met een achterhoede zaten. Heentrek was het heel zeker, want maar liefst 16 koppels (amplexus) werden op straat gevonden. Vooral later op de avond (tussen 21.30 - 23.00 uur) waren het bijna uitsluitend amplexus die bij elke ronde werden gevonden, soms ook individuen welke ook zeker heentrekkers waren.

Zouden we op 6 maart stilaan naar het einde van de paddentrek gaan of was het toch gewoon de wind? Alles lijkt erop dat de paddentrek in zijn allerlaatste fase zit. Dat zou bijzonder vroeg zijn in het seizoen, maar februari piekte dan ook al wat ook bijzonder vroeg was. Vorig jaar was 10 maart de topavond.

Gisteren en de laatste avonden veel koppels, veel vrouwtjes en in verhouding weinig mannetjes: dat lijkt op de laatste fase te wijzen, want de mannetjes zijn er altijd als de eerste bij. Bovendien was er gisterenavond veel activiteit op de poelen en sinds eergisteren weten we dat de eerste eierlegsels er zijn, dat zal alleen maar toenemen.


Ons subtotaal zit nu op 1.561 dieren, daarmee laten we nu qua totaal ook de jaren 2000, 2003 en 2009 achter ons. Ook 2001 komt in het vizier met 1.577 dieren. We zitten echter nog 1.000 dieren verwijderd van het record: we hopen dus dat het toch de wind is geweest. Puur op basis van de statistieken kan er dus nog altijd een topavond plaatshebben.


De komende avonden zullen het uitwijzen: zolang we koppeltjes vinden is het duidelijk heentrek en blijven we paraat en verder actie voeren. Of het donderdagavond tot veel paddentrek zal komen is afwachten. We bevinden ons vandaag in buiig weer met koude bovenluchten met soms ook brede opklaringen. De temperatuur is gezakt naar 9 graden en dat zal ook zowat het hoogst haalbare zijn vandaag. Wellicht zal het vanavond dus bij code oranje of zelfs geel blijven, maar wanneer het geregend heeft kan het altijd wat drukker zijn. In alle geval blijft iedereen welkom. Blijkt het een rustige avond dan is er tijd voor educatie, dus het blijft zeker de moeite om langs te komen. Gisteren hebben we twee schitterende bruine kikkers gevonden en kunnen bewonderen. Misschien kunnen we één dezer dagen wel knorconcerten van bruine kikker meemaken? Kortom: begin maart valt er altijd wel iets te beleven op het paddenfront, zelfs al blijft paddentrek uit. Wil je de paddentrek in al zijn facetten niet missen, kom naar de actieplaatsen.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 17/2019 - 2019/03/06 - Woensdagavond 6 maart nieuwe topavond in de maak!


Vandaag 6 maart begint de dag nog droog maar een heel actief front komt vanuit Engeland en Wales onze richting uit met veel en langdurige regen. We zitten ook aan de zachte kant met wel temperaturen die 13 zelfs 14 graden kunnen halen. Vanavond blijven we met temperaturen in de dubbele cijfers zitten, de enige spelbreker kan de wind zijn. Als het echter nat is lijkt het weinig waarschijnlijk dat de amfibieën zich daar iets van zullen aantrekken. Alle hulp is meer dan welkom want dit kan wel eens de topavond zijn!

Gisterenavond was het heel wat minder: het was guur met 7 graden en veel wind, droog ook. Slechts 11 padden werden er gevonden, code oranje was daarmee te zwaar ingeschat. Bij die elf padden zat er ook een koppel wat nog altijd wijst op heentrek. Voor het donker worden heb ik ook de sloot geïnspecteerd en jawel een eerste koppel was eitjes aan het leggen. Bij het afsluiten van de paddenoverzet gisteren rond 21.00 uur waren dat er wel meer, de eierlegging is dus gestart en zal de komende dagen voortgaan. Of dit betekent dat het einde van de paddentrek nabij is, is nog onduidelijk, maar dat er de komende avonden heen- en terugtrek door elkaar zal zijn lijkt waarschijnlijk.

Maar vanavond dus hopelijk een topavond met veel paddentrek en dan kunnen we alle hulp gebruiken. Kom gerust langs: het loont sowieso de moeite, zelfs diegene die er gisteren waren met weinig dieren hebben zich niet verveeld met het observeren van de eitjes leggende padden.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 16/2019 - 2019/03/05 - Matige paddentrek op maandagavond


Depressies bepalen het weer. Gistereravond trok er net een buienlijn binnen bij het invallen van de duisternis. In die buien zat wat hagel en hevige rukwinden. De temperatuur zakte snel naar zowat 6 graden. Achter de buienlijn zaten opklaringen en  bleef het winderig met windstoten. Door de nattigheid vonden we toch 52 dieren (waaronder opnieuw een bruine kikker) met nog maar eens in verhouding veel koppels. Het plaatselijk weer werkte remmend  op de paddentrek maar door de nattigheid toch dat beetje stimulans in de vroege avond. Na 21.00 uur werd er nog gecontroleerd en elke ronde leverde nog wel 1 of 2 dieren op maar de actie werd om 21.30 uur afgerond door onze dagverantwoordelijken.

Vandaag dinsdagavond 5 maart lijkt uit te draaien op een gelijkaardig scenario. Overdag vallen er enkele buien die stevig kunnen zijn, in de Ardennen zelfs met een winters karakter. In de namiddag zou een zwakke mobiele hogedruk de buienactiviteit wat onderdrukken. Vanavond zal het waarschijnlijk droog zijn, wat rustiger qua wind en zal het van eventuele  opklaringen afhangen hoe snel de avond verder afkoelt. We geven dan ook code oranje. Toch verwachten we vooral tussen 19.00 uur en 19.30 uur een piekje. Onze dagverantwoordelijken zijn ter plaatse en kunnen alle hulp gebruiken op enkele strategische plaatsen om het aantal slachtoffers binnen de perken te houden. Valt het toch stil dan is er tijd voor educatie. Het blijft dus zeker de moeite om langs te komen.

