Hylakrant_2020

actief in Duffel en Kontich

Copyright © Natuurpunt Oude Spoorweg, 2001-2020.

All Rights Reserved.

Webmaster: Peter Geschier

HYLAKRANT 2020

Relaas van de paddenoverzet 2020

Hylakrant 12/2020 - Onderbreking paddentrek tot in maart?


Maandagavond werd een code licht rood: 105 dieren werden geregistreerd, een stevige paddentrekavond maar geen piekavond. In tegenstelling tot de vorige avonden waren er nu wel dubbele cijfers op thermisch vlak, namelijk 11 graden. De straat lag ook nat: het regende licht, met momenten zelfs matig. Een kletsnatte bedoening (het had ook al bijna de hele dag geregend) maar voor de zoveelste avond was er ook weer veel wind. Deze trok de gevoelstemperatuur naar beneden en is dus waarschijnlijk de oorzaak dat het niet helemaal piekte tot een topavond.
Met deze 105 dieren erbij zitten we nu aan een subtotaal van 842 geregistreerde dieren, daarmee laten we nu ook het totaal van het jaar 2017 ver achter ons en zitten we dichtbij heel wat andere jaren. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het subtotaal de komende avonden nog veel zal aandikken want er staat vooral op thermisch vlak een weersverandering voor de deur. Het wordt niet echt winterweer, maar we kijgen een kouder weertype met mogelijk wat winterse schermutselingen. Vanuit een meer noordelijk gebied op de Atlantische oceaan weet koudere polaire lucht ons te bereiken. Die zal ons weer blijven bepalen tot minstens vrijdag 28 februari. Of de heel zachte subtropische lucht die afgelopen weken geregeld de weg naar onze streken vond en verantwoordelijk was voor deze uitzonderlijke vroege paddentrek dan terugkomt lijkt meer en meer onwaarschijnlijk. Daarom zou het kunnen dat er in februari geen pad meer te zien zal zijn en dat zelfs begin maart de paddentrek nog een tijdje aan de ketting blijft. Er lijkt een serieuze onderbreking aan te komen net nu het seizoen eigenlijk zou moeten beginnen.
Wat weten we vrijwel zeker: polaire lucht stroomt vanuit het noordwesten binnen waardoor dinsdag 25 februari de 10 graden al te hoog gegrepen zijn. De bovenluchten worden alsmaar kouder tot wel -40 graden op 5 km waardoor de avonden en nachten ook koeler worden dan we al een hele tijd gewoon waren. In opklaringsgebieden kan het zelfs tot een graadje vorst komen, de buien worden winters. Sommige modellen geven zelfs de eerste sneeuw van deze winter: zeker in de Ardennen, maar ook in Vlaanderen. Zeker woensdag maar nu ook al donderdag zou er eerder winterse neerslag vallen met een maximumtemperatuur die afhankelijk van het model ergens tussen de 4 en 7 graden zou uitkomen: voor onze padden te koud weer. Vrijdag wordt het een fractie zachter maar niet alle modellen zijn het daarover eens. Sommige modellen laten een lagedrukkern zelfs ten zuiden van ons land doortrekken waardoor we tijdelijk in een noordcirculatie terechtkomen waardoor de Scandinavische koude tijdelijk tot bij ons geraakt, maar het kan ook zijn dat het systeem over ons trekt of zelfs ten noorden van ons. In dat geval blijft het zachter en hoe noordelijker het systeem trekt hoe meer kans dat zachte lucht ons kan bereiken. Daarna lijkt de temperatuur zich wat te stabiliseren, maar echt zacht wordt het niet meer (geen dubbele cijfers meer en al zeker niet 's nachts).

Conclusie
Het ziet er naar uit dat de paddentrek dus even al zeker tot en met donderdagavond 27 februari stil ligt, code groen dus. Er zijn nog altijd weermodellen die vanaf vrijdag iets opleveren voor matige paddentrek, vandaar code geel met een grote onzekerheid.
Tenzij er nog spectaculaire vondsten zouden zijn gaat Hylakrant minstens enkele dagen uit de ether tot er opnieuw paddentrekweer zit aan te komen. Hoor je dus niets, dan is er geen of nauwelijks paddentrek.

Tot deel 2 van de paddentrek!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hylakrant 11/2020 - Na maandagavond 24 februari valt de paddentrek waarschijnlijk stil


De paddentrek kwam dit weekend in de pers: zowel VRT als VTM besteedden er een reportage aan. We zitten midden in een veel te vroege paddentrek, maar het wordt alsmaar duidelijker dat er een langdurige onderbreking aan zit te komen.
Laat ons het verhaal starten met zondagavond 23 februari. Die leverde op Senthout 56 dieren op, een matige trekavond. Mede dankzij de aanwezigheid van veel vrijwilligers werd het aantal slachtoffers beperkt tot twee. Deze vrijwilligers, waaronder opnieuw nieuwkomers, kregen vier soorten te zien: alpenwatersalamander, bruine kikker, gewone pad en een helaas aangereden kleine watersalamander. Wat ook opviel: er werden veel koppeltjes padden gevonden op de weg maar ook twee vrouwtjes pad die wellicht al op terugtrek waren. Het weer was zoals verwacht. Het koufront was om 17.00 uur voorbij en de temperatuur lag rond de 8 graden, de straten lagen er nog nat bij. Tegen 20.00 u klaarde het op, een uur later werd het aan de grond een pak kouder en dat betekende het einde van de paddentrek.

