De meeste van onze gebieden maken deel uit van
#parkrivierenland
HYLAKRANT 2023
Hylakrant 20/2023 - de paddentrek is voorbij, ook de terugtrek zal volledig stilvallen
De paddentrek is nu echt helemaal voorbij en ook de terugtrek (van de poel terug naar het zomerbiotoop) zal volledig stilvallen, dankzij het weer dat op ons afkomt. Dat proces begint nu al en zet zich vanavond verder door. Momenteel worden we gegeseld door talrijke buien die stilaan ook hagel en onweer kunnen bevatten. Dit komt omdat de bovenluchten kouder worden waardoor het allemaal wat guurder gaat aanvoelen. Vanavond kan er nog terugtrek zijn en misschien nog een laatkomertje zoals we gisterenavond een vrouwtje heentrek aantroffen, dik van de eitjes en eenzaam op pad. Een van de mannetjes die nog talrijk wachtten in de poelen zal blij zijn geweest. Vanavond 25 maart zal het waarschijnlijk al te koud zijn voor enige activiteit.
Ondertussen liggen er, na 2 jaar afwezigheid (of niet gevonden) ook eitjes in de sloot van de Babbelbeekse Beemden op een tweetal plaatsen. Donderdagavond konden we opnieuw genieten van een knorrend bruine kikkerconcert, vrijdagavond was dat er al niet meer. Er was ook al minder beweging in de poelen zelf. Allemaal tekenen dat de paddentrek echt voorbij is.
Zondag 26 maart trekt een heel actief koufront met veel regen over en dat front zet de deur helemaal open voor rechtstreekse import van polaire lucht, iets wat onze amfibieën helemaal niet fijn vinden. Niet alleen de bovenluchten worden kouder maar ook de grondtemperaturen dalen mee. De komende drie dagen, zondag tot dinsdag, halen we geen 10 graden, maar met veel moeite maximum 7 à 8 graden. Zondag wordt een kille verregende dag met in de Ardennen stilaan ook sneeuw erbij. Na de regen broeden er in die polaire lucht heel wat (winterse) buien want tijdens zo'n buien koelt het al gauw 3 tot 5 graden af. Hagel en zelfs natte sneeuw zijn niet uitgesloten. Van maandag op dinsdag klaart het op en zal het 's nachts zelfs gaan vriezen. Niet meteen paddenweer, ook niet voor terugtrek.
Dinsdag blijft het droog dankzij een klein hogedrukgebiedje maar nog steeds fris. Woensdag 29 maart komen we na de doortocht van een warmtefront met regen dan vanuit het zuidwesten in zachte lucht terecht. Donderdag 30 maart schiet het kwik overdag naar 16 of zelfs 18 graden maar steeds met de nodige nattigheid. Ook al is het dan ideaal weer voor paddentrek: die is dus definitief voorbij, ook van de terugtrek zal niet veel meer te zien zijn want de dieren hebben de poelen al verlaten.
Dit is dan ook de laatste Hylakrant van dit paddentrekseizoen. Onze actieplaats klopt af op 782 dieren geregistreerde heentrekkende dieren, dat blijft de 21ste plaats (periode 1996-2023). Dat cijfer is niet schitterend, maar wel hoopvol wegens een pak beter dan in 2022 toen we strandden met 576 dieren. Mochten er nog 100 dieren bijgekomen zijn dan zou 2023 snel klimmen in de rangorde. Vele jaren eindigden we immers rond de 800-900 dieren, maar jaren waarbij we er meer dan 1.000, laat staan 2.000 dieren registreerden lijken ver weg.
In detail: de 782 dieren bestaan uit 619 padden (+ 40 slachtoffers), 32 kikkers (20 bruine en 12 groene) en 83 salamanders (54 alpenwater en 29 kleine water) (+ 8 slachtoffers). Topavond werd maandag 13 maart met 217 geregistreerde dieren, gevolgd door 17, 9 en 18 maart met een honderdtal dieren en dat is volgens het boekje. In februari was de 18e de drukste avond met 65 dieren. De eerste beweging was er al op 12 januari en dat is alles behalve volgens het boekje.
Rest me iedereen nog te bedanken om mee te komen helpen, dankzij jullie onverdroten inzet hebben we weer overal ten velde onze amfibieën een toekomst gegeven: super bedankt allemaal. De paddentrek is voorbij, het nageslacht verzekerd. We kunnen ons nu opnieuw concentreren op het behoud van hun leefgebieden en natte natuur beschermen en terug herstellen. Dat is niet alleen belangrijk voor onze amfibieën maar voor de biodiversiteit in het algemeen, onze waterveiligheid en als buffer tegen zomerdroogtes.
Tot volgend jaar voor een nieuwe paddenoverzet in 2024!
Hylakrant 19/2023 - einde paddentrek
Donderdagavond leverde nog 17 dieren op terwijl het 12 graden was, nat en geen verkoelende opklaringen. Het enige minpuntje was de wind. Dit weertype zou twee weken geleden een topavond hebben opgeleverd. We kunnen dus maar een ding concluderen: de paddentrek zit er eigenlijk op. Wat nu nog gevonden wordt is geen achterhoede maar enkele achterblijvers.
Van de 17 dieren vonden we 3 vrouwtjes en 6 mannetjes pad vermoedelijk nog heentrek, 5 vrouwtjes pad duidelijk aan het terugtrekken. Ook 1 zwervend juveniel padje, 1 bruine kikker man in paarkleed en 1 alpenwatersalamander vrouwtje. Dat was dus de karige vangst tussen zonsondergang en 21.00 uur en dit terwijl de omstandigheden voor paddentrek best oké was.
Normaal ben je pas zeker dat de paddentrek gedaan is, wanneer de eieren er liggen en de dieren de poelen verlaten hebben. Dat is nog niet het geval. Er werden nog geen eieren gevonden (enkel met zaklamp gezocht). Er werden wel knorconcerten van bruine kikker waargenomen en enkele koppeltjes pad die in het water hingen. Wellicht zullen de eieren snel volgen maar het is duidelijk: de dieren zitten bijna allemaal in de poelen.
De komende avonden geven we nog een code geel, want het weer zal de komende avonden tot zaterdagavond zowat ideaal zijn voor paddentrek. Misschien zijn er nog wat achterblijvers maar veel heentrek verwacht ik niet meer. Vanaf zondagavond is het sowieso gedaan met de paddentrek want het zal te koud worden door instroom van polaire lucht. De temperaturen zullen nog amper de dubbele cijfers halen, winterse buien zijn mogelijk en bovendien kan het van maandag op dinsdag dichtbij een graadje vorst komen.
Er is er wel van alles op de poelen te beleven: wie daar spektakel wil zien, het is het moment. Zo hoorden we vandaag knorrende mannetjes bezig, een fenomeen dat maar 2 tot 4 avonden duurt in een seizoen.
Met deze dieren erbij kloppen we nu af op 780 dieren. Dat is een pak beter dan de 576 dieren van vorig jaar en goed voor een 21ste plaats op 27 jaar paddenoverzetactie. Hierbij is het wel belangrijk te weten dat op Senthout zelf geen raapactie plaatsvond, want deze straat is definitief geknipt voor alle gemotoriseerd verkeer en omgevormd naar een wandel- en fietspad. Door de uitbraakwerken was de straat niet toegankelijk. De dieren die hier overtrokken hebben dat zelf gedaan en zijn niet meegeteld.
Ziezo, we zijn aan Hylakrant 19 en het seizoen zit erop.. Wellicht komt er nog een 20ste aflevering om de paddenoverzet definitief af te sluiten en iedereen te danken, tenzij er alsnog een paddentrekgolf zou komen de komende avonden, dan verneem je het natuurlijk ook via dit kanaal.