Woensdagavond lijkt dan weer een topper te kunnen worden. In de loop van de dag trekt een regenzone het land in. Samen met die regenzone (een actief warmfront) komt er ook zachtere lucht binnen waardoor we temperaturen kunnen halen van 12 graden. Die nattigheid en zachtheid nemen we mee naar de avond. Ook donderdag  lijkt dezelfde richting uit te gaan met een nieuwe regenzone (een koufront): ook hier lijkt een topavond in de maak.


Op langere termijn blijft de west zuidwestcirculatie zich handhaven met een komen en gaan van Atlantische storingen, alleen vrijdag zou het tijdelijk even stabiliseren met een mobiele hogedrukwig. Het ziet er naar uit dat er geen echte onderbrekingen zullen komen in het paddentrekverloop en dat de trek zal doorgaan tot hij gedaan is. Dat laatste is nog niet aan de orde zolang er massaal koppels worden gevonden op straat.

Ik ga trachten in de late namiddag enkele poelen te bezoeken om te zien of er al eieren zijn, want zolang er geen eierlegging is er alleen heentrek mogelijk. Ons subtotaal zit ondertussen ruim boven de 1.400 dieren. Om enigszins in de buurt van het record van het jaar 2006 te komen moeten er nog minstens 1.000 dieren overtrekken en met 5 maart is het ook nog altijd vroeg in het paddentrekseizoen. De indicaties voor een echt topjaar zitten dus nog altijd goed.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 15/2019 - 2019/03/03 - Zondagavond 3 maart opnieuw een topavond


Zondagavond leverde opnieuw een topavond op met 263 dieren. Bij het vallen van de avond was het 12 graden en regende het een beetje. Veel wind wel, maar de padden kwamen. Opvallend veel koppels (amplexus) gevonden op de weg,  liefst 27 stuks. De paddentrek piekte vooral tussen 19.00 uur en 19.30 uur, daarna werd het wat minder zonder helemaal stil te vallen. Net als zaterdagavond klaarde het ook wat op en de wind stak nog een tandje bij. Zoals voorspeld verhinderde de wind om de paddentrek stevig op gang te houden, maar door de zachte temperaturen van 12 graden vonden we elke ronde nog wel wat dieren waarbij geregeld een amplexus. Mede door de 12 graden werden voor de eerste keer dit seizoen ook een aantal groene kikkers gevonden, daarmee hebben we op vinpootsalamander na alle soorten gevonden. De laatste soort is hier heel schaars, vinden we niet elk jaar en dan nog in heel kleine aantallen.


De actieplaats verlaten bij 12 graden was geen optie. Soms dreigde ook nog wat regen maar dat bleef bij enkele druppels die snel opdroogden door de steeds sterker wordende wind. Na een 10-tal controleritjes die altijd nog wel een of enkele dieren opleverden per ronde, al dan niet in amplexus werd de actie beëindigd om 22.30 uur met een resultaat van 263 dieren.


Dankzij jullie opnieuw talrijke aanwezigheid konden we het aantal verkeersslachtoffers tijdens de piek tot bijna 0 herleiden. Dankjewel om op onze oproepen langs te komen! Met deze dieren erbij zitten we aan Senthout nu aan een subtotaal van 1.377 dieren. Hiermee laten we nu ook het eindtotaal van 2011 achter ons en zitten heel wat jaren in het vizier om voorbij gestoken te worden.


Wat brengt maandagavond 4 maart? In de nacht van zondag op maandag haalden we al de maximumtemperaturen van maandag, namelijk 11 à 12 graden, maar naarmate de ochtend vorderde kwamen we in iets koudere (eigenlijk minder zachte) lucht terecht maar wel met koude bovenluchten. Deze zullen overdag een aantal stevige buien triggeren met kans op onweer en hagel. Het kwik zal blijven steken rond de 9 graden. Het is nog onduidelijk wat er tijdens de avond juist zal gebeuren. Met zo'n 7 à 8 graden en een gevoelstemperatuur van 3 graden zal het eerder guur aanvoelen en zal de paddentrek wellicht niet zo hard meer pieken als de voorbije avonden. Onze dagverantwoordelijken zijn aanwezig en als het wat rustiger zou zijn is dat ook niet erg, want dan is er meer tijd voor wat educatie. De poelen beginnen alsmaar interessanter te worden. Het blijft dus zeker de moeite om te komen en onze verantwoordelijken bij te springen op een aantal cruciale plekken om het aantal verkeersslachtoffers binnen de perken te houden.


Ik geef code rood voor maandagavond met een zeker voorbehoud: bij te guur weer of te veel opklaringen kan het ook oranje worden.

Wat verder kijkend ziet woensdagavond er ook nog wel interessant uit, maar ook dinsdagavond kan nog wat opleveren.


We beginnen ons stilaan af te vragen wanneer de paddentrek zal stoppen: het is nog heel vroeg in het seizoen en om onze topjaren te evenaren (laat staan overschrijden) moeten er nog minstens 1000 dieren de oversteek doen.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 14/2019 - 2019/03/03 - Zondag 3 maart heel grote kans op piekavond!


Momenteel stroomt er steeds zachtere lucht binnen na de regen van vanmorgen. Een golvend front trekt net ten noorden over Nederland en vormt de voorste begrenzing van warme lucht in het zuiden en koudere lucht in het noorden. Wij zitten dus in de warme sector waardoor de temperaturen nog zullen stijgen naar zowat 10 à 12 graden in de avonduren. Of er neerslag zal vallen bij het invallen van de avond is niet duidelijk en hangt af hoe zuidelijk het golvend front zijn invloed heeft en of er al dan niet (mot-)regen rondhangt in de warme sector zelf. Wind zou vanavond spelbreker kunnen zijn, maar we denken van niet. Met deze temperaturen gaat het naar alle waarschijnlijkheid serieus pieken tussen 18.50 uur en 20.30 uur, net zoals zaterdagavond - zo dadelijk hier meer over. Alleen zou het zondagavond wel eens langer kunnen doorgaan want de maxima van de dag worden verwacht rond 22.00 uur met misschien wel 13 graden. In de loop van de nacht trekt dan een buiig koufront binnen met stevige rukwinden en veel regen met zelfs kans op onweer. De temperatuur gaat dan beginnen dalen naar 8 à 9 graden maar door de stevige wind gevoelsmatig slechts 4 graden.