Met de 56 dieren erbij zitten we nu aan 738 dieren, een subtotaal waarmee we in de tijdreeks 1996-2019 nu al 4 slechtere overzetjaren (1996, 1997, 2014 en 2017) achter ons laten. Wellicht dikt dit totaal na maandagavond verder aan en laten we nog enkele mindere paddenoverzetjaren extra achter ons.

Ik tip maandagavond nog als een potentiële topavond gezien ook de laatste voorspelling het nog altijd licht of matig laat regenen en we ons nog altijd in subtropische lucht zullen bevinden. Als dit de werkelijkheid wordt moeten we ons opmaken voor een drukke paddenoverzetavond, zeker gezien de temperaturen overdag kunnen pieken tot 14 graden.

Vanaf dinsdag is het een heel ander verhaal: dan wordt de maximumtemperatuur bereikt rond 1.00 uur 's nachts omdat dan een koufront over trekt. Daarachter daalt het kwik naar 5 tot 7 graden overdag omdat polaire lucht binnenstroomt vanuit west/noordwest, die zorgt voor koude luchtbellen in de hogere atmosfeer. In de avond zakt het kwik nog verder weg, zeker bij opklaringen. De laatste modellen geven nu aan dat we tot vrijdagmorgen in deze polaire lucht blijven met elke dag buien die soms een winters karakter hebben door de zeer koude bovenluchten tot -40 graden op 5 km hoogte. In de nacht blijven we maar net boven het vriespunt. De laatste modellen geven voor vrijdag toch koelere lucht: het ziet er naar uit dat na het sterk onwinters weer met een bizar warme temperatuurreeks allemaal wat normaler zal worden.

Tot slot: na 30 jaar paddenoverzet kom je nog altijd nieuwe dingen tegen. In de Hoevelaan vond één van onze speurneuzen een pad in een brede spleet van de boordsteen van het voetpad. Blijkbaar vond deze pad de spleet een ideale schuilplaats. We wisten al langer dat de dieren in de grond kruipen of zich onder houtstammen verschuilen, maar een spleet in een voetpad was toch iets nieuws. Benieuwd of het dier er de komende avonden er nog altijd zal zitten.

Conclusie:
Maandagavond 24 februari gaat het pieken. Iedereen die kan wordt dan ook opgeroepen om te komen meehelpen. Daarna valt de paddentrek een tijdje stil en lijkt zelfs een kwakkeltrek weinig waarschijnlijk. Een onderbreking van enkele avonden is zo goed als zeker tot minstens donderdagavond, mogelijk zelfs nog langer. Heel misschien komt de paddentrek terug op gang vrijdagavond, maar zeker is dat nog niet.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hylakrant 10/2020 - Moeilijke voorspelling voor zondag en maandag, het zit hem in de details.


Met zwabberfronten in de buurt en stormen die zich al dan niet ontwikkelen weten we dat het wisselvallig is, er regen kan vallen en veel wind is, maar de details zijn heel moeilijk te voorspellen zeker op thermisch vlak. Voor de gemiddelde mens maakt dit niet uit maar voor paddenoverzetcoördinatoren wel. Zo verwachtten we zaterdagavond een topavond (code rood) maar die kwam er niet. De reden: 8 i.p.v. de voorspelde 11 graden. De straat was wel nat en het regende van tijd tot tijd maar het waaide stevig en die wind temperde de paddentrek. Nu ja, 65 dieren is geen flop en diegenen die er bij waren konden alle soorten bewonderen: behalve gewone pad ook kleine watersalamander, alpenwatersalamander en enkele bruine en groene kikkers. Door de talrijke opkomst konden we het aantal slachtoffers beperken tot 3: daar doen we het voor. We hebben nu al een subtotaal van 682 geregistreerde dieren.
Wat brengt ons vanavond: er zal veel wind zijn want momenteel raast een storm met rukwinden tot 100 km/u over ons land. Het zwabberfront ligt langgerekt over onze streken en gedraagt zich de ene keer als warmte-, de andere keer als koufront. Bij het schrijven van deze krant zitten we in subtropische lucht met temperaturen rond 12 graden. Aan welke kant we rond de schemering zitten is niet duidelijk. Zoals het nu wordt voorspeld zouden we even aan de koude (eigenlijk minder zachte) kant van het front komen waardoor we wellicht geen dubbele cijfers zullen hebben. Of het zal regenen weten we ook niet helemaal zeker. Bovendien blijkt de nog altijd krachtige wind tijdelijk de NW hoek op te zoeken. We houden het dan ook bij code oranje met een gelijkaardig resultaat als zaterdagavond. In alle geval we zullen aanwezig zijn op de actieplaatsen. Alle hulp is welkom!
In de nacht van zondag op maandag zouden we dan ergens rond middernacht terug in zachtere lucht terechtkomen (een zogenaamde warme sector) waardoor maandag het kwik kan oplopen naar 12, misschien wel 14 graden. Die zachtheid nemen we waarschijnlijk nog mee in de avond, waardoor het wel een topavond kan worden, maar ook hier is er nog wat onzekerheid over de timing. Volgens de laatste voorspellingen zou er op middernacht immers een koufront overtrekken met daarachter merkelijk frissere lucht van polaire oorsprong. Als dit front wat vroeger komt zal maandagavond er heel anders uitzien.
Waar we wel zekerheid over hebben is hoe dinsdag eruit ziet. Dan bevinden we ons in polaire lucht en die blijft wel even. Koude luchtbellen gevuld met vrieslucht op grote hoogten triggeren buien die soms een winters karakter kunnen hebben. Daarom durven we stellen dat het van dinsdag- tot en met donderdagavond niks zal worden, zelfs wanneer de straat nat ligt zal het maar bij enkele dieren blijven vroeg in de avond. De koudere lucht blijft ook wat langer en zou in plaats van donderdag pas vrijdag verdreven worden. Vrijdagavond zou een portie zachte lucht ons overspoelen en komen de dubbele cijfers terug: nog ver weg maar voorlopig code oranje.