Hylakrant 18/2023 - dinsdagavond twaalf dieren
Onze dagverantwoordelijke vond twaalf heentrekkers: 7 mannetjes en 5 vrouwtjes pad. Er werd ook één vrouwtje terugtrek geconstateerd. Het was rond de 12 graden, het klaarde wel op in de avond al koelde het amper af. Was het weer de oorzaak van de beperkte paddentrek of zitten we met een achterhoede. In dat geval was het weer maandagavond niet goed genoeg.
Met deze twaalf dieren komen we nu aan een subtotaal van 768 geregistreerde dieren.
Woensdagavond staat er waarschijnlijk een harde wind uit het milde ZW. Het zou betrokken zijn met mogelijk wat gemiezer en een graad of 11 à 12. De gevoelstemperatuur zou rond de 8 à 9 graden liggen en geen opklaringen, dus de omstandigheden zouden beter zijn, hoewel de wind een hoofdrol lijkt te spelen. We geven code geel.
Donderdag- en ook vrijdagavond lijken natter te gaan verlopen en daarom geven we, onder voorbehoud dat er nog paddentrek zou zijn, code oranje.
Is de paddentrek nu (bijna) gedaan of niet? Misschien krijgen we woensdagavond eindelijk meer duidelijkheid.
Hylakrant 17/2023 - Einde van de paddentrek of gewoon te koud?
Zowel zondag- als maandagavond werd het niets op het paddenfront. Zondagavond klaarde het uit in de avonduren en stak er een koude NW wind op bij zo'n 9 graden met een gevoelstemperatuur van slechts 6 graden. Dat leverde twee vrouwtjes pad heentrek op. Maandagavond leek iets gunstiger: nog wel een frisse wind, maar toch zo'n 11 graden, betrokken en wat gemiezer zonder dat de straat er nat mee werd. Toch leverde ook deze avond op een verloren gelopen mannetje pad niets op.
In de poelen was er vooral zondagavond wel enige activiteit, maar ook op maandagavond zwommen er heel wat mannetjes pad rond, zelfs enkele mannetjes bruine kikker waren zichtbaar. Van eitjes is, voor zover te zien in het donker, nog geen sprake.
De vraag is nu: was het zondag- en maandagavond zo koud dat er geen paddentrek meer was of zit de paddentrek er gewoon op? Moeilijke vraag: het hoogtepunt hebben we gehad, maar komt er nog een achterhoede en hoe groot zal die dan zijn?
Misschien zullen we dat vanavond te weten komen, want de omstandigheden qua weer lijken gunstiger te zijn dan zondag- en maandagavond. In tegenstelling tot wat vorige week werd voorspeld lijkt een lagedrukgebied ten noordwesten de ene storing na de andere naar ons te sturen in een strakke westcirculatie. Het gevolg is vochtig, soms nat weer met een constante aanvoer van veel wolken en milde zeelucht. Met constant maxima tussen 12 en 14 graden zijn de temperaturen echt wel hoog genoeg, temeer omdat de minima niet onder de 8 graden zouden dalen.
Vanavond zouden we de avond ingaan met 12 tot 13 graden, gevoelstemperatuur 9 graden door de wind met kans op neerslag. Dit zou normaal gezien zeker vlak na zonsondergang een piekje paddentrek moeten opleveren. Ik geef dan ook code oranje, omdat ik geen echte piekavond meer verwacht, maar nog misschien nog wel een stevige achterhoede met veel kans op dieren in amplexus (koppels). Door de regen zullen er wellicht ook kikkers en salamanders op stap zijn. Indien vanavond inderdaad nog een achterhoede zou komen dan zal het waarschijnlijk heel de week nog doorgaan en stilaan uitdoven, met misschien ook al terugtrekkers tussendoor.
Onze dagverantwoordelijke zal vanavond aanwezig zijn, maar mocht er tussen 19.15 uur en 20.30 uur geen paddentrek zijn kunnen we een streep trekken onder de paddentrek 2023, worden er toch nog dieren gevonden in heentrek dan dikt ons aantal nog wat aan en eindigen we wellicht ergens in de middenmoot qua aantallen.
Wie nog padden wil komen overzetten kom gewoon af want we zitten in de eindfase. Als er geen trek zou zijn, dan nog is het interessant, want dan kunnen jullie onder begeleiding van de dagverantwoordelijke gaan kijken in de poelen.
Hylakrant 16/2023 - Kikkeravond
Zaterdag werd een vrij mooie lentedag met afwisselend zon en wolken. Met 15 tot 16 graden was het zeker niet koud. In de avonduren werden de luchten onheilspellend. Om 18.30 uur werd het plots veel te vroeg donker en even later viel er hevige regen. Een buienlijn was net voor zonsondergang vanuit het westen binnengetrokken. Er zat maar een ding op: vervroegd naar de paddenoverzetplaats waar al gauw een bruine kikker op de straat sprong. Die hevige regen vonden zowel de bruine als groene kikkers het moment om op stap te gaan. Voorlopig zaten we nog maar aan 11 kikkers, maar dat werden er op één avond tijd 31. Twintig kikkers op een avond, een echte kikkeravond dus.
Padden en salamanders waren er ook. Vijftien salamanders is niet slecht, maar spectaculair kan je het niet noemen. Verder zo'n 50 padden, de mannetjes nog altijd in de meerderheid, maar het aantal vrouwtjes liep toch ook aardig op. Slechts twee amplexi en enkele subadulte dieren. Het werd ondanks de regen net geen code rood, we bleven onder de 100 amfibieën steken. Op de voortplantingspoel was er zowel overdag als in de avond activiteit, vooral padden zwommen actief rond.
Na het doortrekken van de buienlijn met hevige regen was het wel opvallend frisser geworden naar zo'n 9 graden. Het lijkt er toch op dat we wat padden betreft aan de achterhoede bezig zijn. Dat zal wel blijken in de loop van volgende week. Zondagavond zal wellicht geen hoogvlieger worden qua paddentrek, want ook al is het nog wisselvallig overdag, tegen de avond zou het uitklaren door een naderende wig van hoge druk. Gisteren gaven de kaarten nog aan dat de wig zou uitgroeien tot een volwaardig hogedrukgebied, maar dat zou nu toch niet gebeuren. Volgens de recentste kaarten zouden de lagedrukgebieden vanaf dinsdagavond of ten laatste woensdag de zaak in handen nemen. Hierbij wordt relatief zachte lucht met geregeld storingen naar ons land gestuurd.
Conclusie:
Zondag 19 maart en maandag 20 maart zal de trek eerder beperkt zijn. Dinsdag- en zeker woensdagavond lijken interessanter, maar als we nu met de achterhoede bezig zijn, is het meer de vraag of er dinsdag- of woensdagavond nog veel paddentrek zal zijn.
Momenteel is het subtotaal aangedikt tot 753 geregistreerde dieren.
Hylakrant 15/2023 - Meer dan 100 dieren vrijdagavond, zaterdag opnieuw?
Ook al leek het dat er weinig dieren waren, in totaal kwamen we toch aan 113 dieren. Het was met 13 graden zacht, maar er waren opklaringen en het was ook droog. Met die 113 dieren erbij zitten we nu aan een subtotaal van 668 dieren, dat is al beter dan vorig jaar toen we op een heel pover aantal van 576 strandden. In de tijdreeks 1996 tot 2023 laten we nu de meest slechte jaren 2014, 1996, 2022 en 2016 achter ons. Als we zaterdagavond opnieuw een avond zouden behalen van meer dan 100 dieren laten we nog enkele jaren achter ons.