Dan nu het relaas van zaterdagavond 2 maart. Veel volk, maar liefst 53 paddenoverzetters waren op het terrein aanwezig en dat was geen overbodige luxe. Om 18.45 uur kondigde een eerste verkeersslachtoffer aan dat het wel eens druk kon worden en inderdaad vanaf 18.55 uur kwamen er steeds meer meldingen van dieren. Dat bleef doorgaan tot 19.30 uur toen de trek duidelijk minderde. Het was 8 graden, op enkele spatjes motregen na was het droog en de wind ging stevig tekeer. Vanaf 19.50 uur klaarde het bovendien helemaal op en dat legde de paddentrek zo goed als stil. Toch werden er maar liefst 235 dieren geregistreerd waarvan er het eerste driekwartier zo'n 200 werden gevonden: een echte topavond dus en dankzij de vele vrijwilligers bleef het aantal slachtoffers beperkt tot 9 (die allemaal vooral vlak voor de schemering vielen). Maar liefst 14 koppeltjes werden er op straat gevonden.

Het is opvallend dat we voortdurend koppeltjes rapen, met op vrijdagavond zelfs een zeldzaamheid een tri-amplexus of een koppeltje met een extra mannetje erbovenop dat de straat overtrok. Na wat uitbollende trek (ondanks de 8 graden maar wel vrijwel helder en zeer winderig weer)  werd de paddentrek dan ook afgesloten om 21.15 u. Het was gisterenavond dus kort maar krachtig.

Met deze 235 dieren erbij zitten we nu aan subtotaal van 1.114, daarmee laten we alle mindere jaren achter ons en zitten we in de subtop wat de meerdere jarenreeks (1996-2019) betreft. Als we zondagavond inderdaad een topavond zouden hebben doen we weer enkele sprongen vooruit qua ranking.

Bij deze wil ik graag het gemeentebestuur van Duffel danken voor de nieuwe resultaat- en informatieborden die we gisteren voor de eerste keer in gebruik hebben genomen. De oude borden waren na 20 à 15 jaar dienst totaal versleten.

Vandaag, zondagavond 3 maart wordt volgens mij opnieuw een topavond. Heb je dus tijd vanavond en wil jij het verschil maken dan moet je vanavond zeker mee padden komen overzetten.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 13/2019 - 2019/03/02 - Rood alarm blijft gehandhaafd


Met een temperatuur van 6 graden gisteren was het kouder dan verwacht. Het was ook droog maar gelukkig zwaar bewolkt en zo zie je maar dat enkele details een heel ander paddentrekweer geven.

Toch piekte de paddentrek even en door het gekke verkeer vrijdagavond vielen er maar liefst 10 slachtoffers. Gelukkig konden we mede door de talrijk aanwezige paddenoverzetploeg (waaronder nieuwkomers) de schade beperken. Uiteindelijk klokte de avond op 1 maart af op 58 dieren, wat minder dan verwacht maar toch goed voor een matige avond met niet ideale weersomstandigheden (net iets te koud).

Vanavond verwachten we een drukke avond want in de loop van de middag trekt een zwak warmtefront doorheen het land. Zoals de naam het zegt zit achter dat front merkelijk zachtere lucht. Regenen zal het in de avond waarschijnlijk niet meer doen maar als het bewolkt blijft zouden we 10 graden moeten halen in de avonduren: het gegarandeerde recept voor paddentrek.

Kom dus zeker langs: mocht het toch wat rustiger zijn op het paddenfront hebben we tijd om wat uitleg over de dieren te geven en zelfs in de poelen te kijken. Er valt dus altijd wel iets te beleven.

De paddentrek begint iets voor 19.00 uur, de piek eindigt meestal rond 20.30 uur afhankelijk van het weer.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 12/2019 - 2019/03/01 - Rood alarm blijft gehandhaafd, gisteren iets over de 300 dieren!


De laatste avond van februari was inderdaad een zeer drukke paddenoverzetavond. Bij zwaar bewolkt tot betrokken weer en een graad of 8 met soms wat regen werden er iets meer dan 300 amfibieën geregistreerd op het Senthout. 268 padden (waaronder maar liefst 21 koppels!), 5 bruine kikkers, 32 alpenwatersalamanders en 1 kleine watersalamander en een beperkt aantal verkeersslachtoffers. Dit laatste hadden we zeker te danken aan de enthousiaste leerlingen van de Sint-Montfortschool in Kontich die ijverig mee kwamen rapen op enkele strategische plaatsen. Ook toen de scholen weg waren werd er nog verder geraapt tot rond 23.00 uur. Wellicht is er de hele nacht nog wat trek geweest want echt gedaan was het niet, wel een pak rustiger dan de piek tussen 19.00 uur en 20.30 uur.

Op 1 maart zal het scenario van 28 februari zich waarschijnlijk herhalen. Of het er opnieuw 300 zullen worden is afwachten, maar minstens code rood is de verwachting. In tegenstelling tot donderdagavond zou het vrijdagavond wel droog blijven omdat een mobiele hogedrukrug de neerslag even onderdrukt. We zijn ook in iets frissere lucht terechtgekomen wat zich uit in maxima die met moeite de 10 graden halen, maar door de wolken zal het ook vanavond met 7 à 8 graden warm genoeg voor paddentrek.

Ook het weekend en het begin van de krokusvakantie beloven topavonden te worden. Zeker zondagavond zou wel eens heel zwaar kunnen uitpakken. Een golvend front zorgt zondag voor een kletsnatte dag met zeer zachte temperaturen van 12 graden. Pas maandagavond zou dat front ons verlaten. Ideaal paddentrekweer dus en dat in de juiste periode volgens de meeste wetenschappelijke boeken.

Het zou in 2019 wel eens vlot kunnen gaan en ook snel gedaan zijn als we zo nog een paar avonden hebben. Het is altijd interessant om dan eens te kijken naar de subtotalen en te vergelijken met de eindtotalen van andere jaren. Voor het Senthout zitten die na de topavond van 28 februari op 820 geregistreerde dieren. Hiermee overschrijden we al de eindtotalen van de zwakkere jaren 1996, 1997, 1999, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017. Om de cijfers van de goeie jaren te bereiken moet er zeker nog twee derde over trekken en moeten we over de 2.000 dieren gaan. Gisterenavond hadden we zelfs meer dieren op één avond dan we in het bar slechte jaar 2014 in het totaal bijeenraapten.

