Hylakrant_2024

Hylakrant 18/2024 – Paddentrek bleef uit ondanks zachte temperaturen en neerslag. Toch het einde in zicht?


Er waren drukke paddentrekavonden voorspeld en normaal gezien zouden we met deze weersomstandigheden volop paddentrek moeten hebben, maar die bleef uit. De finale is blijkbaar al gespeeld.

Gisterenavond bij maar liefst 12 graden, natte straten en weinig wind zouden we midden maart gegarandeerd een topavond moeten noteren. Niets daarvan: op Senthout werden met veel moeite een tiental padden gevonden, ook 4 groene kikkers, zwervers, want hun paartijd begint pas in mei. Die groene kikkers vertellen ons wel dat het eigenlijk inderdaad ideaal paddentrekweer was, want die dieren laten zich echt niet zien bij te koud weer.

Niet alleen op Senthout zien we weinig dieren, ook in de rest van Vlaanderen worden de laatste avonden zo'n 500-tal dieren ingegeven met op 10 maart een opvallend bruine kikker piek, wat op 169 acties bijzonder weinig is. We zien dus dat 10, 14 en 15 februari de topavonden zijn van 2024 met ruim 5.000 dieren per avond.

Er is dus maar één conclusie: de grote golf is voor de eerste keer in mijn paddentrek geschiedenis (toch al 35 jaar), tussen 5 en 22 februari overgetrokken, wat extreem vroeg is. Maart levert nog wat achterhoede op, maar ik vrees dat we bijna aan onze eindtotalen zijn.

Wat we gisterenavond wel zagen was activiteit in de voortplantingspoel: er was eindelijk beweging in de sloot van de Babbelbeekse Beemden. Mannetjes dobberden rond uitkijkend naar een vrouwtje. We konden ook 1 koppeltje pad zien rondzwemmen. De eierlegging zal dus hopelijk een van deze dagen gebeuren, maar de paddentrek dooft nu stilaan uit. Op topavonden moeten we niet meer rekenen, anders hadden we ze de afgelopen avonden gehad.

Voor het geknipte Senthout betekent dit zeer lage aantallen in 2024. Rampzalige resultaten: mochten er de komende avonden geen padden meer bijkomen gaan we onder het diepterecord van 2014, tien jaar geleden dus.

De conclusie: het weer is goed voor paddentrek, behalve vanavond want het klaart stilaan op, maar echt koud wordt het ook niet. Zondag zal er weer een serieuze plas water vallen en mogelijk nemen we die regen mee tot in de avond. We hopen dat de paddentrek nog een doorstart maakt en nog een piekje oplevert, maar de kansen worden steeds kleiner.

Het is overduidelijk dat de zachte winters meer en meer de paddentrek grondig verstoren. De laatste jaren zagen we al dikwijls matige avonden in februari, maar dat we op 10 en 15 februari onze piekavonden al behaalden en dat er in maart nog amper paddentrek die naam waardig is, is iets totaal nieuws. De paddentrek vertelt ons dat de klimaatopwarming echt wel bezig is en dat het steeds sneller en harder gaat: laat ons die signalen nu eindelijk eens oppikken en ernaar handelen i.p.v. op de pauzeknop te duwen.

Het is nog te vroeg om de paddentrek 2024 helemaal af te sluiten. Komt er toch nog een finale of is er iets anders te melden dan lees je het uiteraard in de Hylakrant.

Hylakrant 17/2024 – Eindelijk signalen dat de paddentrek nog niet gedaan is!


Eindelijk werden er voor de eerste keer in maart nog eens padden gevonden op Senthout: 8 mannetjes en 4 wijfjes pad (en 1 slachtoffer). Het aantal kikkers steeg van 1 naar 5 kikkers.
Echt warm was het niet, maar regenen deed het wel. Bovendien was die regen een warmtefront waardoor in de loop van de avond de temperaturen stegen i.p.v. daalden. Die stijging was significant van amper 7 graden in de vroege avond naar zo'n 11 graden tegen middernacht. De dieren in de vooravond moeten het hebben geweten ... of beter hebben gevoeld.

De padden en kikkers zijn er dus nog, nog niet met veel, maar mogelijk is dit het begin van de echte piek. De komende avonden zullen we het waarschijnlijk eindelijk echt weten.

De komende dagen blijven we in die zachte lucht zitten met een stevige opstoot van warme lucht op donderdag waarin de temperatuur overdag ergens tussen de 15 en de 19 graden zal bedragen. Ook de nachten blijven zacht en het zal bovendien ook regelmatig regenen de volgende 7 dagen.

Woensdag 13 maart begint nog regenachtig, het kwik stijgt verder door naar 13 tot 14 graden. Volgens de weermodellen is het tegen de avond nog altijd 12 graden en het kwik daalt langzaam tot 8 graden. Ook zal het waarschijnlijk niet regenen, toch denken we dat het in deze omstandigheden een vrij drukke avond zou kunnen worden. Donderdag 14 maart wordt erg warm met een kleine kans op 20 graden, maar ook vrij zonnig en droog. Ook in de avond zal de "warmte" nog nazinderen, maar dat niet alleen. De bewolking neemt toe want een koufront nadert ons land. De precieze timing van de neerslag op dat front is nog onbekend, maar het zou kunnen dat het regent op donderdagavond. Mocht dat het geval zijn dan kan donderdagavond wel eens een drukke paddentrekavond worden. Al is het een koufront, echt koud wordt het niet. De warmte is weg, maar de lucht nog steeds zeer zacht want ook vrijdag en in het weekend schommelt het kwik rond 13 tot 16 graden en ook in de nachten komt het kwik niet onder de 7 à 8 graden. Het paddenfront lijkt de komende dagen dus geopend: op naar de finale!


Hylakrant 16/2024 – Pauzeknop of einde paddentrek?


Sinds 22 februari is het op het paddenfront niet veel soeps, dat zien we in het paddenportaal waar lage tot heel lage aantallen zijn ingegeven. Op Senthout kwam er bijna niets bij in die periode en dus zweven we nog altijd op het subtotaal van 220 dieren, wat nog steeds bijzonder laag is. Opvallend ook, nog maar 1 (groene) kikker gezien dit paddentrekseizoen.

Ook de afgelopen avonden zowel de frisse als de wat zachtere bewolkte avonden leverden geen paddentrek op. Echt ideaal paddentrekweer was het wel nooit, maar helemaal niets midden maart hebben we maar zelden gezien hebben met temperaturen die toch altijd boven de 7 graden lagen. Dat terwijl we in februari volle bak in de paddentrek zaten in de warmste februarimaand ooit gemeten.

Het is nu al ruim 3 weken stil op het paddentrekfront. De vraag stelt zich dus: is dit door het minder ideaal paddentrekweer een pauzeknop of is de paddentrek gedaan? Dat laatste zou nooit gezien zijn want dat zou betekenen dat er in de maand bij uitstek van het seizoen geen paddentrek zou zijn. Dat zullen we gezien de weersvoorspellingen gauw weten. Ook eieren of paaractiviteit op de sloot zijn nog altijd niet te zien wat er hopelijk op wijst dat de echte paddentrek toch nog moet komen.