Aan het weer zou het niet mogen liggen want dat ziet er beter uit dan vrijdagavond. Zaterdagavond wordt opnieuw een avond in de dubbele cijfers maar de kans op regen is toch wel groter en dat helpt natuurlijk om nog wat intensere en langere paddentrek te hebben. Puur op basis van het weer zou dit opnieuw minstens code rood moeten worden, maar het kan evengoed een topavond worden. Het kan echter ook dat trek uitblijft omdat we aan de fase van de achterhoede zijn begonnen. Zaterdagavond het antwoord.
De weerkaarten zijn een beetje veranderd. In plaats van lagedrukgebieden met regen, lijken hogedrukgebieden zonder regen al zeker tot woensdag het pleit te winnen . Zondagavond lijkt het droog te zijn en zet de temperatuur een stapje terug door hogedrukimpulsen die de wind tijdelijk naar NW laat draaien, al zijn er weermodellen die het pas zondagavond laten uitklaren en ons toch nog onderdompelen in veel wolken met regen. We gaan toch voor code geel, maar misschien moet dit nog bijgestuurd worden. Maandagavond en ook dinsdagavond zou de hogedruk heersen en storingen verder dan eerst voorspeld ten westen van ons blijven. Dinsdagavond is het daarbij wel warmer dan maandagavond. Vanaf woensdag zouden de lagedrukgebieden met storingen toch meer invloed krijgen en zou het dus nat kunnen worden en hier tippen we dan ook op code rood.
Met onze codes gaan we er voorlopig nog altijd van uit dat we nog niet aan de achterhoede zijn begonnen, maar dat zou dus wel kunnen. Er was vrijdagavond heel wat activiteit te zien op verschillende poelen, zowel solitaire mannetjes die rondzwommen, maar ook koppeltjes die heel binnenkort eitjes gaan leggen.
Nog dit: dankzij de knip in de Bremstraat viel er slechts 1 verkeersslachtoffer. Het was een zaligheid om in deze straten met nog amper verkeer te vertoeven. Mocht na de wegomlegging deze knip definitief worden is het duidelijk dat dit een structurele oplossing biedt aan ons amfibieënvolkje in de buurt van de Babbelbeekse Beemden en dat paddenoverzet misschien zelfs overbodig kan worden.
Maar zover zijn we nog niet, voorlopig blijven we rapen tot de paddenoverzet 2023 afgeblazen wordt. Wanneer dat weet niemand, want 668 dieren is meer dan sommige jaren, maar nog altijd veel minder dan een pak andere jaren. Op basis van het aantal dieren kunnen we dus nog geen uitspraak doen.
Wil je mee padden komen overzetten, dan is het zaterdagavond zeker het moment. Valt het aantal dieren tegen, geen erg: er is van alles te zien op de poelen. Hopelijk gaan we een van de komende avonden ook knorconcerten van bruine kikker horen, 't zou mooi zijn.
Ik stuur nieuws met de informatie over zaterdagavond, met een mogelijke bijstelling van de voorspellingen en vooral of we al in de achterhoede zitten of dat alles in alle hevigheid verder gaat met nog enkele topavonden.
Hylakrant 14/2023 - Donderdagavond viel wat tegen, vrijdag- en zaterdag worden waarschijnlijk nog topper
Donderdagavond was er wat paddentrek maar veel bescheidener dan verwacht. Het was nochtans 11 à 12 graden, droog maar ook een koel aanvoelend windje. Er waren wel wolken maar eerder ijl en dun. Blijkbaar was het te droog of een beetje te koud, want echte paddentrek bleef uit. Het werd code geel i.p.v. code oranje: 5 mannetjes pad en 2 vrouwtjes pad en nog enkele kleine water- en alpenwatersalamanders, in totaal net geen 10 dieren.
Vrijdagavond 17 maart ziet er op het eerste zicht gelijkaardig uit met donderdagavond, maar er zijn toch wel enkele verschillen. Wanneer ik deze Hylakrant schrijf wordt in onze richting warme lucht gestuurd vanuit Spanje en Zuid Frankrijk waar het vandaag maar liefst 28 graden was. Hierdoor wordt het overdag geen 14 of 15 graden zoals donderdag, maar eerder 17 tot misschien 19 graden. De wolken zullen talrijker en dikker zijn want een storing ligt net ten westen van ons, het zal dus ook vochtiger zijn. Door de hogere temperaturen zouden we in de avond bij zonsondergang ergens rond de 15 graden landen, de wind zou maar 2 beaufort halen en warmer aanvoelen. Dit lijkt het recept voor een drukke paddenoverzetavond. Door het ontbreken van regen heb ik de code gewijzigd in rood i.p.v. bordeauxrood.
Het zou dus een drukke avond moeten worden. Ook zaterdagavond 18 maart zal gelijkaardig zijn met mogelijk ook een beetje nat erbij dus hier tippen we eveneens rood. Zondagavond lijkt een wig van hoge druk het droog te houden met brede opklaringen en frissere temperaturen met wellicht een wind uit het NW. Niet dat het echt koud wordt (zo'n 10 graden), maar we leren uit donderdagavond dat dit toch de paddentrek tempert.
De volgende editie zal rapporteren of vrijdag inderdaad code rood werd of misschien een absolute topavond?
Hylakrant 13/2023 - Vanaf donderdagavond elke avond paddentrek
Momenteel zitten we voor de zoveelste keer in de koude polaire lucht, maar die wordt vanaf donderdag 16 maart verdreven en lijkt ze niet meteen terug te komen. De winter wordt ook in Scandinavië naar het noorden verdreven waardoor koude lucht ons nog maar moeilijk kan bereiken.
Vanaf donderdagavond zal het dan ook elke avond paddentrek zijn, mogelijk zelfs tot het einde ervan. Een zuid tot zuidwest circulatie wint het pleit en voert (zeer) zachte zeelucht aan met de nodige regenzones tussendoor. Vrijdag wordt het ronduit warm met mogelijk 16 tot 19 graden en die zachtheid nemen we mee de avond in. Het zou een topavond kunnen worden zoals dat afgelopen maandag op Senthout al het geval was.
Inderdaad, maandagavond leverde maar liefst 207 dieren op: een piekavond dus. Maandag was dan ook extreem zacht met 17 graden en zoals verwacht had de wind weinig invloed op de paddentrek, hoewel. De paddentrekpiek viel tussen zonsondergang 19.15 uur tot zowat 20.00 uur met soms meerdere dieren tegelijk die moesten geraapt worden op dezelfde plaats. Er waren veel teams ter plaatse en de emmers vulde zich bij iedereen vrij vlot. Na de stevige piek van zo'n dik half uur temperde de paddentrek wat en was er eerder verspreid nog een dier te vinden, maar met meer dan tien teams die gemiddeld drie dieren vonden bleef het aantal aardig oplopen. Er waren opklaringen en wind, maar met 13 graden bleef het uitermate zacht. Vanaf 21.00 uur viel de trek zo goed als stil ondanks nog wat gedruppel.
Met de dieren van maandag erbij zitten we nu aan subtotaal van 544 dieren. Dinsdagavond was het te koud en was er bij amper 5 graden niets te vinden. Woensdagavond zal dat niet anders zijn want we zitten dan nog steeds in de koude lucht, bovendien zou het ook droog zijn met opklaringen in de avond.
Vanaf donderdag, wanneer een klein hogedrukgebiedje doortrekt, steekt een warme zuidenwind op die de koude lucht verdrijft en dus zachte meestal van oorsprong subtropische lucht naar onze streken transporteert. Het weer zal op dat van zondagavond lijken, dus houden we het bij een code oranje. Het zou droog zijn en bijna windstil bij een temperatuur rond de 9 graden. Vrijdagavond zal dan meer op maandagavond lijken: overdag wordt het 16 tot misschien wel 19 graden en ook in de avond houden we die zachtheid.
