Hylakrant 2017

De paddenoverzet 2017 is volop bezig!

2017/27 23/03 - De paddenoverzet 2017 is voorbij.


Maandag leverde nog 8 dieren op, dinsdagavond nog 1 dier en woensdag geen dieren meer. Het weer vanavond was niet ideaal met zo'n 8 graden, droog en een kille zuidoostenwind, maar het was toch zacht genoeg om een aantal dieren tot trekgedrag aan te sporen. Geen achterhoede meer dus, het is simpelweg gedaan. Het precieze cijfer heb ik nog niet maar we zullen ergens eindigen rond de 750 dieren of iets meer. Daarmee vonden we iets meer amfibieën dan vorig jaar, maar een hoogvlieger was ook 2017 niet bij ons op het Senthout. De schade van de te zachte winters en de verwoestende late winterprik uit 2012 zijn nog altijd duidelijk zichtbaar, maar er is hoop. Tijdens de raapavonden vonden we zowel flinke dikke wijfjes van een aanzienlijke leeftijd, maar ook heel jonge dieren. Een nieuwe generatie staat klaar over enkele jaren. 2016 was trouwens een vruchtbaar jaar voor amfibieën. Dankzij de vele regen in het voorjaar droogden zelfs de meest ondiepe poelen niet uit waardoor er gemiddeld meer padjes en kikkertjes het hebben gehaald.

Even terug naar de voorbije avonden. Een ander kenmerk dat het einde van de paddentrek aantoont zijn de waarnemingen op de poelen. Dinsdagnacht was er nog veel activiteit in een poel in de Goorbosbeekvallei: ik kon nog heel wat knorconcerten van bruine kikkers waarnemen. Woensdagavond voor het donker ben ik de sloot van de Babbelbeekse Beemden gaan inspecteren: veel kikkerdril en paddensnoeren, maar op enkele koppeltjes pad na niets meer te zien. Die laatste koppeltjes pad zullen ook nog hun eitjes leggen en vertrekken dan ook uit de voortplantingspoel. Daarvoor was ik ook gaan kijken in de Babbelse Plassen in Kontich: ook daar klompen kikkerdril maar dieren waren  niet te zien.

Nauwelijks nog dieren in de poelen, wel veel eierlegsels in de poelen en geen padden meer te bespeuren in de straten. Eén conclusie: de heentrek van onze padden en kikkers zit erop.

Het is lang geleden dat de paddentrek nog op zo'n korte periode is gebeurd. De paddentrek heeft zich dit jaar mooi aan het boekje gehouden: van 18 februari tot 21 maart, precies de periode waarin het moest gebeuren. We halen dus ook het zomeruur niet meer, ook dat is al even geleden. Dat de paddenoverzet niet vroeger startte dan gewoonlijk de laatste jaren, hebben we te danken aan de gemiddeld normale temperaturen in de maanden jan-feb  met tussendoor kleine flitswintertjes.

En de terugtrek dan? Moeten we daar de diertjes niet meer helpen? Vaak is het inderdaad zo dat er na de eierlegging nog een concentratie is van terugtrek, maar dat zal dit jaar niet gebeuren. We gaan immers een heel droge periode tegemoet met constant hogedrukinvloeden en gemiddeld een NO-wind met te frisse avonden en nachten. Naar alle verwachting zullen de dieren dichtbij de poelen blijven tot de weersomstandigheden verbeteren om dan gespreid uit te zwerven. Dat duurt een heel jaar tijdens de nachtelijke uren op zwoele regenachtige avonden.

We kunnen in de avonduren voortaan weer van alles anders doen, of juist thuis blijven: de paddenoverzet 2017 zit er op! Aan iedereen die kwam meehelpen een dikke merci! Jullie hebben het verschil gemaakt. Binnenkort ziet de sloot van de Babbelbeekse Beemden hopelijk zwart van de dikkopjes en kan een nieuwe generatie padden, kikkers en salamanders opgroeien die we over 3 jaar zullen  helpen om aan de verkeersdood te ontsnapppen.