Even een terugblik op de afgelopen dagen. Maandagavond 11 maart regende het wel, maar was het te koud met een gevoelstemperatuur van 5 à 6 graden. Zondagavond 10 maart was het aan het druppelen bij 9 graden. Ook dat leek te koud en zaterdagavond was het zelfs 12 graden, maar met wat frisse wind, wat gedruppel maar ook opklaringen: te droog en te koud. De 3 avonden leverde in elk geval buiten alle verwachtingen geen enkel dier op.

Dinsdagavond 12 maart zouden we ingaan met zo'n 9 à 10 graden met grote kans op wat regen. Wellicht zal het nog te koud zijn, maar we durven toch code geel op te geven want die regen is een overgang naar zachte lucht. De koude luchtbel met regen trekt weg en maakt stilaan plaats voor de opbouw van een langgerekt hogedrukgebied ten oosten van ons en lagedrukgebieden die liggen te drummen om West-Europa te overspoelen. Aan de westflank van dit hoog komt zeer zachte lucht uit Spanje naar ons toe met temperaturen die overdag variëren tussen de 15 tot mogelijk zelfs 18 of 19 graden met volop zon. Zoals de timing er nu uitziet, zou de kracht van dit hoog afnemen en slagen storingen erin om ons land binnen te trekken. Dat zou al donderdagavond kunnen gebeuren. De temperatuur zou rond de 13 tot 15 graden liggen in de avond met ook kans op de eerste regen en weinig wind. Ook vrijdag en het weekend houden we zachte temperaturen met veel kans op neerslag en zachte avonden en nachten. Ideaal paddentrek weer dus. Als het dan stil blijft op het paddenfront is het over en uit.
Ik geef dan ook voorzichtig een code oranje vanaf woensdag, maar zeker vanaf donderdagavond zou de paddentrek toch opnieuw op gang moeten komen. Als de weerberichten kloppen uiteraard.

Pauzeknop of einde paddentrek, we zullen het hopelijk ten laatste dit weekend weten.

Nog dit voor wie naar Senthout komt om mee padden te rapen. Gezien de knips in het wegennet is er een nieuwe afspraakplaats, namelijk het tussenweggetje Bremstraat in Lier. Wie niet uit de buurt komt parkeert de auto zich best wel op de vroegere afspraakplaats.


Hylakrant 15/2024 – Voorlopig geen paddentrek ook al wordt het lenterig deze week.


2024 wordt de vreemdste paddenoverzet ooit. Na 3 weken paddentrek tijdens de warmste februarimaand sinds het begin van de metingen ligt sinds 20 februari de paddentrek plat. Dat zien we ook in het paddenportaal waarin de cijfers van andere paddenoverzetacties worden geregistreerd. Nu het seizoen echt aangebroken is, is er zo goed als geen beweging. De voorbije avonden is er bij ons geregeld gecontroleerd zeker wanneer het regende. Dat leverde, op één dier na, niets op. De regen had aantrekkelijk moeten zijn, maar het was gewoon te koud en een verkeerde luchtsoort.

Bij ons zijn er nog geen eierlegsels te zien, zelfs geen activiteit op de poelen. Gedaan zou het zeker niet mogen zijn zolang er geen eitjes liggen, dat is tenminste zoals het altijd gaat. Met 220 dieren zitten we ook nog op een armzalig subtotaal op actieplaats Senthout.

Iedereen vraagt zich nu af hoe het nu verder moet. Sommigen denken dat het gedaan is, maar voorlopig blijf ik erbij dat we nog altijd maar de voorhoede hebben gehad in de warme februariweken. Niet vergeten dat we nog altijd maar 5 maart zijn, normaal het begin van het officieel paddentrekseizoen. Het weer wil echter niet mee, wat niet eens abnormaal is. Vanaf morgen 6 maart neemt een hogedrukgebied boven Scandinavië het tijdelijk over. Het houdt deze week en allicht ook volgende week heel wat storingen op een afstand en als er dan toch een doorkomt, is ze sterk verzwakt met alleen gemiezer of wat buitjes. Zoals het nu in de actuele voorspellingen is berekend zou dit op 10 en/of 11 maart het geval zijn, maar dat is nog vrij onzeker. Mogelijk zorgt zo’n avond voor wat paddentrek, maar veel zal het niet zijn.

Met de komst van het hoog met kern ten noordoosten van ons en depressies die ten zuiden doortrekken, kantelt de wind bij ons naar soms zuidoost en soms noordoost. Daar het in Midden-Europa niet echt koud is, levert dit zeker geen winterse aanval op zoals dat in putje winter wel vaak het geval is. Zeker overdag zal het zacht zijn en ook de nachten verlopen vrij mild met weinig of geen vorst in de nachten. De lucht die aangevoerd wordt is dan ook vrij warm maar ook droog. We krijgen dus vaak brede opklaringen en dat met gemiddeld windkracht 3. Met die weersomstandigheden zie ik zeker niet veel paddentrek ontstaan, ondanks het lentegevoel overdag. Door de opklaringen zal het elke avond snel afkoelen, ook al voorspelt men overdag temperaturen tot 16 graden. Wanneer de wind meer naar het zuidoosten kantelt op vrijdag en zaterdag is de kans op paddentrek erg klein. Na volgend weekend zouden we terugvallen op maxima van 12 graden bij een oosten of noordoostenwind. Hoe dan ook in de avond keldert de temperatuur zeker wanneer het overdag zonnig is.

Voorlopig zie ik de komende 14 dagen geen echt trekweer in de weerkaarten. Zaterdagavond 9 maart is misschien een uitzondering, want in de nacht zou een zwakke storing doortrekken en blijft het in de nacht zachter door wolken, maar ook dat alles is allesbehalve zeker.

Waarschijnlijk blijft het tot zeker 15 maart stil op het paddenfront wegens te droog en in de avond te koud. Zaterdagavond houden we wel in het oog, mocht het iets worden hoor je het in Hylakrant.

We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen, maar voorlopig is het wachten ...


Hylakrant 14/2024 – niet veel soeps de afgelopen week


Sinds het doortrekken van storm Louis is het stil geworden op het paddentrekfront. De hele week wordt er op Senthout niets gevonden. Die tendens uit zich in het paddenportaal: wordt er plaatselijk nog wel iets gevonden, veel soeps is het niet.

Zoals in de vorige Hylakrant aangekondigd veranderde de luchtsoort van subtropische lucht naar gewone milde zeelucht soms van polaire oorsprong. Ook al blijft het relatief zacht, het is blijkbaar niet zacht genoeg. Toch is het nog niet wanhopen. Ik blijf erbij dat de paddentrek nog niet voorbij is, maar misschien nog echt moet beginnen. Ik hoop dat van harte, want mocht het gedaan zijn op Senthout zouden we afkloppen met een diepterecord. Met 219 dieren als subtotaal blijven we onder het diepterecord van 2014 toen we iets meer dan 300 dieren vonden.

Waarom denk ik dat? Nu de temperaturen normaal zacht zijn, lijkt het te koud te zijn voor onze amfibieën. Uit de weerstatistieken weten we dat februari dubbel zo warm was dan zou mogen: we haalden maar liefst 8,4 graden gemiddeld. Dat we zo'n hoog gemiddelde halen had vooral te maken met de superzachte nachten die we meemaakten, soms in de dubbele cijfers en dus ook zachte avonden. Het vroor in Ukkel en Duffel niet in februari, in Duffel heb ik vorige week op een morgen één keer grondvorst gespot. Mijn conclusie is dan ook dat door dit extreem zachte weer de voorhoede nu is gepasseerd, plaatselijk die dieren hun ding hebben gedaan en op hun stappen aan het terugkeren. Op de ene plaats was die voorhoede al groter dan op de andere. Het abnormaal zachte weer leverde dus een veel te vroege paddentrek op.