Zowel zaterdag- als zondagavond zal er ook veel trek zijn en wie verder kijkt ziet nog wel wat bokkensprongetjes in de temperatuur, maar geen koude uitschieters meer, het gaat dan tussen zacht en zeer zacht. Voor paddentrek maakt het weinig uit of het in de avond 12 of 17 graden is, ze zullen er zijn en hopelijk met veel en als de weerberichten kloppen zal het nu zonder onderbrekingen doorgaan tot de trek gedaan is.
Ondertussen zijn alle paddentrekstraten op onze actieplaats sinds vandaag volledig geknipt met een proefopstelling. Die zou blijven staan minstens tot het einde van de werken in de Hondiuslaan (duurtijd: 17 maanden). Bij positieve evaluatie zou de knippen definitief kunnen worden. Deze maatregel is genomen om het sluipverkeer te bannen dat door de talrijke werken nog meer dan anders via de Missestraat en Bremstraat van Duffel naar Lier en omgekeerd rijdt.
Dat is dus goed nieuws voor onze migrerende amfibieën. Ondanks de installatie van deze knip vragen we toch de dieren nog mee te komen overzetten. We vermoeden dat nog velen zullen proberen door te rijden dus ook in de geknipte straten zal er de komende dagen en avonden nog veel verkeer zijn. Overzetters met de auto moeten rondrijden via de N14 om de Bremstraat te bereiken. Fietsers en voetgangers kunnen gewoon door zoals maandagavond.
We vragen dan ook om vanaf donderdagavond allemaal paraat te staan en noteer zeker vrijdag met stip in je agenda. Nu de lente echt op gang zal komen is er zelfs op rustige paddentrekavonden grote kans dat er van alles te zien of te horen is, knorrende kikkerkoren, parende padden in de poel.
Kortom dit weekend en volgende week lijkt het hoogtepunt te worden van het paddentrekseizoen. Mis het niet!
Hylakrant 12/2023 - Maandagavond topavond of niet?
Zondagavond 12 maart leverde zo'n 30 dieren padden en salamanders op, kikkers ontbraken omdat het (nog) niet nat was. Er werd 12 graden aangekondigd, maar het kwik bleef steken op 9 à 10 graden. Een matige avond of in codetaal licht oranje waarmee de voorspelling klopte. Positief was alvast dat onze dagverantwoordelijke ondersteund werd door 10 raapploegen. Er vielen geen verkeersslachtoffers en dat was lang geleden.
Hopelijk zijn er maandagavond ook voldoende raapteams aanwezig, want de kans op een topavond is groot, al zijn er ook spelbrekers. De temperaturen gaan pieken tussen 14 en 17 graden overdag. Wanneer ik dit schrijf trekt het warmtefront over en maandagmiddag verlaat de laatste regen het land, waardoor het bijna zeker opnieuw droog zal zijn maandagavond. Dat is een nadeel maar houdt zoals we op zondagavond zagen de padden niet tegen. Het kwik handhaaft zich in de dubbele cijfers, bij zonsondergang zou 12 tot 14 graden gehaald worden wat zachter is dan zondag, dus meer padden en salamanders. Een spelbreker is in tegenstelling tot zondag wel een krachtige wind van 4 tot zelfs 6 beaufort volgens sommige weermodellen, maar dat zou een van oorsprong subtropische wind moeten zijn. Ook al is het weer niet 100% ideaal, de kans op een topavond is heel groot. Maandagavond het echte antwoord, maar zeker de moeite om te komen want als het geen topavond wordt, dan toch minstens een stevige matige avond.
Dinsdag- en woensdagavond mag je dan weer schrappen uit je agenda. We zitten dan in polaire lucht met een stevige wind, wel nattigheid maar de vraag is of die vloeibaar of vaste vormen zal aannemen. Dinsdagnacht trekt een stormachtige depressie oostwaarts en achter die depressie weet een ijskoude luchtbel in de bovenluchten ons te bereiken vanuit de poolstreken.
Donderdag 16 maart wordt de koude alweer weggejaagd door een nieuwe depressie die vanuit het zuidwesten op ons afkomt. Volgens de laatste weermodellen zou deze depressie de winter verder wegduwen dan alle vorige samen en zou de verzachting een meer definitief karakter krijgen. Vrijdag 17 maart komen we in opnieuw van oorsprong subtropische zeelucht en gaat het kwik weer pieken naar 14 tot 18 graden afhankelijk van het weermodel. Als dat doorgaat kan je met stip noteren dat dit een drukke paddentrekavond zal worden. Ook het weekend en de volgende week zien er vrij goed uit. Koude lucht lijkt ons niet meer te kunnen bereiken, dus misschien zet de paddentrek dan helemaal door tot het einde.
Maar eerst dus kijken wat maandagavond gaat brengen. Wie tijd heeft: zeker komen want onze dagverantwoordelijke kan alle hulp gebruiken.
We zitten ondertussen aan een subtotaal van 337 geregistreerde dieren, hopelijk komen er daar maandagavond een pak bij. Het rampjaar 2014 laten we met dit cijfer al achter ons qua aantallen.
Hylakrant 11/2023 - een temperatuur die bokkensprongen maakt zorgt voor top- en flopavonden
De ene avond matige tot drukke paddentrek, de andere avond niets: dat wordt wellicht het scenario van de paddenoverzet 2023. Afgelopen donderdagavond kregen we een plotse piek, vrijdagavond werd het met zware wind en zelfs smeltende sneeuw niets, ook zaterdagavond was het droog en koud.
Op de weerkaarten is er een voortdurend spel bezig tussen koude polaire lucht die zich vanuit het noorden opdringt naar het zuiden en zachte subtropische lucht die zich vanuit het zuidwesten opdringt naar het noorden. Terwijl ik dit schrijf wordt met een frontale storing de koude lucht verdreven en neemt milde zeelucht het weer over. Dat gaat uiteraard gepaard met regen en die zal vooral zondagvoormiddag vallen. Achter dit front zitten opklaringen maar de zuidwestenwind die steeds steviger wordt laat het nauwelijks afkoelen, waardoor we zondagavond met ongeveer 10 à 11 graden de schemering ingaan. Het zal dus droog en winderig zijn. De gevoelstemperatuur van rond de 8 graden moet onze padden en salamanders wel op stap krijgen. Een beetje onzekerheid maar het kan toch een matige avond worden.
In de nacht van zondag op maandag kan het opnieuw gaan regenen en wordt het nog zachter. Rond middernacht zou het 12 graden kunnen worden en maandag gaat het kwik helemaal door zijn dak met temperaturen die tussen de 14 en maar liefst 17 graden kunnen schommelen. Er staat wel een strakke zuidwester die een deel van de warmte uit Spanje naar ons transporteert. Tegen de avond halen we daardoor nog zonder enig probleem dubbele cijfers tot een koufront binnenkomt met regen vanuit het koelere westnoordwest. Omdat er temperaturen van 13 à 14 graden voorspeld worden zou maandagavond wel eens een topavond kunnen worden tot in de loop van de nacht de polaire lucht binnenvalt.
Rond middernacht van maandag op dinsdag zou het nog 11 graden zijn, meteen de maximumtemperatuur voor dinsdag 14 maart want naarmate de dag vordert zakt het kwik verder weg om te stabiliseren bij zo'n 5 tot 6 graden. Enkele stevige buien mogelijk met onweer en een winterse lading sieren de dinsdag samen met een gure westenwind van 5 tot 6 beaufort zal het 0 graden aanvoelen. Dinsdagavond wordt er dan ook geen paddentrek verwacht ondanks de mogelijke nattigheid. Ook woensdagavond wordt waarschijnlijk niets: het is dan droger en samen met de noordwestenwind maakt dit het kil en guur.