Rest me nog jullie uit te nodigen in de Babbelbeekse Beemden op paasmaandag 17 april 2017 tijdens de happening van de Grote Boshoek: meer informatie  op de website van onze  afdeling: www.natuurpuntoudespoorweg.be

Misschien tot dan en anders tot volgend jaar voor meer paddenoverzetacties!


-----------------------------------

2017/26 20/03 - Heentrek nog niet helemaal gedaan, maandagavond nog heentrek?


Zondagavond was er  veel meer wind dan  voorspeld. Het was ook droog maar wel 11 graden. Tot 22u00 waren we aanwezig en in totaal werden er 48 dieren geregistreerd. Een matige paddentrekavond dus. Hierbij werden maar liefst 6 koppels gevonden en in de emmers vormden er zich zeker nog eens zoveel. Vooral heentrek dus gecombineerd met een heel klein beetje terugtrek. In de poelen was er  veel activiteit: de bruine kikkers zorgden weer voor het nodige knorconcert, in tegenstelling tot zaterdag was er nu wel verse kikkerdril te vinden. Ook de padden waren nog aanwezig, maar er was duidelijk al minder volk aanwezig. Paddensnoeren lagen er des te meer.

Op basis van wat we in de poelen zien en van wat we tijdens de paddentrek zondagavond gezien hebben, is de kans groot dat er nog steeds een achterhoede onderweg is naar de poelen. Er is ook zeker terugtrek van zodra de weersomstandigheden goed zitten zoals zaterdagavond. De timing van het doortrekken van fronten is op de weerkaarten ook gewijzigd. Een langwerpig warmtefront trekt maandag over Nederland, waarbij dit front vooral in het noorden van ons land ook regen kan bezorgen in de ochtend en voormiddag. We krijgen temperaturen overdag die rond de 13 à 14 graden liggen want we zitten aan de zachte kant, tot daar is er niet veel gewijzigd. Het koufront dat voor dinsdag was voorspeld zou al vroeger komen en is gepland voor maandagavond of -nacht. Dat zou kunnen betekenen dat het morgenavond regent en dit kan zowel heen- als terugtrek opleveren. Achter het front stroomt  koudere polaire lucht met opklaringen binnen. Dinsdag krijgen we dan maartse buien overdag en klaart het tegen de avond helemaal op onder invloed van een sterke wig van hogedruk waardoor het kwik snel daalt met zelfs kans op een graadje vorst woensdagmorgen. Dinsdagavond blijven we noteren als een avond met heel erg weinig paddentrek. Woensdag wordt zonnig overdag en daardoor stijgt het kwik naar zowat 12 graden. Nieuw is dat er zich een kleine depressie nestelt tussen enerzijds de hogedrukwig die naar het oosten trekt en anderzijds een krachtig hoog boven de oceaan. Aan die depressie is een storing verbonden die woensdagavond zou binnentrekken. Vanaf donderdag drogen de weerkaarten stilaan op omdat het oceaanhoog dan echt onze kant op zou komen.


Samengevat op basis van de bovenstaande weerprognose 

- Maandagavond: code rood, onder voorbehoud dat er nog heentrek is: de terugtrek kan opgevangen worden!

- Dinsdagavond: code geel

- Woensdagavond: code oranje? (de laatste finale heentrek?)


Deze codes zijn onder voorbehoud omdat het einde van de paddentrek nakend is. Komt er toch nog een achterhoede  en hoe groot is die dan? Vragen waar we heel binnenkort een antwoord op krijgen. Zolang er koppels op de weg worden gevonden zoals zondagavond en er dieren aanwezig zijn in de poelen is de paddentrek zeker nog niet gedaan!

De finale is volop bezig, de vraag blijft: wanneer is ze uitgespeeld?


-----------------------------------


2017/25 19/03 - Zaterdagavond 133 geregistreerde dieren, doen we dit nog eens over op zondagavond?


