De meeste van onze gebieden maken deel uit van
#parkrivierenland
HYLAKRANT 2022
Hylakrant 21/2022 – 06/04 - Enkel nog terugtrek: de paddentrek 2022 is voorbij
Woensdagavond 6 april was het eindelijk vrijwel ideaal paddentrekweer. Wat we al een tijdje vermoedden is na vanavond zekerheid: de paddentrek zit erop. Voor het tweede jaar op rij vinden we geen eitjes op de sloot van de Babbelbeekse Beemden en dat is erg verontrustend.
Op Senthout werden bij regenweer en 11 graden (gevoelstemperatuur 8 graden door de wind) nog 7 vrouwtjes pad gevonden. Aan het ontwijkgedrag te zien allemaal terugtrek. Ook werden nog 2 kleine watersalamanders gevonden door onze aanwezige dagverantwoordelijken.
Dinsdagavond was het 12 graden, bij een harde wind en opklaringen vonden we nog 9 vrouwtjes pad, bijna zeker ook terugtrek. Was de richting niet altijd even duidelijk, het gedrag was dat wel. Ook werden nog enkele alpenwatersalamanders gevonden.
Donderdagavond 7 april is er mogelijk nog wat terugtrek, maar daarna wordt even wat te koud en zal alles stilvallen. Volgende week krijgen we dan een opstoot van warm weer met maandagavond zelfs 20 graden op maar het zal niet veel meer opleveren, hoogstens enkele terugtrekkers.
Ook in de paddenportaal zie ik vooral kleine staafjes geel verschijnen in april, wat wijst op grotendeels terugtrek op de andere plaatsen.
De aantallen blijven op Senthout dus steken op zo'n 550 geregistreerde dieren. Ze zijn dus niet meer zoals gehoopt tegen beter weten in niet meer aangedikt. Op Senthout hebben we daarmee het derde slechtste resultaat ooit in de periode 1996-2022. Alleen 1996 (ons startjaar) en het jaar 2014 (het absoluut diepterecord) deden nog slechter. Tegenover vorig jaar vonden we maar liefst 900 dieren minder. De populatie lijkt dus opnieuw gecrashed en gezien de rare weersomstandigheden verwacht ik niet meteen beterschap voor volgend jaar. De klimaatgrillen door de klimaatverstoring hakken er ook bij onze amfibieën serieus in, maar we weten dat een amfibieënpopulatie zich snel kan herstellen, alleen stapelen de extremiteiten qua weer zich tegenwoordig echt wel op.
Op 16 februari was onze piekavond met 134 dieren gevolgd door 3 maart met 121 dieren. Erg vroeg allemaal, veel te vroeg eigenlijk! Door de extreem zachte periodes in januari en februari werd er in de paddenportaal paddentrek ingegeven van nieuwjaar tot vandaag. Paddentrek die met horten en stoten gespreid over maar liefst 3 maanden, uitzonderlijk lang is dat.
Dit was meteen de laatste Hylakrant van dit seizoen. De paddentrek 2022 is hiermee afgesloten en we kijken met z'n allen uit naar de verder ontluikende natuur.
Volgend jaar ontvangen jullie automatisch de Hylakrant 2023. Bedankt om onze dieren mee te helpen overzetten. Met deze daling is het overzetje om niet als verkeersslachtoffer te eindigen nog belangrijker. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer massaal op jullie allemaal rekenen.
De signalisatie laten we best nog een weekje staan voor de terugtrekkers, maar vanaf volgende week wordt die afgebroken. Het is heel belangrijk dat ze niet te lang blijft staan na de paddentrek.
Alle paddenoverzetresultaten van het Senthout kan je in detail lezen op https://www.hylawerkgroep.be/paddenoverzet/acties/DUFFEL/Senthout
Hopelijk tot volgend jaar!
Johan Asselberghs
-------------------------------------------------------------
Hylakrant 20/2022 - 03/04 - Binnenkort weten we het antwoord
Na een erg natte veel te zachte en met momenten 'hete' februari kregen we een recorddroge (slechts 2 mm in Ukkel) en uiterst nooit geziene zonnige maand maart met meestal zachte en een aantal warme dagen, maar eerder koele heldere nachten met maar liefst 9 vriesnachten, tapte april voorlopig nog even uit een ander vaatje. Arctische lucht bracht ons op 1 april een heuse sneeuwdag met sterk onderkoelde temperaturen met maxima van amper 2 graden (of ruim 10 graden onder normaal), een nieuw koude dagrecord dat het vroegere record van de legendarische winter van 1963 aan diggelen sloeg. Vorige nacht vroor het op vele plaatsen matig tot maar liefst -6 graden, meteen de koudste nacht van het voorlopig nog jonge jaar en alweer een nieuw record. Door al deze extremen zijn we nu al bijna 2,5 maand in paddenoverzetmodus!
De vraag die nu al een hele tijd speelt: is de paddentrek nu gedaan of niet? Komt er nog een achterhoede of niet, verwachten we nog een late paddentrek piek? Heel binnenkort hopen we daar eindelijk het antwoord op te weten want er komt eventjes echt paddentrekweer aan zoals dat in een normaal voorjaar dikwijls zou moeten voorkomen.
Het hoog dat ons die Arctische lucht uit het noordoosten bezorgde en alle storingen op de oceaan blokkeerde, verzwakt stilaan en trekt zich terug richting zuidwest Europa. Hierdoor zien de depressies vanaf de noordelijke oceaan de kans om ons via de noordflank van het hoog te bereiken. Dat proces begint maandag 4 april met een eerste warmtefront dat vooral in de namiddag en avond traag zal overtrekken vanuit het noordwesten met een grijs en regenachtig weertype. Overdag wordt het dan wel nat door een onvervalste regenzone (lang geleden!), echt warm wordt het zeker nog niet bij zo'n 6 à 7 graden. In de loop van de nacht achter het warmtefront stijgen de temperaturen dan richting 8 graden, maar veel wind doet het allemaal nog guur aanvoelen met een gevoelstemperatuur die lager ligt. Absoluut lang niet ideaal, maar misschien dat een aantal waaghalzen door het aanwezige vocht het er op zullen wagen. Onze waakzaamheid wordt alvast aangescherpt. Ik geef een voorzichtige code geel, wellicht zal het code groen zijn wegens te koud.
Maandag krijgen we dus eindelijk al neerslag en westenwind maar is het nog veel te koud. Dinsdag lijkt het een pak interessanter te worden voor paddentrek. Met 12 graden overdag komen de dubbele cijfers eindelijk terug en opnieuw zou er een flinke scheut regen vallen. De avond gaan we in met veel wolken, een grote kans dat het regent of de straat er nat bij ligt en daardoor blijft de temperatuur langer op peil. Dit moet dus zeker paddentrek genereren. De wind is eerder sterk, maar is mild en brengt relatieve Atlantische zachtheid waardoor de gevoelstemperatuur voldoende hoog zou moeten blijven. In normale jaren zou ik dan ook stellen dat dit scenario leidt tot een drukke avond en dus code rood. Indien die avond niets wordt, kunnen we stellen dat de paddentrek voorbij is. Wanneer er toch trek is zal de intensiteit aantonen of het over een achterhoede gaat of de paddentrek terug in alle hevigheid losbarst. Woensdag-, maar ook nog donderdagavond gaan we de avond in met een gelijkaardig weertype. De ene regenzone na de andere lijkt de weg te vinden naar onze streken, het wordt een natte week. Al die tijd zijn er geen hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, maar met 11 à 13 graden overdag en nooit minder dan 7 graden in de nacht moet dit voldoende zacht zijn om opnieuw paddentrek te genereren. Gebeurt er helemaal niets, dan sluiten we de paddentrek 2022 met een triestig aantal dieren.
Volgens de laatste voorspellingen neemt vanaf donderdagavond of pas vrijdag polaire lucht het terug over en zou het weer te koud worden.
Conclusie: eindelijk weer dat paddentrek moet opleveren. Dinsdag-, woensdag- en eventueel ook donderdagavond moet er terug paddentrek zijn. Komt die er niet, dan is de paddentrek gedaan. Komt die er wel, dan hebben de dieren drie avonden met goede weercondities om naar de voortplantingspoelen te trekken, daarna zou het terug even te koud worden.
Blijft het in 2022 bij 424 padden, 38 bruine kikkers, 10 groene kikkers, 22 alpenwatersalamanders en 10 kleine watersalamanders die we met z'n allen veilig naar de Babbelbeekse Beemden konden brengen, of komen er nog extra dieren bij? Het antwoord volgt na dinsdagavond in een nieuwe Hylakrant.
-------------------------------------------------------------
Hylakrant 19/2022 - 29/03 - Nog geen antwoord op de vraag: is de paddentrek voorbij of niet?
Nu al 250 uren zonneschijn in maart met een record aantal zonnige dagen in een maand ooit. Kurkdroge warme zonnige onbewolkte dagen en frisse soms zelfs koude heldere nachten verstoren de paddenoverzet.
Bij de schemering was het de afgelopen avonden met respectievelijk 12 tot 15 graden best zacht, maar een half uur later was daar meestal wel 5 tot 7 graden af zodat de kritische grondtemperatuur onder de heldere hemel snel bereikt werd.