Conclusie: we zullen vanavond zien hoe de paddentrek uitpakt. Alle hulp is welkom om het aantal slachtoffers binnen de perken te houden. Zelfs bij rustige avonden kan elke persoon belangrijk zijn om levens te redden. Maandagavond lijkt een drukke paddentrekavond te worden, maar in de week valt het even stil tot vrijdagavond, dan herbegint het terug met grote zekerheid. We zijn dan eind februari, dan is het normale tijdstip voor paddentrek aangebroken. Zo'n vroege paddentrek als nu hebben we eigenlijk in 30 jaar nog niet gezien, dankzij het anti-winterse veel te zachte weer voor de tijd van het jaar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hylakrant  09/2020 - van kwakkeltrek naar topavond


Het is even geleden dat er een Hylakrant in jullie mailbox viel. Lag de paddentrek dan plat afgelopen week? Niet helemaal: op woensdagavond na werd elke avond wel iets gevonden, ook al waren de weersomstandigheden absoluut verre van ideaal. Zo vonden we vrijdagavond (bij 7 à 8 graden, droog en winderig weer) 5 padden, donderdagavond (ook zo'n 7 graden en met momenten stortregen) "slechts" 29 dieren. Dinsdagavond 18 februari leverde 1 dier op. Kortom kwakkeltrek, niet onlogisch dichtbij de kritische temperatuur. Avonden met 7 graden zijn voor februari best zacht, maar maken de voorspelling van paddentrek zeer vervelend. Dat dieren worden gevonden op niet ideale trekavonden betekent dat we echt wel midden in de paddentrek zitten ook al is het nog maar half februari. Ondertussen telden we op Senthout al 615 dieren, nooit eerder gezien zo vroeg.
Wat brengt zaterdag 22 februari? Na een voor padden iets te koude nacht van vrijdag op zaterdag met een milde 5 graden, stijgt het kwik overdag in de dubbele cijfers. Eerst is er kans op nog wat opklaringen, maar een warmtefront trekt in de loop van de namiddag en avond vanuit het westen binnen met lichte regen. Die lichte regen nemen we wellicht mee de avond in en de kans op >=10 graden zouden zich kunnen handhaven ook de hele nacht. Zonder de wind met rukwinden tot 80 km/u zou hier wel eens een topavond in de maak kunnen zijn.
Kijken we naar zondag 23 februari dan weten we een ding: het wordt een kletsnatte dag. Een zwabberfront dat de ene keer als koufront en dan weer als warmtefront over ons heen trekt zorgt voor veel regen. Aan welke kant van het front we ons bevinden in de avond is onduidelijk maar bepalend voor de hevigheid van de paddentrek. Aan de koude kant zitten we met zo'n 7 graden, aan de warme kant blijven we wellicht in de dubbele cijfers zitten en lijkt een tweede topavond in de maak. Ook maandag is nog onzeker maar komt ook in aanmerking voor een drukke paddenoverzetavond. Dinsdag komen we achter de lage drukkern en stroomt vanuit het west/noordwest koudere lucht binnen. De dubbele cijfers gaan eruit en ijskoude bovenluchten triggeren (winterse) buien. Zo goed als zeker is er dan geen paddentrek wegens de polaire lucht en de te koude temperaturen en wellicht opklaringen tussen de buien in. Na dit koudere intermezzo slaagt warmere lucht uit het zuidwesten er opnieuw in ons te bereiken vanaf donderdag met opnieuw nattigheid.
De conclusie is dat alleen het weer de paddentrek nog kan temperen. Zaterdagavond, geholpen door regen en zachte temperaturen, lijkt een drukke trekavond in de maak, vandaar code rood. Zondag mogelijk ook, regenen zal het doen maar of het warm genoeg zal zijn is nog onduidelijk. De details worden de komende uren duidelijker, maar we houden het voorlopig op code oranje. Dinsdag en zeker woensdag ligt de paddentrek (zo goed als) plat om dan donderdagavond terug te herstarten.
Jullie worden dus zaterdagavond verwacht, hopelijk tot dan!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hylakrant 08/2020 - zondagavond 16 februari levert een echte piekavond op


