Mosterdpotje

Het leven in en rond het Mosterdpotje

Onze traditionele BBQ: voor het eerst aan het Mosterdpotje

Het koksteam Frank, Freek en Wim waren weer in uitstekende doen en schotelden ons heerlijke vis, schaaldieren en vlees voor, de Bosbiekes coördineerden de creatie van de andere gerechten: prachtige groentenschotels en succulente desserts.

Het waren dan ook enthousiaste Natuurpuntleden die zich te goed deden aan de voorgeschotelde spijzen. Voorts bleek de nieuwe locatie uitstekend geschikt voor minder fraai weer: de overvloedige regen kreeg geen kans het humeur van de aanwezigen te verstoren!

Ook de kleinere natuurvriendjes vermaakten zich opperbest: eerst aan hun speciale speeltafel en daarna met een spelletje “regen vangen”.

En zoals één van de deelnemers het treffend uitdrukte: zelfs van buiten af zag het er geweldig feestelijk uit !


Memorabel bezoek van 50 Zusters in natuurgebied de Mosterdpot.

Zondagnamiddag 14 juni: onder een stralend zonnetje kreeg natuurgebied de Mosterdpot bezoek van 50 zusters van het Convent van Bethlehem. Doel van het bezoek: een kijkje komen nemen in het natuurgebied en voor sommige zusters vooral een vleugje nostalgie opsnuiven over vroegere tijden.

De "Bosbiekes" van onze afdeling hadden enkele lekkere hapjes gemaakt met kruiden uit de natuur van de Mosterdpot zelf. De Zusters konden die, alsook de vlierbloesemdrank, best smaken.

Hulp van de schepen

Op de trefdag voor vrijwilligers van de gemeente Duffel waren wij zo gelukkig schepen Nora Bertels 'trekken' met als opdracht  ' de ramen en de luiken van 't Mosterdpotje kunnen wel een likje verf  gebruiken'.

De schepen nam haar taak bijzonder ernstig en trommelde  nog 4 extra mensen op om op 28-29 april aan de slag te gaan.

De ploeg vervulde de taak met veel verve (!) en dus werd de prestatie met een 10/10 gequoteerd.

Vanuit onze afdeling hielpen we met enkele vrijwilligers en de 'bosbiekes' verzorgden de lunch.

Bijenhotels bouwen

Na een voorafgaande theoretische les met Joeri Cortens, was het handen uit de mouwen steken voor het bouwen van bijenhotels, groot en klein. Onder een heerlijk zonnetje staken alle deelnemers de handen uit de mouwen en gingen aan de slag met riet- en bamboestengels, leem, bloempotjes, hamer, boormachines en kastjes. Eerst werden zorgvuldig de kasten gevuld voor het grote hotel dat naast het Mosterdpotje was geplaatst, daarna mochten de deelnemers een kastje maken om mee naar huis te nemen en in eigen tuin te plaatsen. Een succesformule!


Aanleg van de boerentuin voor het Mosterdpotje gestart.

We ontvingen einde september, onder een heerlijk zonnetje, 19 personeelsleden van het Bornems bedrijf VF Europe in de Mosterdpot voor een dag teambuilding. Louis, Jos, Gilbert, Jan en Peter deden voor aankomst van de groep al wat voorbereidingen en dan kwamen ook nog Charlotte en Tim (projectleiders van ons regionaal landschap Rivierenland) aansluiten om de aanleg van de boerentuin te coördineren. Uit ons koetshuis en de materiaalschuur sleepten we kastanjehekkens, houten palen, kruiwagens, schoppen , etc.. aan.

Voor de verdere afwerking van de boerentuin gaan we nog 4 poortjes maken eveneens met de nodige draad erin verwerkt zodat we konijntjes zeker buiten kunnen houden.

Geweldig team van Telenet strijkt neer in de Mosterdpot-Goorbosbeekvallei.

Op 22 mei '14 werd het Mosterdpotje overspoeld door een grote groep vrijwilligers van Telenet. Een 40-tal enthousiaste mensen kwam met opgerolde mouwen en de uitgesproken wil een dagje in de natuur te investeren.

Zwaar werk werd verricht op het weitje, het 'driehoekje' en in het Goorbos. Dat veroorzaakte uiteraard hongerige magen, gelukkig had bosbieke Kristel een feesttafel klaargezet, waarop heerlijke pannenkoeken werden geserveerd, samen met de nodige drank.

