De meeste van onze gebieden maken deel uit van
#parkrivierenland
HYLAKRANT 2025
Hylakrant 13/2025: Nauwelijks trek de afgelopen avonden
Met de noordwestelijke stroming loopt de paddentrek niet lekker. Maandagavond plukten we twee mannetjes pad van de weg en daar bleef het bij. Het was een heldere avond en het kwik daalde snel van 13 graden naar 5 graden.
Dinsdagavond was het betrokken bij 10 à 11 graden, maar door de noordwestenwind voelde het vrij kil aan. Dat vonden onze amfibieën ook, want er zat niets. Er waren wat paddengeluiden te horen en ik kon ook mannetjes bruine kikker horen knorren. Een zwak koufront met lichte regen trok vanuit het noorden ons land in en arriveerde in Duffel rond 21.00 uur. Om 21.30 uur vertrok ik terug naar de actieplaats. Volop lichte regen en een graad of 8. De straat lag er goed nat bij en jawel al gauw kwam ik een mannetje pad op straat tegen. De regen had blijkbaar een aantal dieren gemotiveerd om op stap te gaan. Uiteindelijk heb ik nog tien dieren gevonden: acht padden, een bruine kikker en een alpenwatersalamander.
Overdag ben ik de voortplantingspoel gaan inspecteren, nog altijd geen eierlegsels en eerder rustig. Nog altijd padden op de bodem die wachten.
Na het koufront met lichte regen starten we woensdag met nevel en mist, maar later breekt de zon door en zou het helemaal opklaren bij een graad of 12. Die opklaringen nemen we volgens de modellen ook mee naar de nacht en dus zal het snel afkoelen. Maandagavond 24 maart leert ons dat het wellicht bij enkele dieren blijft of misschien helemaal niets. Donderdag blijft de zon schijnen en boeken we enkele graadjes winst, een 16 à 17 graden is mogelijk en ook hier zou de avond helder zijn. In de avond zal het ook iets warmer zijn, maar 24 maart toonde aan dat dit niet veel trek oplevert.
Vrijdag 28 maart lijkt de interessantste avond te worden. Volgens de meeste weermodellen slaagt een koufront erin om vanuit het westen naar ons te komen. Hoe actief dat front nog zal zijn is wat anders. Een aantal weermodellen laten het drie liter regenen, anderen geven alleen wolken en eventueel nog wat gemiezer. Feit is dat achter dat koufront het terug wat minder zacht wordt. In het weekend zou het volgens diverse weermodellen licht wisselvallig maar eerder koel zijn. Vanaf dinsdag komen we terug onder hogedrukgebieden te liggen en zou er een noordoostenwind opsteken met zonnig schraal weer en koele nachten met elke dag wat warmere temperaturen maar geen neerslag.
Hopelijk wordt deze week duidelijk of het gewoon te koud is of de trek voorbij is. Met de dieren vanavond erbij zitten we aan 439 dieren. We hopen snel eierlegsels op de voortplantingspoel te zien.
Hylakrant 12/2025: Kwakkeltrek de komende avonden.
Vrijdagavond 21 maart werd de voorlopige topavond met 138 dieren vonden. Op basis van de voorspellingen leek zaterdag er ook een te worden, maar het weer besliste anders. De voorspelde buien waren er wel, maar op een restdruppel na was het onweer dat we hoorden en zagen uitgeraasd tegen dat ze bij ons was. De opklaringen en de koudere bovenluchten zorgden voor meer afkoeling en dat remde paddentrek: we moesten tevreden zijn met 35 dieren. Opvallend genoeg waren daar wel salamanders bij, die vonden we niet op onze topavond. Waarschijnlijk had het hogere vochtgehalte er iets mee te maken, maar door de opklaringen dook het kwik onder die heldere hemel op korte tijd snel van 16 naar 11 graden. Toen de paddentrek volledig plat lag, druppelde het even, maar dat hielp niet meer.
Zondagavond werd een nog grotere flop. Hier gingen we onder brede opklaringen de avond in bij 13 graden en je voelde meteen aan dat het bijna niets ging worden. Zo geschiedde: een mannetje bruine kikker, drie vrouwtjes pad en een mannetje pad lieten zich zien. Het kwik daalde snel naar uiteindelijk 7 graden, veel te koud onder die heldere hemel. Tweemaal een aangekondigde code rood die niet uitkwam door brede opklaringen en droger weer dan voorspeld.
Hoe zit het de komende avonden en zelfs week? Door een wat vastgeroest hogedrukgebied ten westen van ons komen we de hele week in een noordwestcirculatie terecht. Echt koud wordt het niet, maar we krijgen wel vochtige zeelucht die via een noordelijk ommetje wat afkoelt onderweg. Zo halen we overdag normale maxima van zo'n 12 à 13 graden en nachten met zo'n 5 graden. Omdat het om zeelucht gaat, zal de lucht vochtig zijn, maar veel neerslag zal er niet vallen. Een aantal staartjes van verzwakte storingen kunnen ons soms wel bereiken met veel wolken en mogelijk lossen die wat motregen of een verspreid buitje, maar het blijft overwegend droog. Toch geven veel weermodellen ook opklaringen waarbij vooral in de namiddag en avond de bewolking zou breken. De details in de avond gaan dus de intensiteit van de paddentrek bepalen, vandaar de algemene mededeling code geel of oranje. Trekt er juist motregen over of is het betrokken in de avond dan wordt het code oranje: dan koelt het immers niet snel af en kan het vocht paddentrekactiviteit triggeren. Klaart het daarentegen op, zitten we in eenzelfde scenario als zondagavond en zal het bij enkele dieren blijven en dus code geel.