In tegenstelling tot twee à drie weken geleden komen we nu wel een in de normale paddentrekperiode terecht en behalen we overdag 9 à 10 graden. Stilaan zou de trek moeten beginnen nu de temperaturen zacht zijn, maar binnen het normale is het te koud voor de diertjes en is er dus geen trek. Gisteren 29 februari regende het, maar voelde het 's avonds door de wind maar 5 à 6 graden aan. 2 graden te koud, verkeerde luchtsoort en dus zo vroeg op het jaar geen paddentrek tot gevolg. In het paddenportaal zie je wel een iets hoger staafje, maar nergens leidde gisterenavond tot matige laat staan hevige paddentrek. Ook de komende avonden ziet er niet goed uit voor de paddentrek, ook al blijven winterse toestanden volledig uit. We blijven met gelijkaardig weer zitten, zacht dus maar net te koud, zelfs al is het nat. Ook die subtropische luchtsoort die we in februari drie weken volop kregen komt er niet in. Als er een avond wat zou opleveren is dat zaterdag 2 maart wanneer ons tijdelijk iets warmere lucht bereikt met wat regen en vooral minder wind. Daarom code geel voor zaterdagavond, maar er moet niet veel gebeuren of het wordt helemaal niets.

Tot dinsdag blijft het uit het west en zuidwesten waaien, maar daarna zou een oostenwind droger weer gaan aanvoeren en blijft het vanaf dan droog. Een hogedrukgebied komt van Scandinavië wat zuidelijker te liggen en zou ons afschermen van regenzones. Die trekken naar het noorden of het zuiden. Stilaan zou het dus gaan opdrogen en lenterig worden met zo'n 10 tot 12 graden. Er zijn zelfs modellen die 15 tot 17 graden geven als de wind wat meer door kantelt naar het zuidoosten. Overdag dus lekker lenteweer, maar niet voor onze padden. In de avond zal het door opklaringen snel afkoelen en zeker aan de grond, waar onze diertjes zich bevinden, koelt het heel snel af. Die oostelijke stroming zorgt ook voor een lage luchtvochtigheid en ik heb nog maar zelden ervaren dat bij dit weer de paddentrek losbarstte. Tot zowat 14 maart zou deze oostelijke stroming blijven, daarna keert de westcirculatie terug ...

Het ziet er dus naar uit dat we nog even op het vervolg moeten wachten als deze voorspellingen uitkomen. Uit deze afwezigheid van paddentrek concluderen dat het allemaal zou voorbij zijn is te voorbarig.


Ziezo, wellicht zal ik de komende dagen weinig van mij laten horen, tenzij er toch plots veel paddentrek zou losbarsten of de weerkaarten toch plots regen blijven geven want nu pas begint het echte seizoen.

Nu het weer nog?

Hylakrant 13/2024 - de paddentrek ligt helemaal plat door polaire licht.


Donderdag zelf was het nog zacht, maar de aanspannende wind maakte het gevoel kouder. Donderdagavond trok het koufront over en op Senthout was er geen pad meer te bespeuren. Ook vrijdagavond werd  gecontroleerd, maar zoals verwacht leverde het controleritje bij 7 graden en een gevoelstemperatuur van 4 graden niets op.

Sinds de doortocht van storm Louis zijn we in een andere luchtsoort beland. De van oorsprong subtropische zeelucht die ons 3 weken lang veel te vroege paddentrek heeft opgeleverd lijkt een tijdje uit het weerbeeld te verdwijnen. Meer nog: volgens de langetermijnvoorspellingen komt ze er niet meer in. We zitten nu in polaire lucht en dat levert vooral in de hogere luchtlagen ijskoude lucht op. Aan de grond valt het nog mee, maar 10 graden halen overdag wordt bijna niet meer mogelijk. Het levert ook de typische voorjaarsbuien op met hagel en zelfs natte sneeuw in de ochtenduren, maar tussendoor ook regenzones. Het baat echter niet, want volgens mij gaat de paddentrek nu echt in pauze en wanneer die stopt, is momenteel allesbehalve duidelijk. Maart lijkt immers meer en meer te gaan richting vroeg droog lenteweer met noord en noordoostenwinden en relatief koele nachten. Niet meteen het ideale trekweer. Maar eerst moeten we nog een wisselvallige week verwerken, maar ook die week levert waarschijnlijk niets op. Tot woensdagavond 28 februari zal er geen paddentrek zijn, nat of niet nat. Door de polaire lucht koelt het in de avond en nacht te sterk af en ook de neerslag kan soms hagel en zelfs natte sneeuw bevatten door de ijskoude bovenluchten, typisch voor het voorjaar. Winters wordt het niet in Vlaanderen, misschien wel even in de hogere Ardennen. Eindelijk normaler weer voor de tijd van het jaar.

Of maart effectief droog begint en die noordooster zich gaat instellen is nog even afwachten, maar we houden het uiteraard in het oog. In alle geval: als de weerkaarten kloppen zal er de rest van februari geen paddentrek meer zijn.

We gaan dan ook even uit de ether tot er weer risico op paddentrek is. Met 212 dieren zitten we op Senthout nog altijd maar op 1/4 of minder van de populatie die over is, tenzij we opnieuw een diepterecord zouden halen. Bij ons ook nog geen eitjes of parende padden te bespeuren, maar op andere plaatsen is dit al wel zichtbaar en was er de afgelopen avonden ook terugtrek.

Afwachten dus of bij ideaal trekweer, ergens in maart, of er nog paddentrek zal zijn.

Tot binnenkort, voorlopig krijgt het overzetteam even rust, net nu het eigenlijk mondjesmaat zou moeten beginnen ....

Hylakrant 12/2024 - de paddentrek ligt zo goed als plat ondanks de regen.


De afgelopen avonden was het ondanks de regen opnieuw niet veel soeps met de paddentrek op Senthout. Elke avond werden wel wat dieren gevonden, maar gemakkelijk te tellen op een hand. Het ging bij ons althans allemaal om heentrek, maar op verschillende plaatsen wordt al terugtrek gemeld. Is het weer net niet goed genoeg? Uiteindelijk voelde het allemaal koud aan, mede door de wind, maar bij 11 en 8 graden en volop regen zou je toch minstens matige trek moeten hebben, maar niets is minder waar. Sommige denken dat de paddentrek voorbij is, dat zou wel heel erg vroeg zijn, want eigenlijk zou de paddentrek nu maar pas mogen beginnen. Het zou de eerste keer zijn dat we eind februari de paddenoverzetacties al moeten afblazen.