Zoals voorspeld kwam de paddentrek vanavond op zijn hoogtepunt. Het was met 10 graden relatief zacht, een scheut regen maar als stoorzender ook wat wind: net geen ideaal paddentrekweer dus. Het was wel een eigenaardige trekavond met ook al  wat terugtrek. De trek gebeurde ook in vlagen: nu eens bijna niets en dan ineens waren ze er weer. In het begin van de avond uitsluitend padden in heentrek, later op de avond meer terugtrekkers en bovendien vanaf zowat 21u ook een opvallende aanwezigheid van alpenwatersalamanders waaronder heel veel jonge beestjes. Later op de avond kwamen daar ook nog eens enkele groene kikkers bij. Opvallende afwezige was de kleine watersalamander waarvan we slechts 1 exemplaar vonden.


Rond 23u sloten we de overzetavond af met maar liefst 133 dieren: de topavond van dit seizoen tot nu toe. Door de talrijke aanwezigheid van paddenoverzetters (waaronder ook enkele nieuwe mensen) werd het aantal slachtoffers heel erg beperkt ondanks het zaterdagavondverkeer, wat opvallend drukker is dan gedurende de week. De overzetters konden na telling ook op de poelen nog een paddenorgie bewonderen. De paddensnoeren waren heel duidelijk zichtbaar (toekomst lijkt verzekerd). De bruine kikkers gaven nog niet thuis, maar toen Denies en ik de paddenoverzetavond afsloten waren ze er wel met hun knorconcerten. We zijn natuurlijk nog even blijven luisteren.

Vanavond krijgen we ongeveer dezelfde weercondities als zaterdagavond, alleen minder kans op neerslag. Wat dat gaat geven is nog onduidelijk, maar één ding is zeker, we zijn aan de finale bezig. Alles wijst erop dat de paddentrek binnenkort kan afgesloten worden want de eierlegging is volop bezig en er is zoals gemeld duidelijk al terugtrek geconstateerd zaterdagavond, maar even goed nog heentrek (2 koppels en vorming van koppels in de emmers).

Voor vanavond geef ik dan ook opnieuw code rood. Als je langskomt valt er sowieso heel wat te beleven aan de poel zelf. Maandagavond lijkt ook nog een interessante paddenoverzetavond te worden. Voorwaarde is uiteraard dat er nog paddentrek is, maar op vlak van weer zit die avond ook nog goed. Maandag trekt een langgerekt front over Nederland en dit zou het noorden van België schampen. Alles hangt er dus vanaf hoe noordelijk het front zal doortrekken of we ook in de regen terecht komen en hoelang. We zitten sowieso aan de goeie kant van het front in de zachte lucht met temperaturen die ergens tussen de 8 en 13 graden zullen liggen en aan de wolken zouden we niet ontsnappen. Dinsdag trekt een koufront over van noordwest naar zuidoost. Achter dit front zitten opklaringen maar ook polaire lucht. Dit leidt tot een fikse afkoeling met zelfs grondvorst woensdagmorgen. Als er nog paddentrek is zal die in de loop van de avond stilvallen wegens te fris. Op langere termijn lijkt een hogedrukgebied dat zich boven de oceaan ontwikkelt belangrijk te worden. Hierdoor komen we in noordelijke luchtstromingen terecht, eerst met voorjaarsbuien, later zou het volledig opdrogen en installeert zich een NO-wind. Niet meteen interessant voor paddentrek, maar  wellicht is daartegen de paddentrek 2017 voorbij.


Samengevat op basis van de bovenstaande weerprognose: 

- zondag- en maandagavond: code rood of bordeauxrood, onder voorbehoud dat er nog heentrek is: de terugtrek kan opgevangen worden!

- dinsdag- en woensdagavond: code geel (of groen als het voorbij zou zijn)


-----------------------------------


2017/24 18/03 - Zaterdag, zondag- en maandagavond zou de finale paddentrek moeten inluiden


De paddentrek zou vanavond op zijn hoogtepunt moeten komen. De regen is er, de zachte lucht is er, helaas ook veel wind, maar met temperaturen van 12 graden in de avond zou het zeker moeten lukken.