Het gevolg: vorige week werd er elke avond wel iets gevonden. Eén of meer dieren per avond, behalve op zaterdagavond toen het wat kouder was. De meest 'drukke' avond in het rijtje was maandagavond met 2 bruine kikkers, 2 gewone padden en 2 salamanders (en helaas ook weer een verkeersslachtoffer). Zeven dieren dus in totaal. Toeval of niet: het was wat vochtiger met zowaar wat hoge bewolking voor de eerste keer in vele avonden.
1 à7 dieren de voorbije avonden is niet veel, maar normaal gezien mocht de paddentrek gedaan zijn, zou je niets meer mogen/kunnen vinden op de straat. We kunnen na deze avond alleen maar vaststellen dat dit nog niet het geval is. De dieren die gevonden werden hadden nog paargedrag, dus heentrek.
Een ander element is ook dat er op de poelen geen beweging is, geen eiersnoeren of klompen te vinden zijn. Normaal is de paddentrek gedaan als de poelen leeg zijn maar wel vol eieren liggen. Waar zijn de eierlegsels naartoe?
Momenteel zit onze actieplaats Senthout aan 552 geregistreerde dieren, dat is op 3 na het slechtste resultaat in een tijdreeks van 1996 tot 2022. Mocht het hierbij blijven zouden er maar liefst 900 dieren minder zijn dan vorig jaar. Mocht het getal niet serieus meer aandikken dan is dat dus slecht nieuws.
Ooit zal de vraag beantwoord worden, maar nog niet onmiddellijk, want het komende weer is niet meteen paddentrekweer. Het bestaande hoog dat al weken overheerst verzwakt verder en storingen vanuit het zuiden weten ons te bereiken in verzwakte vorm. Tegelijk bouwt zich een nieuw hoog op boven de Noord Atlantisch oceaan, terwijl zowel ten zuiden van ons en boven Scandinavië depressies heersen. Tussen het hoog en de depressies komt er een koude noordelijke tot noordoostelijke stroming op gang van licht opgewarmde, van oorsprong Arctische lucht, en dit leidt tot een keldering van de temperatuur. Vanaf donderdag wordt overdag 10 graden halen bijna onmogelijk en in de nacht gaat het opnieuw algemeen vriezen. Met dit weer mag je paddentrek vergeten. Na dit koud intermezzo met mogelijk winterse buien lijkt er zich vanaf dinsdag 5 april een westcirculatie te ontwikkelen. Als die doorgaat krijgen we eindelijk echt paddentrekweer en zullen we de vraag eindelijk kunnen beantwoorden. Wordt het dan niets, dan is het gedaan, anders mogen we dan misschien toch nog dromen van een mooie piekavond.
Tot zolang houden we het dinsdagavond op code geel en daarna code groen tot al zeker zondagavond 3 april omdat het simpelweg veel te koud zal zijn.
Komt er dus nog een achterhoede of niet, zelfs nog een paddentrek piek of bijna niets meer ... heel erg onduidelijk allemaal omdat we een toestand zoals nu nog nooit hebben meegemaakt.
-------------------------------------------------------------
Hylakrant 18/2022 - 24/03 - Geen paddentrek door het weer ... of einde paddentrek?
Warme dagen, koele nachten, zachte maar snel afkoelende avonden, helder en zonnig overdag, dat was het weertype de afgelopen dagen. Zeer lage luchtvochtigheid ook. Bij de schemering was het de afgelopen avonden met respectievelijk 15 en 13 graden best zacht. Een half uur later was daar wel 5 tot 7 graden af zodat de kritische grondtemperatuur onder de heldere hemel snel bereikt werd.
De resultaten op het Senthout? Maandagavond leverde slechts 3 dieren op: 2 groene kikkers en 1 vrouwtje pad. Dinsdagavond vonden we 4 vrouwtjes pad, 1 alpenwatersalamander, 1 groene kikker en helaas ook 1 slachtoffer groene kikker. Woensdagavond leverde 1 wijfjespad op. Geen overtuigende paddentrek dus. Ook de cijfers in de paddenportaal zijn heel erg beperkt qua aantal dieren.
Een eerste element om te kijken of de paddentrek voorbij is, is kijken wat er gebeurt in de voortplantingspoel.
In de sloot van de Babbelbeekse Beemden wijst voorlopig niets op het einde van de paddentrek. Er zijn nog geen eitjes gevonden. Normaal is de paddentrek gedaan als er eieren liggen en de poelen verlaten zijn, maar we krijgen meer en meer signalen dat de dieren al te uitgeput zijn om zich nog voort te planten omdat ze door de zachte winters al te lang actief zijn. Dit jaar zien we ondanks de ruim 500 amfibieën die we loslieten na een veilige overzet nog op geen avond enige activiteit in de avond, ook geen activiteit overdag wat vreemd is bij deze zachte temperaturen. Eigenlijk beweegt er totaal niets. Waar zijn die losgelaten dieren naartoe?
Een tweede element is de activiteit qua paddentrek. Ook al is het dan kurkdroog, bij deze zachte temperaturen van 13 tot 16 graden vlak na de schemering en amper wind zou je toch een piekje verwachten. Minder dan 10 dieren kan je moeilijk een piekje noemen. Het is vreemd dat we wel groene kikkers vinden, de meest warmteminnende soort die op deze afkoelende avonden dan toch actief zijn.
Gelet op de voorgaande avonden, zullen er de komende avonden waarschijnlijk ook niet veel dieren gevonden worden, want het weer blijft meer van hetzelfde. Het wordt daarbij overdag stilaan minder warm want de wind draait geleidelijk naar meer noordelijke richtingen en dat zal de paddentrek zeker niet bevorderen. Volgens sommige modellen brengt die noordenwind wel veel wolken, dus vochtiger weer, maar regen zit er waarschijnlijk niet in. Daarvoor blijft het hogedrukgebied te sterk, alleen verplaatst de hoge druk kern zich meer westwaarts. Andere modellen geven nog wel veel zon en laten de kern minder westwaarts met aanhoudende landlucht. Een aantal weermodellen geven wat regen op 31 maart.
Komt er nog paddentrek met al deze wisselende en soms tegenstrijdige signalen? We hopen van wel, anders wordt het een wel heel slecht resultaat met amper 540 dieren, wat de derde slechtste plaats zou zijn in de tijdreeks 1996-2022. Alleen 1996 en 2014 deden slechter. Voorlopig blijven de dagverantwoordelijken controleren vanaf zowat 19.30 uur. Vinden we niets dan zijn die dagverantwoordelijken rond 20.15 uur terug naar huis. U mag altijd komen, maar dieren kunnen we absoluut niet garanderen.
Van zodra er toch iets zou bewegen of we moeten concluderen dat de paddentrek voorbij is, dan hoor je het wel in een volgende Hylakrant. We houden het voorlopig op code geel voor de komende avonden, ergens tussen de 0 en 20 dieren dus.
-------------------------------------------------------------
Hylakrant 17/2022 - 21/03 - Herstart paddentrek deze week?
Het weer maakt het deze maand niet eenvoudig om de paddentrek te voorspellen. Normaal gezien zou er geregeld regen moeten vallen, maar niets hiervan. Een omvangrijk hogedrukgebied met een record hoge luchtdruk kern van maar liefst 1053 mbar boven de Baltische zee beheerst ons en heel Midden en Oost Europa. De Atlantische depressies met het noodzakelijk nat om de paddentrek te laten losbarsten houden zich bezig met Spanje en Portugal of trekken ver noordwaarts. Door een hoogtelaag (koude bel in de hogere atmosfeer) afkomstig uit het oosten kregen we bovendien zondagmorgen smeltende sneeuw. Die zullen we de komende week niet meer krijgen want het kwik gaat, zeker overdag, hoge bokkensprongen maken. Dinsdag en woensdag zou de Benelux wel eens het warmste plekje kunnen zijn in Europa dankzij de steeds krachtiger wordende lentezon. Geholpen door een zuidoostenwind en zeer lage luchtvochtigheid zal het minstens 17 graden worden, sommige weermodellen geven dinsdag en/of woensdag zelfs 21 graden aan. De nachten zijn een ander verhaal: die zullen koel verlopen met zelfs kans op nachtvorst. Het toont aan dat de wolken de grote afwezigen zijn. Volop zon dus overdag, koude nachten zelfs met vorst onder de sterrenhemel. De avonden zullen zacht beginnen met een snelle afkoeling tot de kritische temperaturen.
Wat betekent dit alles nu voor onze paddentrek? De negatieve elementen: droog, helder en lage luchtvochtigheid. De positieve elementen: de zachte mogelijk zelfs warme temperaturen overdag en het gegeven dat het nu al 21 maart is en de beestjes dus echt wel klaar zijn om naar de poelen te trekken.
Na vorige week woensdagavond en zelfs donderdagavond weten we dat er nog een paddentrek was bij alles behalve ideaal paddentrekweer, van vrijdag- tot zondagavond was het weer, mede door de koude oostenwind, te bont op Senthout om paddentrek te hebben.
Ik durf te stellen dat maandagavond de paddentrek stilaan terug op gang zal komen want overdag kunnen we al 17 graden halen. Dat betekent dat het nog zo'n 13 graden zal zijn bij zonsondergang. Dinsdag en woensdag halen we misschien wel 20 graden, waardoor we al met een 15 graden de avond zouden ingaan. Volgens mij zal er dus vlak na zonsondergang paddentrek zijn tot de kritische temperatuur zal bereikt worden.