Dit was een zeer geslaagde werkdag, waar zowel de mensen van Telenet, onze ploeg én de natuur veel plezier aan hebben beleefd!

De IBA

De laatste week van juni '13 werd onze lang verwachte IBA (installatie voor Individuele Behandeling Afvalwater) geplaatst. Ingevolge het zoneringsplan van de gemeente Duffel valt het Mosterdpotje in een gebied van individuele sanering nl. rode zone en moesten we voldoen aan het gemeenteraadsbesluit voor gebouwen waar educatief-recreatieve activiteiten plaatsvinden. Na studie en overleg met Igemo de voorbije jaren werd geopteerd voor een IBA met kokosvezel van 6 IE (inwonersequivalent – de gemiddelde hoeveelheid afvalwater die één persoon per dag produceert met een waarde van 150 liter per inwoner per dag). Ingegraven zit een betonnen voorbezinkput van 4500 liter en een pompput met dezelfde inhoud om de piekhoeveelheden op te vangen en af te vlakken. Enkel zichtbaar is het innovatieve KOKOPUR® waterzuiveringssysteem. Het afvalwater wordt behandeld met micro-organismen op een drager van kokosvezel tot water geschikt voor hergebruik – behalve drinkwater.

De IBA installatie blijft eigendom van de gemeente, die de grootste financiële kost draagt. Om dit alles op gebied van eigendomsrecht, verantwoordelijkheid en schade te regelen, werd een overeenkomst ondertekend tussen Natuurpunt Beheer en de gemeente Duffel.

In deze overeenkomst is ook opgenomen dat bepaalde producten niet meer mogen gebruikt en geloosd worden in de sanitaire installaties van ’t Mosterdpotje. We zijn dus volledig overgeschakeld op biologisch afbreekbare producten voor afwas en ontkalken en reinigen van de toiletten!

Houtopslag en dak bergplaats

De nieuwe houtopslagplaats is volledig af met heel onze voorraad hout eronder gestapeld! De bergplaats naast het Mosterdpotje heeft er meteen een volledig nieuw dak met onderdak bijgekregen. Na de zware stortbui van enkele weken geleden mochten we tevreden vaststellen dat de bergplaats geheel waterdicht was en door het hergebruik van de oude dakpannen i.p.v. de vroegere golfplaten oogt het geheel ook veel mooier, passend in het landschap. Een welgemeende dank aan alle vrijwilligers en bestuursleden die kwamen meehelpen maar vooral aan Jos die verschillende maanden geleden het project voorstelde en de realisatie ervan op zich nam, alles coördineerde en afwerkte.

Situatie van het Mosterdpotje op 17 mei 2009


De nieuwe voor- en achterdeur zijn een schitterende verfraaiing van

ons afdelingshuis! Achteraan werd het traliewerk geplaatst, minder

sympathiek, maar helaas noodzakelijk om vandalen te ontmoedigen...

Binnen werd de trap in de verf gezet en de treden met antislipmatjes

bekleed (bedankt Gilbert!).

Ter afronding van de jarenlange intense renovatie van het Mosterdpotje werd een sponsorplaat aangebracht, waarop alle sponsors en (al dan niet vrijwillige) helpende handen worden bedankt voor de schitterende hulp.

De nieuwe picknicktafel krikt het welkomstgevoel in het gebied behoorlijk op. De vorige was door een driest manoeuver bij vorige

opknapwerken jammer genoeg gesneuveld.

In de komende weken wordt de bepleistering rond de nieuwe deuren aangepakt en het resterende schilderwerk van ramen en luiken buiten uitgevoerd door stagiairs van de VDAB.

En dan is het Mosterdpotje klaar om als bruisend centrum te fungeren voor onze grootse happening op 27 september !

Evolutie van de werken op 1 december 2008


Al bijna 3 jaar werkt Natuurpunt Oude Spoorweg aan de restauratie van een huis van begin de jaren 1900 midden in het natuurgebied Mosterdpot-Goorbosbeekvallei. De bedoeling is om van ‘t Mosterdpotje een ecologisch milieu- en natuureducatief centrum te maken.