Vrijdagavond leek een potentiële paddentrekavond, maar dat werd het niet. Vrijdagmorgen trok een koufront over (zonder enige neerslag trouwens) en we zaten dus in de verkeerde luchtsoort, wel wolken maar geen druppel regen en neem daar bij een onaangename wind die de gevoelstemperatuur eerder rond 5 graden liet schommelen. Ervaren paddenoverzetters voelen dan aan dat het geen topavond wordt: het bleef inderdaad  bij een 10-tal dieren waaronder enkele koppels. Minder padden dan paddenoverzetters waaronder enkele nieuwkomers. Gelukkig kunnen we zelfs bij een rustige paddenoverzetavond  van alles laten zien zodat we die mensen niet  onverricht ter zake naar huis moeten sturen. In de poelen was het alles behalve rustig, het werd genieten met alle zintuigen: knorconcerten van bruine kikker, vechtende mannetjes pad, eierleggende koppeltjes, de blauwe keeltjes van de bruine kikkers: het was allemaal te zien afgelopen avond.

Uiteindelijk is het in de nacht beginnen regenen maar was het te koud om veel paddentrek teweeg te brengen, dat weten we nu uit de gegevens van actieplaatsen die met schermen werken (ze hadden ook bijna niets).

Vanavond moet het gebeuren want regen (of minstens natte straten) en zachte temperaturen.

Op het Senthout zitten we nu net aan geen 600 geregistreerde dieren (596 om precies te zijn: details per dag zie: https://www.hylawerkgroep.be/paddenoverzet/acties/duffel/senthout).


Zoals de weerkaarten nu liggen is er grote kans dat zowel zaterdag-, zondag- als maandagavond nog een topper kunnen worden, tenzij de paddentrek bijna voorbij zou zijn natuurlijk. Zowel zondag- als maandagavond zouden betrokken zijn, mogelijk met wat gemiezer of lichte regen en de wind gaat geleidelijk aan de ketting. Ook de temperaturen blijven bestendig tussen 8 en 13 graden liggen. Vanaf dinsdag draait de wind naar het noordwesten met koelere temperaturen. Dinsdagavond klaart het weer op en de nacht van dinsdag op woensdag dreigt een graadje grondvorst. Het wordt ook droger door de komst van een nieuw hogedrukgebied met overdag redelijk hoge temperaturen tussen 10 en 15 graden en 's nachts koel met zowat 2 tot 4 graden en geregeld grondvorst. Het ziet er naar uit dat de paddentrek dan weer zal stilvallen, maar even goed kan het volledig gedaan zijn.


Samengevat op basis van de bovenstaande weerprognose 

- Zaterdag- en zondagavond: code rood of bordeauxrood

- Maandagavond: code oranje

- Dinsdagavond: code geel


Deze codes zijn onder voorbehoud dat het einde van de paddentrek nabij is, of komt er toch nog een achterhoede ... en hoe groot is die dan? Allemaal vragen waar we heel binnenkort een antwoord op krijgen. Hylakrant houdt jullie op de hoogte!


-----------------------------------


2017/23 16/03 - Slotfase van de paddentrek komt eraan vanaf het weekend


Vandaag donderdag was met een dikke 18 graden tot nu toe de warmste dag van dit jaar. Toch leidde deze warme dag niet tot erg veel paddentrek in de avond. Door de droogte en het heldere weer kelderde de temperatuur op een uur tijd van 15 naar 9 graden. Op het Senthout werden 24 dieren  geregistreerd: een rustige paddentrekavond, verkeersslachtoffervrij trouwens. Er waren ook 2 bruine kikkers en  de laatste dieren van de avond waren paddenkoppels. In de poelen ging het er een pak minder rustig aan toe. Er was gigantisch veel activiteit te zien en de eerste paddensnoeren waren duidelijk waarneembaar in de sloot van de Babbelbeekse Beemden. Dit soort activiteit toont aan dat we midden in de paddenoverzet zitten en nu snel de laatste fase van de paddentrek ingaan. Voorlopig wou het weer niet meewerken door de droogte en opklaringen en dus snelle afkoeling. Verre van ideaal dus en dinsdagavond hebben we gemerkt dat wel of geen bewolking een groot verschil maakt in intensiteit.