Laat het ons voorlopig houden op een pauze in de paddentrek? Daar is ook niets mis mee in deze tijd van het seizoen. Wellicht nog altijd maar een voorhoede, die misschien ook al hun eitjes hebben afgezet en dan terugtrekken. Vrouwtjes doen dit onmiddellijk om aan het geweld van mannetjes te ontkomen. Dus ja terugtrek van voorhoede is mogelijk, maar de grote massa zou nog moeten komen. Op Senthout was er gisteren onmiddellijk een koppel gevormd en werden nog geen eitjes gevonden dus nog altijd heentrek. Met een subtotaal van iets meer dan 200 dieren zitten we nog lang niet aan onze gebruikelijke aantallen, al naderen we het dieptepunt uit 2014 wel. Kikkers zijn er bij ons niet gevonden, op een groene na. Alles wijst er toch op dat de heentrek zeker nog niet gedaan is.

Het weer dan: de komende dagen en avonden hetzelfde weer als de afgelopen dagen. Gemiddeld nat en net iets te koud voor intense trek. Ook weer veel wind in de weerkaarten, vanavond zelfs tot 100 km/h. Na de passage van een koufront halen we even een paar dagen geen 10 graden, maar de eerdere weersvoorspellingen die het koeler gingen houden volgende week stellen weer bij naar 12 graden i.p.v. de 7 tot 10 graden. Volgende week zouden we aan de rand van een hoog komen te liggen met een zuidenwind en diepe depressies op de oceaan en droogt het op zonder echt fraai te worden. Schuift het boeltje wat op dan zitten we in de regen en weten storingen ons makkelijker te bereiken.

We blijven dus waakzaam met deze temperaturen, maar dit weekend zou het op basis van wat we dus gezien hebben de voorbije avonden normaal gezien kalm moeten blijven. Temperaturen van 10 graden overdag halen wordt even moeilijk, maar zoals gezegd vanaf maandag halen we weer 12 graden met de nodige plas water.

Daarom, wellicht wat kwakkeltrek met enkele individuen op stap met kans op matige trek op donderdag- en maandagavond. Wat een jaar en we zijn nog niet eens eind februari...

Hylakrant 11/2024 - de paddentrek sputtert.


De afgelopen avonden was het niet veel soeps met de paddentrek. Met 3 tot 7 dieren per avond was de trek echt minimaal. Maandagavond zijn alleen salamanders gevonden. Ook zondagavond bleef het heel rustig, al was een kans op matige paddentrek aangekondigd. De laatste avond met paddentrek die naam waardig was vorige vrijdag. Zondagavond lag nochtans alles nat net als maandagavond. Er waren wel wat korte opklaringen in de avond, maar ondanks de 11 graden (wat zacht is met zelfs wat regen) bleef paddentrek op enkele dieren na dus volledig uit. Ook in het paddenportaal werden zondag maar weinig dieren geregistreerd.
De komende dagen blijft het relatief zacht voor de tijd van het jaar, maar de nachten zouden toch koeler worden. Na nog een zeer zachte donderdag, krijgt vanaf dan de van oorsprong subtropische lucht het moeilijker om ons in extreem zachte lucht te dompelen. Met temperaturen van 7 tot 11 graden overdag en wat koelere nachten met minima van 2 tot 6 graden blijft het veel te zacht voor de tijd van het jaar, maar wellicht te koud voor echte paddentrek in de avond. We mogen zeker niet vergeten dat de paddentrek nog altijd niet in zijn normale periode plaatsvindt. Voordat de zachte winters de regel werden was er, op hier en daar een mannetjes pad na, meestal nog geen pad te zien op de straten in deze periode.
Op korte termijn zou er toch een piekje kunnen komen op woensdag- en misschien ook nog donderdagavond. Zoals het er nu naar uitziet, blijft het dinsdag zo goed als droog dankzij een hogedrukwig. Daardoor is het even windstil, maar het is stilte voor de storm. Een nieuwe langgerekte actieve storing verbonden aan een depressie ten noorden van Schotland ligt op de loer. Het drukverschil zorgt in de avond al voor duidelijk meer wind waardoor het kouder zal aanvoelen dan het is. Dinsdagavond zal er dus niet veel zijn, ook al houden de wolken de afkoeling tegen. De eigenlijke storingen trekken dan over op woensdag en donderdag met eerst een warmtefront. Woensdagavond zitten we daardoor in de warme sector, maar de stevige wind kan wel een storende factor zijn met rukwinden tot 60 km/u. Toch zou het kunnen dat de wind superzacht aanvoelt en met wat regen zou dit toch tot een matige paddentrekavond kunnen leiden. Donderdag zitten we nog altijd in de zachte sector en halen we opnieuw mogelijk 14 graden. Een veel actiever koufront trekt over met mogelijk een lading van 10 tot 20 liter en een nog steviger windveld tot zo'n 6 beaufort. Achter dat koufront stroomt vanuit het noordwesten wat minder zachte lucht binnen en verliezen we snel 5 graden eens het front voorbij is. De timing van het front zal dus bepalen of er paddentrek is en hoe intens die kan zijn. De wind blijft een belangrijke factor. Vrijdag-, zaterdagavond en wellicht ook volgende week blijven we in de minder zachte lucht zitten met geregeld buien, maar ook opklaringen en nog altijd vrij zacht weer voor de tijd van het jaar. Wel niet meer zo zacht als de voorbije tijd met veel koudere nachten en dus ook sterk verkoelende avonden eens de schemer invalt. Rekening houdende met wat we nu al zien, zal de trek toch serieus sputteren of zelfs onderbroken worden.

Conclusie is dan ook dat we vooral woensdagavond 21 februari en mogelijk (afhankelijk van de timing van het koufront) donderdagavond 22 februari nog matige paddentrek krijgen, maar dat we daarna voor een onderbreking gaan in de veel te vroege paddentrek.

Hylakrant 10/2024 - het zachte nat weer blijft aanhouden, dus de paddentrek blijft verder kwakkelen.


Vandaag trekken twee fronten over ons land, eerst een warmtefront dan vlak daarachter een koufront dat dan ook nog eens een golfje heeft waardoor het kletsnat wordt. Tegen de avond zal alles nog lekker nat liggen, mogelijk regent het nog maar misschien ook niet meer. Qua temperatuur zitten we rond 11 graden bij het invallen van de schemering, maar door de wind zal dat eerder 8 graden aanvoelen. We zitten een beetje in dezelfde situatie als afgelopen vrijdagavond en dat gaf toen 32 amfibieën (of matige trek) op Senthout, waaronder ook onze eerste kikker: een groene. Zaterdagavond 17 februari was het windstil met een graad of 11 en een flinterdunne wolkenband waar de maan doorheen scheen. Ondanks de zachtheid leverde dat met veel moeite 3 vrouwtjes pad op. Elk kwartier werd er 1 dier gevonden. Om 19.45 uur gaven we er dan ook de brui aan. Met deze dieren erbij geteld zitten we op actieplaats Senthout aan het subtotaal van 199 geregistreerde amfibieën. Te droog (ook geen natte straat deze keer) en aan de grond wellicht toch ook te koud? Dat we nog maar half februari zijn maakt de voorspelling vrij lastig, al zaten we er deze keer wel op. Zodra er ook maar iets fout zit valt de paddentrek zo goed als stil. Het is dan ook nog heel vroeg voor de diertjes. Ik blijf erbij dat dit echt nog maar de voorhoede is. In maart dezelfde weersomstandigheden en het zou veel meer paddentrek hebben opgeleverd.