Door de steeds langer wordende dagen zal de paddentrek bij heldere condities starten rond 19.15 à 19.30 u. Voor maandagavond geef ik code geel omdat de kritische temperatuur wellicht snel bereikt zal zijn, voor de andere twee avonden durf ik code oranje geven. We zullen zien of en wat maandagavond 21 maart oplevert. Hopelijk worden we hier wijzer uit om verdere uitspraken te doen voor de komende avonden.
Zoals het er nu naar uitziet zal er in maart geen druppel regen meer vallen. Na volgend weekend schuift het hoog wat op naar het westen waardoor de zuidooststroming terug kantelt naar noord of noordoostelijke richtingen. Het gevolg laat zich raden: overdag wordt het een pak kouder en ook de nachten worden nog wat frisser.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 16/2022 - 17/03 - Voorspelde topavond werd een flopavond
Het zag er zo mooi uit, maar het liep helemaal anders door het Saharastof in de lucht. Overdag geen 20, geen 17, maar slechts 12 graden. Geen zon maar nevel die was gevormd dankzij het Saharastof. Lucht met vele deeltjes zorgt voor condens en dus nevel. Omdat het kwik in de avond bleef steken op 11 graden i.p.v. de voorspelde 17 graden kregen we geen top- maar een flopavond. Niet dat er niets was: in totaal werden 35 dieren geregistreerd waaronder opnieuw opvallend veel (jonge) kikkertjes, code licht oranje ipv donkerrood.
Ons subtotaal op het Senthout staat daarmee nu op 526 en de komende avonden zal daar niet veel meer bij komen vrees ik. Na het doortrekken van een koufront met mogelijk wat regen in de nacht draait de wind naar het noorden en stroomt koudere lucht binnen. Ook het Saharazand wordt verdreven of komt met het beetje regen naar beneden. In de loop van donderdag zien we opnieuw de zon, maar echt stijgen doen de temperaturen niet. Ze blijven steken op 10 à 12 graden. Tegen de avond zouden alle wolken verdwenen zijn en zal het onder de polaire lucht snel afkoelen richting een graadje vorst in de loop van de nacht. Geen paddentrekweer!
Zeker tot 25 maart is het hogedrukgebied baas. Storingen met regen komen er niet in en doen een ommetje naar het diepe zuiden of het hoge noorden. De zon zal dagenlang schijnen met kurkdroog weer tot gevolg. Het droogtespook duikt stilaan op. Hoe droger de bodem wordt hoe kouder de nachten worden onder heldere hemel. Overdag wordt het juist warmer omdat vochtbuffering stilaan wegvalt.
Deze droge omstandigheden en koude snel afkoelende avonden zijn slecht nieuws voor de paddentrek. Het ziet er dan ook naar uit dat we opnieuw naar een onderbreking van de paddentrek gaan en er is niet meteen zicht op weer dat voor een heropstart gaat zorgen. Maandag en dinsdag zouden door een tijdelijke kanteling van de windrichting naar de zuidhoek de maxima even stijgen naar zo'n 18 graden. Misschien dat enkele dieren vroeg in de avond daardoor toch op wandel gaan, maar dat is allerminst zeker.
We houden het in de gaten. Van zodra er opnieuw kans is op paddentrek en of toch eerder onverwachts paddentrek zou plaatsvinden bij de weersomstandigheden die voorspeld worden, dan weet je dit als eerste via deze Hylakrant.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 15/2022 - 16/03 - woensdagavond kan topavond worden, daarna valt het waarschijnlijk stil
Dinsdagavond moesten we tevreden zijn met 9 dieren, allemaal padden. Overdag zorgden de wolken in combinatie met wat koude lucht ervoor dat het met 10 à 11 graden niks te warm werd, in de avond koelde het te snel af. De weinige dieren die werden gevonden lieten zich zien vlak na de schemering, daarna viel het stil. In de emmers lieten de padden zien dat de kritische temperatuur bereikt was en wilden ze zich ingraven. Iedereen was terug thuis om 20.15 uur.
Woensdagmorgen trekt een zwak warmtefront over, amper zichtbaar maar wel met een duidelijke luchtsoortgrens. Eens het frontje gepasseerd, steekt een zuid zuidoostenwind op en warme lucht samen met een hoop Saharazand wordt ons land binnen gepompt. De temperaturen stijgen stevig naar zo'n 18 graden, misschien halen we wel een eerste 20 graden. Het is daarbij vaak bewolkt met tussendoor zon. In de avond nemen we die wolken mee en zitten we nog steeds in de warme luchtsoort. Vanuit het westen arriveert langzaam maar zeker alweer een nieuw front. Ook dit is weinig actief want een krachtig hoog bouwt zich op. Toch zou het kunnen dat er nog wat regen op het front zit, bij temperaturen van zo'n 14 à 15 graden. Met temperaturen van 17 dalend naar 14 graden, wolken, weinig wind en zelfs kans op een spatje regen moet dit serieus wat paddentrek geven.
Wanneer het front overgetrokken is na middernacht wordt de maximum temperatuur van zo'n 14 graden voor donderdag bereikt. De wind draait naar het noorden en de zachte lucht wordt verjaagd. Overdag halen we met moeite nog 11 graden en met een koude wind zit de gevoelstemperatuur onder de 10 graden. Tegen de avond klaart het volledig uit en keldert de temperatuur snel. Wellicht is er totaal geen paddentrek, in het beste geval enkele dieren vroeg in de avond (een beetje zoals dinsdagavond).
Mocht donderdagavond niets opleveren weten we eigenlijk dat er van vrijdagavond tot minstens maandagavond, wellicht nog veel langer geen paddentrek zal zijn. Het wordt immers kurkdroog weer met een schrale oostenwind en temperaturen die overdag mede dankzij de uitbundige zonneschijn net in de dubbele cijfers gaan, maar de avonden en nachten worden best koud met algemene nachtvorst. Niet echt paddentrekweer dus!
Wanneer er dan wel interessant weer afkomt, is nog onduidelijk. Mogelijk wordt het vanaf maandag 21 maart iets interessanter wanneer de wind opnieuw de zuidoosthoek opzoekt. Dit uit zich vooral in hogere temperaturen overdag boven de 15 graden, maar de nachten blijven fris. Veel trek zal er bijgevolg niet zijn, maar mogelijk in de vroege avond terug wat paddentrek, vandaar code groen of geel.
Conclusie: woensdagavond 16 maart is het alle hens aan dek met een grote kans op hevige paddentrek en daarna valt het (waarschijnlijk) helemaal stil tot nog een nader te bepalen datum.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 14/2022 - 15/03 - Niet dinsdagavond, maar woensdagavond kan een topavond worden
Afgelopen avonden was er elke avond paddentrek, maar soms toch minder dan we hadden voorspeld. Even het rijtje afgaan. Vrijdagavond was de drukste avond met net geen 100 dieren. Zondagavond waren er opklaringen en koelde het dus ook sneller af. Toch leverde die avond nog 41 dieren op. Maandagavond kwamen we in een groot opklaringsgebied terecht tussen wolken die wegtrokken naar het oosten en andere die vanuit het zuiden onderweg zijn. Die quasi heldere hemel leidde tot een snelle afkoeling van 13 naar 8 graden. Het leverde 26 dieren op. Het subtotaal zit daarmee nu aan zo'n 480 dieren geregistreerde dieren in 2022.
Hoe gaat het de komende avonden verder? Eerst leek dinsdagavond een topavond te worden, maar de voorspelde regen is slecht getimed. De regen valt vooral dinsdagmorgen en in de voormiddag, als die al valt. In de namiddag zal de zon gaan schijnen en dit bij temperaturen van zo'n 13 graden. De opklaringen nemen we mee in de avond en we krijgen een gelijkaardige situatie als maandag- en zondagavond. Vandaar de bijstelling tot code oranje.
Na een koele nacht blaast een zuidenwind zeer zachte lucht samen met Saharastof naar ons land op woensdag. De zon zal opnieuw schijnen en de temperaturen stijgen tot mogelijk 20 graden. In de avond zouden er geleidelijk meer wolken komen omdat een front vanuit het westen nadert. Dit front is echter weer uitermate zwak door de werking van hogedrukgebieden. Door de wolken kan de avond ingaan met 17 graden. Met dit soort temperaturen zou het tot een drukke paddentrek kunnen komen. Hoe druk zal afhangen van details zoals dit al de hele tijd het geval is. Met meer opklaringen kan het minder zijn, met wat regen erbij kan het misschien nog veel meer zijn. We volgen het op!
Donderdag begint mogelijk regenachtig, maar daarna komt de zon erdoor. Het is een pak frisser tegenover woensdag, 15 graden halen wordt moeilijk. In de avond klaart het waarschijnlijk op en steekt er een noordoostenwind op. Wellicht zal dit de laatste avond worden met nog wat paddentrek.
Vanaf vrijdag schijnt de zon, is er amper een wolk en met een oostelijke aanvoer komt er ook frissere landlucht naar ons toe. Overdag halen we de dubbele cijfers dankzij de voorjaarszon, maar in de avond zal het snel afkoelen en in de nacht dreigt opnieuw vorst. Mogelijk zijn er elke avonden wat dieren, maar het zal vlug stilvallen wanneer de kritische temperatuur behaald wordt. Wellicht gaan we opnieuw naar een onderbreking, maar dat weten we pas na vrijdagavond.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 13/2022 - 13/03 - De paddentrek is volop bezig, al zeker tot woensdagavond
Zaterdagavond was het opnieuw goed prijs. Vooral tussen 19.20 en 19.45 uur piekte de paddentrek even en leek het een drukke avond te worden. Rond 20.00 uur bleven we dieren vinden maar was het merkelijk rustiger.