We beleven een spectaculair paddentrekseizoen. Zaterdagavond met 145 amfibieën was nog klein bier met wat zondagavond gebeurde: maar liefst 264 dieren werden geregistreerd. Mijn voorspelling was een kleine onderschatting: i.p.v. code oranje of rood werd het donkerrood. De piekavond die we boekten hing echter aan een zijden draadje. Met een iets andere timing van de weerfenomenen had het iets heel anders kunnen zijn.
Zondagavond begon om 17.30 u. met een bizar warme 17 graden, zwaar bewolkt maar droog met stevige rukwinden tot 100 km/u veroorzaakt door storm Dennis. Toen we richting de overzetplaats vertrokken om 18 u. was het nog steeds hetzelfde weer, alleen was temperatuur een beetje gezakt naar 16 graden. Dat is bijzonder warm voor deze tijd van het jaar. Om 18.20 u. kwam de trek op gang, de hevige wind leek geen stoorzender. Tientallen dieren werden gevonden op één en dezelfde strook en toen het om 18.40 u. wat begon te druppelen kwamen er nog meer padden te voorschijn. Onze emmers vulde zich met padden, soms met 6 tot 10 dieren tegelijk. Toen begon het iets voor zeven ineens bakken te regenen: een ware zondvloed die minstens een kwartier duurde. Iedereen was in een mum van tijd kletsnat en de windvlagen kregen we er gratis bij. De padden zaten echt overal, al waren ze door de hevige regen soms amper te zien. Tijdens de regen viel de temperatuur op minder dan 2 minuten van 16 graden naar 8 graden: van een koufront gesproken. Daardoor viel ook de intensiteit van de paddentrek terug naar een meer gespreide paddentrek. Tussen de val van 7 naar 6 graden werden er vooral koppels vevonden (in amplexus).

Vanaf 21.00 u. was de paddentrek ondanks de regen die er nog steeds viel zo goed als voorbij. Tijdens de intensere neerslag viel zat er soms een ijskorreltje of natte sneeuw tussen omdat de subtropische lucht voor het front vervangen werd door de ijskoude bovenluchten achter het front. Mocht het koufront al om 17.30 u. over zijn getrokken had deze paddenoverzetavond er waarschijnlijk totaal anders uit gezien. Zo vroeg in het voorjaar zijn dus alle details belangrijk: de timing wat er 's avonds en 's nachts gebeurt is dus heel belangrijk om een goede voorspelling te kunnen maken.


Wat nu voor volgende week? Maandag geen extreem warme temperaturen maar met maxima van 9 à 10 graden nog altijd zacht. In de bovenluchten is het echter ijskoud en dat triggert voorjaarsbuien. Ook storm Dennis is nog niet helemaal uitgeraasd en zorgt nog voor rukwinden tot 80 km/u. In de avond zal het kwik rond de 7 à 8 graden liggen, wellicht liggen de straten ook nat. Hoe breed de opklaringen zullen zijn tussen de buien is de grote onbekende en die zullen bepalen hoe snel het afkoelt in de avond. Ik geef dan ook code geel, mogelijk oranje als het meer bewolkt is en de straat er nat bij ligt of het regent. Dinsdag ongeveer hetzelfde weer, vandaar opnieuw code geel daar de nacht van dinsdag op woensdag kouder zal verlopen. Woensdag is de meest frisse dag met 7 graden overdag en kans op (winterse) buien, vandaar code groen. In het weekend lijken de dubbele cijfers terug te komen en ook de nachten worden terug warmer, dus wie weet wordt het dan opnieuw een topavond? Wat we wel zeker weten: echt winters weer is er in de verste verte (gelukkig maar) niet te zien dus, wanneer de omstandigheden redelijk tot goed zijn, denk ik dat er altijd wel paddentrek zal zijn.

In alle geval zullen onze dagverantwoordelijken het terrein opvolgen wanneer we dit nodig achten. Half februari is nog altijd vroeg in het seizoen, de pieken vallen normaal ergens tussen 25 februari en 15 maart wanneer de dagen nog verder gelengd zijn, de nachten steeds korter worden en de zon krachtiger wordt.


Met al die dieren van zondagavond 16 februari erbij zitten we aan het Senthout nu al aan een subtotaal van 653 geregistreerde dieren. Met dit voorlopige totaal laten we nu al de meest slechte overzetjaren achter ons.
Als het duidelijker wordt wanneer er terug een interessante avond zal zijn, krijg je meer paddenoverzetnieuws in een nieuwe Hylakrant.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 07/2020 - Nooit eerder zo'n drukke paddentrek op 15 februari