Verder moeten we ons ook de vraag gaan stellen of de paddentrek niet stilaan aan het aflopen is. Voorlopig zijn die signalen er nog niet. In de poelen van de Babbelbeekse Beemden liggen nog geen eierlegsels. Er zitten heel wat dieren in de poelen meestal onder water te wachten, dus is er nog iets wat hen tegenhoudt om aan de eierlegging te starten? Ook de dieren die we op de weg nog vinden gedragen zich als heentrekkers, zowel vrijdag- als zaterdagavond waren er koppels. Ondanks de ruim vier weken paddentrek met onderbrekingen zien we dus alleen maar heentrek. Dat zien we trouwens ook in het paddenportaal waar het staafje terugtrek nauwelijks te zien is.
In Senthout hebben we nu een subtotaal van 427 dieren, hierdoor laten we de slechtste jaren ruim achter ons, maar moeten we nog heel wat dieren vinden om nog een plaats op de ranking te stijgen.
Waar en wanneer het gaat eindigen is momenteel onduidelijk, voorlopig blijven we elke avond nog naar de actieplaats gaan de komende week tot nader tegenbericht.
Conclusie: de komende avonden hangt het af van details in het weer of het code geel of oranje zal zijn. Kwakkeltrek dus, net iets te goed weer om het niet te laten stilvallen en te slecht weer om het te laten pieken. Een code rood zit er volgens mij met deze weersomstandigheden voorlopig niet in of er zou net een verzwakte storing in de avonduren overtrekken.
Hylakrant houdt jullie in elk geval op de hoogte. Wil je mee komen rapen, zeker welkom, maar geen garantie op veel dieren. Maar ook als er geen dieren op de weg zijn kan er mogelijk wel van alles te beleven op de poelen zoals een bruine kikker concert, iets wat je slechts enkele avonden kan meemaken.
Hylakrant 11/2025: Piekavond, paddentrek is zeker nog niet gedaan!
"Vanavond moet het pieken of het zal niet meer gebeuren", schreef ik in de Hylakrant nummer 10. Met 138 geregistreerde dieren kunnen we stellen dat het inderdaad piekte op 21 maart. Wordt dit de topavond van 2025 of kunnen we nog beter?
Een dagrecord uit 1938 dat aan diggelen ging, bewolkt in de avond zodat het niet meer afkoelde en 15 à 16 graden bleef en een ZO-wind die luwde waren nodig om de paddentrek te laten losbarsten. Op twee druppels na bleef het droog, maar dat vocht in de lucht zal toch ook geholpen hebben om de paddentrek te triggeren. Veel padden op stap dus, ook wat bruine kikkers. Opvallend: geen enkele salamander werd gevonden op deze topavond.
Ook op 22 maart wordt het met de zuidenwind en 18 à 19 graden opnieuw best warm. Iets meer kans op regen ook, want we zitten in licht instabiele lucht met veel wolken die kunnen uitgroeien tot een bui. De avond zal ingaan bij 14 graden, iets minder warm, maar wel kans op nattere omstandigheden en veel wolken die de afkoeling afremmen. Al bij al benadert dit ideaal paddentrekweer. Met een paddentrek in de derde shift is de kans op nieuwe topavond groot.
Zondag wordt het met 15 graden overdag minder warm, maar ook wat wisselvallig. De nachten zullen opnieuw weinig afkoelen naar 11 graden. Daarna lijkt een noordwesten stroming het nog wat koeler te maken met 11 graden overdag en een nachtelijk 4 à 5 graden.
We zitten nu aan een subtotaal van 385 dieren, daarmee laten we de slechtste eindtotalen uit 2024, 2014 en 1996 achter ons. Hopelijk levert zaterdagavond ook een mooi cijfer op. Over minder dan 24 uren zullen we het weten en hopelijk ben jij erbij. Parkeren kan je in de wijk de Beunt (Hoevelaan en Uitbreidingsstraat in Duffel). Je kan dan te voet via de geknipte Bremstraat naar de afspraakplaats komen. Onderweg mag je de amfibieën in de geknipte straat ook al van de weg halen (fietsers en bromfietsers rijden ook padden, kikkers en salamanders aan).
Zowel zaterdag als zondag kunnen we hulp gebruiken, dus kom zeker af.
Hopelijk krijgen we opnieuw een topavond!
Hylakrant 10/2025: zo goed als ideaal paddentrekweer!
Op neerslag na zijn de weersomstandigheden vanavond ideaal voor paddentrek. We gaan met wolken en extreem zachte temperaturen de avond in. De wind is warm waardoor ook de gevoelstemperatuur 's avonds met 18 graden hoog blijft.
Positief is dat er gisterenavond na een vrij lange onderbreking een 25-tal dieren op stap waren, de avond ervoor een vijftal.
Wordt het alleen maar een achterhoede of gaat het pieken? Kom het zelf ontdekken, het moment om padden te redden!
Door de wolken zal het mogelijk iets sneller schemeren, we zijn paraat vanaf 19.15 uur.
Afspraak aan de ingang van de Babbelbeekse Beemden tussen weggetje van de twee Bremstraten.
Wie met de auto komt kan parkeren in de Beunt-wijk (Hoevelaan en Uitbreidingsstraat in Duffel). Je kan dan te voet via de geknipte Bremstraat naar de afspraakplaats komen. Onderweg mag je de amfibieën in de geknipte straat ook al van de weg halen (fietsers en bromfietsers rijden ook padden, kikkers en salamanders aan).
Hopelijk tot straks, hopelijk een topavond!