Vanaf vrijdag begint het weer interessanter te worden voor de paddentrek. De weeromslag begint al in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 maart. Vanuit het westen schuift er geleidelijk bewolking binnen. De bewolking hangt samen met een weinig actief koufront met wat lichte regen, maar het zet wel de deur open voor een heel ander weertype. Achter het koufront kantelt de wind naar het west noordwesten en er zitten ook opklaringen die in de namiddag het land veroveren. Of we die opklaringen nog meenemen naar de avond is een grote onbekende die bepalend zal zijn voor de paddentrekintensiteit. In de loop van de vrijdagavond of -nacht neemt de bewolking toe en dat eindigt in een kletsnatte zaterdag veroorzaakt door een zwabberend front. Het ziet er naar uit dat het 's avonds nog altijd regent, in elk geval zal  de straat er waarschijnlijk nat bijliggen. Met temperaturen rond 10 graden zit ook dat goed, alleen de wind zou stoorzender kunnen zijn. Ik denk echter dat de laatste achterhoede zich niet gaat laten temperen door de wind en op stap zal gaan. Het is vanaf zaterdagavond zeker niet onmogelijk dat er ook al heel wat terugtrek zal zijn. Zoals de kaarten nu liggen zou zaterdagavond  wel eens een piekavond kunnen worden. Ook op zondag zou het grijs blijven met geregeld neerslag en zitten we in een zachte sector met temperaturen die 14 graden halen, ook de minima mogen er met 8 tot 10 graden best zijn. Ook dit zou een drukke paddenoverzetavond kunnen worden.

De finale zou wel eens voor dit weekend zijn. Hylakrant houdt jullie verder op de hoogte en dit weekend is het ideaal voor poeleninventarisaties.


Samengevat op basis van de bovenstaande weerprognose:

- Vrijdagavond: code oranje tot rood

- Zaterdag- en zondagavond: code rood of bordeauxrood

- Maandagavond: code oranje

- Dinsdagavond: code rood of bordeauxrood


-----------------------------------


2017/22 15/03 - Enkele kleine details maken het verschil


Door de aanwezigheid van hogedrukgebieden is het nu al enkele dagen kurkdroog. Aan de noordflank drijven soms fel verzwakte storingen vanuit het westen binnen. Dinsdagavond was er zo'n restant aanwezig in de avond en dat maakte voor de paddentrekintensiteit een groot verschil: door de betrokken lucht koelde het nauwelijks af en bleef de temperatuur  op 9 graden hangen. Net toen de trek de neiging had stil te vallen viel er  enkele minuten wat gemiezer. We werden er heus niet nat van, maar het  activeerde de paddentrek terug. Zelfs de bruine kikkers kwamen plots tevoorschijn. Het eindresultaat op het Senthout: 90 geregistreerde dieren in plaats van 10 à 20 dieren de voorgaande avonden. Vanavond leverde opvallend veel vrouwtjespadden op en maar liefst 9 koppels werden van de weg geplukt. Ook op de poelen vanavond veel activiteit. We konden genieten van de parende padden en van bruine kikker knorconcerten en dat laatste is toch iets wat je maar enkele avonden per jaar mag aanhoren.

En hoe zit het de komende avonden? De kern van het hogedrukgebied trekt woensdag over en doet de lage wolken oplossen met helder weer tot gevolg in de avond. Woensdagavond koelt het goed af en zullen we qua intensiteit eerder een kopie van zondag en maandagavond krijgen met maximum een 20-tal dieren. Donderdag schuift de kern naar het oosten en dat maakt een heel verschil. De zuidenwind bezorgt ons een fraaie warme lentedag van misschien wel 18 tot 20 graden, waarna we helder de avond ingaan. Het zal opnieuw afkoelen onder de opklaringen maar omdat het warmer geweest is en we in de warme lucht zitten zal dat wat trager gaan. Wellicht leidt dit meer paddentrek.