Het weer wil maar niet meewerken: van afkoeling is nauwelijks sprake, laat staan van een winterprik. Ook komende week blijven de storingen op ons land afgevuurd. Bovendien komt (uiterst) zachte lucht onze richting uit. De voorhoede zal dus aangroeien, meer dieren worden gewekt uit de winterrust en zoals het er nu naar uitziet, houdt dit weer aan tot in maart. Op termijn zouden de dubbele cijfers er wel uit gaan, maar dat liedje zingen ze nu al drie weken. Ik geloof het niet meer zolang die west component in de stroming zit. Vanavond zal het dus opnieuw prijs zijn met een waarschijnlijk matige paddentrek en wie weet zelfs een drukke avond. Maandagavond lijkt dan weer eerder rustig te worden met 10 graden en geen regen. Dinsdagavond 20 februari verloopt helemaal droog dankzij een hogedrukwig op dinsdag. Woensdag ook want dan trekt de regen vooral in de voormiddag voorbij. Donderdag is de zoveelste intense storing aanwezig en zal het waarschijnlijk een matige tot drukkere trekavond worden.

Vermits het minste detail de intensiteit van deze te vroege paddentrek zal beïnvloeden ga ik geen verdere voorspellingen doen, maar dat we geen enkele avond echt gerust kunnen zijn is ook duidelijk. Er blijft dus dagelijks een Hylakrant komen, het lijkt een lang en moeilijk paddenoverzetjaar te worden door het veel te zachte februariweer dat maar blijft aanhouden. Hylakrant houdt jullie verder op de hoogte.


Hylakrant 09/2024 - 15 februari drukste avond op Senthout


Donderdagavond was voorlopig de drukste paddentrekavond op actieplaats Senthout met toch al 56 dieren (raapactie stopgezet rond 21.45 uur). Nog altijd geen topavond, maar toch al een begin. We zitten aan een subtotaal van 168 geregistreerde amfibieën. Dat er gisterenavond trek was, stond in de sterren geschreven gezien de voor half februari extreem zachte temperaturen. 17 graden overdag en de avond in met maar liefst 14 graden, dat moest wel iets opleveren. Op andere actieplaatsen is de paddentrek al beter op gang, maar ik meen dat we nog altijd maar met een voorhoede zitten. Toen ik om 23.30 uur terugkwam van professionele verplichtingen zag ik tal van slachtoffers alpenwatersalamander liggen op de fietsostrade, dus ook fietsers zorgen voor de nodige slachtoffers onder de amfibieën. Levende dieren zag ik niet, behalve dan veel mannetjespadden op de asfaltweg (gelukkig niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer), een erg beschutte plek waar maar weinig wind aan kan. Er zal dus wel de hele nacht tot aan de ochtend paddentrek geweest zijn met deze extreem zachte nacht temperaturen ruim in de dubbele cijfers. Er viel soms ook een drupje regen.

Vandaag 16 februari zitten we met enige tijd lichte regen en betrokken weer en een koufront, met iets minder zachte lucht daarachter. Met temperaturen die misschien wel 14 graden kunnen halen is het nog altijd veel te zacht voor de tijd van het jaar. Achter dit koufront zitten opklaringen en drukstijgingen vandaar dat de neerslaghoeveelheden beperkt blijven. Een smal langgerekt hogedrukgebied zit geklemd tussen twee depressies en dat gaat ervoor zorgen dat de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag zelf droog blijft. De wind kantelt achter het koufront meer west tot noordwest, maar is zwak waardoor wat minder zachte lucht binnenstroomt. Toch gaan we de avond in met 10 à 11 graden. Mogelijk ook nog met natte straten van de voorbije regen en dat zou ook mistvorming in de hand kunnen werken. Hoe dan ook met opklaringen koelt het sneller af aan de grond. Wellicht zal er in het begin paddentrek zijn, mogelijk even een piekje, maar naarmate de avond verder invalt kan het ook snel gedaan zijn. 

Zaterdag krijgen we afwisselend wolken en wat waarschijnlijk ook wat zon bij nog altijd zeer zachte 13 graden. Zaterdagavond gaan we droog de avond in, door de opklaringen zal de schemer ook wat later invallen en wellicht de temperatuur sneller dalen, maar met 11 graden blijft het toch opletten. 

Zondag begint nog droog, maar regen komt onze kant op, want het hogedrukgebied schuift door. 5 tot 10 liter zou er kunnen vallen, maar tegen de avond zou de regen gepasseerd kunnen zijn. Ook dat front is een koufront met daarachter nog iets minder zachte lucht en zo'n 9 à 10 graden. Hier zal het vooral afhangen of het al dan niet nog regent. Daarom heb ik deze avond wat opgetrokken naar paddentrekintensiteit.

Daarna zien we toch meer en meer modellen die toch weer voor de zachtste oplossingen kiezen, dus ook volgende week dubbele cijfers overdag met nachten met tussen de 6 en 10 graden. Februari zou wel eens de boeken kunnen ingaan als de zachtste februarimaand ooit gemeten, want tot zeker 1 maart blijft de westcirculatie van over zee dominant met vaak storingen en vooral gemiddeld zachte tot zeer zachte lucht. Voorlopig geen extremen meer zoals gisteren donderdag, maar wie weet wordt ook dat nog bijgesteld. Van winterprikken laat staan echt winters weer is totaal geen sprake de komende 14 dagen. Er zal dus elke avond wel risico zijn op paddentrek, nog altijd veel te vroeg, maar het is zo en niet anders.

Hylakrant 08/2024 - Woensdag 14 februari matige trekavond.


Ondanks de 11 graden, het feit dat de straat nat was en het tussendoor zelfs regende, registreerden we toch slechts 35 amfibieën. Niet de voorspelde topavond maar een matige trekavond met zelfs minder dieren dan afgelopen zaterdagavond toen het maar 9 graden was. Was het de fris aanvoelende zuidenwind of is half februari gewoon te vroeg om een echte topavond op te leveren? Wat ook de reden is: op actieplaats Senthout werd pas om 18.22 uur de eerste pad gevonden en pas een kwartier later werden meerdere padden gevonden. Vanaf 20.00 uur viel het stil en werd niets meer gevonden. Het resultaat: 11 vrouwtjes, 18 mannetjes en 2 koppels pad en 1 vrouwtje alpenwatersalamander. Ook 1 verkeersslachtoffer alpenwatersalamander werd gevonden. Om 21.00 uur werd de actie afgeblazen nadat de dieren in de Babbelbeekse Beemden sloot waren losgelaten.