Hylakrant 09/2025: eindelijk ideaal paddentrekweer!
Een maand geleden kregen we de eerste piekjes paddentrek met als hoogtepunt 22 februari. De maand maart is voorlopig erg droog verlopen met af en toe winterse neerslag in de vorm van enkele maartse buitjes. De matige paddentrekavonden die we kregen kwamen in twee golven tussen 20 februari en 26 februari en tussen 6 maart en 10 maart. Deze pieken kwamen bij een opstoot van zuidelijke wind met soms record temperaturen tot gevolg, telkens na een koudere periode met noord en oostenwind en kurkdroog weer.
Vanaf vandaag woensdag 19 maart komt er opnieuw een opstoot van zuidelijke lucht op gang en deze luidt enkele dagen later een ander weertype in dat je bijna ideaal paddentrekweer kan noemen. Het droge zonnige weer van afgelopen dagen houdt nog even aan, maar omdat de wind draait slaagt zeer zachte lucht uit het Middellandse Zeegebied erin ons land te bereiken. Het hogedrukgebied is nog altijd krachtig genoeg om alle oceaanstoringen op afstand te houden. Die houden zich vooral bezig met het Iberisch schiereiland met zware wateroverlast daar, later trekt dit weer in meer verzwakte vorm ook in het zuidwesten van Frankrijk. Bij ons blijft het zeker tot zaterdag 22 maart droog en tot donderdag 20 maart ook nog zonnig.
Overdag stijgen de temperaturen naar waarden tussen de 17 en 19 graden, maar onder de heldere condities in de avond koelt het vrij snel af. Dat weertype doet ons denken aan de periode tussen 6 en 10 maart en dat leverde toen code geel en zelfs licht oranje op: zwakke tot matige paddentrek. Daar gaan we nu opnieuw vanuit. Een trekpiekje tussen het invallen van de schemering tot de kritische temperatuur bereikt wordt en dan valt alles stil. Door het lengen van de dagen is die schemerperiode nu al na 19.30 uur bij helder weer. Woensdagavond zouden we met zo'n 12 à 13 graden de avond ingaan en op donderdagavond zou het om 14 à 16 graden gaan met weinig wind. Verwacht wordt dan ook dat de eerste dieren zich woensdag en/of donderdag vlak na de schemering zullen laten zien.
We focussen ons op vrijdag- en zaterdagavond. Vrijdag 21 maart zouden er wolken verschijnen, omdat de wisselvalligheid vanuit het zuidwesten van Frankrijk ook stilaan bij ons zichtbaar wordt. Neerslag blijft nog uit in de meeste weermodellen, maar wolken in combinatie met de nog altijd zwakke zuidelijke wind en temperaturen van 19 tot zelfs 22 graden overdag doen de rest. Het zal daarom vrijdagavond nauwelijks afkoelen en zelfs de hele nacht vrij warm blijven. Minima van boven de 10 graden zijn mogelijk. Er mag dan waarschijnlijk geen neerslag vallen, normaal gezien moeten deze omstandigheden onze wachtende padden, kikkers en salamanders uit hun schuilplaats lokken.
Als op vrijdagavond een topavond zou uitblijven betekent dit dat de paddentrek gedaan is of alleen een achterhoede nog op heen trekt. Dit zou opnieuw een dieptepunt in de totale aantallen betekenen, maar zover is het nog niet. Indien vrijdagavond wel een topavond is zal dit ook zaterdagavond het geval zijn: code rood of wie weet zelfs bordeauxrood. Als er nog iets gebeurt op vlak van paddentrek in 2025 moet het echt wel vrijdag- en zaterdagavond gebeuren.
Conclusie: wil je nog meehelpen met de paddentrek kom dan zeker langs vrijdagavond en hou ook zaterdagavond vrij, zeker wanneer vrijdagavond een succes met veel paddentrek zou worden.
Hopelijk krijgen we dit weekend het hoogtepunt van de paddentrek. Misschien worden we woensdag- of donderdagavond al wat wijzer: mocht er dan al matige trek zijn, neemt de kans op topavonden op vrijdag en zaterdag sterk toe.
Hylakrant zal de komende dagen dus bijna elke dag in je mailbox verschijnen want we maken ons klaar voor hopelijk nog een grote finale.
Het is het moment voor jou om te komen helpen!
Hylakrant 08/2025: einde volgende week start finale paddenoverzet?
Dankzij een IJslands hogedrukgebied is er sinds dinsdagavond vorige week geen paddentrek meer waar te nemen. Zowel zondag- als maandagavond leek de paddentrek even op gang te komen. We haalden matige paddentrek met een dertigtal dieren en verschillende koppels op de straat, maar de draaiende wind van zuid naar noord door het IJsland hogedrukgebied besliste anders. De maartse buitjes veranderden daar niets aan met hun winterse lading hagel en natte sneeuw door de koude bovenluchten.
De komende avonden blijft het op het paddenfront erg stil maar geleidelijk aan trekt het IJslands hogedrukgebied richting Duitsland terwijl een lagedrukgebied zich vanuit het zuiden opdringt naar West-Europa. Dit proces zal de abrupt onderbroken paddentrek geleidelijk aan terug op gang brengen. De langetermijnweerkaarten beloven tegen volgend weekend het ideale paddentrekweer met zachte temperaturen en de nodige wisselvalligheid en dus regenperiodes. Maar zover is het dus nog niet
Even concreet: tot dinsdagavond 18 maart blijft het naar alle waarschijnlijkheid nog rustig. Vooral overdag gaat de temperatuur de komende dagen wat naar boven, maar in de avond zal het onder de opklaringen snel afkoelen. De noordoostenwind maakt geleidelijk plaats voor een oostelijke wind en draait dan verder door naar het zuidoosten. Daardoor boeken we vooral overdag al wat extra graden. De maxima stijgen naar 17 tot 18 graden op woensdag en donderdag, maar zodra de zon onder is keldert de temperatuur snel. Toch denk ik dat er padden op stap zouden kunnen gaan. Lang zal het wel niet duren, maar tot het te ver is afgekoeld lijkt een klein piekje waarschijnlijk.