De avond begon met bewolkt weer bij zo'n 13 graden. Het was wel droog en naarmate de avond vorderde trok de wind aan en ging de gevoelstemperatuur naar beneden. Wat gedruppel rond 22.15 uur veranderde daar niets aan. In totaal vonden we 99 dieren wat een vrij stevige avond kan genoemd worden. Toen controleritjes bijna niets meer opleverden trokken we er rond 22.30 uur de stekker uit.
Positief was dat er heel wat ploegen aanwezig waren, het zag er om 19.00 uur nochtans belabberd uit toen er bijna nog niemand was. Dankjewel aan alle aanwezige ploegen: zo konden we het aantal slachtoffers sterk beperken tot 8 en het verkeer ook afremmen wat ongetwijfeld ook paddenlevens heeft gered.
Met de dieren van gisteren erbij zitten we nu ruim boven de 400 dieren. Hiermee laten we al twee overzetjaren achter ons: het erbarmelijke jaar 2014 en beginjaar 1996. Normaal gezien moeten er zeker nog een goeie 1. 000 dieren gevonden worden om van een gemiddeld jaar te kunnen spreken, hopelijk wordt daar vandavond werk van gemaakt. Momenteel schijnt de zon nog, maar meer en meer wolken komen vanuit Frankrijk binnendrijven en daar zit ook wat neerslag in. Of de neerslag ook onze streken zal bereiken is niet zeker, maar we gaan zeker zacht de avond in met zo'n 13 graden. Door de sterke zuidenwind van 4 Beaufort zal het gevoel wel wat lager uitvallen, maar al deze plus- en minpunten van het weertype moeten toch minstens voor een matige trekavond zorgen, vandaar opnieuw code oranje, mogelijk zelfs rood. Maandag zouden er gelijkaardige omstandigheden zijn, dus ook hier code oranje-rood.
Topavond lijkt dinsdagavond 15 maart te worden. Er zou immers een zwak regenfront blijven hangen met geregeld wat regen maar vooral veel wolken. Die wolken en mogelijk natte omstandigheden nemen we mee bij zo'n 14 graden in een traag afkoelende avond. Dit zijn de ingrediënten voor een topavond, maar de weerkaarten zijn nog wat onzeker want een hogedrukgebied boven Centraal Europa biedt weerwerk. Noteer deze avond alvast in jullie agenda! In een volgende hylakrant hopen we meer zicht te krijgen of deze show echt doorgaat.
Woensdag neemt het continentaal hoog het terug over en halen we met een zuidenwind overdag misschien wel 20 graden. Die zachtheid nemen we ondanks de opklaringen mee naar de avond. Door de van oorsprong Noordafrikaanse lucht koelt het ondanks de opklaringen traag af, dus ook al blijft het droog moet dit toch serieus wat paddentrek op gang trekken.
Vanaf donderdag wordt een hogedrukbolwerk boven de Baltische staten terug dominant. Enerzijds is er een storing ten westen die probeert ons te bereiken, maar de meeste modellen geven ze geen schijn van kans. Anderzijds steekt er een strakke (noord-)oostenwind op die droge maar steeds koudere landlucht aanvoert. We evolueren daarom terug naar het weer van vorige week met helder kurkdroog weer overdag en zo'n graad of 14 overdag. Vanaf vrijdag wordt het moeilijk om de 10 graden te halen met snel afkoelende avonden en nachten met mogelijk nachtvorst. Wellicht zal ook de paddentrek dan stilvallen, al sluit ik bij het invallen van de avond enkele dieren zeker niet uit nu de paddentrek volop op gang is gekomen, vandaar code geel.
Wil je mee padden redden? Kom dan zeker meedoen van zondag- tot woensdagavond. We kunnen alle hulp gebruiken. Is het toch wat rustiger dan verwacht dan nemen we ruim de tijd voor educatie over de paddentrek en de gevonden soorten.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 12/2022 - 12/03 - De paddentrek is in alle hevigheid herstart
Vrijdagavond leverde maar liefst 124 dieren op, dat was dus een code rood. In tegenstelling tot donderdagavond waren er nu wel wolken en vielen er vanaf 21.00 uur zelfs wat regendruppels bij 12 graden. Er stond zoals voorspeld een stevige zuidenwind, maar dat hield de dieren niet tegen.
Zaterdagavond zou een nieuw occlusiefront bij ons komen uitsterven met wolken, mogelijk opnieuw regen en zachte temperaturen. Dit zou dus minstens een herhaling moeten worden van vrijdagavond, mogelijk drukker, heel misschien een topavond.
Zondagavond wordt al wat hachelijker want het hoog zou zich stilaan uitbreiden naar het westen, waardoor fronten het moeilijker krijgen. Toch laten de meeste modellen een nieuw verzwakt front bij ons uitsterven, waardoor de kans op bewolking in de avond groot is. De temperaturen blijven goed met zo'n 12 graden en geen echt koude nachten.
Maandag neemt het hoog het heft terug in handen, kantelt de wind naar het oosten en komt de zon met maxima die zowat 14 graden halen. Die heldere condities nemen we mee naar de avond, maar in tegenstelling tot vorige week zou het niet zo snel afkoelen. Ook maandagavond zal er zeker in het begin van de avond paddentrek zijn.
Dinsdag lijkt er opnieuw een front vanuit het westen over ons te komen liggen met een scheut regen en zachte temperaturen. Dinsdagavond kan wel eens een topavond worden.
Woensdag krijgen we opnieuw meer zon en er is kans op 20 graden overdag. In de avond zal het waarschijnlijk helder zijn met frissere avonden en nachten weliswaar zonder vorst. Dit alles is nog ver weg, dus we volgen het op in een nieuwe Hylakrant.
We kregen dus het antwoord afgelopen vrijdagavond: de paddenoverzet is in alle hevigheid losgebarsten. Iedereen is van harte welkom de komende avonden!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 11/2022 - 10/03 - Breekt de paddentrek op vrijdagavond terug los of niet?
De stilte in de paddentrek zette zich donderdag door ondanks de zachtere temperaturen in de avond. Er waren geen wolken en vooral tegen de grond koelde het aardig af. De luchtvochtigheid was ook laag: 30 à 40%. Wegens de zachte temperaturen van 12 tot 13 graden bij het invallen van de avond werd er tot 20.00 uur gecontroleerd, zonder succes. Er werd geen enkel dier gevonden op het Senthout, het was onvoldoende goed voor onze amfibieën om de trek te herstarten.
Vrijdagavond 11 maart lijkt dan toch interessanter te worden. Vanuit het westen trachten regenfronten of wat daar nog van overblijft toch tot onze streken door te dringen, maar het hogedrukgebied boven het Europees continent biedt serieus weerwerk. Wat donderdagavond ontbrak zou er vrijdagavond wel zijn: wolken en wie weet zelfs een drupje regen bij zachte temperaturen. Dit zou toch het verschil moeten maken. Het blijft dus een avond om in het oog te houden, al zou de wind spelbreker kunnen zijn: een strakke zuid tot zuidoostenwind met rukwinden tot 50 km/u. We houden het bij code oranje, misschien wel rood, maar als het wat tegenzit kan het evengoed weer niets worden wanneer het in de avond volledig zou uitklaren en de voorspelde wolken ten westen van ons blijven of reeds opgelost zijn.
Zaterdag zou een nieuw occlusiefront bij ons raken en hier ook komen uitsterven. De zon maakt plaats voor bewolking en misschien wel een drupje regen, wat motregen of een buitje en dat bij temperaturen van 13 graden. Zaterdagavond - en nacht nemen we die wolken mee en zou het kwik niet onder de 7 graden duiken in de nacht. Dit moet vrijwel zeker paddentrek geven. De wind doet het ook veel kalmer dan vrijdagavond.
Zondagavond wordt al wat hachelijker, want het hoog zou stilaan zich terug wat uitbreiden naar het westen, waardoor fronten het weer wat moeilijker krijgen. Toch laten de meeste modellen een nieuw verzwakt front bij ons uitsterven, waardoor de kans op bewolking groot is in de avond. De temperaturen blijven goed zitten met zo'n 12 graden en geen echt koude nachten.
Maandag neemt het hoog het heft terug in handen, kantelt de wind naar oosten en komt de zon terug met maxima tot zowat 14 graden. Die heldere condities nemen we mee naar de avond, maar in tegenstelling tot vorige week zou het niet zo snel afkoelen. Mocht het in het weekend tot paddentrek komen, dan zal er maandagavond ook een vroeg piekje zijn tot het te koud wordt.
Er zijn modellen die dinsdag een front vanuit het westen over ons laten komen zelfs met een scheut regen, maar er zijn ook modellen die het front in Engeland houden. Daarna zou het opnieuw kurkdroog worden met zon, warme temperaturen van 15 tot 18 graden en frisse nachten weliswaar zonder vorst. Dit alles is nog ver weg, dus we volgen het op.
De eerste vraag is nu: wanneer zal de paddentrek terug starten? Ik tip op vrijdagavond en hopelijk zijn we dan terug vertrokken voor de paddentrek deel 2 en gaan we door tot het einde zonder onderbreking.
Loopt het zo'n vaart, zal er vrijdag paddentrek zijn en zo ja hoe intens ... je leest het zaterdagmorgen in een nieuwe Hylakrant.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 10/2022 - 08/03 - Vanaf donderdagavond terug paddentrek?