We beleven een spectaculair paddentrekseizoen. Zaterdagavond leverde maar liefst 145 geregistreerde amfibieën op. Het begon moeizaam: voor 18.30 u. werden geen dieren gevonden, maar vanaf dan dikte het aantal erg snel aan. Soms zaten de dieren in groepjes bijeen op de weg en was de emmer met 5 extra dieren gevuld. Het leek even een piekavond te gaan worden, maar zover kwam het niet. Gewoon een drukke avond is al spectaculair genoeg voor een 15de februari: op het Senthout zagen we nooit eerder 145 dieren zo vroeg in het jaar. Vanaf 19.15 u. ging de intensiteit van de paddentrek wat naar beneden om uiteindelijk te evolueren naar kwakkeltrek. Naarmate de avond vorderde was duidelijk voelbaar dat de wind snel in kracht toenam. Elke ronde werd nog wel iets gevonden maar de avondpiek was duidelijk voorbij. Dat gaf ons de tijd aan een aantal nieuwe mensen wat uitleg te geven, terwijl een aantal doorwinterde paddenoverzetters bleven padtrouileren. Dat leverde niet alleen padden op: ook een kerkuil konden we heel dichtbij in alle schoonheid bewonderen dankzij het scherpe oog van Hannes. Na enkele ritjes met hoogstens 1 of 2 padden per ronde besloten we rond 22.00 u. om er een punt achter te zetten. Met de dieren van gisterenavond voorbij laten we qua aantal het rampjaar 2014 nu al achter ons. Ons subtotaal zit al ruim over de 300 dieren, een nieuw record zo vroeg op het jaar.
Wat wordt het op zondag 16 februari? Momenteel is het onstuimig weer met maar liefst 15 à 17 graden extreem zacht weer voor de tijd van het jaar. Die zachte lucht hebben we te danken aan storm Dennis die subtropische zeelucht vanuit Madeira rechtstreeks naar onze streek stuurt. Dennis zorgt voor rukwinden tot 90km/u. Voorlopig is het droog na de doortocht van een zwak warmtefront maar daar komt in de loop van de (late) namiddag verandering in als het koufront binnenvalt. Zoals het er nu naar uitziet zou de meeste regen verbonden aan dit koufront vallen bij het invallen van de schemering. Er wordt tot 10 liter per m2 voorspeld op een uur tijd. Tegelijk daalt ook de temperatuur omdat achter dit koufront minder zachte lucht binnenstroomt. De dubbele cijfers zouden zeker in het begin van de avond overeind blijven. Dus vanavond een heel strak windveld met rukwinden tot 100 km/u, buiige regen, bizar warm voor de tijd van het jaar met 13 graden en in tegenstelling tot zaterdagavond zal het dus met grote zekerheid nat zijn. Daarom denk ik dat het zeker in het begin van de avond opnieuw druk zal worden en stel ik mijn eerdere voorspelling uit de vorige Hylakrant bij van code oranje naar code rood. Een gelijkaardig scenario als zaterdagavond: een piek in het begin van de avond, geleidelijk afzwakkend naar kwakkeltrek.

Iedereen welkom dus op onze paddenoverzetplaatsen: de kans op 100 of meer dieren is vrij groot.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 06/2020 - Wordt zaterdagavond 15 februari een topavond?


We kondigen het al langer aan: zaterdagavond 15 februari heeft veel weerelementen om een topavond te worden. De enige stoorzender kan de hevige wind zijn, maar ik denk dat de dieren zich daar niet veel van aan zullen trekken. Zo was het ook afgelopen vrijdagavond. Met 8 graden zaten we in de buurt van de kritische temperatuur, een koele wind verlaagde nog het koudegevoel, veel opklaringen met dunne sluierbewolking, droog weer en je adem was zelfs zichtbaar: niet meteen paddenweer. In normale winters zou dit half februari niets opleveren zo vroeg op het jaar, maar niet dit paddentrekseizoen. Ons subtotaal ligt nu rond de 175 geregistreerde dieren. We vonden op 14 februari 5 padden waarvan 1 amplexus, niet toevallig op plaatsen waar de meeste bebouwing is, omdat het daar net dat graadje warmer was. Vijf dieren is bijna niets, maar het feit dat je ze vindt bij verre van ideale omstandigheden wil wel zeggen dat de padden wachten op ideaal weer.
Op zaterdag 15 februari trekt er een zwak warmtefront over wat meestal betrokken weer zal opleveren met misschien wat (mot)regen. Achter dat front trekt de wind aan want storm Dennis komt eraan. Dat warmtefront brengt bijzonder zachte lucht met van oorsprong subtropische lucht zodat de temperatuur zaterdag kan oplopen naar 13, misschien zelfs al 14 graden. Zaterdagavond blijft het betrokken en ook de temperaturen blijven de avond en zelfs de hele nacht 10 tot 12 graden. Dat is bijzonder zacht en eigenlijk een herhaling van de warme nachten die de paddentrek eind januari op gang brachten. Mocht er ook wat neerslag vallen durf ik me wagen aan een topavond. Zonder neerslag zal het een drukke of minstens een matige avond worden.
Ik roep op om zaterdagavond een handje te komen helpen.
Zondag 16 februari doen we er wat de temperatuur betreft overdag nog een schepje bovenop, de wind haalt weer pieken tot 90 misschien zelfs 100 km/u omdat we in het krachtige windveld van Dennis komen. Dit levert een bijzonder zachte 15 graden op, sommige weermodellen geven zelfs 16 tot 18 graden. Zondagavond zal het waarschijnlijk stevig plenzen en nog altijd stevig waaien maar de temperatuur zal achter het koufront zo'n 7 graden kelderen, dus eerder onder de 10 graden. De precieze timing van dit koufront moet nog bekeken worden.
In Hylakrant 7 meer daarover, wellicht levert ook zondagavond matige paddentrek op want het zal waarschijnlijk regenen. De rest van volgende week zal wisselvallig verlopen met geregeld buien, maar door de polaire lucht zal de paddentrek eerder bescheiden blijven, kwakkelen of zelfs weer tijdelijk stilvallen.
Eerst bekijken we wat zaterdagavond oplevert. Help onze amfibieën veilig over de weg want het zou wel eens heel druk kunnen worden.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 05/2020 - Dennis brengt waarschijnlijk een derde piekje paddentrek


Door wat meer westelijke (ipv zuid of zuidwestelijke) luchtstromingen bleven de temperaturen de afgelopen dagen en avonden normaler zacht dan vorige week. Dat er ook koude bovenluchten waren mocht duidelijk zijn: het leverde hagelbuien op en wanneer de bui lang genoeg duurde zelfs natte sneeuw en/of onweer. Met die temperaturen en relatief koude lucht met brede opklaringen heb je geen paddentrek, een verloren gelopen dier niet te na gesproken.