Vrijdag 21 maart wordt het interessant. Het hogedrukgebied dat ons stabiel weer bracht verdwijnt en de weg voor wisselvalligheid wordt geopend. De zachte temperaturen houden we deze keer, want de zuidenwind voert zachte lucht aan. Door de aanwezige wolken en de luchtsoort koelt het in de avond ook niet meer sterk af, de minima zouden ruim boven de 5 graden blijven. Als dit inderdaad het scenario wordt is er eindelijk het lang gehoopte ideale paddentrekweer, vandaar code rood. Wil je dus mee komen rapen en onze dieren over de weg helpen dan lijkt de periode 21 maart tot zeker 25 maart het moment.
Nog even dit: op Senthout zitten we nu aan een subtotaal van 211 geregistreerde dieren, dat is nog 47 dieren te weinig om aan het eindtotaal van vorig jaar te komen. Dat eindtotaal was wel een diepterecord en dus hopelijk geen referentie voor hoeveel dieren er nog moeten oversteken. We hopen dus dat zowat vanaf 20 maart de trek een herstart maakt, dat de aantallen stevig aandikken en dat we volgend weekend de finale meemaken met nog enkele mooie topavonden van 100 dieren of meer.
Hylakrant 07/2025: ondanks warmterecord weinig paddentrek
Ondanks het warmterecord dat sneuvelde op 7 en nog eens op 8 maart was het zoals voorspeld niet veel soeps met de paddentrek. De voorspelling van code geel kwam uit, dat zien we ook in de aantallen die in het Hylaportaal werden ingegeven op andere actieplaatsen. Op Senthout vonden we op 7 maart 1 vrouwtjespad en 2 mannetjes. In de emmer werd er meteen een koppel gevormd. De temperatuur bedroeg rond 19.00 uur 14 graden, een half uur later was het maar 8 graden meer. Aan de grond mag je daar onder de heldere droge condities nog enkele graden aftrekken. Zaterdag 8 maart haalden we bijna 20 graden. We gingen de avond in met maar liefst 16 graden. Al snel vonden we een vrouwtjespad iets na zeven uur, het was nog niet eens helemaal donker. Daar bleef het even bij. Uiteindelijk vonden we rond 19.30 uur bij een graad of 10 zowaar zelfs 3 padden tegelijk op straat op een wat meer beschutte plek. Uiteindelijk vonden we 12 dieren in totaal, 9 mannetjes en 3 vrouwtjes. Het controle ritje leverde niks meer op, dus rond 21.00 uur zat het erop.We zitten nu volgens de wetenschap echt midden in het paddentrekseizoen, maar de kans dat het hoogtepunt al in het vizier komt lijkt klein. Zondagavond 9 maart lijken we ongeveer dezelfde condities te hebben als afgelopen avonden, dus ook dan zal er waarschijnlijk een beetje paddentrek zijn. Het kan wel zijn dat er al bewolking opduikt. Wellicht zal het gaan om ijle bewolking en dan koelt het af zoals dat al elke voorbije avond gebeurde. Als de wolken wat dikker zijn kan dat de afkoeling afremmen en zou misschien een matige avond in de maak kunnen zijn. De bewolking kondigt wel een weersverandering aan en die zal zeker de paddentrek niet motiveren. Het liedje van het huidige hogedrukgebied dat ons meer dan een week zonnig en droog weer bezorgde is bijna uitgezongen, maar dat gebeurt niet zonder moeite. Een Portugese depressie stuurt enkele frontale storingen naar Frankrijk en volgens de laatste voorspellingen blijven die daar omdat ook een nieuw IJslands hogedrukgebied plannen heeft. Het continentaal hoog zorgde voor droge oost en zuidenwinden. Een IJslands hogedrukgebied is gevuld met koude lucht en het is die koude licht gestoorde polaire zeelucht die vanuit het noorden naar ons komt. Of er met de weersverandering ook neerslag gepaard gaat, is nog onduidelijk. De warme temperaturen zullen voorbij zijn en we halen de komende dagen overdag met moeite overdag 7 à 8 graden. Een koud aanvoelende noordwesten en later noordoostenwind krijgen we er gratis bij en als er neerslag valt in de vorm van enkele buien kunnen die zelfs een winterse lading hebben. In de polaire lucht komen de nachtminima dicht bij het vriespunt te liggen en dit is allesbehalve het gedroomde paddentrekweer. Vanaf woensdagavond, mogelijk al dinsdagavond gaat de paddentrek helemaal op slot wegens te koud en er zullen geen dieren meer opduiken.
Wanneer de paddentrek dan wel echt zal beginnen is momenteel onduidelijk, want ideale weersomstandigheden zie ik voorlopig nog niet op de langetermijnweersvoorspellingen. Ofwel blijven we nog een tijdje aanvoer van licht gestoorde polaire zeelucht krijgen met enkele (winterse) buien omdat het hoog zich ten westen van ons vestigt ofwel trekt het hogedrukgebied naar onze streken en dan krijgen we een oostelijke windrichting met overdag een iets warmer en zonniger weertype, maar koude nachten. Een beetje een herhaling van begin vorige week. Atlantische zachtheid met een zuidwestelijke circulatie en de nodige regenzones komen er voorlopig niet in, nochtans is dat het weer dat we nodig hebben om de paddentrek te doen pieken,Conclusie: zondagavond code geel, maandagavond code geel en dinsdagavond is al erg onzeker of we code geel nog zullen halen, In alle geval vanaf woensdagavond komt er zeker een totale stilstand, code groen.