Het is al van 26 februari geleden dat er nog een amfibie gevonden werd. Aan die onderbreking kan er vanaf donderdag 10 maart verandering in komen en kunnen de eerste dieren zich laten zien. Vrijdagavond 11 maart lijkt de avond om in het oog te houden.
Momenteel heerst nog altijd een hogedrukgebied dat zorgt voor veel zon en koude nachten met algemene nachtvorst door frisse landlucht vanuit het noordoosten. Geleidelijk aan verschuift het hogedrukgebied wat meer naar het oosten waardoor de noordoostelijke aanvoer afgesneden wordt en iets zachtere lucht vanuit het zuidoosten stilaan onze contreien zal veroveren. Zowel overdag als in de nacht boeken we stilaan winst. Dinsdag halen we terug maxima van zowat 11 graden. In de avond koelt het nog altijd snel af en vriest het 's nachts misschien een laatste keer.
Woensdag boeken we dankzij de zuidoostelijke stroming enkele graden winst overdag maar 's avonds zal het te stevig afkoelen voor paddentrek omdat het nog steeds helder zal zijn.
Donderdag halen we misschien wel 13 à 14 graden dankzij een zuidoosten- tot zuidenwind. De zon zou nog volop aanwezig zijn, maar er zijn weermodellen die ook wolkenvelden laten binnenkomen vanuit het westen en mocht dat 's avonds het geval zijn koelt het niet meer zo snel af en kan de paddentrek starten. Mocht het helder zijn zal zelfs met de zuidenwind de temperatuur na zonsondergang toch weer snel kelderen en wordt het wellicht helemaal niets.
Vrijdag zou het nog zachter worden en komt in sommige weermodellen zelfs de 18 graden in zicht. Bovendien probeert een zwak koufront boven Engeland naar het oosten door te stoten waardoor er grote kans is dat de avond bewolkt ingaat. Het hogedrukgebied maakt het front weinig actief, maar wat regen wordt door enkele modellen niet uitgesloten. Zachte lucht uit het zuiden, wolken en mogelijk neerslag lijken ideaal om de paddentrek terug op gang te krijgen. Daarna blijft het zacht met 13 graden en zijn we de heldere hemel kwijt. Zaterdag kan zelfs een regenachtige dag worden. De temperatuur in de avond kan nog 10 graden of meer halen.
Noteer dus alvast vrijdagavond 11 maart en de avonden erna in je agenda, want de paddentrek zou nu wel stevig kunnen losbreken.
In de volgende Hylakrant hopen we meer details te kennen over de precieze verwachte weersituatie en een nog actuelere en betere voorspelling te kunnen maken over de verwachte paddentrek.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 09/2022 - 01/03 - voorlopig nog geen nieuwe paddentrek in het verschiet
Februari was één van de natste ooit (haalt de top 5) en nooit eerder werd het in die maand elke dag minstens 7,7 graden warm. Daarom kregen we een veel te vroege paddentrek met als topavond 16 februari, waar in totaal meer dan 12.000 amfibieën (uit zo'n 120 actieplaatsen) in de paddenportaal werden geregistreerd (waarvan 134 dieren dus in Senthout). De andere avonden kwamen niet verder dan 4.000 dieren of veel minder. Voor de klimaatontkenners: de klimaatverandering is zelfs zichtbaar in onze paddenoverzetstatistieken. Steeds vroeger op het jaar wordt 10% van het totaal aantal dieren gevonden.
Sinds woensdagavond 23 februari is er geen beweging meer. Nu het echt zou moeten beginnen tapt maart uit een heel ander vaatje. Neerslagzones komen er ofwel niet meer of worden door de hogedrukgebieden verderop inactief gemaakt tot hoogstens wat vervelende wolkenvelden die de zon afdekken.
Dit hogedrukweer is geen goed nieuws voor het verderzetten van de paddentrek. Het leidt soms wel tot lentedagen met veel zon en vrij zacht windstil weer overdag, maar ook koude avonden en nachten met geregeld nachtvorst. Verre van ideaal weer en dus ook geen paddentrek.
Momenteel is het grijs buiten door zo'n zwakke storing die geklemd zit tussen 2 hogedrukgebieden. Waar de zon niet schijnt haalt het kwik amper 6 tot 8 graden, wat te koud lijkt voor paddentrek. Waar de zon wel schijnt in het oosten van het land hebben ze wel dubbele cijfers in de maxima, maar zal door de opklaringen het kwik in de avond snel dalen. Op 2 maart wordt door een krachtig hogedrukgebied het front terug naar het westen geduwd en komt de zon terug tevoorschijn. Vrijdag 4 maart doet ditzelfde front een nieuwe poging om over ons te trekken. Dat zal waarschijnlijk lukken maar met weinig of geen regen. Achter dit front draait de wind naar noord- of noordoostelijke richting, waardoor een fractie koudere landlucht ons kan bereiken. Overdag halen we zelfs met zon maar met moeite 10 graden en in de avond en 's nachts daalt het kwik snel tot algemene vriestemperaturen. Dat weer schijnt in al zijn variaties aan te houden tot minstens 7 maart met elke dag nog wat dalende maxima en algemene vorst in de nacht. Er zijn zelfs weermodellen die de temperaturen na 7 maart nog verder laten dalen omdat van oorsprong arctische lucht ons zou kunnen bereiken. Als dit scenario doorgaat kan dit nog tot een late winterprik leiden met in de nachten matige vorst en overdag amper 2 tot 5 graden. Dat is geen goed nieuws, want de kans dat alles dichtvriest is erg groot.
Ondertussen lijkt dit scenario gelukkig minder modellen te bekoren, maar het alternatief is niet beter om paddentrek op gang te brengen. Daarbij zou er eerder een oost- tot zuid(oosten)wind zich handhaven vanaf 7 maart. Warmer weer overdag tot mogelijk wel 13 of 15 graden is het gevolg, maar door de wolkeloze hemel ook in de avonden en nachten snel dalende temperaturen met algemene nachtvorst. In beide scenario's blijft het kurkdroog. Als die zuidenwind aanhoudt kan misschien, wanneer de koelte niet te snel intreedt, vroeg op de avond toch wat paddentrek op gang komen die dan snel zal stilvallen, maar zo ver zijn we dus nog lang niet ...
Bij enige twijfel of er wat paddentrekactiviteit zal zijn gaan onze dagverantwoordelijken op pad. We zitten nu immers midden in het seizoen. Mochten de dieren toch geactiveerd worden dankzij een wolkenband die het net wat zachter houdt, dan horen jullie het wel in de Hylakrant, maar algemeen gesproken zie ik momenteel geen paddentrek op gang komen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 08/2022 - 22/2: Dinsdagavond misschien nog paddentrek, daarna valt het stil tot begin maart
Na maar liefst acht stormdagen en geregeld een flinke scheut neerslag verandert er wel een en ander op de weerkaarten. Geleidelijk aan krijgen we te maken met hogedrukgebieden. Dat levert rustiger weer op, meer zon ook, maar zeker geen paddentrekweer. Het hogedrukgebied brengt minder zacht weer en door de talrijke opklaringen koelt het in de avond goed af en lijkt het in de nacht lichtjes te gaan vriezen. Het ziet er dus naar uit dat we na dinsdagavond op de pauzeknop moeten drukken en dat we alle vroege februaritrek achter de rug hebben.
Zondagavond was een rustige avond op Senthout: 22 dieren. Op groene kikkers na waren alle soorten present en er werden zelfs al twee amplexi gevonden op straat. De redenen van de rustige paddentrek: storm Franklin die voor veel hevigere rukwinden zorgde, bovendien werd de voorspelde 11 graden niet gehaald: het kwik bleef steken op 8 à 9 graden. De gevoelstemperatuur lag daardoor rond de kritische 5 graden maar het was kletsnat door de regen. Rond 21.30 uur trok het koufront over met fel onweer en hagel, meteen het einde van de bescheiden paddentrek. Maandagavond leverde zoals verwacht niets op, met 6 graden te koud, te winderig en brede opklaringen.
Kijken we naar ons voorlopig subtotaal van het aantal gevonden dieren op Senthout tot nu: we vonden 123 levende padden, 18 slachtoffers, al 11 kikkers en 1 slachtoffer en tot slot 20 salamanders en 2 slachtoffers. In totaal staat de teller dus op 175 geregistreerde dieren. Een belangrijke voorhoede die zich vooral op 16 februari liet zien, maar de grote trek komt er nog zeker aan.
Dinsdag lijkt opnieuw een grijze regenachtige dag te worden na de passage van een zwak warmtefront. We komen weer in wat zachtere lucht terecht, maar in tegenstelling tot eerdere voorspellingen zal het maximum maar 10 à 11 graden worden i.p.v. 12 à 13 graden. De kans dat het nog regent of de straat nat ligt is wel groot. Spelbrekers zijn het koufront waarop weer een stevig windveld zit en achter dat front stroomt merkelijk koudere lucht binnen. Het zal dus dinsdagavond afhangen of die koude lucht er al is of niet, de straat er nat bijligt of niet of en hoe intens de paddentrek zal zijn, maar ik denk dat het bescheiden zal blijven, vandaar code geel.