Vannacht gaan we de nacht in met brede opklaringen en koelt het snel af, maar in de late nacht neemt de bewolking toe, snel gevolgd door regen die dan donderdag zou moeten neer plenzen. De temperatuur zou tussen de 3 en 5 graden variëren in de nacht, duidelijk te koud voor paddentrek.
Donderdag 13 februari begint met regen, maar de storing maakt vaart en trekt al snel weg naar het oosten. Helemaal droog blijft het niet want een occlusiefront verbonden aan een lagedrukgebied zorgt voor heel wisselvallig weer met (hagel)buien. De temperatuur aan de grond zou max 9 graden worden, als de straat er nog nat bij ligt en geen brede opklaringen zijn zou het kunnen dat er enkele dieren op wandel gaan, maar lang zal dat niet duren.

Vrijdag 14 februari verloopt droog door een wig van hogedruk maar er zit veel vocht in de lucht dus de zon zal maar een bescheiden rol krijgen. In de avond zou de wind al strakker uit zuid tot zuidwest gaan waaien en steeds zachtere lucht aanvoeren. Vrijdag is het niet onmogelijk dat er enige paddentrek zal zijn, maar echt veel zal het niet zijn omdat de gevoelstemperatuur laag zal liggen. Dat we in zachte subtropische zeelucht terechtkomen zullen we zaterdag ondervindenwanneer het kwik makkelijk 12 graden haalt. De wind trekt  verder aan tot stormachtig en wellicht krijgen we ook (een flinke portie) regen. De motor van dit alles is een stormdepressie boven Schotland die men de naam Dennis heeft gegeven. Ten zuiden van het systeem veel bewolking, mogelijk ook regen en heel zeker een krachtig windveld met zachte temperaturen die worden meegenomen naar de avond en nacht van zaterdag op zondag. Het kwik zou zelfs nog stijgen in de loop van de nacht naar maar liefst 13 of 14 graden. Dit levert ondanks de krachtige wind met heel grote zekerheid paddentrek op en dat kan wel eens een serieuze piek worden. Zondag 16 februari overdag kan het nog warmer, 14 graden, sommige modellen geven zelfs 16 graden. Ook die zachtheid zouden we meenemen naar zondagavond, maar dan worden de weermodellen wat onzeker in details en die zijn voor onze paddentrek voorspelling heel erg belangrijk.

Wellicht zal de temperatuur vanaf volgende week maandag  terug normaal zacht worden met koelere avonden en nachten en overwegend droog. Of de paddentrek dan terug aan de ketting gaat zullen of gewoon verder kwakkelt trachten we te voorspellen in een volgende Hylakrant.


Samengevat:
Vanaf donderdagavond 13 februari komen er terug controles door de dagverantwoordelijke. Vrijdagavond zal er sowieso gecontroleerd worden. Afkomen mag, maar de kans op succes is eerder klein.
Zaterdagavond 15 februari kunnen we wel alle helpende handen gebruiken want dan zou het wel eens een matige tot drukke trekavond kunnen worden met wellicht een vervolg op zondagavond. Of de paddentrek de week erna doorbreekt is nog onzeker, maar we volgen het op.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 04/2020 - Wat brengt storm Ciara voor onze paddentrek?


Even een terugblik op vorige week: een hogedrukgebied hield ons in de ban met overdag zachte temperaturen (8 tot zelfs 11 graden) maar met snel afkoelende avonden door de opklaringen met een graadje nachtvorst. Zaterdag 8 februari was de overgangsdag naar een heel ander weertype. Het hoog was weggeduwd en door de zuidenwind ging de temperatuur naar 11 graden. Het was quasi windstil met wat zon in de voormiddag maar vanaf 16.00 uur een eerste zwakke regenzone met enkele uren lichte regen. Toen de schemer inviel regende het nog steeds en dat leidde tot enige paddentrek. Daarna stopte het met regenen maar de straat lag er nat bij. In totaal werden er 14 padden gevonden (van 18.15 tot 19.30 uur) bij een graad of 7 à 8. Ons subtotaal zit daarmee al over de 150 geregistreerde dieren: een record voor deze tijd van het jaar.
We weten dat nog niet alle padden wakker zijn. Tijdens de beheerwerken in de Babbelbeekse Beemden gisteren maakten we plantkuilen voor de aanplant van een houtkant en vonden twee ingegraven slapende padden. Maar er zijn er dus ook al wakker en de kans dat die met dit voortdurende weinig winterse weer terug gaan slapen lijkt klein. De temperatuur zat gisterenavond tegen de kritische grens maar toch werden er dieren gevonden. Het lijkt er dus op dat er alle avonden vanaf 7 graden (en zeker als de straat er nat bij ligt of er regen valt) wat paddentrek zal zijn. Er is wel een andere factor die meespeelt, namelijk veel wind en daar houden padden niet zo van als de temperatuur al rond de kritische grens zit. Vandaar toch maar code groen of wordt het toch (bepaalde avonden) geel.
Bij het schrijven van deze krant is de wind al serieus aangetrokken, want storm Ciara is gearriveerd. We zitten momenteel nog in de zogenaamde warme sector (11 tot mogelijk 13 graden). Vanavond op het hoogtepunt van de storm trekt een koufront binnen met veel regen, mogelijk vergezeld van onweer en rukwinden van maar liefst 130 km/u. De temperaturen zouden dan zakken naar de kritische grens van 7 à 8 graden. Waarschijnlijk houdt de wind de dieren in hun schuilplaatsen, maar mogelijk gaan er toch enkele op stap. De komende dagen waait het vooral uit het westen en komt iets minder zachte lucht op onze kant op waardoor we de dubbele cijfers wellicht niet zullen halen. Het zal dus van een aantal details afhangen of er paddentrek zal zijn. Mocht het alsnog veranderen dan lees je het wel in de Hylakrant.