Tot wanneer dat zal duren is nog onbekend. We houden het in het oog en laten jullie via deze Hylakrant weten zodra er paddentrek in de lucht hangt.
Hylakrant 06/2025: nog geen ideaal weer voor de paddentrek
Zaterdag 22 februari blijft voorlopig de drukste avond in dit prille overzetseizoen. Zonnig en kurkdroog lenteweer dankzij een krachtig hoog houdt alle storingen op verre afstand. Zelfs de zachte temperaturen van 15 graden in deze condities leveren maar zelden paddentrek op. Door de heldere condities koelt het in de avond snel af met vorst zoals de voorgaande dagen.
Toch verandert er iets de komende avonden. De afkoeling gaat minder snel in omdat de luchtsoort verandert. De wind is op 5 maart van het oosten naar het zuiden gedraaid en daardoor maakt de continentale lucht stilaan plaats voor van oorsprong subtropische lucht. Die is niet alleen nog warmer, maar ook minder droog. Dat tempert de afkoeling, terwijl de zachtheid van de bovenlucht voor nog hogere temperaturen zorgt. De komende dagen zit er overdag misschien een 20 graden in de lucht. De minima zullen minder diep gaan waardoor de vrieskou er volledig uit gaat en dat zal de paddentrek mogelijk wat op gang trekken. Het zou me verbazen mocht de trek de komende avonden gaan losbreken, maar onze waakzaamheid moet wel aangescherpt worden.
Waar blijft dan het echte paddentrekweer? Het hogedrukgebied dat ons dit zonnig en droog weer geeft, schuift nog wat op naar het oosten en een opdringerige depressie voor de Portugese kust doet pogingen om een verzwakte storing Frankrijk te laten binnendringen. Enkele modellen geven die storing maandag boven ons hoofd, anderen laten ze in Frankrijk. Vanaf maandag of dinsdag komt een nieuw IJslands hogedrukgebied zijn invloed gelden. Er zou dan polaire zeelucht uit het noorden naar ons toestromen. Er kan dan wat neerslag vallen, al houden veel weermodellen het volledig droog. Wat bijna alle modellen aangeven is dat de temperaturen zowel overdag als 's nachts een stevige duik nemen. We halen met moeite nog 7 of 8 graden en een koude gure noordenwind laat het nog wat kouder aanvoelen, de nachten worden duidelijk minder zacht.
Als dat scenario doorgaat, is dat dus allesbehalve het gedroomde scenario om de paddentrek te laten losbreken. Na wat koude wisselvalligheid knapt het weer stilaan terug op en komen we in een gelijkaardige situatie terecht dan waar we nu inzitten. Heel wat modellen geven ook terug nachtvorst. Conclusie: door de minder snelle afkoeling en zachtere nachten, we spreken dan over donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond, zouden er enkele dieren op stap kunnen gaan. Zelfs matig drukke paddentrekavonden zitten er volgens mij niet in. Zondag- en maandagavond zijn nog onzeker, maar zou door de vochtigere lucht en de wolken misschien interessant kunnen worden, vanaf dinsdagavond loopt het opnieuw mis.
Samengevat: de komende avonden code geel, heel misschien oranje, zeker als er meer wolken zouden zijn door de naderende storingen. We zullen zien wat het werkelijk wordt, Hylakrant informeert je zeker mocht het toch anders lopen.
Hylakrant 05/2025: pauzeknop voor de paddentrek
Tot nu toe was zaterdag 22 februari de drukste avond en leverden de andere avonden matige paddentrek op. Dinsdagavond 25 februari raapten we slechts 10 dieren. Zelfs de soms hevige regen motiveerde de dieren niet om op stap te gaan. Een temperatuur rond de kritische grens en een wind uit het noordwesten bepaalden dit resultaat. In tegenstelling tot de voorspelling wordt het nog niet helemaal droog vanaf woensdag. Een klein lagedrukgebied met storingen blokkeert voorlopig de komst van het voorspelde hoog dat ons droog weer moet bezorgen. Het hoog komt er wel aan met voor woensdagavond een grote kans op regenval tijdens de avond. Of het warm genoeg zal zijn is maar de vraag, want het gaat over een koufront. Daarachter zit nog een fractie minder zachte zeelucht van polaire oorsprong. Dat resulteert vermoedelijk in buien met misschien wel hagel en onweer op donderdag. Belangrijker is dat we na het doortrekken van dit front overdag geen dubbele cijfers meer halen. Na de buienlijn komt er rust op de weerkaarten: daarvoor zorgt het voorspelde hogedrukgebied dat zich boven West-Europa komt vestigen. Hierdoor komen we in noordelijke en later zelfs tijdelijk in oostelijke luchtstromingen terecht. Overdag halen de temperaturen met moeite 8 graden en onder opklaringen in de avond koelt het snel af in deze luchtsoort. Het hogedrukgebied zou een blijvertje zijn, al schuift het geleidelijk wel wat op naar het oosten. Dat resulteert in wat zachtere maxima overdag met volop zon, maar de nachten blijven koel en zelfs nachtvorst wordt niet uitgesloten: niet meteen paddentrekweer. Oceaanstoringen raken er niet in of zijn zodanig verzwakt dat ze alleen voor wat wolkenvelden zorgen. Dit alles betekent zoveel als een onderbreking van de prille paddenoverzet, de voorwacht die momenteel bestaat uit een totaal van 129 geregistreerde dieren.