Vanavond hopen we alvast om het subtotaal van de 1.000 te overschrijden. We zijn dus optimistisch over het eindresultaat voor 2019, of het een topjaar wordt is nog even afwachten, maar de indicaties zitten goed en het is nog vroeg (hoogtepunt ligt meestal ergens rond 5 à 10 maart). Waar ik nu vooral op reken is alvast evenveel enthousiasme als gisterenavond.


Heb je dus tijd: kom gewoon mee padden overzetten en red de dieren van de verkeersdood.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 11/2019 - 2019/02/28 - Rood alarm voor de komende avonden


We blijven bij onze voorspelling dat het de laatste avond van februari wel eens bijzonder druk zou kunnen zijn op het paddenoverzetterrein. De eerste wolken die een ander weertype aankondigen trekken momenteel ons land binnen. De zon raakt daar voorlopig nog door, maar naarmate de dag vordert zullen de wolken dikker worden. Met maxima van 14 graden en avondtemperaturen die rond 10 graden liggen moet dit een topavond opleveren, temeer omdat de wolken voor een dekentje zullen zorgen waardoor we in tegenstelling tot vorige avonden nauwelijks afkoeling krijgen.

Gisteren op het Senthout was er onder heldere condities matige paddentrek met 67 geregistreerde dieren en maar liefst 9 koppels. Dan kan het vanavond eigenlijk niet misgaan, zelfs al mocht het niet regenen. Onze amfibieën zijn door de zomerse maxima van afgelopen week wakker geworden en dus zal het vanavond echt losbreken.

Tijdens zo'n drukke avond kunnen we alle helpende handen gebruiken, dus wil je dat onze amfibieën levend de overkant van de weg halen dan ben jij vanavond en de komende avonden broodnodig.


Praktisch: de dieren beginnen vlak na schemering aan hun gevaarlijke tocht. Gezien de wolken zal het iets vroeger donker zijn en het zou me niet verbazen dat ze er al iets na half zeven aan beginnen. In alle geval wordt er zeker trek verwacht vanaf kwart voor zeven, met wellicht een serieuze piek tussen zeven en acht.


Benodigdheden: zaklamp, fluohesje en emmer.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 10/2019- 2019/02/26 - Donderdagavond breekt de paddentrek echt los:  een piekavond?


Dinsdag 26 februari 2019 zal met 20,2 graden de geschiedenis ingaan als de warmste februaridag ooit sinds de metingen. Het leek wel april of mei, maar het is dus nog maar februari en onder de heldere hemel koelde het dus snel flink af. De schemering startte dinsdagavond met zo'n 13 graden. Zowat elke 10 minuten ging er wel een  graad of twee af. Met nog zo'n 10 graden om 18.55 uur bleven de eerste padden dan ook niet uit. Uiteindelijk registreerden we dinsdagavond maar liefst 55 padden en dat bij heldere condities, dat is al aanzienlijk meer dan de tientallen dieren die maandagavond gevonden werden.

Zoals het al een paar avonden het geval was, zijn er ook verscheidene koppels gevonden. We zitten dus midden in de paddentrek door de warme temperaturen overdag, maar verhinderen de snel afkoelende avonden onder de heldere condities om het helemaal te laten losbreken. Woensdagavond schijnt dan ook een herhaling te worden van dinsdagavond: een code oranje.


En dan is er donderdag 28 februari. Het hogedrukgebied dat ons deze uitzonderlijk zonnige en recordwarme dagen heeft bezorgd verzwakt en trekt zich wat meer terug zuidwaarts naar de golf van Biskaje. Daardoor zitten we niet meer aan de westflank met zuidelijke luchtstromingen, maar aan de noordflank  met  westcirculatie: een totale weeromslag is het gevolg. Vochtige Atlantische zeelucht slaagt erin ons land te bereiken. Een koufront zou op donderdag in de loop van de middag de zon grotendeels laten verdwijnen en wolken laten verschijnen. De temperatuur daalt ten opzichte van de vorige dagen naar nog altijd zeer zachte waarden van zowat 13 graden en bovendien zou het koufront nog sterk genoeg zijn om wat regen te lossen. Als de timing juist zit lijkt dit dan nog eens te gebeuren in de avonduren. Donderdagavond lijkt dan ook optimale omstandigheden voor paddentrek te gaan voortbrengen: vocht, wolken en zelfs (wat) regen en dat is nu precies wat onze padden, kikkers en salamanders nodig hebben om  op stap te gaan. De kans op een piekavond is dan ook heel groot. En als het donderdag niet lukt een piekavond eruit te halen dan zal het wel lukken vrijdag, zaterdag en zeker zondagavond wanneer een actief front eindelijk nog eens een flinke plens water zal brengen. Het wordt dan nog wat frisser maar met temperaturen van rond de 10 graden zitten we met meer normalere zachte begin maart temperaturen en door de wolken blijven de avonden en zelfs nachten zacht met minima die boven de 5 graden blijven.


Noteer dus maar in je agenda en kom mee rapen de komende avonden. Er zijn nu afgerond zo'n 450 dieren geregistreerd in 2019. Als je weet dat we vorig jaar meer dan 2.000 dieren hebben gevonden dan zouden er nog minstens 1.500 dieren of veel meer moeten gered worden. Daar hebben we veel helpende handen voor nodig, dus wil je het spektakel niet missen kom gewoon naar de actieplaatsen vanaf zowat 18.30 uur en help mee de dieren overzetten zodat ze niet worden doodgereden. Het kunnen er makkelijk enkele honderden per avond zijn en wie weet zelfs opnieuw 500 of meer. We hebben dan echt alle beschikbare  handen nodig.