Donderdag warmt het terug op omdat de wind naar het oosten en later naar het zuiden doordraait. Die wind luwt en met temperaturen overdag en in de avond ruim in de dubbele cijfers moet dit opnieuw paddentrek opleveren. Volgens de meeste modellen zit de koude lucht ook in de zachtere episodes vlakbij in Zuid Scandinavië of zelfs in Noord Nederland, dus er moet niet veel gebeuren of dit draait nog helemaal anders uit. Hylakrant houd je uiteraard op de hoogte als er iets zou veranderen.
Conclusie: zondagavond 12 maart en maandagavond 13 maart wordt een paddentrek verwacht. Zondag zal het eerder een matige paddentrek zijn, maar het is zeker belangrijk maandagavond massaal aanwezig te zijn want het zou een laatste avond met veel sluipverkeer zijn door de vele wegomleggingen. Tegen de volgende paddentrekavond daarna eind volgende week zou dat sluipverkeer gedaan moeten zijn want de lokale overheden gaan maatregelen nemen en de straat in proefopstelling knippen waardoor doorgaand verkeer tussen Duffel en Lier onmogelijk wordt. Het verkeer zal beperkt zijn tot lokaal verkeer maar in alle geval zetten we ook dan onze paddenraapacties verder want we verwachten dat er nog veel gaan proberen toch door te steken.
Tot zondag- of maandagavond?
Hylakrant 10/2023 - van oorsprong subtropische zeelucht = paddentrek
Donderochtend flirtte het kwik nog met het vriespunt, ook 's middags was het met 5 graden zeker niet warm, terwijl ik dit bericht schrijf sneeuwt het volop in Noord Nederland want tot daar is de kou teruggeduwd. Bij ons waaide tegen de avond zachte van oorsprong subtropische zeelucht binnen vanuit het ZW met de nodige, soms zelfs hevige, regen. Het kwik schoot door naar een zachte 9 graden, om 20.00 uur zelfs eventjes naar 11 graden om dan terug te vallen naar 9 graden met striemende regen. Je raadt het al: paddentrek terwijl het nog geen 48 uur ervoor winters was. We zitten nu dan ook midden in het normale paddentrekseizoen.
De dagverantwoordelijke was in de morgen al gewaarschuwd toen ik de gekke temperatuursprongen zag in tal van weerkaarten en grafieken. Dat het bijna een drukke avond werd was toch eerder verrassend: we registreerden maar liefst 93 dieren van alle soorten. Door het extreem drukke sluipverkeer door tal van wegomleggingen in de buurt, moesten we, ondanks onze aanwezigheid, maar liefst 17 verkeersslachtoffers noteren. Om radeloos van te worden, hier moet echt iets aan gedaan worden door de gemeenten Duffel en Lier of dit wordt een drama. Na vanaf 19.30 uur verminderde het sluipverkeer, anders was de schade niet te overzien. Gelukkig lengen de dagen snel waardoor de paddentrek steeds later begint, maar toch is dit sluipverkeer moordend voor ons amfibieënvolkje en gevaarlijk voor onze vrijwilligers.
Nu we weten dat het ondanks de winterprikken voldoende is om goede temperaturen te hebben in de avond, is het iets makkelijker om een voorspelling te doen voor de komende avonden, maar met de koude lucht steeds vlakbij zal het toch van de details afhangen wat het bij zonsondergang precies wordt.
Vrijdag- en zaterdagavond wordt het wellicht niks. De hoogste temperaturen bereiken we immers donderdagnacht en misschien nog vrijdagochtend vroeg. In de loop van vrijdag, wanneer een venijnige depressie met een sloot water naar Duitsland trekt, kantelt de wind abrupt naar het noorden en stroomt opnieuw koude lucht binnen vanuit het noorden van Nederland. De laatste buien kunnen daarbij opnieuw winters zijn en als het dan opklaart in de avond krijgen we op uitgebreide schaal nachtvorst tot wel - 4 graden.
Zaterdag verloopt droog met temperaturen die met moeite nog 6 graden halen overdag. Die opklaringen nemen we mee, maar in de loop van de nacht overtrekt de hemel en komt opnieuw subtropische zeelucht onze kant op. Dat resulteert zondag in regen maar opnieuw met temperaturen in de dubbele cijfers en mogelijk nemen we die zondagavond mee.
Maandag 13 maart stijgt het kwik door naar maar liefst 14 mogelijk zelfs 16 graden en zachte temperaturen nemen we maandagavond mee waardoor dit wel eens de topavond zou kunnen worden. Dinsdagavond 14 maart lijkt ook nog enigszins interessant te worden, maar sommige weermodellen laten e koudere lucht opnieuw dichterbij komen. We gaan dan ook nog niet te veel uitspraken doen hoe het verder moet, maar dat de grote paddentrek er nu snel aankomt is wel vrij zeker.
Noteer zondag- en maandagavond in uw agenda. Worden de weerkaarten alsnog dooreen geschud dan lees je het in de Hylakrant.
Hylakrant 09/2023 - onduidelijk of volgende week de paddentrek (her-)begint
Er wordt geen paddentrek verwacht tot zeker vrijdag 10 maart, maar vermoedelijk nog langer.
Maart is aan een natte episode begonnen met polaire zeelucht en dat gaf vandaag zelfs natte sneeuwklodders tussen de kille regen. Zo ligt de paddentrek nu al bijna een maand volledig plat. Tot donderdagavond is het zeker dat dit zo blijft, maar dan? De zachte lucht zit niet ver ergens boven Noord Frankrijk. Zo zou het morgen in Zuid België (de Gaumestreek) maar liefst 9 graden worden terwijl het bij ons in Vlaanderen amper boven het vriespunt komt met waarschijnlijk een echte sneeuwzone die mogelijk alles wit laat worden.
Dat deze beide luchtsoorten net bij ons een robbertje vechten maakt het niet makkelijk om de paddentrek te voorspellen. We zitten nu midden in de paddentrek seizoen, dus als de zachte lucht het pleit wint, dan is het zover!
De modellen geven nu aan dat we vrijdag 10 maart ook in Vlaanderen eventjes in de zachte lucht komen waardoor het ook bij ons 12 graden kan worden met een plens regen erbij, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag zou de koude lucht een nieuwe poging wagen om naar het zuiden te zakken.
Maar misschien blijft de koude zuidelijker hangen en moeten we vrijdag tevreden zijn met 6 graden. Het verandert voortdurend en dat spelletje tussen koude en zachte lucht blijft ook heel volgende week duren. De weermodellen geven daarom maxima van 5 tot 15 graden, op welke dagen de koude dan weer de zachte lucht binnendringt verandert ook elke halve dag. Wellicht gaan de echte winterse toestanden eruit volgende week, maar regen bij 6 à 7 graden in van oorsprong polaire lucht of bij 11 graden (of zelfs 14 graden) in van oorsprong subtropische lucht dat geeft een heel groot verschil in paddentrek.
Eén ding is zeker, met zo'n koude en zachte grens dichtbij wordt het zeker niet droog. De neerslag is er, nu nog de juiste luchtsoort en dan zijn we hopelijk vertrokken voor enkele topavonden. Maar zoals gezegd: de weergoden maken het ons niet makkelijk en kan volgende week zowel een topper als een flopper worden.
Hylakrant houdt jullie op de hoogte, nog meer dan anders kijken we naar alle weermodellen en weersvoorspellingen om een zo goed mogelijke voorspelling te doen.