Woensdagavond wordt de laatste controleavond en zal in het beste geval nog enkele dieren opleveren, maar het kan evengoed al niets meer zijn: code geel dus. Vanaf donderdagavond 27 februari is het voorlopig gedaan en dan is het wachten tot ergens in maart voor de echte pieken wanneer de weersomstandigheden weer goed genoeg zullen zijn. Voorlopig zie ik die nog niet in de weerkaarten van de komende 14 dagen, maar zoals we wel vaker zien kan het weer in het voorjaar snel omslaan.
Deze Hylakrant is dus de laatste van februari. Zodra er kans op paddentrek in de weerkaarten zit in maart lees je het in de Hylakrant.
Hylakrant 04/2025: net geen 50 dieren gisterenavond
Gisterenavond begon de avond met soms stevige regen. De straat lag er nat bij, de wind hield het vrij kalm. De temperaturen lagen rond 9 graden: merkelijk lager dan de avond ervoor, maar goed genoeg om de trek voort te zetten. De straten lagen er, in tegenstelling tot de vorige avond, heel nat bij. Om 18.43 uur werd de eerste pad gevonden. Rond 20.00 uur stopte het met regenen en kwamen de eerste opklaringen. Het kwik bleef stabiel op 9 graden maar het was duidelijk dat de opklaringen de trek temperden. Met af en toe een pad vonden we vooral salamanders die we vanaf dan vonden.
Omstreeks 22.00 uur werden na telling de dieren naar de voortplantingspoel gebracht met 48 dieren als eindresultaat: 33 padden, 11 alpenwatersalamanders en 4 kleine watersalamanders.
Vandaag tapt het weer uit een ander vaatje: het wordt een vroege lentedag bij zo'n 10 tot 14 graden met veel zon dankzij een uitloper van een hogedrukgebied. Een krachtig lagedrukgebied ten westen van ons met daaraan verbonden een regenzone klopt aan de deur. In de loop van de dag zal de bewolking toenemen. Vanavond is het zacht maar winderig met 3 beaufort. De temperatuur zou rond de 11 graden liggen, door de wind krijg je dan een gevoelstemperatuur van rond de 8 à 9 graden. Er valt zo goed als zeker geen neerslag, die is pas voor maandagochtend of voormiddag en die blijft duren tot aan de avond. Maandagavond zullen de omstandigheden dus gelijkaardig zijn als die van gisterenavond: met een graad of 9 gaan we met natte straten de avondschemering in. Beide avonden wordt er dus paddentrek verwacht! Dinsdagavond krijgen we een gelijkaardig scenario, maar dan gaat het om een koufront. De wind achter het front zoekt de noordwesthoek op, kouder dus met 8 graden en door de wind een gevoelstemperatuur van 6 graden en ook geen neerslag meer in de avond.
Vanaf woensdag zitten we in polaire zeelucht, dankzij het Azorenhoog met uitbreidingsplannen blijft het op een buitje na droog. De opklaringen in de avond doen de rest: een stevige afkoeling. Volgens de laatste voorspellingen blijft dat hoog eventjes bij ons en zou de wind in de loop van vrijdag zelfs de oosthoek opzoeken. De landlucht is droog en dat zorgt voor zonnig weer overdag, maar koele avonden en nachten. Geen paddentrek dus. Pas maandag 2 maart zou de ZW wind zich terug installeren met dinsdag opnieuw een regenzone. Dat is te ver weg om zekerheid te hebben, maar het ziet er naar uit dat we tussen woensdag en maandag volgende week niet veel paddentrek zullen krijgen.
Voorlopig focussen we ons dus best op vanavond en maandagavond. Iedereen die wil meehelpen is dus meer dan welkom. Zeker maandagavond kunnen we nog helpende handen gebruiken!
Hylakrant 03/2025: paddentrek 2025 gestart met matige avond
Gisterenavond februari was het maar liefst 16 graden met wat licht gedruppel na een voor de tijd van het jaar warme dag van net geen 20 graden. In Ukkel werd het 18,2 graden waarmee het dagrecord uit 2021 na vier jaar later alweer scherper werd gesteld. Door die zachte lucht is de winter weggevaagd in West-Europa tot halfweg Midden-Europa: de padden hebben het geweten.
Zeker tussen 18.36 uur en 19.45 uur was het al best druk. Na 20.00 uur viel de trek bij nog 13 graden en wat regen volledig stil. De avond leverde 22 mannetjes en 7 vrouwtjes pad op, een matige trekavond.
Al is Senthout en Bremstraat geknipt voor het autoverkeer, de as Missestraat-Bremstraat is dat helaas niet meer. Mochten we er niet zijn geweest, waren er van die 29 dieren zeker een aantal niet meer in leven geweest. Joke en ik konden het aantal slachtoffers beperken tot één lichtgewond dier dat het waarschijnlijk wel zal hebben gehaald. De andere 28 werden rond 21.00 uur in de Babbelbeekse Beemden losgelaten nadat 2 controleritten niets meer opleverden, ondanks de 13 graden en de extra regen. Wellicht zal er de hele avond en nacht nog wel wat paddentrek zijn geweest, maar na het loslaten van de dieren hielden we het voor bekeken.
We kunnen stellen dat het paddentrekseizoen 2025 nu echt begonnen is, nog vroeg, maar toch binnen een normale tijdsperiode. Vorig jaar was de paddentrek al over zijn hoogtepunt en zetten we een week later een punt achter de paddenoverzet.