Woensdagavond geef ik dus  nog code oranje, maar vanaf donderdag net als vrijdagavond lijkt een code bordeauxrood op zijn plaats met een grote kans op echte topavonden!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 09/2019 - 2019/02/24 - Het ene heldere weer is het andere niet


Zaterdag was het de hele dag helder weer met temperaturen van 14-15 graden, in de avond afkoeling onder heldere condities te beginnen vanaf 9 graden. Dit levert tegen alle logica in verrassend 58 dieren op wat als een matig drukke avond kan beschouwd worden. Er werden zelfs 6 koppeltjes pad op de rijweg gevonden: uitzonderlijk zo vroeg. Het eerste dier werd gevonden om 18.45 uur en al snel piekte de trek tussen 19.10 uur en 19.40 uur om dan bij 6 graden stilaan te verminderen. De laatste dieren werden nog gevonden bij 5 graden en vanaf 20.30 uur lag het plat: het kwik stond dan ook al op 4 graden.

Zondag eveneens de hele dag helder weer met temperaturen overdag van zelfs 16 graden, opnieuw afkoeling in de avond onder heldere condities te beginnen vanaf 8 graden. Maar nu geen enkel dier te zien. De padden volgden de logica om niet op stap te gaan in tegenstelling met zaterdagavond. Misschien lag het aan de luchtvochtigheid: hoe droger de lucht hoe minder aangenaam ze dit vinden en hoe sneller lucht opwarmt overdag, maar hoe rapper het afkoelt in de avond. Dat was ook te zien, want het kwik dook echt bijna om het kwartier een graadje lager, waardoor we de 5 graden al te pakken hadden om 19.30 uur.

Of waren die 58 van zaterdag dieren die na de halve topavond van vorige week nog naar een beter plekje op zoek waren? Zo zie je maar dat het niet eenvoudig is om paddentrek te voorspellen: het ene helder weer schijnt niet het andere te zijn voor deze koudbloedige amfibieën.

Nu we weten dat zondagavond geen trek heeft opgeleverd, kunnen we met enige voorzichtigheid stellen dat code groen tot en met dinsdag, wellicht zelfs woensdagavond, van toepassing is. Tot dan blijft het hogedrukgebied droge en zachte lucht richting onze streken sturen vanuit het ZO. Dit soort lucht levert heldere avonden op die voor een te snelle afkoeling zorgen ongeacht hoe warm het overdag wordt, maar gelet op zaterdagavond gaan we in de avond toch voor alle zekerheid altijd een controleritje laten uitvoeren door onze dagverantwoordelijke. Tot dinsdagavond en wellicht ook woensdagavond heeft het geen zin om langs te komen naar de actieplaatsen.


Zoals de weerkaarten nu liggen wordt het echt interessant vanaf donderdagavond. Woensdagavond zou toch iets kunnen worden als de eerste wolken al zouden arriveren, maar vanaf donderdagavond tappen we uit een heel ander weervaatje. Een west-zuidwestcirculatie zet zich op gang, hierdoor komt al zeker een einde aan het wolkenloze weer. De dagmaxima gaan daardoor wat dalen maar blijven hoog genoeg, de avonden en nachten zullen dan weer zachter worden. Ook de vochtigheidsgraad zal toenemen en de meeste weermodellen geven vanaf donderdag een grote kans op regen en zou de paddentrek wel eens helemaal kunnen losbreken.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 08/2019 - 2019/02/23  - vrijdagavond 22 februari was bijna een topavond


Toen ik afgelopen vrijdagavond om 18.00 uur zag dat het nog zwaar bewolkt was met zo'n 12 graden, wist ik hoe laat het was. Het enige dat ontbrak voor een topavond leek de neerslag te zijn. Om 18.44 uur werd het eerste dier gevonden. Tussen 19.10 uur en 19.40 uur kregen we een piek te verwerken met soms wel 8 dieren op enkele vierkante meter bij elkaar: rapen was de boodschap. Tegen 20.00 uur was het nog altijd 10 graden maar verschenen er meer opklaringen. De padden bleven echter komen en stilaan ook de salamanders. Vanaf 20.30 uur luwde de trek wat maar stoppen deed hij niet bij 8 graden en ondertussen heldere hemel. Pas om 22.00 uur toen het kwik verder zakte naar 6 graden waren er geen padden meer te zien, behalve dan vlakbij de wijk waar het 7 graden was. Het hitte-eiland effect van de bebouwde zone was hier merkbaar. Uiteindelijk raapten en registreerden we ongeveer 175 dieren (het exacte getal moet ik nog berekenen) tussen 18.44 en 22.10 uur, zodat dit toch al een topavond kan genoemd worden. Voor de eerste keer waren er ook kleine watersalamanders op het appèl. Dat we midden in de paddentrek zitten mag duidelijk zijn: we plukten liefst 7 koppeltjes van de weg.

Het heldere weer vanaf 21.00 uur nemen we zaterdag mee na een zonovergoten dag. Een uitdrogend zuidoostelijk briesje geeft de wolken geen kans. Zaterdagavond zal dus wolkenloos zijn, net als zondag, maandag en dinsdag. De twee laatste dagen zou een 18 graden overdag haalbaar zijn, wat dat gaat geven is afwachten. Waarschijnlijk zal er vlak na de schemering even een kort piekje zijn om dan vanaf de kritische temperatuur van ongeveer 6 graden volledig stil te vallen. Code geel tot oranje is dan ook de voorspelling voor zaterdagavond 23 februari, maar het kan net zo goed toch groen zijn zoals vorige week. In alle geval: onze dagverantwoordelijke is zeker aanwezig zaterdagavond 23 feb.

In de volgende krant krijgen jullie het definitieve resultaat van zaterdagavond en een voorspelling voor de komende avonden. Op iets lange termijn komen er nu andere scenario's naar voor. Het winterse scenario blijkt niet door te gaan: goed nieuws dus, want midden in de paddentrek een stevige vorstperiode is absoluut niet goed. Meer en meer weerkaarten zetten nu in op een westcirculatie vanaf begin maart. Als dit doorgaat komt er vocht en zelfs regen met nog altijd zachte temperaturen ook in de nachten. Dan zou de paddentrek precies op tijd echt doorbreken en als dit enkele weken aanhoudt kunnen we wellicht ook op tijd de actie afronden.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 07/2019 - 2019/02/22  - Plots (on)verwachte paddentrek op 22 februari dankzij  wolkenband.