De dagen daarna wordt het zeker niets. Neerslag wordt zeldzamer en door het hogedrukgebied ten westen van ons zoekt de wind meer de noordwesthoek op met geregeld instroom van polaire luchtsoort. Echt extreem zachte lucht kan ons niet meer bereiken de komende 10 dagen, al wordt het ook niet echt koud. De echt actieve regengebieden wijken meer uit naar het noorden. In het weekend wordt het helemaal droog, want dan komt het hoog boven ons te liggen, klaart het op en gaat het in de nacht door de heldere omstandigheden lichtjes vriezen. Vanaf 28 februari lijken Atlantische storingen opnieuw dichterbij te komen, maar de echt zachte lucht die we nodig hebben voor intense paddentrek bereikt ons ook dan niet, al wordt het niet echt koud.
Conclusie: na dinsdagavond 22 februari zal er heel zeker geen paddentrek meer zijn in de maand februari. We moeten wachten tot de maand maart eer de paddentrek een vervolg zal krijgen met hopelijk enkele mooie drukke overzetavonden.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 07/2022 - 20/02: Zondag- en dinsdagavond kans op (veel) paddentrek
In de vorige Hylakrant deelden we het al mee: stip zondagavond 20 februari maar aan! In tegenstelling tot zaterdagavond zitten we de hele zondag in subtropische lucht die we ook in de avond nog meenemen. Toch ben ik niet zeker of het een drukke avond wordt. De harde wind tot mogelijk 6 beaufort en rukwinden tot 90 à 100 km/u. die net in de avond het hoogtepunt bereikt kan wel eens spelbreker zijn. Een ander element is dat er nu al drie opeenvolgende avonden geen paddentrek is vastgesteld. Donderdagavond werd uitgebreid gecontroleerd door tal van vrijwilligers en er werd ondanks de 9 graden niets gevonden. Er viel geen regen en de opklaringen samen met de wind lieten het kouder aanvoelen dan het was. Vrijdagavond was het te gevaarlijk om aan paddenoverzet te doen met 7-8 beaufort en rukwinden van meer dan 120 km/u. Het aangekondigde venijnige lagedrukgebied groeide uit tot de zware storm Eucine. Met temperaturen rond 8 graden en een harde wind die voor een gevoelstemperatuur van 2 graden zorgde waren de omstandigheden ook voor amfibieëntrek te slecht. Zaterdagavond regende het wel, maar een sterke wind met temperaturen van 5 à 6 graden veroorzaakt door instroom van polaire lucht liet het waterkoud aanvoelen tot een graad of 1.
Vandaag zondag zitten we in een heel andere luchtsoort, opnieuw van oorsprong subtropische lucht tussen twee regenfronten in. Dit levert grijs, zacht en opnieuw winderig weer op met geregeld regen of motregen. In de avonduren zitten we nog steeds in die subtropische lucht al nadert het koufront met opnieuw een sterk windveld en stevige buien. Tegen het invallen van het donker zouden we nog altijd 11 graden hebben en zelfs met de harde wind betekent dit toch nog een gevoelstemperatuur van rond de 7 à 8 graden. Gelet op woensdagavond geef ik code rood, maar het kan evengoed maar code oranje of zelfs geel worden. In alle geval: wie vrij is kom naar de actieplaatsen want we kunnen alle hulp gebruiken als het toch prijs zou zijn.
In de loop van de nacht van zondag op maandag stroomt opnieuw polaire zeelucht binnen en zijn de dubbele cijfers weg terwijl de wind nog even aanhoudt. Maandag komen we dan in een allegaartje van (winterse) buien afgewisseld met soms mooie opklaringen terecht en halen we amper 7 à 8 graden overdag. In de avond zouden we op ongeveer 6 graden landen, wat bijna zeker te koud gezien de krachtige windvlagen uit het noordwesten.
Dinsdag trekt in de loop van de namiddag een zwak warmtefront met lichte regen over. Daardoor stijgen de temperaturen opnieuw naar dubbele cijfers die we ook in de avond meenemen. Opnieuw is er veel wind maar gezien de luchtsoort opnieuw van subtropische oorsprong is zou de gevoelstemperatuur toch rond de 7 graden zitten wat genoeg moet zijn voor paddentrek. Regenen zou het wel niet meer doen maar wellicht is alles toch nog nat genoeg voor matige of rustige paddentrek zeker in het begin van de avond, vandaar code geel, mogelijk zelfs oranje.
En hoe moet het daarna verder? De wind gaat eindelijk aan de ketting vanaf woensdag maar of dit goed nieuws voor de paddentrek is nog wat anders. Een hogedrukgebied probeert het roer over te nemen en daardoor wordt het droger maar draait de wind ook naar het noordwesten. Dankzij de zon die in kracht begint toe te nemen halen we wellicht overdag nog wel net dubbele cijfers, maar in de avond koelt het snel af. Misschien gaan enkele dieren vlak na schemering op wandel, maar veel verwacht ik niet. Zeker als er opklaringen in de avond zijn wordt het mogelijk niets, vandaar de code groen.Zoals de weerkaarten nu liggen lijkt er tot minstens begin maart een pauze te komen in de paddentrek. Niet onlogisch als je weet dat het in februari eigenlijk nog te vroeg is voor paddentrek.
Wil je mee padden komen rapen dan is vandaag zondag voorlopig de avond om mee te komen te helpen en wellicht ook nog dinsdagavond. Of het dinsdagavond effectief tot trek komt en of er werkelijk een wat langere pauze in de paddentrek komt lees je in een volgende hylakrant, maar hou dinsdagavond alvast vrij!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 6/2022 - 17/02: Het was goed raak woensdagavond!
Een drukke avond op Senthout, liefst 135 geregistreerde dieren met alle aanwezige soorten: 113 padden, 5 bruine kikkers, 3 groene kikkers, 8 alpenwatersalamanders, 4 kleine watersalamanders. In totaal telden we 18 verkeersslachtoffers. Geen code oranje dus maar code rood. Vooral het begin van de avond liep niet vlot wegens te weinig hulp aanwezig. Gelukkig werd onze oproep via WhatsApp beantwoordt met versterking, waardoor we een afslachting konden vermijden. Dank daarvoor: met z'n allen maakten we weer een groot verschil! De piek van de paddentrek deed zich vooral voor tussen 18.30 uur en 19.15 uur, daarna viel de trek wat terug zonder stil te vallen. Pas om 22.15 uur lag de trek zo goed als stil, maar wellicht zal er de hele nacht wel wat activiteit gebleven zijn.
Het paddentrekseizoen is dus nu echt gestart, wat zeker niet betekent dat het elke avond goed prijs zal zijn. Zoals aangekondigd was het extreem zacht woensdagavond met maar liefst 13 graden in de avonduren. De wind was aanwezig maar die voelde met 9 graden mild aan. Niet voorspeld was de regen die er viel tijdens de avond. Die kwam wat vroeger dan verwacht en wat verklaart waarom de voorspelde code oranje een onderschatting bleek. Vanaf 22.00 uur klaarde het wat op maar tegelijk trok de wind nog verder aan tot 7-8 beaufort, wat stormachtig is.
Donderdag zou het de hele dag zo goed als droog blijven met soms brede opklaringen maar wel blijvend winderig weer. De maxima halen tot 11 graden waardoor we tegen de avond naar schatting op zo'n 8 à 10 graden zullen landen. De wind zal wat rustiger zijn tot 4 beaufort waardoor de gevoelstemperatuur rond 7 graden zal liggen. Regen zal er waarschijnlijk niet vallen.
Vrijdag komt een venijnig lagedrukgebied net ten noorden van ons te liggen. Opnieuw is er veel wind met rukwinden van minstens 90 km/u, maar er zouden ook rukwinden in kunnen zitten van 120 km/u. Het blijft te zacht voor de tijd van het jaar met 13 graden, maar of het ook zacht genoeg blijft voor paddentrek is nog maar de vraag. In de namiddag staat er een heel harde wind van 7 tot misschien wel even 8 beaufort. Vrijdagavond zou het wel regenen maar er stroomt geleidelijk minder zachte lucht binnen achter het overgetrokken koufront waardoor het zo'n 7 à 8 graden zou zijn, maar de harde wind zou een gevoelstemperatuur geven van 3°C. We houden het dan ook op code geel omdat de omstandigheden vergelijkbaar zullen zijn met afgelopen dinsdagavond alleen met een nog steviger windveld.
Zaterdag wordt het na de vrijdagstorm rustiger, droger maar halen we net geen dubbele cijfers overdag. In de avond zal het zo'n 6 graden zijn, samen met de wind komen we dan op een gevoelstemperatuur van amper 2 graden. Dat lijkt me te koud voor paddentrek. Zondag komt alweer een trein storingen aan samen met een portie zachtere lucht en veel nattigheid die we ook meenemen naar de avond met 's avonds wellicht temperaturen in dubbele cijfers en niet overdreven veel wind. Als dit weertype bevestigd wordt, stip je zondagavond maar aan in je agenda voor een nieuwe drukke avond.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 5/2022 - 15/02: Wordt woensdagavond al een echte paddentrekavond?
Zowel maandag- als dinsdagavond werd onze actieplaats gecontroleerd door de dagverantwoordelijke. Maandagavond leverde dat totaal niets op, logisch ook bij licht bewolkt weer en een koude wind en zowat 7 graden. Dinsdagavond daarentegen, ondanks een koude straffe wind maar wel met regen en zo'n 9 graden, werden 12 dieren gevonden: de drukste avond bij op Senthout tot nu toe. Het ging om 7 padden, 1 bruine kikker en 1 alpenwatersalamander, helaas ook 2 verkeersslachtoffer pad. Vanaf 21.30 uur werd niets meer gevonden, de voorspelde code geel werd een feit.