Donderdag stijgt het kwik overdag naar liefst 17 graden. Het zou wel droog zijn en ook de zon zou komen meedoen. De regen van het warmtefront zit vooral ten westen van ons op de Britse eilanden. We genieten even van de westflank van een hogedrukgebied waardoor de neerslag onderdrukt wordt. Spaanse lucht wordt West-Europa binnengepompt en dat zorgt voor die extreem zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. 's Avonds zouden we nog makkelijk 14 graden halen, maar het blijft droog met een vrij zwakke zuidenwind. De opklaringen zijn dan vermoedelijk al verdwenen, want een koufront ten westen van ons land zorgt voor bewolking. De gevoelstemperatuur komt ongeveer overeen met de werkelijke temperatuur. Een 5 graden hogere gevoelstemperatuur dan woensdagavond, maar wel droog (dus ook geen natte straten). Het eigenlijke koufront schuift vrijdag overdag over met enige tijd regen, maar tegen de avond zou het front gepasseerd zijn en achter het front zitten opklaringen. Met 13 graden is het nog altijd zacht. Vrijdagavond landen we ergens rond de 11 of 12 graden. De wind is wel gekanteld naar het noordwesten door de komst van een mobiele hogedrukwig waardoor iets minder zacht aanvoelende lucht binnenstroomt. Zaterdag zorgt die mobiele hogedrukwig voor overwegend droog weer met een windje uit het westen. Overdag stijgt het kwik naar 12 graden met mooie opklaringen en misschien nog een plaatselijke bui. Tegen de avond landen we rond de 8 à 9 graden, mede door de opklaringen zal het te koud zijn voor echte paddentrek. Zondagavond heeft de mobiele hogedrukwig plaats gemaakt voor alweer een regenzone die in de loop van de namiddag of avond doortrekt. Bij 9 graden en een gevoelstemperatuur van rond de 7 graden zal de paddentrek ondanks de regen beperkt blijven. De rest van de komende week halen we overdag maximaal nog 10 graden of lager, meer normale zachte temperaturen voor februari, maar wellicht niet zacht genoeg meer voor paddentrek en zo hoort het ook. Natuurlijk moeten we afwachten of de dubbele cijfers van deze week wegblijven, want we blijven in een westcirculatie zitten met zachte zeelucht. Winter wordt het zeker niet, wel koeler al zal het ook geregeld gaan regenen.


Maar laat ons eerst maar eens kijken hoe donderdagavond 16 februari uitdraait.

Wie dus padden wil komen rapen is nu donderdagavond present!

Hylakrant 07/2024 - Woensdag- en donderdagavond kans op topavonden


De avond van 13 februari was zoals verwacht niet veel soeps. Ook al was het 8 graden en viel er soms wat regen, het voelde kouder aan en dat vonden onze amfibieën ook. 1 mannetjes pad en 1 vrouwtjes pad waagden zich toch op het asfalt van de Bremstraat, maar daarmee was het gedaan. In de emmer zijn ze een koppel geworden, dus hopelijk toch een productieve avond voor veel nageslacht?

Geleidelijk aan is het 's nachts warmer geworden bij het doortrekken van een zwak warmtefront dat af en toe wat druppels loste. Zwak qua neerslag omdat het hoog nog altijd in de buurt is, maar de lucht die erachter zit is heel wat anders. Dat zullen we voelen woensdag en zeker donderdag. De laatste weermodellen geven voor woensdag al 14 graden wat het maximum is dat je in februari zou mogen halen. De avond gaan we in met waarschijnlijk een dikke 12 graden, mogelijk met natte straten en niet al te veel wind. Ideaal weer voor paddentrek in de maand maart, of dat ook in februari zo is, zien we hopelijk woensdagavond. Donderdag 15 februari doen ze er nog een schepje bovenop. We krijgen dan lucht rechtstreeks vanuit de Spaanse costa's waar het met 27 graden ook al overdreven warm is. Tegen dat de lucht hier is, is die zo'n 10 graden afgekoeld, maar dat betekent nog zeker een 15 tot plaatselijk misschien wel een 18 graden. Kan het nog zotter? Ook tijdens de avond zitten we nog steeds in die extreem zachte luchtsoort waardoor we de avond ingaan met misschien wel 15 graden en bovendien niet al te veel wind waardoor ook de gevoelstemperatuur ruim boven de 10 graden blijft. Als het woensdag knalt, dan zal het dat donderdagavond des te meer doen. Misschien wordt het wel de topavond? 

Vrijdag 16 februari begint nog superzacht, maar dan komt een koufront de extreem zachte lucht eindelijk wegjagen. Niet dat het achter het front echt koud wordt, maar toch al meer normale temperaturen. Bovendien zouden na het koufront dankzij een wig van hoge druk ook brede opklaringen opdagen die we meenemen naar de avond. In februari leidt dit ongetwijfeld tot te veel afkoeling om nog topavonden te krijgen, al sluit ik bij 9 tot 11 graden in het begin van de avond zeker geen piekje in de paddentrek uit. Zaterdagavond halen we nog amper de dubbele cijfers en kunnen we de omstandigheden een beetje vergelijken met vorige avond. Enkele dieren gok ik dan, maar meer zal het niet zijn.


Zondag 18 februari zou er opnieuw een front overtrekken met een regenplas tussen de 5 en 10 liter met daarachter nog minder zachte lucht. De maxima zouden overdag oplopen tot voor half februari nog altijd zachte 10 à 11 graden, maar met deze temperaturen worden de avonden toch kritischer voor intense paddentrek. Bovendien zou de wind meer westelijk tot zelfs noordwestelijk gaan waaien. 

De langetermijnvoorspellingen geven dan een geleidelijke verdere aftakeling weer, maar dat hebben we al eerder gezien dus ik geef het mee voor het waard is. De weermodellen van 14 dagen geleden voorspelden voor vandaag 5 graden en een graadje vorst in de nacht, het zal uiteindelijk uitdraaien op meer dan 15 graden. Zo zie je maar dat weer voorspellen nog altijd moeilijk blijft en bijgevolg dus ook de paddentrek, zeker in een sterk veranderend klimaat.


Wie dus padden wil komen rapen tekent nu woensdag- en donderdagavond present. Hopelijk klopt het plaatje!

Hylakrant 06/2024 - Zorgt extreem zachte lucht al voor pieken in de paddentrek?


Extreem zachte van oorsprong subtropische lucht komt onze kant op. Vannacht trekt een zwak warmtefront over waarvan nu al de eerste bewolking verschijnt. Tegen de avond trekt het dicht, maar we zouden met zo'n 8 graden nog in de minder zachte lucht vertoeven. Daarbij waait een stevige doch wat fris aanvoelende zuidenwind. Waarschijnlijk zal het iets te koud aanvoelen voor veel padden, al sluiten we enkele dieren niet uit. In de nacht wordt het dan steeds warmer en stijgt het kwik tegen de ochtend naar zo'n 12 graden. Overdag halen we mogelijk al 14 graden met geregeld wat gemiezer. In de avond daalt het kwik amper naar zo'n 12 graden, door de matige wind voelt het 10 graden. Daarbij is er ook kans op lichte regen of wat gemiezer. Dit lijkt een ideaal concept voor paddentrek te worden, het zou wel eens kunnen pieken op de avond van 14 februari. Maar het kan nog warmer: donderdag 15 februari lijkt een nieuw dagrecord in de maak. De minst optimistische modellen houden het bij 14 à 15 graden, de meest optimistische komen met 18 à 19 graden. Waanzin! Ook tijdens de avond bij een matige tot zwakke zuidenwind zou het makkelijk 13 graden kunnen zijn met veel wolken en zelfs gemiezer. In maart zou dit zeker een topavond worden, maar welk effect dit in februari zal hebben? Vrijdag 16 februari zitten we nog steeds in zeer zachte lucht, maar in de loop van de ochtend passeert er een koufront met enige tijd regen. We houden het in de namiddag achter het koufront bij een bescheiden 13 graden met opklaringen. In de avond zouden we die opklaringen meenemen en koelt het dus redelijk af, al is 9 à 11 graden nog altijd superzacht voor de tijd van het jaar. Toch zal onder die opklaringen het aan de grond nog wat sneller afkoelen waardoor de paddentrek wat minder zal zijn.