Met het huidige lenterig droog weer is de paddentrek lastig te voorspellen. Het hangt van een aantal belangrijke details af of er nu paddentrek is of helemaal niets.

Woensdag 20 februari kregen we overdag zo'n 13 graden met afwisselend wolken en brede opklaringen. Woensdagavond verdwenen de stapelwolken en was het vrijwel helder en koelde het zeer snel af naar 7 graden. Er werd gecontroleerd door onze dagverantwoordelijke maar helemaal niets gevonden. Donderdag werd het ook 13 graden maar hing er meer bewolking en was er minder zon. Ook tijdens de avond was het zwaar bewolkt en dat maakte een heel verschil voor onze paddentrek. Door de bewolking koelde het nauwelijks af en bleef het kwik lange tijd hangen rond de 10 à 11 graden: onze dagverantwoordelijke had algauw 17 dieren gevonden bij de eerste ronde. Uiteindelijk sloot de avond af met maar liefst 92 dieren:  3 in amplexus, 58 mannetjes pad, 13 wijfjes en helaas ook 11 slachtoffers. Voor de volledigheid waren er ook nog 3 alpenwatersalamanders.

De padden zijn dus klaar voor de grote trek maar of dit ook betekent dat we nu echt vertrokken zijn is nog maar de vraag. Wellicht niet als we de weerberichten volgen, want als vrijdagavond de bewolking nog niet verdwenen zou zijn, dan zal dat zaterdag en de komende week wel het geval zijn. Als er in de avond bewolking is zal er matige, mogelijk zelfs drukke, paddentrek zijn omdat het veel trager afkoelt. Bij heldere lucht of lichte bewolking ontbreekt het dekentje en koelt het snel af met als gevolg geen of weinig paddentrek. Het zal dus de komende avonden afhangen van details.

Eén ding weten we wel zeker: neerslag zit er deze maand niet meer in. Een krachtig hogedrukgebied zwaait de plak en Atlantische storingen lopen zich te pletter tegen dit bolwerk of zoeken uitwegen richting noord of zuid. Aan de westflank van dit hoog krijgen we bovendien zeer zachte maar ook opnieuw drogere lucht, waardoor het contrast tussen maxima en minima groot zal zijn. Meteen na zonsondergang zal het snel afkoelen, tenzij er bewolking zou zijn van één of ander zwak front dat toch weet door te dringen. Aan de oostflank van dit hoog krijgen we dan weer transport van zeer koude lucht rechtstreeks uit Nova Zembla (in Siberië) naar Oost Europa waar de winter stevig terug binnenvalt tot diep in het zuiden. Als we dan op langere termijn de weerkaarten bekijken lijkt de kern van het hoog zich noordelijker te verplaatsen waardoor de wind bij ons naar het oosten draait. Als dit zou doorgaan betekent dit aanvoer van transportkou naar het westen en dan zou maart wel eens koud kunnen uitvallen. Of dit zal gebeuren moet de komende week blijken, maar paddentrek zal dit niet opleveren.

Op korte termijn zal er vanaf nu na donderdagavond er wel elke avond gecontroleerd worden door de dagverantwoordelijke. Bij helder weer in de avond geef ik code geel, mogelijk zelfs maar groen. Wanneer er voldoende wolken zijn geef ik code oranje tot zelfs rood en is iedereen welkom om mee te helpen.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 06/2019 - 2019/02/15  - Waarschijnlijk geen paddentrek de eerste komende 10 tot 14 avonden


Ik stuur deze Hylakrant omdat het overdag echt bijna extreem warm wordt voor de tijd van het jaar en toch betekent dit niet dat de paddentrek op gang zal komen. Zoals de weerkaarten er nu bijliggen blijft het de rest van februari kurkdroog. Dat is niet alleen slecht nieuws voor onze waterreserves die door de droogte van 2018 nog moeten aangevuld worden, maar ook voor de paddentrek.

We hebben dit weer te danken aan een hogedrukgebied met kern in Zuid Duitsland. Hierdoor stroomt er in de bovenste luchtlagen zeer warme droge lucht vanuit Afrika naar ons. De lucht is droog van oorsprong en wordt helemaal uitgeknepen over de Alpen, wat de lage luchtvochtigheid van 30 % verklaart. Dat hogedrukgebied blijft nog tot maandag bij ons, maar verdwijnt dan verder naar het oosten. Tot dan krijgen we dus aanvoer van die droge lucht, wat zorgt voor een temperatuur overdag van zelfs 17 graden. Van zodra de zon lager zakt keldert de temperatuur net door die droge lucht tegen valavond snel naar amper 5 à 7 graden, aan de grond is het nog het wat kouder.  Belangrijkste conclusie: geen paddentrek dus.

Wil je meer weten hoe deze fenomenen in elkaar zitten: http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-02-15-de-oorsprong-van-deze-zachte-februaridagen/


Een opvolger van dit hoog ligt al klaar en heeft uitbreidingsplannen naar West Europa. Maandag en vooral dinsdag is er de aflossing van de wacht. We krijgen dan tijdelijk meer wolken en waait de wind eventjes uit het (zuid-)westen. Fel verzwakte storingen doen een verwoede poging om ons te bereiken en als het dan toch lukt zijn ze door de hogedruk al helemaal uitgerafeld tot wat wolkenvelden. Hierbij nog altijd zachte temperaturen maar wat bescheidener met ongeveer 11 graden, waardoor het in de avond, zeker bij opklaringen, minder snel maar wel tot gelijkaardige temperaturen afkoelt. Hierdoor neemt de kans op paddentrek misschien iets toe tot code geel, maar grote trek zal het zeker niet worden.

Daarna zou de huidige weersituatie zich  herhalen met een nieuw honkvast hoog dat zich ergens boven Duitsland zal vestigen. Het resultaat: opnieuw zonnig en kurkdroog weer met warme dagen en koele nachten. Er zijn ook modellen die het hoog wat meer noordelijk laten liggen, maar dat betekent helemaal geen paddentrek omdat het dan overdag kouder wordt door de schrale oostelijke aanvoer van wat koudere lucht.