Hylakrant 08/2023 - Volgende week nog geen paddentrek door polaire zeelucht
Twee weken beweegt er niets want het is droog, te fris en zonnig weer met uitgebreide nachtvorst. Na een week met veel zon en nachtvorst schakelen we nu geleidelijk over naar een ander weertype. Er zal neerslag komen maar die gaat zeker niet voor paddentrek zorgen. Het hogedrukgebied dat ons door aanvoer van droge landlucht een week zonnig weer heeft bezorgd, schuift wat verder naar het westen op, waardoor vochtige noordelijke polaire lucht ons land kan bereiken. Meer wolken, nevel en mist en later ook buien zijn het resultaat. Gezien er op grote hoogte luchtbellen voorkomen van -40 C worden die buien meer winters, bovendien zou het wel eens heel guur kunnen worden door stevige noord- en noordwestwinden. Absoluut geen weer voor paddentrek dus.
Dit koude wisselvallige weer zou aanhouden tot minstens 11 maart, daarna zou er misschien een kleine opwarming komen naar zowat 10 graden overdag wanneer de wind doordraait naar het westen en zelfs naar het zuiden, maar of het dan zacht genoeg zal worden weten we te vertellen in een volgende Hylakrant.
We gaan dus nog minstens een week uit de ether en komen terug wanneer er weer nieuws is. Voorlopig dus geen paddentrek.
Hylakrant 07/2023 - Lange pauze in de paddentrek op komst
Er komt nu echt wel kouder weer aan met (noord)oostelijke windrichtingen na het komende weekend. Vooraleer het zover is gaan we nog wat neerslag verwerken in de overgang naar het kouder weer maar of die neerslag nog paddentrek zal opleveren is maar de vraag.
Na twee veel te vroege matige paddentrekavonden met qua temperatuur twee nachtrecords op 17/18 en 18/19 februari, leverde afgelopen zondagavond 19 februari nog zeven mannetjes padden op, maar maandagavond niets meer. Ook al was het 8 graden, de gevoelstemperatuur lag duidelijk lager.
Hoe moet het nu verder. Dinsdag 21 februari halen we nog een zachte 10 tot 13 graden met eerst grijs weer maar tegen de avond zou het opklaren dankzij de aanvoer van drogere lucht uit het zuiden. Daarin koelt het snel af. Ondertussen stoomt een depressie vanuit Groenland naar het zuidoosten. Een koufront eraan verbonden geeft ons woensdag enige tijd buiïge regen en laat daarachter de wind kantelen naar het noorden. Van donderdag tot zaterdag blijft het wisselvallig en nog altijd zacht overdag, maar de bovenluchten zijn een pak kouder geworden waardoor ook hagel tussen de buien kan zitten. We weten dat van oorsprong polaire lucht niet de luchtsoort is die onze amfibieën wensen en zeker niet zo vroeg in het seizoen.
Na het doortrekken van die depressie droogt het helemaal op en bouwt zich een krachtig hogedrukgebied op boven Scandinavië en deze zet een stroming van drogere landlucht in gang. Door gebrek aan echte koude halen de temperaturen overdag nog 5 tot 8 graden, maar in de nachten gaat het gewoon terug vriezen en er zou ook een schrale wind staan. Dit weertype zou in een of andere vorm aanhouden tot minstens 6 maart, dus als die weervoorspellingen kloppen komt er heel zeker geen paddentrek. De grote massa zal dan hopelijk volgens het boekje ergens midden maart komen.
Ik las vandaag een interessant artikel over het aantal dagen dat het in Nederland 10 graden of meer wordt gedurende de meteorologische winterperiode. Het aantal dagen neemt toe zowel in de maanden december, januari als februari van gemiddeld 9 vroeger tijdens de winter tot nu gemiddeld 18 met al uitschieters van 32 tot maar liefst 43 dagen. Het aantal dagen van 10 graden of meer is dus verdubbeld in dit verstoorde klimaat. Logisch dus dat ook de paddentrek steeds vroeger in de winterperiode opschuift samen met de kans op meer dan 10 graden.
Maar vanaf donderdag ziet het er naar uit dat die 10 graden te hoog is gegrepen. De paddentrek ligt een tijdje stil om dan hopelijk ergens in maart op het juiste tijdstip terug op gang te komen. Mocht het koudere weer ineens anders uitdraaien en er toch weer zachte lucht binnenstromen met kans op paddentrek, dan lees je het wel in de Hylakrant.
Hopelijk dus pas tot in maart ergens voor een nieuwe Hylakrant met wie weet een aankondiging van het echte paddentrekseizoen?
Hylakrant 06/2023 - Gisterenavond opnieuw matige paddentrekavond
Bedankt aan alle ploegen die gisterenavond aanwezig waren. Dankzij jullie konden we het aantal slachtoffers binnen de perken houden ondanks het drukke verkeer en daar draait de paddenoverzet net om.
De omstandigheden waren gelijkaardig met vrijdagavond (11 graden 's nachts was alweer een nieuw warmterecord!) maar toch was er iets minder paddentrek, wellicht door de nog stevigere wind. Met in totaal 33 geregistreerde dieren tussen 18.30 uur en zowat 21.00 uur was er minder activiteit dan vrijdagavond. We kregen nog meer gegevens binnen van later op de avond/nacht, goed voor 21 dieren extra, waardoor we toch een vijftigtal dieren erbij kunnen noteren.
Ons voorlopig subtotaal zit nu net over de 200 geregistreerde dieren voor het jaar 2023. Of dit getal de komende dagen nog stevig zal aandikken is weinig waarschijnlijk want van de extreem zachte nachten nemen we even afscheid. Zeker naar het eind van de week zou de paddentrek wel eens helemaal kunnen stilvallen omdat het wat meer normaal weer wordt voor de tijd van het jaar met temperaturen onder de 10 graden overdag en een graadje vorst in de nachten.
We vertelden het gisteren al dat een hogedrukgebied dat al eventjes met kern ten zuiden van ons ligt via haar noordflank voor zachte zeelucht uit het west-zuidwesten zorgt. Dat hoog is nu van plan om zijn tentakels wat meer richting het noordwesten uit te spreiden waardoor we meer aan de noordoostflank komen. Een andere speler is een Groenlandse depressie die van plan is via Scandinavië naar het zuidoosten te trekken, waardoor we volgende week meer in een noord(westelijke) circulatie terecht komen. Echt koud wordt het niet, maar een koudere luchtbel vooral in de hogere luchtlagen weet ons geleidelijk wel te bereiken. Dubbele cijfers overdag halen wordt daarom steeds moeilijker en wanneer er buien zouden vallen kunnen die hagel en zelfs natte sneeuw bevatten. Kortom we ruilen de milde zeelucht in voor polaire lucht en daar houden onze amfibieën niet zo van. Eind volgende week zou het hogedrukgebied dan echt dichtbij komen en zelfs voor noordoostelijke wind zorgen en is het helemaal gedaan met de paddentrek, maar dat is nog ver weg natuurlijk.
Wanneer ik deze Hylakrant schrijf is het nog grijs, maar de meeste weermodellen geven tegen de late namiddag of avond opklaringen die vanuit Nederland dichterbij komen, neem daarbij al een kantelende wind van het westen naar het noordwesten en we houden het vanavond bij code geel. Als het vanavond bij schemering nog steeds overtrokken weer is kan het ook oranje zijn. Er wordt zeker gecontroleerd vanavond.
Dinsdag- en woensdagavond lijken ook niet veel soeps te worden want de zon doet overdag wat meer mee. Met temperaturen van 12 tot 13 graden is het overdag zeer zacht, maar in de avond koelt het in tegenstelling tot voorgaande avonden wel af. De wind gaat wel liggen dus kan er even een klein piekje zijn tot de kritische temperatuur bereikt wordt onder de opklaringen.
We geven dus de rest van de week veiligheidshalve code geel. Er wordt gecontroleerd door onze dagverantwoordelijke, maar het kan evengoed groen zijn bij brede opklaringen en snel afkoelende avonden. Misschien dat we vanavond al duidelijkheid krijgen?