Verder dan vrijdag kijken we nog niet, want de weermodellen lopen uiteen. Het blijft wel zacht, maar volgens de meeste modellen zouden we volgende week toch evolueren naar meer normale temperaturen van 7 à 10 graden overdag. Ook de paddentrek zal dan matigen: we zijn tenslotte nog altijd maar februari. Maar er zijn ook weermodellen die dubbele cijfers blijven geven, dus nog even afwachten

Hylakrant 05/2024 - het winterweer blijft uit onze buurt, wat betekent dit voor de paddentrek?


Traditioneel komt de actieplaats op Senthout in Duffel wat trager op gang dan elders, maar nu komt er ook bij ons schot in de zaak. Gisterenavond leverde tussen 18.20 uur en 20.30 uur zo'n 40-tal padden op. Daarbij werden ook al dieren in amplexus gevonden. In het paddenportaal zien we dat 10 februari de tot nu toe hoogste piek is ingevuld voor 80 acties, voorlopig de topdag van 2024, ook al is het nog veel te vroeg voor het eigenlijke seizoen. Niet verwonderlijk dat de diertjes tevoorschijn komen. Met de aanhoudende zeer zachte temperaturen (we hebben nu recht op zo'n 6 à 7 graden als normaal en nachtminima van rond de 1 graad) worden onze padden wakker op momenten dat dit eigenlijk nog niet zou mogen. Ze zouden beter nog minstens 2 tot 3 weken wachten, want in dit seizoen kan er nog altijd een stevige winterprik opduiken. Voorlopig zit die niet meer in de weerkaarten, maar met een wintergrens die grofweg kan worden getrokken van Schotland over Noord-Denemarken richting de grens van Wit-Rusland en Oekraïne moet er niet veel gebeuren of de winter staat hier toch. De dieren moeten dan terug in winterslaap en dat zou niet goed zijn, blijkt uit onderzoek (lees hier).

Wat mogen we verwachten de komende avonden? Volgende week blijven zuidwest- tot westenwinden ons weerbeeld domineren en die voeren soms extreem zachte lucht aan: we zullen dus elke avond waakzaam moeten zijn. Vanavond 11 februari zou overwegend droog verlopen bij 9° en weinig wind. Toch zitten we in een iets andere luchtsoort dan gisteren, met brongebied van wat meer gematigde gebieden. De verwachting is dat er even een paddentrek piekje zal zijn die in de loop van de avond mogelijk sneller zal stilvallen dan gisteren. Maandagavond 12 februari zou de westenwind wat minder zachte lucht binnen laten sijpelen. Met zo'n 6 à 7 graden zouden we de avondschemering ingaan, wellicht te koud voor paddentrek van betekenis. Dinsdagavond ongeveer hetzelfde verhaal, wat zachter dan maar met iets meer wind. Woensdag 14 en donderdag 15 februari zweven de weermodellen nog ergens tussen maxima van 12 tot zelfs 17 graden. Zuidelijke lucht uit het ook al te warme Spanje zou ons dan bereiken. Hoe zacht het ook wordt: twee avonden om in het oog te houden. Vrijdagavond 16 februari zou het door een noordwestenwind wat koeler worden en dat zou het begin zijn van wat meer gematigde zachtheid. We zouden de week daarna dan evolueren naar normale maxima ergens tussen de 5 en 9 graden, maar dat is nog ver weg.
Eerst dus de twee potentiële topavonden in het oog houden.

Hylakrant 04/2024 - het winterweer blijft uit onze buurt, wat betekent dit voor de paddentrek?


De langetermijnvoorspelling van een windkanteling naar het noordoosten was fout en ik dus ook. De winter was anders even vlakbij, vraag het maar aan de Groningers in Noordoost Nederland, daar heeft het zelfs wit gezien. Ook daar is het wit nu weg en zijn de temperaturen veel te zacht voor de tijd van het jaar. De nieuwe voorspellingen lopen ook nog wat uiteen in de details, maar nat zal het worden. Hoe koud of hoe warm: daar zijn de modellen het nog niet helemaal eens, al lijken ze voor de heel zachte optie te kiezen met hoge temperaturen die gaan van 10 graden tot zelfs uitschieters van 16 graden. Daarbij is het ook winderig, wat knabbelt aan de gevoelstemperatuur, maar ook volgende week toch zachtheid troef. Zelfs de koudste scenario's geven 8 graden overdag en zeker geen echt koude nachten.

Op vele plaatsen is de paddentrek al goed op gang zien we in het paddenportaal, maar de echte trek moet zeker nog komen. Op andere plaatsen gebeurt dat moeizamer, het is ook nog vroeg op het jaar. Bij ons leverde dat bij 11 graden en zacht aanvoelend weer met veel moeite 15 dieren op. Dat is amper een matige trekavond te noemen op Senthout, maar ook wij zijn nu ook vertrokken.

Wat betekent deze nieuwe weersvoorspelling nu voor de paddentrek? Dat we zeker elke avond waakzaamheid moeten tonen en meestal ook in actie zullen moeten komen. Te beginnen met vanavond en dit tot en met volgend weekend. Daarna zou het dan koeler worden zonder echt koud te worden, maar dat hebben we nog gehoord...

Hylakrant 03/2024 - Erg zachte lucht van donderdagavond tot zondag: breekt de paddentrek los?


Met de passage van een regenfront kwamen we in koudere lucht terecht. Bij de laatste neerslag van het front zaten er woensdagmiddag bij een graad of 3 zelfs wat natte sneeuwklodders bij. Donderdag komt het front als warmtefront terug met op vele plaatsen opnieuw een serieuze plas water. Donderdag begint bij temperaturen van enkele graden boven nul en regen, maar tegen donderdagavond zitten we in de dubbele cijfers wellicht met nog altijd regen. Er is zelfs sprake van 12 graden. De wind zou wel aantrekken, maar de kans op paddentrek is vrij groot met deze weersomstandigheden, zeker op die plaatsen waar al veel paddentrek was. Op onze actieplaats Senthout is er dit seizoen tijdens de controleritjes nog altijd niets gevonden. Traditioneel komt onze actieplaats traag op gang: de wind in de open vlakte tempert de paddentrek. Een verschil als nu heb ik echter nog nooit meegemaakt in mijn 30-jarige opvolging van de paddenoverzet.

Komt de eerdere voorspelling naar kouder weer uit? Op langere termijn is er nog altijd droger en kouder weer zichtbaar in de weerkaarten, maar het wat kouder weer schuift steeds verder op in de tijd. We zouden nu het hele weekend in de zachte lucht blijven zitten: de nieuwe weermodellen geven aan dat de minder zachte lucht pas zondag of maandag binnensluipt. De dubbele cijfers zouden eruit gaan zonder dat het echt koud wordt. Maar het zou wel volstaan om de paddentrek lam te leggen.

Voor alle actieplaatsen geldt dus; van donderdagavond tot zaterdagavond best je actieplaats in het oog houden want we zitten in zachte lucht met grote kans op regen. Vanaf zondagavond zou het te koud zijn, maar dat kan uiteraard allemaal nog veranderen en dan lees je dat in Hylakrant.