Deze dieren zijn een duidelijk signaal dat ze er klaar voor zijn maar dat de harde wind in combinatie met temperaturen net onder de 10 graden spelbreker zijn om meer dieren op stap te krijgen. Door de harde wind was de gevoelstemperatuur 5 graden wat best koud is.
En wat brengt woensdagavond? Zeer zachte zeelucht van subtropische oorsprong stroomt aan grote snelheid binnen. Het kwik gaat hoge toppen scheren waarbij maxima van 15 graden niet uitgesloten zijn. Het actief warmtefront brengt vooral in de voormiddag regen. In de namiddag blijft het waarschijnlijk droog met zelfs kans op een plaatselijke opklaring. Volgens de laatste berekeningen zouden we de avond droog ingaan met een harde wind tot 6 beaufort. Door die wind zal de gevoelstemperatuur zo'n 9 graden aanvoelen i.p.v. de werkelijke 13 graden. Dat zou moeten genoeg zijn voor meer paddentrek dan dinsdagavond, mogelijk zelfs een matige avond. We zullen woensdagavond dan ook paraat zijn en rond 18.15 uur zullen we zien of de paddentrek effectief op gang komt of niet. Door de harde wind en zonder regen kan het ook beperkt blijven. De regen zou wel arriveren: een koufront waarop een krachtig windveld zit dat in de late avond en nacht voorbij trekt. De dubbele cijfers in de temperaturen raken we dan ook even kwijt.
Donderdag wordt het wat droger maar de wind blijft. We hebben nog een zachte 11 graden als maxima, dat is duidelijk minder warm dan woensdag. De harde wind nemen we mee naar de avond, alweer minstens 6 beaufort, die een gevoelstemperatuur geeft rond de 6 graden. Mogelijk valt er dan wel regen omdat alweer een nieuw front het land binnentrekt.
Vrijdag komt een venijnig lagedrukgebied net ten noorden van ons te liggen. Opnieuw is er veel wind met rukwinden van 90 km/h. Het blijft te zacht voor de tijd van het jaar, maar of het ook zacht genoeg blijft voor paddentrek is nog maar de vraag. Vrijdagavond zou het wel regenen. We houden het voorlopig het hele weekend op code geel omdat de omstandigheden vergelijkbaar zullen zijn met afgelopen dinsdagavond.
De belangrijkste dag is woensdag 16 februari. Dat kan een eerste drukke avond worden, maar garantie kunnen we zo vroeg in het seizoen niet geven omdat de harde wind spelbreker kan zijn. Toch roep ik iedereen op om - zeker als je niets anders te doen hebt - mee te komen helpen: hoe meer vrijwilligers, hoe minder risico op doodgereden dieren.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 4/2022 - 13/02: De wind was spelbreker
Zondagavond 13 februari was niet de start van echte paddentrek: op Senthout waren er meer paddenoverzetters dan gevonden dieren. Bij het invallen van de schemering was het niet de voorspelde 12 graden, maar slechts 9 graden. Zoals verwacht ook een stevige wind die voor een gevoelstemperatuur van zo'n 6 graden zorgde. Regenen deed het niet. We voelden dus aan onze kleine teen dat code oranje te hoog gegrepen was en dat bleek ook al snel op terrein: er werd niets gevonden. Net toen we allemaal huiswaarts wilden deed een vrouwtje pad ons nog wat langer blijven. Het vrouwtje werd gevonden in de S bocht van de Bremstraat, maar na een half uur bleef het daarbij en ging iedereen onverrichter zake naar huis. Zo zie je maar dat alle begin moeilijk is en dat elk detail in het weertype - zeker in het begin van het paddentrekseizoen - belangrijk kan zijn.
Maandag 14/02 blijf ik op code geel mikken. De gevoelstemperatuur zal ongeveer dezelfde zijn maar de kans dat het nat zal zijn is groot door een aantal buien die verwacht worden vanaf de namiddag maar ook nog in de avond en nacht. Als het nat is kan dit een aantal dieren overtuigen op wandel te gaan. Blijft het droog dan is het bijna zeker niets.
Dinsdagavond 15/02 zou het volgens de laatste voorspellingen regenen of beginnen te regenen in de loop van de avond na een droge winderige dag met opklaringen. De regen wordt veroorzaakt door een warmtefront, die de voorste begrenzing vormt van een zogenaamde zachte sector gevuld met van oorsprong subtropische lucht. Die avond blijf ik bij een code geel, maar als de regen er al is kan het evengoed code oranje worden en dus het begin van de echte paddentrek. De timing wordt opgevolgd, want na de passage van de storing komen we in zachtere lucht terecht. Het kan dus best zijn dat de temperatuur in de loop van de avond stijgt. De wind is spelbreker en blijft al die tijd erg hard waaien. Woensdag zitten we dan helemaal ondergedompeld in de zachte sector met geregeld lichte regen. Afhankelijk van het weermodel spreekt men van 11 tot zelfs uitschieters van 15 graden overdag. Ook in de avond zitten we nog in de zachte sector met grote kans op dubbele cijfers als minimum temperaturen.
Woensdagavond blijft op te volgen en misschien wel de avond van de eerste echte paddentrek. Ook donderdag en zelfs vrijdag zou het zacht blijven met dubbele cijfers met vrijdag de doortocht van het koufront. Wanneer dit juist doortrekt is nog even te bekijken. Het weekend zou dan minder zacht worden met een eerder noordwestelijke stroming waardoor 10 graden even niet haalbaar is. Dat is nog ver weg: eerst maar de komende week bekijken (vooral woensdagavond 16/02). Of en hoeveel paddentrek er zal zijn valt te bezien: alle begin is moeilijk en het weertype is zeer lastig.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 3/2022 - 13/02: Tot zaterdagavond geen noemenswaardige paddentrek
Momenteel zijn er dit jaar voor heel Vlaanderen zo'n 3.000 dieren in het paddenportaal ingegeven. Dat is vooral te danken aan 9 en in iets mindere mate 10 februari. Ook op Senthout was er een beetje activiteit wat wij code geel noemen. Het was nat, maar nog guur door een krachtige wind en vooral nog te vroeg in het jaar. Vooral salamanders lieten zich zien, ook al enkele padden. 11 en 12 februari waren droog en koud en dus werden er geen dieren gespot. Een pril begin, maar zoals voorspeld nog geen echte paddentrek (code groen).
Dat zou volgende week wel eens kunnen veranderen want de weerkaarten lijken, na het vleugje winter met wat nachtvorst, opnieuw de kaart te trekken van een westcirculatie. Het was belangrijk te kijken uit welk brongebied de aangevoerde zeelucht kwam: dat maakt een verschil tussen amper 10 graden en dus te koud voor echte paddentrek of duidelijk dubbele cijfers met uitschieters van 15 graden en dus warm genoeg om de paddentrek op gang te trekken. Het laatste schijnt te gebeuren, niet alleen met zachte dagen overdag, maar ook zachte en natte nachten. Er kan nog een spelbreker zijn en dat is de wind, want die gaat ook zeer voelbaar aanwezig zijn en zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur.
Zoals de kaarten nu liggen verdwijnt in de loop van zondag 13 februari de zon stilaan en maakt plaats voor meer wolken. Met een steeds krachtigere zuidelijke wind wordt zachte lucht binnen gepompt waardoor we tegen de avond maxima van en om en bij de 11 graden bereiken en we de avond en zelfs de nacht zacht ingaan. Regen gekoppeld aan een koufront komt geleidelijk binnen vanuit het westen, maar die zou pas in de avond de kust bereiken. Dit kan tot een piekje paddentrek leiden zeker wanneer het mocht regenen, vandaar code oranje. De wind en het uitblijven van regen kan de beginnende trek misschien toch tempereren, maar controleren doen we zeker.
Maandag 14 februari na het koufront komen we terecht in een koudere luchtbel op grotere hoogte met enkele stevige buien mogelijk met hagel en een klap onweer. Wanneer maandagavond de straat nog nat ligt of er buien vallen kan dat eventjes paddentrek opleveren. Wanneer het opklaart kan het ook niets zijn temeer omdat er een gure wind zal staan, maar voorlopig houden we het bij code geel, zeker als er zondagavond heel wat activiteit zou zijn.
Dinsdag 15 februari zou zonnig starten dankzij een hogedrukwig, maar tegen de avond trekt de lucht dicht voor een naderend warmtefront. De precieze timing is nog onduidelijk. Duidelijker is dat we op woensdag in de zachte sector zitten met temperaturen die uiteenlopen van 13 tot zelfs 15 graden. Ook de nacht van woensdag op donderdag zou in de dubbele cijfers kunnen verlopen, vandaar de code oranje, zeker een avond om in het oog te houden.
Vanaf donderdag zou het kwik wat gas terugnemen en op donderdag, maar zeker op vrijdag wordt 10 graden halen wat moeilijker, de minima zouden dan rond 5 graden schommelen en in de Ardennen sluit men zelfs winterse buien niet uit. Voorlopig houden we voor die avonden code geel vast, maar dat kan nog veranderen.