Hylakrant 05/2023 - Gisterenavond drukste avond tot nu toe, komende avonden ook?
Gisterenavond 17 februari was de drukste avond totnogtoe. Met 64 dieren kan je al van een matige trekavond spreken. Het was 10 graden, zwaar bewolkt, behoorlijk winderig maar droog. Blijkbaar voldoende goed om echte paddentrek te genereren. Vanavond krijgen we gelijkaardige omstandigheden al is de kans op wat neerslag groter, dus wees paraat!
Ondertussen bekennen de weerkaarten kleur. Vorige week gaven de meeste voorspellingen nog een kanteling naar noord en zelfs noordoostenwind met zon overdag en koude nachten voor volgende week. Daar zijn nu minder modellen van overtuigd. De meeste geven blijvende westcirculatie voor volgende week. Het hogedrukgebied verplaatst zich niet naar Scandinavië maar lijkt ten zuiden van ons met verschillende cellen vastgeroest. Anderzijds trekken alle depressies met echte regen ver ten noorden van ons voorbij maar storingen verbonden hieraan passeren ons wel in verzwakte vorm in de westcirculatie. Al die tijd blijft het zeker overdag zacht met temperaturen in de dubbele cijfers (tot zelfs 14 graden) veel te zacht voor de tijd van het jaar. De zeelucht geeft ook veel wolken maar door de werking van het hogedrukgebied is er ook wel toenemende kans op brede opklaringen en bijgevolg iets koelere nachten (5 graden ipv 10 graden). Doordat het hogedrukgebied ten zuiden van ons een noordelijk tentakeltje zou opsteken boven de Britse eilanden stroomt er tijdelijk vanuit het noordwesten wat minder zachte lucht binnen, misschien wel net niet zacht genoeg meer voor paddentrek. Het zal hem vanaf zondag dus weer in details zitten. Erg vervelend weer om een juiste inschatting en voorspelling te maken.
Met 64 dieren gisterenavond mag het duidelijk zijn: onze padden zijn ontwaakt, gisteren werd bij ons de eerste amplexus (koppel) op straat gevonden. Het signaal dat we (toch weer ietsje) te vroeg het echte paddentrekseizoen aanvatten.
Vanavond dus code oranje, misschien al wel lichtrood als het regenen wil. Zondagavond tip ik eerder geel want het zou dan uitklaren en volgende week is het nog even afwachten op de details en daarom geef ik voorlopig code geel maar wanneer een goed gemikte zwakke storing overtrekt kan dit evengoed code oranje worden, maar bij opklaringen kan het zelfs groen zijn omdat de kritische temperatuur snel bereikt wordt.
Iedereen die mee padden wil overzetten mag ons vanavond komen helpen, want ook al was er gisterenavond wat minder verkeer dan donderdagavond, het was een pak drukker dan andere jaren. Sluipverkeer dat via de Missestraat-Bremstraat een alternatief heeft gevonden voor de onderbroken Liersesteenweg in Lint. Binnenkort komt daar mogelijk ook nog eens sluipverkeer bij wanneer de Hondiuslaan in Duffel dicht gaat.
De cijfers liegen niet: ondanks een vrij talrijk vrijwilligerskorps hadden we maar liefst 12 verkeersslachtoffers. We zullen dus zeker aandringen op maatregelen bij de gemeente Duffel en Stad Lier om maatregelen te nemen tegen al dit sluipverkeer want anders loopt dit faliekant af voor de vele amfibieën die hun oversteek wagen. Sinds 1996 was het nooit zo druk in deze straten: onderbroken steenwegen veroorzaken nog meer risico op aanrijding.
Hopelijk mogen we jullie verwelkomen vanavond om aan te sluiten aan het reddingsteam!
Hylakrant 04/2023 - Gisteren matige paddentrek, misschien ook de komende avonden
Gisterenavond werden op Senthout 36 dieren gevonden (alle soorten): een matige trekavond dus.
Ook vanavond 17/02 verwachten we mogelijk rustige tot misschien matige paddentrek. We hebben gemerkt dat door de werken op de steenweg van Lint naar Lier er nu opvallend veel meer verkeer door Missestraat en Bremstraat komt zeker tussen 18.00 uur en 19.30 uur, dat is dus heel slecht nieuws voor onze paddentrek.
Dankzij de aanwezige vrijwilligers wisten we ondanks het drukke verkeer het aantal slachtoffers beperkt te houden, maar als de paddentrek in alle hevigheid toeneemt gaat dat drukke verkeer het ons niet makkelijker maken.
Voor komende week zou de westcirculatie nog even aanhouden en is er dus altijd kans of risico op paddentrek, maar tegen het einde van de week zou de wind naar het NO kantelen omdat het hogedrukgebied dan zou opschuiven. Het verandert echter elke dag, dus morgen hopelijk preciezer nieuws hierover.
Afwachten hoeveel paddentrek er deze avond zal zijn met vrij zachte temperaturen, amper regen en veel wind. De dagverantwoordelijke is alvast paraat en jullie zijn welkom (met geen garantie op veel dieren, maar 't kan wel en dan kunnen we alle hulp gebruiken!)
Hylakrant 03/2023 - Mogelijk enkele avonden paddentrek door tijdelijk natter weer
Woensdag 15 februari was de lucht al minder blauw dan de vorige dagen. Dat wijst op een weersverandering die voor paddentrek interessant kan worden. Enkele nachten met minima op of boven 8 graden en wat lichte regen of motregen lijken toch het recept voor wat paddentrek. Maar vrijdag en zaterdag komen we in een vrij stevig windveld terecht met 4 tot 5 beaufort en dat kan de trek temperen aleer hij goed is begonnen.
De weersverandering zit wellicht aldus ineen. Donderdagmorgen of -middag trekt een zwak koufront over met wat gemiezer, we komen in tijdelijk minder zachte lucht terecht maar overdag halen we waarschijnlijk nog wel 10 graden. Tegen de avond of in de nacht komt een iets actiever front samen met zachte lucht maar ook een windveld. De minima zouden donderdagavond niet meer onder de 8 graden komen en overdag vrijdag halen we 12 misschien of wel 14 graden. Ook is het gemiddeld bewolkt tot betrokken met tussendoor lichte regen. Vrijdagavond blijven de temperaturen hoog met kans op regen, maar ook zeer winderig. Zaterdag hangt een langgerekt front over ons. Zondag wordt het rustiger: de wind luwt, maar is door een naderend hoog naar het noordwesten gedraaid. Ook al zijn de details nog onduidelijk, zondag wordt een overgangsdag naar opnieuw droger weer met zon overdag en heldere nachten en overdag. Dan is het opnieuw uit met paddentrek.
Er zijn echter weermodellen die een westcirculatie laten herstellen vanaf woensdag 22 februari. Mocht dat doorgaan is het een korte onderbreking, anders zou het wel eens langer kunnen duren. Hylakrant zal jullie op de hoogte houden of er überhaupt paddentrek zal zijn vanaf donderdagavond en we houden natuurlijk de ontwikkelingen in het oog voor midden volgende week.
Conclusie: zowel donderdagavond, vrijdagavond als zaterdagavond kans op lichte tot matige paddentrek. Van zondag tot dinsdagavond waarschijnlijk niets en vanaf woensdag onzekerheid troef.
Hylakrant 02/2023 – 02/03 - Donderdagavond misschien paddentrek?