Conclusie: wellicht is het begin van de grote paddentrek niet meer voor februari. Het is wachten op Atlantische zachtheid waarbij ook de avonden en nachten mild blijven en die is voorlopig niet te zien op de weerkaarten.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 05/2019 - 2019/02/10  - Lange onderbreking van de paddentrek in de maak


De afgelopen avonden bleef het aantal geregistreerde dieren hangen rond 15 op het Senthout, code geel dus. Er was zacht weer tot 10 graden voorspeld maar dat haalden we geen enkele avond, overdag bleef het kwik steken op 9 graden. Zaterdagavond haalden we amper 7 graden en regende het niet eens, vrijdagavond was het 6 graden maar met regen. De wind haalde fors uit en temperde duidelijk de paddentrek omdat veel wind het koudegevoel laat toenemen.

Zondag 10 februari was het winderig en heel zacht overdag met geregeld een flinke scheut regen. Op de middag was het minder winderig omdat een depressiekern over ons land trok, maar eens de kern verder opgeschoven naar het NO ging de wind er terug tegenaan en kelderde ook de temperatuur. Het resultaat: zondagavond nauwelijks 3°C, hevige regen en soms zelfs heel natte sneeuwklodders erin gemengd met stevige rukwinden. Toch leverde deze avond de allereerste bruine kikker op in het Senthout. Verder werden er nog een alpenwatersalamander en 2 verloren gelopen padden van de verkeersdood gered.

Met deze dieren erbij kunnen we de eerste weinig betekenende paddenoverzetperiode afsluiten, want de weersvoorspellingen voor de komende dagen en avonden zijn niet direct paddenweer te noemen. Een hogedrukgebied komt opzetten en het zou een blijver zijn, want er zal zich een zogenaamde omegablokking opzetten, waardoor Atlantische storingen geen  kans meer maken ons te bereiken. Het hogedrukgebied schijnt zich de eerste dagen in onze buurt op te houden waardoor het tijdelijk frisser wordt. Daarna zou de kern van het hoog zich honkvast ten oosten van ons boven Duitsland en Tsjechië gaan handhaven en er zich nog versterken. Aan de westflank van dit hoog krijgen we zuidelijke landlucht tot bij ons. Die lucht is relatief droog en heel zacht waardoor we brede opklaringen zullen krijgen.

Het gevolg is mede dankzij de zon overdag zachte temperaturen tot misschien wel 14 graden op vrijdag. Maar laat u niet misleiden door deze zachtheid overdag: zodra de zon weg is koelt het snel af tot zelfs nachtvorst. De avonden zullen dus koel en vrijwel helder verlopen wat de huidige prille paddentrek niet meteen zal aanzwengelen. Ik denk dan ook dat er, op enkele verloren dieren na, totaal geen paddentrek meer zal zijn de komende week. Maandagavond 11 februari wordt er nog gecontroleerd door onze dagverantwoordelijke en als dit niets oplevert stoppen we ook die controleritjes de komende week.

De langetermijnsvoorspellingen na volgend weekend houden het grotendeels op blijvend hogedrukweer maar niet meer met een zuidelijke maar een noordoostelijke wind omdat het hoog zich meer noordelijk zal bewegen. Daardoor zal het kwik overdag bestendig dalen onder 10 graden en zal nachtvorst de regel worden. Met die vooruitzichten zit het er dik in dat we alle paddentrek van februari hebben gehad en dat we tot maart zullen moeten wachten voor de echt grote paddentrek. 

Voor de komende week, mogelijk zelfs twee weken, geen nieuwe Hylakrant dus. Het heeft de komende avonden geen enkele zin om naar de actieplaats te komen.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 04/2019 - 2019/02/08 - Heel het weekend waakzaamheid over beginnende paddentrek


Donderdagavond 7 februari leverde vooral in het begin van de avond wat paddentrek op. Het was 7 graden, redelijk winderig en droog met soms wat opklaringen maar toch 14 dieren. Er werd zelfs al een koppel gevormd in de emmer. Het viel vooral op dat er tussen 18.30 uur en 19.15 uur vooral in de straten het verst van de voortplantingspoel dieren op stap waren. Na 19.30 uur viel het helemaal stil en om 20.00 uur beëindigenden we de controleritjes.

Vrijdag 8 februari zitten we in een zogenaamde zachte sector tussen een warmtefront en een koufront. Die lucht is beladen van het vocht en het is zacht met net geen 10 graden. Er staat wel een stevig windveld dat het kouder doet aanvoelen, soms regent het wat. Vanavond verwachten we hetzelfde weer en nemen we die net geen 10 graden mee met nog wat meer wind. Pas tegen de late avond of middernacht wordt het koufront verwacht met regen en buien. Dan zal de temperatuur wat gaan dalen naar zo'n 6 à 7 graden maar met regen. Met die voorspellingen geef ik opnieuw een code geel, mogelijk zelfs oranje.

Zaterdagavond 9 februari zal er opnieuw een code geel afgekondigd worden, mogelijk oranje (hangt af van wat we vrijdagavond zullen zien).

Zondagavond wellicht ook nog code geel na een kletsnatte dag die de voorste begrenzing vormt van een koufront. Daarachter stroomt vanuit het noordwesten koelere lucht binnen beladen met buien.


Volgende week droogt het geleidelijk op onder de invloed van een hogedrukgebied en de noordwesten-, later zelfs noordoostenwind houdt het wat minder zacht met maxima van 6 à 7 graden overdag en koelere avonden. Sommige modellen voorspellen zelfs, afhankelijk van het aantal opklaringen, opnieuw nachtvorst vanaf dinsdag. Wellicht is het eerste piekje paddentrek dan voorbij en kunnen we dan wachten tot hopelijk ergens eind februari en maart op de echte paddentrek.

Gezien de verwachtingen is dit voorlopig de laatste Hylakrant. Als het anders uitdraait en er toch plots hevige paddentrek verwacht wordt, stuur ik jullie uiteraard een update.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 03/2019 - 2019/02/06 - Eerste bescheiden paddentrek, maar toch meer dan verwacht.