Conclusie
De stevige wind die de hele week actief zal zijn is een negatieve factor voor paddentrek. Het blijft echter onwinters weer en het zal bepaalde avonden ook nat zijn met temperaturen die dichtbij de kritische grens liggen. We geven dan ook code geel of groen. Groen omdat de kritische temperatuur wellicht elke avond bereikt wordt, het nog (te) vroeg is in het paddentrekseizoen, de wind de limiterende factor is. Geel omdat we uit gisterenavond weten dat er ook rond de kritische temperatuur beweging is, zeker als het regent of de straat er nat bij ligt.
In alle geval wordt er van niemand verwacht naar de actieplaatsen te komen: de dagverantwoordelijken volgen de actieplaats op.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 03/2020 - Eerste paddentrekpiekje zeker dinsdagavond voorbij


De afgelopen avonden was er op zowat alle actieplaatsen best veel paddentrek voor de tijd van het jaar. Er werd zaterdag zelfs al een amplexus (koppel) op de straat gevonden, dat moet de vroegste amplexus zijn sinds 1991. We beleven dan ook een uitzonderlijke rij bijna warme nachten. Er is gelukkig beterschap op komst met wat minder zacht weer, want voor intense paddentrek is het in deze tijd van het jaar nog veel te vroeg. De teller op het Senthout staat nu al op bijna 100 dieren: een record voor begin februari.


Maandag 3 februari zitten we nog altijd in die zeer zachte lucht. Ook 's avonds pakken we die zachte lucht nog mee, maar in de loop van de nacht trekt een intensief koufront met regen over. Daarachter stroomt vanuit het noordwesten polaire zeelucht binnen met een koude luchtbel tot -40 graden op 5 km hoogte. Die luchtbel triggert voorjaarsbuien met hagel en onweer en zelfs natte sneeuw op dinsdag. Dan zijn we de dubbele cijfers enkele dagen kwijt en krijgen meer normaal weer met overdag een graad of 6. De nachten zullen merkelijk koeler zijn: naarmate de week vordert is er zelfs kans op nachtvorst. Een normale milde wintersituatie in deze tijd van het jaar dus enl te koud voor paddentrek. Dat de wind naar het noordwesten kantelt heeft alles te maken met een naderend hogedrukgebied dat vanaf dinsdagavond de atmosfeer drooglegt en wellicht tot zaterdagnacht alle storingen op een afstand houdt. Wanneer dat hoog doorschuift naar Centraal Europa krijgen we opnieuw een zuiden of zuidwestenwind . Dan krijgen we droger weer en meer gematigde temperaturen overdag onder de 10 graden en zelfs een graadje vorst als het opklaart.

Vanaf zondag 9 februari zouden de depressies vanaf de oceaan terug aan de West Europese deur komen kloppen, daar zijn zowat alle modellen het over eens. De precieze circulatie is nog wat onzeker. Voor het weertype maakt dit niet zo veel uit: wisselvallig met van tijd tot tijd een malse regenzone, maar voor de paddentrek zou dit detail wel eens een verschil kunnen maken. Ofwel wordt het een stevige zuidwestcirculatie met opnieuw temperaturen in de dubbele cijfers, ofwel krijgen we lucht van wat (noord)westelijker oorsprong. In dat geval zijn dubbele cijfers te hoog gegrepen en wellicht geen paddentrek.

Onze dagverantwoordelijke bekijkt of morgenavond 3 februari nog wat oplevert of niet en vanaf dan zijn we weer gerustgesteld tot zondagavond 9 februari en zal niemand naar de actieplaats gaan tot het terug nodig is.

Conclusie
Maandagavond 3 februari is er nog kans op wat paddentrek, maar vanaf dan valt het helemaal stil wegens te koud (ondanks het nog milde weer) tot wellicht minstens zondagavond 9 februari.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 02/2020 - Eind januari en al matige paddentrek op het Senthout