In de eerste hylakrant hebben we gemeld dat er wellicht voor 15 februari weinig of geen activiteit zou zijn op het amfibieënfront en dat bleek correct. Vorige week was het gemiddeld te koud, in het weekend was het net niet met een milde 8 graden en windstil grijs weer overdag maar ondanks de wolken in de avond en nacht net te fris. Nu is het dankzij een ZO wind overdag best wel zacht en zonnig, maar het heldere weer is niet meteen wat onze amfibieën nodig hebben. Ze houden immers niet van de lage luchtvochtigheid en bovendien een keldering van de temperatuur van zodra de zon onder is. Dit zonnige weer houdt aan tot woensdag en dan slaat het helemaal om. Het hoog trekt verder weg naar het oosten en een nieuw hoog hangt voorlopig ten zuidwesten van ons waardoor we de zuidoostenwind inruilen voor vochtige zeelucht vanuit het west/noordwesten.
Storingen weten ons even te bereiken: eerst een zwak koufront met weinig of geen neerslag op woensdagavond of in de nacht van woensdag op donderdag. Vrijdag of misschien al donderdagavond of -nacht trekt een actiever warmtefront over met zachte nachttemperaturen die 's nachts niet onder de 8 graden zouden zakken. Dat kan wel eens het recept zijn voor een paddentrekpiekje vooral als er ook neerslag valt. Ter informatie: vorig jaar kregen we op 16 februari onze vroegste piekavond ooit. Zo'n vaart zal het dit jaar zeker niet lopen. Er zijn namelijk ook weermodellen die door een uitdiepend lagedrukgebied stormachtig weer voorspellen, wat meteen de gevoelstemperatuur zal doen zakken naar zo'n kritische 6 graden. De timing van de storing en de hardheid van de wind zal dus mee bepalen of er donderdagavond trek zal zijn of niet en of het een rustige of misschien al matige trek zal worden.
Vrijdag wordt dan een stormachtige dag met eerst nog regen, maar in de namiddag of avond zou het opklaren want achter het actief lagedrukgebied ontwikkelt zich een nieuw hogedrukgebied. Dat heeft tot gevolg dat de wind de NW of zelfs de noordhoek opzoekt. De dubbele cijfers gaan er dan uit omdat iets koudere lucht ons weet te vinden. Ook al zullen er veel wolken zijn, neerslag zal wellicht beperkt blijven. Maar een beetje motregen op een goed gemikte avond kan genoeg zijn, dat hebben we begin februari al gezien. In deze prille beginperiode zal het van details afhangen in het avondweer.
Volgens heel wat weermodellen zou die noordelijke stroming wel eens een tijdje stand te kunnen houden. De poolwervel boven de noordpool is stilgevallen en voor een echte doorbraak van de lente in West Europa is dat slecht nieuws, maar er zijn ook modellen die volgende week eerder een westcirculatie zien en pas de week erop die noordelijke stroming laten zien. Wanneer de westelijke stroming zich installeert, wordt het interessanter voor paddentrek.
Conclusie:
Tot woensdagavond zijn we vrij zeker dat er geen of amper paddentrek zal zijn, maar donderdagavond zullen de details en timing in het weer belangrijk worden, vrijdagavond is ook nog onzeker, bovendien zal ook de windkracht een belangrijke factor worden. Onzekerheid troef en bijgevolg is waakzaamheid geboden. Na dit piekje breekt nog niet meteen echt paddenweer door met die noordwestelijke of zelfs noordstroming, tenzij er zich toch een westcirculatie weet te bestendigen.
Hylakrant 01/2023 – 02/03 - Eerste paddentrek is een valse start
Begin februari en hier is hij dan: de eerste Hylakrant van 2023.
Vrijdagavond was er wel paddentrek op Senthout, maar het zal een valse start blijken. We denken dat in 2023 alles volgens het boekje zal gebeuren (niet voor 20 februari, wellicht een piek ergens in maart) en dat is lang geleden! Vorig jaar boekten we op 16 februari onze topavond maar dat zit er dit jaar niet in en we vertellen je verder waarom.
Toch scheelde het geen haar of de paddentrek was extreem vroeg begonnen door de nooit geziene extreem zachte vier weken tussen half december en half januari. Als hoogtepunt kregen we op 31 december 17,5 graden overdag en ‘s nachts liefst 15,5 graden met veel wind en regen.
Op sommige plaatsen werden werd op 12 januari al veel activiteit genoteerd. Zo'n 1.300 dieren werden voor 26 actieplaatsen in de paddenportaal ingegeven: best veel zo vroeg op het jaar. Gelukkig sloeg het weer half januari om en kregen we eerder onverwacht een licht winters intermezzo en viel de amfibieëntrek gelukkig volledig stil.
De afgelopen avonden leek het erop dat er niets ging gebeuren met vrij normaal zachte temperaturen. Ondanks de west/noordwestelijke aanvoer werden toch dubbele cijfers gehaald door een zachtere luchtbel en waren de nachten met 8 à 9 graden zeer zacht. Daarbij begon zware motregen te vallen in de avond en nacht en ook de wind viel grotendeels weg. Zo krijg je begin februari de eerste paddentrek. Midden in de paddentrek zelfs het scenario voor een topavond.
Vrijdagavond begon nochtans met opklaringen na een grijze dag, maar algauw trok het terug dicht door de passage van een zwak warmtefront vanuit het noordwesten met zware motregen. Het resultaat op het Senthout: een eerste matige avond met 22 mannetjes pad, 2 vrouwtjes pad, 2 alpenwatersalamanders, 1 kleine watersalamander en 1 groene kikker (+ 2 verkeersslachtoffer pad). Meteen 4 soorten en 30 geregistreerde dieren tijdens een controlerit tussen 20.00 en 22.45 uur. Misschien is er in de loop van de nacht ook nog trek geweest.
Gelet op de weerberichten en -prognoses was dit niet het begin van de grote paddentrek, want we evolueren naar droger en kouder weer. De weeromslag zal in de nacht van zaterdag op zondag gebeuren: het klaart op in polaire landlucht. Volgende week zal het elke nacht licht tot matig vriezen en halen we overdag zo'n 5 graden met volop zon. Op iets langere termijn gaan de maxima naar omhoog van 10 en zelfs 15 graden overdag omdat het hogedrukgebied zich meer in Centraal Europa zal vestigen en de oostenwind ingeruild wordt voor eerder zuidelijke luchtstromingen. Gezien de vele opklaringen zal het 's avonds snel afkoelen: in alle geval geen paddentrekweer.
Van zodra het hoog verzwakt zou er al een nieuw hogedrukgebied klaarliggen boven de noordelijke Atlantische oceaan met noordelijke luchtstromingen tot gevolg. Dan zou er heel februari geen paddentrek zal zijn, maar dat is natuurlijk nog even afwachten.
We kunnen wel met zekerheid stellen dat op zaterdag na er wellicht tot 15 à 20 februari geen paddentrek zal zijn. We zullen nu rustig het overzetseizoen verder voorbereiden: zodra we denken dat de paddentrek echt begint hoor je het uiteraard in deze Hylakrant.
Conclusie:
vanavond was het code licht oranje, morgenavond mogelijk geel en daarna minstens 10 avonden code groen. Geen echte paddentrek dus.
Opmerkingen over de website zijn altijd welkom via mail info@natuurpuntoudespoorweg.be
Je bent nog geen lid van Natuurpunt en je wilt de natuur steunen? Voor maar €38 per jaar draag je met heel je familie bij aan heerlijke natuur in je buurt !
Wil je de natuur in onze regio extra steunen? Stort dan een bedrag (vanaf €40 fiscaal attest) en help de natuurgebieden in je streek te beheren, te versterken en uit te breiden!
Blijf je graag op de hoogte van wat er leeft in onze afdeling? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief !
Wil je je inzetten om, wanneer het jou uitkomt en naar jouw mogelijkheden, als vrijwilliger in onze afdeling te helpen in de natuur of bij andere taken.
Bekijk de recente waarnemingen die in ons werkgebied werden opgetekend.