Hylakrant 02/2024 - Veel regen en wind maar waarschijnlijk toch weinig paddentrek.


De afgelopen week was er in Vlaanderen een wat wisselend beeld qua paddentrek. Op sommige plaatsen was er al veel activiteit, op andere waaronder onze actieplaats leverden controleritten niets op. Het is dan ook nog erg vroeg voor paddentrek, maar met de zachte dagen en nachten waren we er toch niet helemaal gerust in. Vooral op beschutte plekken was er paddentrek, in open vlakten zoals het Senthout bleef het rustig. De wind zal wellicht mee de oorzaak zijn van die wisselende trekintensiteiten.


Dagenlang hebben we een west tot zuidwestelijke stroming gehad aan de noordflank van een hogedrukgebied. Dat leverde vaak grijs maar meestal droog weer op, soms was het hoog wat sterker en waren er brede opklaringen. Winderig was het ook wel en dat kwam door depressies die ten noorden van ons doortrokken. Actieve storingen bleven op een afstand en zo kon ook de winter niet bij ons geraken.


Vannacht is het beginnen te regenen. In de avond was het nog superzacht met 11 graden, maar rond middernacht haalden we meteen de maximumtemperatuur voor woensdag. Samen met de regen doet ook koudere lucht uit het noorden pogingen om binnen te dringen. Dat zal zeker voor het noorden van België ook lukken. Morgen overdag blijven we steken op zo'n 5 à 6 graden, in het noorden van Nederland krijgt men zelfs heel tijdelijk wat vrieslucht binnen. Het noorden van België heeft daardoor zelfs kans op een droger intermezzo terwijl het in het zuiden de hele dag stevig blijft regenen. Met de zachte lucht aan de ene kant van het front en de koudere lucht aan de andere kant hangt het van 50 km af waar het front rondzwabbert. In de loop van donderdagavond lijkt het front opnieuw noordwaarts te schuiven, dezelfde storing dus die terug naar het noorden opstoomt waardoor we donderdag om 23.00 uur de maximumtemperatuur van 10 graden zullen halen, terwijl het overdag bij 7 graden blijft. Vrijdag zou de zachte lucht het pleit winnen en schiet het kwik door naar 12 tot 13 graden met geregeld buien of regen. De koude lucht wordt tijdelijk verdreven tot in of net voorbij het noorden van Nederland. Vrijdagavond zou wel eens paddentrek kunnen opleveren want ook de wind zou dan gaan liggen en met 11 graden en een natte straat lijkt dit een ideale avond. Zaterdag 10 februari wordt een droge en zonnige dag met maar liefst 14 graden (er zijn modellen die 16 graden geven). Wie denkt dat daarmee de lente aanbreekt is er aan voor de moeite want zaterdagavond begint het te regenen: het front tussen kou en warmte is er opnieuw. Zaterdagavond en zondagnacht zou het nog zacht blijven, maar vanaf zondag neemt een NO-stroming het over. De week daarna worden winden uit noordelijke richting een constante. We gaan naar een droger weertype, maar dubbele cijfers overdag (laat staan in de avond en nacht) mogen we vergeten. Dat geldt meteen ook voor de paddentrek. Dat weertype zou alvast aanhouden tot minstens 20 tot 25 februari. Echt winteren zal het niet, maar we krijgen wel normale temperaturen voor de tijd van het jaar met mogelijk een graadje vorst 's nachts.


Conclusie: door de wind en de voortdurende temperatuurwisselingen lijkt echte paddentrek op onbeschutte plekken nog niet voor morgen. Op andere plekken mogelijk wel, al zal het woensdag- en donderdagavond te koud zijn. Dat geldt voor de noordelijke streken, in het zuiden van het land is er iets meer kans. Vrijdag- en zaterdagavond wordt het even opletten en kunnen we een piekje niet uitsluiten als de weerprognoses stand houden, want het front hoeft maar 50 km noordelijker of zuidelijker te blijven en de temperaturen zien er helemaal anders uit. Waar alle modellen het zo goed als eens over zijn is dat de krokusvakantie droog en kouder zal verlopen. Waarschijnlijk geen paddentrek dus tot het echte seizoen begint eind februari, begin maart.


Komt er toch plots paddentrek of gaat het toch nog vriezen: dan lees je het in je Hylakrant.


Hylakrant 01/2024 - Mogelijk een eerste piekje paddentrek?


De winter is al even het land uit. Afgelopen weken werden er al enkele mannetjes pad en vooral salamanders gemeld, vooral vorige week toen het 's nachts maar liefst 14,7 graden was. Ook deze week was het zacht met hier en daar wat zwervende dieren. Toch geen echte paddentrek, al werd in Lint al een eerste koppeltje gevonden.


Ondertussen zitten we in februari en neemt de kans op een eerste piekje toe, vooral vanaf het weekend. Vrijdag trekt aan de noordflank van een krachtig hogedrukgebied boven zuidwest Europa een sterk verzwakt warmtefront binnen. Het front lost amper neerslag, maar de opklaringen en koelere nachten maken plaats voor een grijs weer met van oorsprong subtropische zeelucht.  Dat blijft zo dit weekend: veel wolken die wat lichte regen of motregen kunnen veroorzaken. Overdag halen we makkelijk dubbele cijfers en 's nachts zakt de temperatuur wellicht niet onder de 8 graden.

Vanaf woensdag is de rol van het hoog helemaal uitgespeeld, nemen depressies vanuit het noordwesten het over en krijgen we veel regen. Het wordt eerder guur met positieve temperaturen, maar de 10 graden halen wordt steeds moeilijker. De stroming zit strak westelijk waardoor de van oorsprong subtropische lucht afgesneden wordt en milde zeelucht ons land binnenstroomt. Met de sterke wind erbij is het zeer de vraag of het dan zacht genoeg zal zijn.

Op langere termijn geven de meeste weermodellen nog een verdere daling van de temperatuur richting 6 à 7 graden of minder. Volgens de meeste weermodellen zakt een Groenlands hogedrukgebied stilaan af richting IJsland en verder naar West-Europa. Erg koude lucht dringt Scandinavië binnen en zachte zeelucht krijgt het steeds moeilijker om ons te bereiken. Veel moet er dan niet gebeuren of koning winter gaat ook bij ons nog eens prikken. De kans lijkt groot dat het na volgende week te koud wordt om de echte paddentrek te laten starten. Dat zou goed zijn, want de normale paddentrekperiode start normaal ten vroegste vanaf eind februari, Door de steeds zachtere winterperioden is het tegenwoordig meer regel dan uitzondering dat er al paddentrek is begin februari en zelfs al in januari.

De conclusie is dus dat we volgende week waakzaam zullen zijn, omdat met deze zachte en misschien ook natte omstandigheden in de avonden het risico op paddentrek stijgt. Ik sluit matige paddentrek zelfs niet uit, maar zoals de weerkaarten er nu bij liggen is het nog te vroeg om de echte paddentrekperiode op te starten. Uiteraard moet die kanteling nog bevestigd worden, want twee weken op voorhand weer voorspellen kan nog niemand, tendenzen zien wel.

Wat het wordt is dus afwachten, maar zoals altijd lees je het in de Hylakrant zodra er iets beweegt op het paddenfront.