Samengevat: er bestaat een grote kans dat we de komende week de eerste echte paddentrek gaan krijgen, met zondag als start, mogelijk dinsdagavond maar zeker woensdagavond.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 2/2022 - 08/02: Tot zaterdagavond geen noemenswaardige paddentrek
Afgelopen zondagavond bij hevige buien van hagel en onweer op 6 februari werd door een vrijwilliger een eerste pad (M) gemeld op onze actieplaats. De nul is dus van het bord: alle begin is moeilijk! Ondanks het weinig winters weer blijft het nog relatief rustig op het paddenfront. In het paddenportaal werden zo'n 700 dieren ingegeven voor heel Vlaanderen. Het komt nog niet tot echte paddentrek omdat, in tegenstelling tot de vorige jaren, echte extremen uitblijven. Ook de komende avonden sluit ik enkele dieren zeker niet uit. Het zou me sterk verbazen mocht de paddentrek plots al echt op gang komen op een weinig beschutte actieplaats als het Senthout.
Sinds vannacht zijn we na een klein intermezzo van wat relatief koudere en drogere lucht terug in zachte vochtige zeelucht beland. Veel wolken met soms een weinig neerslag en met wat geluk een schaarse opklaring is het gevolg, net als een zeer milde doch niet extreme zachte 12 graden. Ook vanavond en vannacht nemen we die vochtige zeelucht mee bij minima die rond 8 à 9 graden liggen, bijzonder zacht voor de tijd van het jaar maar ook niet extreem zacht. Een hogedrukgebied ten zuiden van ons zorgt ervoor dat er niet te veel neerslag valt, maar wat motregen is nooit uitgesloten. Het is dus niet onmogelijk dat er vanavond enkele dieren op stap zullen zijn zeker als de straat er ook nat bij zou liggen. Er is zeker ook een reële kans op salamanders waarvan geweten is dat die al wat vroeger op wandel gaan met zulk weertype.
Woensdag 9 februari zitten we nog steeds in de zachte lucht met opnieuw zo'n 11 graden overdag, 's avonds is die zachte lucht nog aanwezig maar trekt de wind tijdelijk nog wat aan bij een naderend koufront, waardoor de gevoelstemperatuur mogelijk wat lager ligt. Toch sluit ik ook dan enkele dieren zeker niet uit.
Van donderdag tot al zeker zaterdagavond bevinden we ons in drogere en koudere lucht. Ondanks de zon halen we overdag de dubbele cijfers niet en in de nacht komt het bijna zeker tot vorst bij voldoende opklaringen. Geen paddentrek dus!
Hoe het daarna verder moet, laat ik nog even in het midden. Een westcirculatie met aanvoer van relatief zachte zeelucht houdt zo goed als zeker aan. Omdat het hogedrukgebied snel wegtrekt beïnvloeden storingen ons opnieuw met zondag een eerste front. De vraag waar men nog mee worstelt is of de luchtstroming vanuit het zuidwesten komt of eerder vanuit het westen. Voor gewone stervelingen maakt dat niet zo veel verschil want regenen zal het in een komen en gaan van storingen en het verdwijnen van de nachtvorst in Vlaanderen. Voor ons, paddenoverzetters betekent dit subtiel verschil mogelijk wel wat. Bij een westelijke stroming verwachten we een zachte 8 à 10 graden, maar als de aanvoer van wat meer zuidelijk van de oceaan komt krijgen we mogelijk ook dagen met 13 of 14 graden en dat zou ook nachten in de dubbele cijfers kunnen opleveren. Mocht dat gebeuren dan krijgen we half februari een ander verhaal en zou de paddentrek kunnen starten. Voorlopig houden de meeste weermodellen het op de westelijke stroming en halen we met moeite 10 graden, maar er zijn ook modellen die volgende week maxima van 15 graden aangeven. Wat het wordt lees je in de volgende Hylakrant van zodra dit meer duidelijk wordt.
Louter ter info: vorig jaar hadden we eind januari-begin februari al een piekje paddentrek door de extreem zachte maxima en minima, maar zaten we nu deze tijd in een week met sneeuw en ijs met volledig bevroren sloten en vijvers waarop geschaatst kon worden. 25 februari een week na het instorten van het winteroffensief was er de grote topavond.
Dat zit er dit jaar niet meer in, want echt koude lucht kan ons (vorlopig?) niet bereiken.
Vanaf volgende week zou de paddentrek dus stilletjes kunnen beginnen, ergens vlak na Valentijn.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hylakrant 1/2022 - 03/02: Echte paddentrek nog niet voor morgen
Hier is de eerste Hylakrant van 2022, de digitale brief die dagelijks in jullie mailbox zal zitten tijdens het paddenoverzetseizoen. Zo blijven jullie op de hoogte van de tendensen en evoluties. Met een kleurcode duiden we de verwachtingen van de paddentrek aan, zodat iedereen weet wanneer men best paraat is of net niet.
Begint bij jullie ook de lente te kriebelen nu de dagen zichtbaar langer worden? Door het zachte weer is dat bij sommige amfibieën ook al het geval. Gelukkig halen we geen extremen zoals vorig jaar met 14 graden en meer tijdens de avonden en nachten. Vorig jaar kregen we eind januari en begin februari een eerste piekje met zelfs een matige avond: uniek zo vroeg in het voorjaar. Enkele dagen later kregen we een laat winteroffensief met sneeuw en schaatsplezier, maar dat was een ander verhaal.
Dit jaar loopt het waarschijnlijk niet zo'n vaart. Tussen 28 december en 4 januari kregen we 4 dagrecords en 2 nachtrecords qua temperatuur en een winter zit er in de weerkaarten niet in. Er werden her en der ook al zwervende dieren opgemerkt, vooral salamanders maar even goed padden en kikkers. Van echte trek is gelukkig geen sprake met maxima die overdag niet over de 12 graden gaan en 's nachts op 8 à 9 graden blijven hangen.
Onze waakzaamheid neemt echter wel toe, want we blijven ook de komende weken in een westcirculatie zitten met zacht winterweer. Eerst is dat nog matig nat. Aan de noordflank van een hogedrukgebied weet vochtige oceaanlucht en vaak ook storingen ons regelmatig te bereiken vanuit het westen. Op vrijdag zou zo'n storing, een koufront ons weten te bereiken met een scheut regen, maar daarachter zit wat koudere en ook drogere lucht met mooie opklaringen. Zaterdag levert dan ook wat zon, in de avond van zaterdag op zondag koelt het dankzij de opklaringen goed af.
Zondag zou er een stevig regengebied overtrekken met dubbele cijfers in de temperaturen. Indien het zondag regent kan dit dan ook de eerste echte trek opleveren. Ook van maandagavond tot woensdagavond bestaat er wel een kleine kans, daarna lijkt het hogedrukgebied met zijn kern wat meer richting Britse Eilanden te trekken en wordt het wat droger met een west- tot noordweststroming. Er is dan iets meer kans op opklaringen overdag, maar het wordt ook steeds moeilijker om de dubbele cijfers te halen. Als de nachten uitklaren kan het bovendien behoorlijk koud worden.
Geen paddentrek dus! Dat hoeft ook nog niet, want alle paddentrek voor 20 februari is eigenlijk een veel te vroege ongewenste paddentrek: alles op zijn tijd. Als het weer wat mee zit kan er van zondag- tot woensdagavond een vroeg paddentrekje op gang komen, zeker als we met regen en dubbele cijfers en niet te veel wind de avond zouden ingaan.
Wat onze paddenoverzetplaats betreft wordt de paddenoverzet 2022 de 31ste editie in Duffel. In één van onze overzetstraten zullen de padden, kikkers en salamanders veiliger kunnen oversteken, want straat 'Senthout' is sinds 19 mei 2021 geknipt voor alle gemotoriseerd verkeer. Wellicht nog dit jaar zal die straat nog een metamorfose ondergaan net als het hele natuurgebied Babbelbeekse Beemden (de paaiplaats). Het betonnen wegdek van Senthout wordt verwijderd. De ontharde weg zal nog bestaan uit een betonnen karrenspoor zodat fietsers en wandelaars blijvend gebruik kunnen maken van de doorgang en de enkele bewoners nog aan hun huis geraken. De waterloop wordt 800 meter langer door hermeandering zodat een beeklandschap ontstaat. We slaagden er ook in de Babbelbeekse Beemden verder uit te breiden, we kunnen verder werken aan een beter leefgebied van en voor onze kikkers, padden en salamanders. We doen dit alles samen met de provincie en de gemeente Duffel, met financiële steun van het Vlaamse gewest in het kader van een onthardingsproject en Blue Deal project.
Toch betekent dit niet dat paddenoverzetacties overbodig zijn. De Missestraat en zeker de Bremstraat blijven voor onze amfibieën nog altijd levensgevaarlijk om over te steken. Hier is nog altijd sluipverkeer aanwezig. We rekenen dus nog altijd op uw hulp om hen van de gewisse verkeersdood te redden net zoals op vele andere plaatsen.
Opmerkingen over de website zijn altijd welkom via mail info@natuurpuntoudespoorweg.be
Je bent nog geen lid van Natuurpunt en je wilt de natuur steunen? Voor maar €38 per jaar draag je met heel je familie bij aan heerlijke natuur in je buurt !
Wil je de natuur in onze regio extra steunen? Stort dan een bedrag (vanaf €40 fiscaal attest) en help de natuurgebieden in je streek te beheren, te versterken en uit te breiden!
Blijf je graag op de hoogte van wat er leeft in onze afdeling? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief !
Wil je je inzetten om, wanneer het jou uitkomt en naar jouw mogelijkheden, als vrijwilliger in onze afdeling te helpen in de natuur of bij andere taken.
Bekijk de recente waarnemingen die in ons werkgebied werden opgetekend.