De renovatie gebeurt met zo min mogelijk eigen afdelingsmiddelen, want de kost van het huisje mocht nooit het aankoopbeleid en de werking van de afdeling ondermijnen. Zo werden de noodzakelijke vernieuwingen aan het elektriciteitsnet, pleisterwerken, etc ... in samenwerking met de VDAB Mechelen gedaan, de sociale werkplaats ’t Atelier uit Mechelen en met de hulp van vrijwilligers. De VDAB geeft liever beroepsopleidingen in een echt huis i.p.v. in eigen werkplaatsen.

Ook tal van bedrijven sponsorden in natura door materialen, verf en andere benodigdheden te schenken o.a. Akzo Nobel, Niko, Electro Zwijsen, Buro Invest, Lucodex en vele anderen.

Zo is het vergader- en leslokaal nu zo goed als af. Zeer recent kregen we een prachtig projectiescherm en een flip-over. Ook is de akoestiek en de aankleding er een stuk op vooruit gegaan door het noeste naaiwerk van Marie-Louise. De graffiti zijn verwijderd en op een paar retouches na is ook het schilderwerk klaar.

Ook buiten werd het raamwerk aangepakt. Het begint er nu echt op te lijken!

Vorig jaar werd het Mosterdpotje voorzien van groene netstroom met financiële steun van de gemeente Duffel voor het erkende natuurreservaat Mosterdpot-Goorbosbeekvallei, want toen konden we onze benzinegenerator om stroom op te wekken, (niet meteen efficiënt noch milieuvriendelijk) vervangen door een 200 m lange ondergrondse elektriciteitskabel.

De verlichting werd gesponsord door o.a. Megaman die de oude verlichting gedeeltelijk verving door spaarlampen. Op die manier wordt er minder energie verbruikt.

Dankzij een samenwerking met de firma Solar Spirit (www.solarspirit.be) uit Putte is er nu nog een stap verder gezet.

Solar Spirit legde geheel gratis 4 zonnepanelen op het dak van het Mosterdpotje.

Hiermee wordt de energiefactuur voor de afdeling tot (bijna) nul herleid en bijgevolg ook de exploitatiekost van het huisje gedrukt. Natuurpunt Oude Spoorweg en de firma Solar Spirit willen aantonen dat alternatieve energieopwekking geen sciencefiction is, dat Natuurpunt resoluut kiest voor alternatieve energie en zo mee wil werken aan maatregelen tegen de klimaatopwarming. De panelen zullen jaarlijks iets van een 700 kWh opwekken.


Momenteel loopt de cursus Opleiding Natuurbeheerder in het Mosterdpotje. De elektriciteit die dan verbruikt wordt, zal nu wel heel erg duurzaam zijn.

Renovatie "Mosterdpotje" 2006

 


Vorig jaar deden we een oproep in dit tijdschrift naar sponsors om de herstelling van ons toekomstig educatief bezoekers- en wandelcentrum in het natuurgebied van De Mosterdpot te ondersteunen.

Zoals voorbijgangers en bezoekers hebben kunnen vaststellen hebben we nieuwe luiken aan de ramen geplaatst en zijn het dak en de dakgoten volledig waterdicht gemaakt. Eveneens is het rotte gedeelte van de houten roostering vernieuwd en hebben we een werkplaats ingericht.

Hartelijk dank aan volgende sponsors van 2005: Jean Bibot uit Deurne, Peter Van Dessel uit Mortsel, Raveschot-De Bie en Jan Belmans uit Duffel, Convent van Betlehem, Corus Aluminium en Jambers Televisieprodukties.


Tijdens 2006 plannen we het vernieuwen van sommige ramen en deuren en pleister- en schilderwerk. Elke steun blijft natuurlijk welkom.

Geef maar een seintje aan Ludo

Renovatie van het Mosterdpotje 2005In het Mosterdpotje is ondertussen aardig wat werk verzet: de meest

dringende werkzaamheden als het lekkend dak en een verzakte vloer

zijn het eerst aangepakt.

 


Daarnaast zijn er ook degelijk sluitende luiken aangebracht. De water-

voorziening is ook grondig onder handen genomen: WC’s werden

ontstopt, en via een pomp kunnen ze nu ook van water voorzien worden.


Ludo en medewerkers hebben hier al aardig wat tijd en energie in gestoken, het resultaat mag beslist gezien worden.

Dit is een mooie aanzet tot een natuureducatief centrum.