Zijn we nu echt vertrokken is de vraag. De komende avonden blijven we in relatief zachte lucht, maar geen 15 graden of meer. Met 12 à 13 graden is het zeker niet koud vandaag. Vanavond is de kans op neerslag vrij groot, hoe meer naar het westen hoe groter de neerslaghoeveelheden, hoe meer naar het oosten hoe minder de kans op neerslag. We zouden de schemer ingaan met een temperatuur van rond de 10 à 12 graden, met de wind mag je op een gevoelstemperatuur rekenen van 8 à 10 graden. Dat zou warm genoeg moeten zijn om weer wat dieren uit hun schuilplaatsen te krijgen. Code geel zou zeker moeten lukken, mogelijk licht oranje.
Zondag tapt het weer uit een ander vaatje. De zachtheid blijft, maar het wordt droog en zonnig. Dat hebben we te danken aan een wig van het hogedrukgebied dat nog steeds over Zuidoost-Europa regeert en daar ijskoude lucht boven Rusland via Turkije en Griekenland laat doorzakken tot zelfs in Egypte, Syrië en Saoedi-Arabië (spectaculair om te zien op de bewegende temperatuurkaart). Bij ons regeert de zachte oceaanlucht vanuit het zuidwesten, maar ook dat verandert een beetje vanaf dinsdag/woensdag. Stilaan slaagt polaire zeelucht uit het Noordelijk deel van de oceaan erin om ons via een zuidwestelijk ommetje te bereiken . Zo gaan vanaf woensdag de temperaturen overdag met moeite nog 10 graden halen, perfect normaal voor deze tijd van het jaar. Ook de nachten worden koeler: met 2 tot 6 graden is dat toch anders dan nu het geval. Ook de luchtsoort is voor onze amfibieën belangrijk en polaire zeelucht hebben ze liever niet. Vanaf dinsdagavond zou het wel eens even terug kunnen stilvallen, tot dan geef ik code geel, mogelijk licht oranje. Vanaf woensdagavond is de verwachting dat het zal stilvallen en dan is het gewoon wachten op een ideale avond in maart om de paddentrek in alle hevigheid te laten losbarsten.
Dat zie ik voorlopig nog niet in de weerkaarten, want begin maart lijkt er even enkele dagen een oostenwind te komen met zon en wolken maar nauwelijks neerslag. De temperaturen blijven dan hangen tussen de 5 en 10 graden overdag en de 1 tot 4 in de nacht. Dat is wellicht te koud voor paddentrek van enige betekenis.
Conclusie: enkele avonden tot (en met) dinsdagavond is er een grote kans op matige paddentrek. Wie zin heeft om mee te komen helpen in Senthout kan best komen naar de oostelijke ingang van de Babbelbeekse Beemden in Lier (tussenweggetje van beide Bremstraten) vanaf 18.30 uur.
Misschien tot één van deze avonden!
Hylakrant 02/2025: krijgen we eindelijk nog eens een normale paddentrek?
Terwijl ik dit schrijf, wordt de oostelijke koude landlucht stilaan ingeruild voor zachtere lucht die vandaag overdag al tot aan de grens van Noord-Frankrijk raakte. Donderdag 20 februari zullen we die zachte lucht zeker ook bij ons voelen want het kwik schiet naar zo'n 12 graden. Een erg verzwakt warmtefront trekt door met kans op wat doodgewone regen. Die zachte stroming komt tussen het hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagedrukgebied op de oceaan. Die zachte lucht koelt door de strakke stroming amper af, waardoor vrijdag meteen lentetemperaturen van 16 tot zelfs plaatselijk 18 graden mogelijk zijn.
Bij dit scenario is waakzaamheid op paddentrek meer dan aangewezen. De verwachting is dat de eerste dieren door deze subtropische lucht gewekt zullen worden. Vooral mannetjes pad gaan dan meteen op stap. Gezien de voorgeschiedenis met vorstnachten verwacht ik zeker nog niet de hele bende, maar alleen een voorhoede. In de avond zouden we nog altijd rond 12 à 13 graden zitten. Er staat wel een strakke zuidenwind van zo'n 3 tot 4 Beaufort, waardoor de gevoelstemperatuur eerder 9 à 11 graden zal zijn. Mochten we al midden in de paddentrek zitten hadden we kans op een drukke avond. We zitten echter nog maar in het begin van de trek: alles moet nog op gang komen en ik denk niet dat het al zo'n vaart zal lopen.
Samengevat: van vrijdag- tot maandagavond (mogelijk nog dinsdagavond) is er kans op paddentrek, want tot dinsdag houden we overdag de dubbele cijfers.
Over hoe het daarna verder moet zijn de weerkaarten nog onzeker. De meeste weermodellen geven na de zachte oceaanlucht polair maritieme lucht vanaf dinsdag of woensdag. Die lucht is afkomstig uit het noordwestelijk deel van de oceaan waardoor het moeilijker wordt om de dubbele cijfers nog te halen. Ook de nachten worden opnieuw een pak koeler, zeker wanneer er opklaringen zijn. Het zal daarbij wel bijna elke dag wat regenen.
Mocht in het weekend de paddentrek al goed op gang komen zullen we ook volgende week waakzaam moeten zijn. Blijft het dit weekend nog rustig zal dat ook volgende week het geval blijven. Altijd moeilijk die start, maar dat het paddentrekseizoen stilaan zal beginnen is duidelijk. Na vrijdagavond voorafgaand aan die warme dag zullen we hopelijk al wat wijzer zijn.