Afgelopen maandagavond kreeg ik melding van een alpenwatersalamander in het Senthout. Van salamanders is bekend dat ze vroeg op wandel gaan. Zoals voorspeld in Hylakrant 1 heeft het eerste paddentrekpiekje plaats gehad met 43 geregistreerde dieren. Dit is een record, niet qua datum (want dat staat nog altijd op 6 januari) maar wel qua aantallen op zo'n vroeg tijdstip als eind januari.
Het wordt eentonig maar de oorzaak is niet ver te zoeken. Het veel te zachte weer dat ons al de hele winter parten speelt, hield donderdagavond 30 januari bij 9 graden de dieren nog in hun schuilplaats (ten minste tijdens mijn controle ritjes), vrijdagavond 31 januari was het maar liefst 12 graden om 22.00 uur. Bij deze temperaturen die eerder half maart voorkomen is het niet eigenaardig dat een aantal amfibieën op stap gaat. In Nederland is door die zachtheid een nieuw warmtedagrecord gebroken, het is dus best uitzonderlijk wat we nu meemaken.
Die voortdurende en avondlijke zachtheid (ook al viel er geen regen en waaide het behoorlijk) is niet zonder gevolgen gebleven. Maar liefst 43 dieren werden er op vrijdagavond 31 januari geregistreerd: 28 mannetjes pad, 7 vrouwtjes pad (ook opvallend, want vrouwtjes zien we meestal later in het seizoen) en een mannetje kleine watersalamander. Helaas ook, ondanks onze aanwezigheid, de eerste verkeersslachtoffers voor 2020 : 6 padden en een alpenwatersalamander.
Is hiermee de paddenoverzet definitief op gang? Het antwoord is neen: ook al blijft het zacht voor de tijd van het jaar, het blijft niet zo zacht als nu het geval is. Daarom verwachten we dat de paddentrek in de loop van volgende week terug volledig stilvalt, maar ondertussen moeten we waakzaam blijven. Zaterdag, zondag en mogelijk ook nog maandagavond zou er nog wat trek kunnen zijn want het kwik zou tot dan niet onder de 8 à 9 graden zakken, ook niet in de avond of nacht. Tot dan blijven we in de oorsprong subtropische zachte tot zeer zachte zeelucht, met van tijd tot tijd regen en een stevig windveld. Vanaf dinsdag (mogelijk al maandagavond) kantelt de wind naar west of noordwest en wordt de zeer zachte subtropische lucht verdreven, waardoor we naar normaal relatief zacht weer evolueren (7 à 8 graden). De dubbele cijfers zullen dan te hoog gegrepen zijn. Een doorschuivend hoog zal het ook enkele dagen droog houden na enkele (winterse?) voorjaarsbuien op dinsdag. Wanneer er opklaringen zouden zijn is er van dinsdag tot vrijdag zelfs kans op nachtvorst aan de grond. Vanaf 4 februari valt dit paddentrekpiekje dus terug volledig stil en zijn we weer enkele avonden gerust van controle. Op iets langere termijn is er van winter nog altijd geen sprake en zou opnieuw een portie bijzonder zachte lucht naar onze streken gevoerd worden.
Conclusie
Nu zaterdag-en zondagavond en misschien ook nog maandagavond zal onze dagverantwoordelijke aanwezig zijn op de actieplaats. Hoeveel en of er dieren zullen zijn is moeilijk te voorspellen in deze beginfase, maar dat er enige kans is op paddentrek is na vanavond wel bewezen. Heb je dit weekend niets te doen dan mag je altijd afzakken naar de actieplaats en onze dagverantwoordelijke helpen. Wees echter niet ontgoocheld mocht er niets zijn, de omstandigheden moeten echt ideaal zijn zo vroeg op het jaar. Mochten we hetzelfde weer hebben over 4 weken dan zou het niet bij die 43 dieren gebleven zijn maar eerder enkele honderden, zelfs een piekavond is mogelijk.
In elk geval: de nul is van de teller, het paddenoverzetseizoen 2020 is gestart.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hylakrant 01/2020 - Volgende week al de eerste paddentrek? … of blijft het toch nog op slot?

CODE GROEN


Eind januari is in zicht en we hebben voorlopig nog niet veel van de winter gezien. Door de zachte temperaturen zijn er midden januari hier en daar al meldingen geweest van voornamelijk salamanders, maar ook enkele rondzwervende kikkers en padden. Ik zag zelf al een bruine kikker  maar tot echte paddentrek is het althans bij ons op het Senthout gelukkig nog niet gekomen. Ook niet in de nacht met 12 graden. Was het de wind die de dieren in hun schuilplaatsen hield of hebben onze padden stilaan door dat het ook tijdens zachte winters gewoon nog wat vroeg is?

We nemen alvast geen enkel risico: morgen is de lijst met dagverantwoordelijken opgesteld en staan we er klaar voor. De kans dat de dagverantwoordelijken maandagavond al in actie moeten schieten is erg klein. Maar wie weet gebeurt het al wel op het einde van deze week. Een aantal weermodellen geven alweer dubbele cijfers in de maxima en zelfs de minima.


Zover is het dus nog niet. Wat we wel zeker weten is dat we op de vooravond van een weersverandering staan: meer van hetzelfde als begin en midden januari. Een langdurig blokkerend hogedrukgebied verantwoordelijk voor het mistige rustige en licht winterse weertype van afgelopen week zorgde er wellicht net op tijd voor dat de paddentrek nog niet op gang kwam. Nu atlantische storingen en daarmee ook nog veel zachtere zeelucht met de nodige regenzones terug de weg richting West Europa zullen vinden kan daar snel verandering in komen. Hoog tijd dus om een eerste Hylakrant de wereld in te sturen. Of deze verzachting ook betekent dat er effectief paddentrek zal op gang komen valt nog even te bekijken. Van zodra daar meer duidelijkheid over is belandt nummer 2 in je mailbox.

Hopelijk wordt 2020 weer een topjaar!