Natuuracademie

Cursussen 2023


Cursus watervogels


Wie water zegt, zegt vogels. In het najaar en de winter vormen plassen en meren een ideale rustplaats
voor een brede soortenrijkdom aan vogels die hier veilig komen overwinteren. De trotse aalscholvers en
de vissende futen springen direct in het oog, maar dieper in de vegetatie verschuilt zich misschien ook een kleurrijke waterral of een hoempende roerdomp. En wat dan gezegd van die luidruchtige Cetti's zanger die je zo moeilijk te zien krijgt...?
In deze cursus maken we kennis met de vogels die we in de oeverzone van moerassen en rietvelden kunnen tegenkomen.
Gedurende twee cursusavonden leren we hun levensstijl en gedrag kennen, maar we leren ze vooral ook vinden en herkennen.
Afsluiten doen we met een excursie, waarbij we op zoek gaan naar al deze geheimzinnige, luidruchtige en kleurrijke watervogels.
De cursusavonden zullen op dinsdag 3 en 10 oktober plaatsvinden van 19 u. tot 21.30 u. in het Mosterdpotje. De excursie (in de buurt van Duffel) gaat door op zaterdag 14 oktober tussen 14 u. en 17 u.

Lesgever is Bastiaan De Ketelaere


Deelnameprijs: € 27 leden Natuurpunt, € 36 niet-leden.
Het maximum aantal deelnemers voor deze cursus is beperkt tot 20.


Inschrijven op deze pagina


Info en contact: Rebecca Pers, 0486 79 16 12, rebeccapers@yahoo.com

Natuurfotografie voor groentjes.

Droom je er al lang van om de natuur in te trekken met fototoestel of smartphone maar heb je geen idee hoe je eraan begint? Dan is deze vierdelige cursus je op het lijf geschreven! Je leert er hoe je met de juiste beeldcompositie en een origineel standpunt een mooie foto kan maken. Elementaire technische begrippen zoals diafragma en sluitertijd worden uitgelegd en toegepast in close-up en landschapsfotografie. We beginnen met wat tips en tricks op dinsdagavond 17 april en 25 april, vooraleer we erop uit trekken zaterdagvoormiddag 29 april (waar precies wordt later nog meegedeeld). We eindigen met een nabespreking van de foto’s en nog wat info rond ecologie en ethiek over fotograferen in de natuur op 9 mei.

Data: dinsdag 18 en 25 april van 19.00 tot 21.30 u., zaterdag 29 april van 9.30 tot 12.00 u., dinsdag 09 mei van 19.00 tot 21.30 u.

Lesgever: Jens Verwaerde

Op pad met amfibieën

Misschien scoren kikkers, padden en salamanders niet meteen erg hoog op de knuffelbarometer maar is dit terecht? We kussen geen kikkers in deze cursus maar we leren wel meer over fascinerende, kleine waterdraakjes en luide kwakers.
Deelnemers aan deze cursus worden uitgenodigd om mee te doen aan een paddenoverzetactie wanneer groene en bruine kikker, gewone pad, Alpenwatersalamander en kleine watersalamander wakker worden uit hun winterrust.
Maar we leggen sowieso ook een praktijkexcursie vast in maart of april (in onderling overleg) naar Luitersheide in Lint. Daar kunnen we immers de drie watersalamandersoorten (ook vinpootsalamander) van onze regio bewonderen.

Data: woensdagavond 11 en 18 januari van 19.00 tot 21.30 u. Voor de excursie wordt de datum in maart of april in overleg vastgelegd.

Lesgever: Johan Asselberghs