Mocht de paddentrek toch in alle hevigheid losbarsten lees je het zeker in een nieuwe nieuwsbrief.
Hylakrant 01/2025: krijgen we eindelijk nog eens een normale paddentrek?
Hier is hij dan, de allereerste Hylakrant van 2025 … en we zijn al half februari. Het jaar is voorlopig gematigd verlopen met weinig hoge temperatuurpieken, op sommige momenten zelfs licht winters. Een jaar geleden kregen we nu al onze piekavonden te verwerken en beseften we niet dat het daarbij zou blijven. Nooit eerder sloten we de paddenoverzetacties zo snel af en kregen we zo snel piekavonden. Februari 2024 was dan ook record zacht met gemiddelde temperaturen die eerder in april en mei thuishoorden. We kregen niet één minuut onder het vriespunt en was het erg nat.
Dit jaar is dat wel even anders: voorlopig vriest het 's nachts licht tot matig en overdag moeten we tevreden zijn met enkele cijfers. Als er neerslag valt, is het vaak onderkoelde regen en zelfs sneeuw die even bleef liggen. Met een overwegend noordoostelijke aanvoer en een heel krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië mag je dat ook verwachten. Bij zo'n weerpatroon hoort het zelfs dag en nacht te vriezen, maar blijkbaar lukt ook dat bijna nooit meer. Oost-Europa vanwaar die kou zou moeten komen warmt snel op. De Baltische Zee bevriest ook niet meer. Het gevolg is een dalende kans op zonnig vriesweer en heldere vriesnachten want dat open water brengt vocht mee. Ook uit die hoek is het resultaat grijs en kil weer zonder zware vorst. Winters zoals die eind jaren 90 nog hebben toegeslagen worden stilaan verleden tijd. Echt arctische lucht tot hier krijgen lijkt niet meer te lukken. Op de volgende website las ik hierover een interessant artikel: https://www.weer.nl/nieuws/2025/noordoostenwind-geen-garantie-meer-voor-winterkou-door-opwarmend-klimaat.
Voor onze amfibieën maakt het gelukkig niet uit of het nu een beetje of streng wintert zoals in de jaren 90. Zolang de temperaturen bescheiden blijven en niet te zot doen zoals vorig jaar blijven ze lekker doorslapen tot de echte lente komt. Het ziet er naar uit dat de trek ten vroegste zal beginnen op het ogenblik dat ze vorig jaar al eindigde. We hebben zachte Atlantische zeelucht nodig en die zit voorlopig nog niet in de weerkaarten voor deze maand. Het Scandinavisch hogedrukgebied is nog steeds oppermachtig, maar gaat wel een beetje op wandel richting oosten. Daardoor wordt de koude lucht afgesneden en krijgt zachtere landlucht (die er in deze tijd van het jaar nog niet zou mogen zijn) kans om ons te bereiken. Het gevolg: in de weerkaarten zitten warmere temperaturen. De NO-stroming maakt stilaan plaats voor meer oostelijke en zelfs zuidoostelijke stroming. De meeste weermodellen geven daarna zelfs nog een kanteling naar het zuiden. Deze veel drogere warmere lucht zou tot opklaringen moeten leiden en de prille voorjaarszon doet de rest. Zo laten bijna alle modellen vrijdag het kwik doorschieten naar 14 tot 18 graden. Eén model geeft maar liefst 20 graden … of hoe je van een beetje winter snel op enkele dagen naar de lente gaat. Even weet warme Afrikaanse lucht ons te bereiken en dus gaat ook de nachtvorst er volledig uit, ondanks de vrij heldere luchten die in de nacht verwacht worden. Daarna zou het kwik terug dalen naar een meer bescheiden zachte 12 graden overdag. Ook de nachtminima gaan terug naar beneden tussen 2 en 5 graden. Op die voorspelde "hete" vrijdagavond na zie ik nog niet veel echt paddenweer in de weerkaarten zitten. Als het vrijdag zo warm wordt (dat moeten we dus nog even bekijken), worden we wel waakzamer en lijkt een verkennend terreinbezoek aangewezen.
Nog even dit: de nul is in 2025 al van het bord gewist. De eerste amfibie is al gevonden eind januari bij 2 graden en natte straten. Een alpenwatersalamander was al op stap. Merkwaardig, maar niet abnormaal: van salamanders weten we dat zij zich van lage temperaturen niet zo veel aantrekken als kikkers en padden. Blijkbaar hebben ze een antivriesmiddel om zich tegen koude te beschermen. De grote paddentrek lijkt nog niet voor morgen, die zal zich eerder in maart situeren, op het normale tijdstip volgens de boekjes!
Mocht de paddentrek toch in alle hevigheid losbarsten lees je het natuurlijk via deze nieuwsbrief!
Opmerkingen over de website zijn altijd welkom via mail info@natuurpuntoudespoorweg.be
Je bent nog geen lid van Natuurpunt en je wilt de natuur steunen? Voor maar €38 per jaar draag je met heel je familie bij aan heerlijke natuur in je buurt !
Wil je de natuur in onze regio extra steunen? Stort dan een bedrag (vanaf €40 fiscaal attest) en help de natuurgebieden in je streek te beheren, te versterken en uit te breiden!
Blijf je graag op de hoogte van wat er leeft in onze afdeling? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief !
Wil je je inzetten om, wanneer het jou uitkomt en naar jouw mogelijkheden, als vrijwilliger in onze afdeling te helpen in de natuur of bij andere taken.
Bekijk de recente waarnemingen die in ons werkgebied werden opgetekend.