Zoals voorspeld werd het code geel. Een beetje onverwacht konden we woensdagavond zo'n 15 amfibieën registreren. Het regende immers wel in Duffel maar 6°C (gevoelstemperatuur 3°C!) is nu niet echt goed te noemen: je kon je adem zien bij het uitademen. Meestal levert zo'n avond geen drukke paddentrek op.

Het golvende warmtefront had wat vertraging en daardoor was de echt zachte lucht nog niet helemaal doorgedrongen tot bij ons. Die is nu stilaan wel aan het binnendringen en vannacht stijgt het kwik naar zowat 8 à 9 graden. Wellicht zal er vannacht ook verspreid wat paddentrek zijn. Actieplaatsen met schermen kunnen dit misschien bevestigen?

De paddentrek kwam trouwens niet op gang tijdens de schemering zoals gewoonlijk. Om 19.00 uur was er nog helemaal niets te zien tijdens een eerste controlerit, maar een uur later kwamen we terug en werden er dus wel dieren gevonden. In totaal vond ik er zelf 7, waaronder 1 alpenwatersalamander, 3 mannetjes pad en 3 verkeersslachtoffers tijdens twee rondes. Ik kreeg van andere vrijwilligers eveneens meldingen binnen, waardoor we op een totaal van 15 geregistreerde dieren uitkomen voor 6 februari.

Vanavond is er dus duidelijk het signaal: het paddentrekseizoen is gestart, ze zijn er klaar voor. Het blijft voorlopig (te) zacht voor de tijd van het jaar met mogelijk uitschieters tot 10 graden, maar of dit genoeg is voor veel paddentrek is nog maar de vraag. Zo staat er veel wind die de gevoelstemperatuur naar omlaag drukt.

We houden het dus bij code geel voor donderdagavond, wellicht iets zachter dan woensdagavond, maar meer wind en wellicht geen neerslag na een buiige dag, misschien ook opklaringen. Paddentrek is dus niet zeker.

Voor het weekend geven de meeste modellen aan dat de van oorsprong warme Iberische lucht tot in Frankrijk raakt maar niet tot bij ons, waardoor 13 graden wellicht te hoog is gegrepen. Het wordt wel zacht en regenachtig zowel vrijdag, zaterdag, als zondag. Paddentrek lijkt er dan wel in te zitten.

Vanaf zondagavond kondigt een kanteling van ZW-wind naar NW ander weer aan. Een hogedrukgebied brengt iets frisser en geleidelijk aan ook droger weer met overdag normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Afhankelijk van het aantal opklaringen zit er dan opnieuw een graadje nachtvorst in. Wellicht is het dan alweer een tijdje gedaan met de paddentrek

Conclusie: we blijven waakzaam en houden iedereen op de hoogte mocht er toch al iets meer dan rustige paddentrek komen.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 02/2019 - 2019/02/05 - Krijgen we woensdagavond de eerste paddentrek?


Vandaag dinsdag 5 februari voelde het allemaal nog koud aan, maar morgen gaat dat veranderen. Lage luchtdrukgebieden gaan zeker tot zondag het heft in handen nemen. Ze brengen regen en zachte temperaturen met zich mee.

Woensdag begint waarschijnlijk nog droog, maar in de loop van de dag wordt het betrokken vanuit het westen en begint het te regenen. Meteen de voorste grens van een portie zachte lucht zodat het misschien wel 10 graden kan worden. Het front heeft naar alle waarschijnlijkheid geen haast en het zal dus woensdagavond en -nacht nog steeds regenen. Het wordt een zachte nacht met minima tussen 6 en 9 graden. De wind zou spelbreker kunnen zijn, de mogelijk kou in de grond ook nog, maar de kans dat we morgen de eerste paddentrek zullen zien is niet ondenkbaar. We raden aan om toch minstens eens te gaan kijken of er wat beweegt. Ik geef dus code geel.

Donderdag zou de regen plaatsmaken voor buien die tegen de avond wellicht minder actief worden. De wind zou belangrijker worden en zal het koude gevoel groter maken dan het werkelijk is. Als we woensdagavond paddentrek zouden hebben, moeten we misschien donderdag ook controleren.

Van vrijdag op zaterdag of pas in de loop van zaterdag zou er een serieuze plas water uitvallen. Er zijn weercomputers die samen met die plas tijdelijk Spaanse lucht naar ons sturen (daar kan het volgende week al 25 graden worden), bij ons zou 13 graden er tijdelijk wel kunnen inzitten. Dat moeten we goed in het oog houden want dat is uitermate zacht en dus echt paddenweer!

Volgende week zou het droger en minder zacht (6 à 7 graden) worden omdat een hogedrukgebied zich zou komen moeien met ons weer, er zijn ook modellen die een westcirculatie in stand houden met de ene regenzone na de andere. Nog even afwachten dus ...

Woensdagavond meer nieuws en hopelijk ook meer duidelijkheid over het nakende weekend vooral op vlak van de temperatuur.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 01/2019 - 2019/02/03  - Volgende week  eerste paddentrek? … of blijft het toch nog op slot?


Hier is hij dan, de allereerste Hylakrant van 2019. We zijn al begin februari en voorlopig was het te winters voor paddentrek, hoewel er op zachtere januariavonden op sommige plaatsen  met schermen hier en daar al wat padden of kikkers in emmers werden gevonden, maar veel was het  nog niet.


Bijna alle termijnvoorspellingen geven aan dat er een verzachting op til is. Een langdurig blokkerend hogedrukgebied was verantwoordelijk voor het licht winterse weer van de afgelopen weken. Dat maakt stilaan plaats en daardoor vinden Atlantische storingen en daarmee ook zachtere zeelucht de weg terug richting West Europa. Of deze verzachting ook betekent dat er effectief paddentrek zal komen valt nog  te bekijken, want met 7 of 8 graden overdag en temperaturen van 2 tot 5 graden 's nachts wordt het toch  wat nipt. Er zijn echter ook modellen die dubbele cijfers geven vanaf volgend weekend en in dat scenario mag je zeker zijn dat het tot paddentrek zal komen.


Nog  wachten dus,  minstens  tot woensdagavond. Maandag valt er (zeer natte) sneeuw of winterkoude regen bij 4 graden, maar het paddentrekseizoen 2019 zal naar alle waarschijnlijkheid heel binnenkort beginnen.