Vanaf vrijdag verliest het hogedrukgebied zijn invloed en komen tijdelijk depressies het mooie lenteweer verstoren. Vrijdag trekt een zwak koufront over met mogelijk al wat lichte regen. Dit koufront is niet echt actief maar het zet de deur wel open naar ander weer. Vrijdagavond zou het rond de 7 à 8 graden zijn maar wel bewolkt en misschien valt er al een bui. Wellicht zal de trek dan op gang komen vanaf vrijdag. Zaterdag tot maandag blijft het wisselvallig en pas dinsdag of woensdag komt een nieuwe hogedrukgebied zich moeien waardoor het weer opknapt. Het ziet er dan ook naar uit dat het dit weekend zal gaan gebeuren. De details volgen nog in een volgende hylakrant maar zet het weekend met stip in je agenda als je de paddentrek niet wil missen ... bij drukke avonden is alle hulp welkom! Zelfs al valt de trek  wat tegen,  is het interessant genoeg want er zal heel wat op de poelen te beleven vallen.


Samengevat op basis van de bovenstaande weerprognose:

- woensdag- en donderdagavond: code geel, trek valt stil na enige tijd, bij wolken eerder code oranje

- vrijdagavond: code oranje tot rood

- zaterdag- en zondagavond: code rood of bordeauxrood


-----------------------------------


2017/21 13/03 - Deze week elke avond in het begin van de avond wat paddentrek


Een week geleden voorspelde men nog een kletsnat weekend, maar niets bleek minder waar: zowel zaterdag als zondag was een prachtige lentedag. Zeker zondag  was het uiterst zacht met 19 graden, maar in de avonden koelde het snel af. De zachte temperaturen overdag zorgen ervoor dat er in het begin van de avond steeds paddentrek wordt waargenomen, die dan uitdeint in de loop van de avond. Op het Senthout leverde dat zowel zaterdag als zondag tussen de 10 en de 15 dieren op. Zondagavond werden 5 mannetjes, 5 vrouwtjes en 2 koppeltjes van de weg naar de Babbelbeekse Beemden gebracht. Helaas sneuvelen ook op dit soort kwakkelavonden altijd wel enkele dieren.

De week die nu komt zal meer van hetzelfde opleveren. Twee hogedrukgebieden houden het droog met meestal veel opklaringen. Toch drijven er ook fel verzwakte storingen mee aan de noordflank van die hogedrukruggen en die geven soms wolkenbanden waaraan serieus geknabbeld wordt. Het gevolg is een piekje paddentrek vlak na het invallen van de schemer (rond 19u15) tot zowat 20 à 20u30. De kritische temperatuur om alles volledig te laten stilvallen lijkt rond de 5 graden te zijn. De beste manier om dit te weten te komen is een controlerit te doen na de telling en wegzetting van de andere dieren. Wordt er dan niets gevonden, dan moeten we er van uitgaan dat er ook niets meer zal zijn en zit de paddentrek voor die avond erop.

De komende week zullen de weerdetails 's avond  bepalend  zijn  voor de lengte en intensiteit van de paddentrek. Twee zaken zijn van belang: enerzijds  de al dan niet aanwezigheid van een wolkendek in de avonduren, anderzijds de maximumtemperatuur die overdag wordt gehaald.

Maandag 13 maart begint zonnig, maar in de loop van de middag trekt een totaal verzwakt koufront over. Dit uit zich in tijdelijk meer wolken en temperaturen van maximum 14 graden. Tegen de avond zou het echter terug opklaren en de temperatuur zal snel terugvallen. Bovendien waait er een zwakke NW wind. Dinsdag en woensdag is er veel zon, maar het kan dinsdagavond interessant worden. Een volgend zwak front zou overtrekken in de nacht van dinsdag op woensdag wat kan leiden tot een zachtere avond met minima van 7 graden. Woensdag en zeker donderdag worden mooie lentedagen met zelfs 18 graden op donderdag maar koele nachttemperaturen. Vrijdag zou de rol van de hogedrukgebieden afnemen en komen we in ander weer terecht. Depressies nemen de zaak stilaan over met een eerste verzwakt warmtefront met lichte regen op vrijdag. Het weekend zou wisselvallig en winderig worden met temperaturen van 10 tot 12 graden en minima die rond 7 à 9 graden zouden liggen. Vanaf vrijdagavond zal de paddentrekintensiteit naar alle verwachting dan ook terug toenemen. Mogelijk piekt de trek in het weekend en kunnen we de paddentrek 2017 misschien wel afronden na het weekend. Zover is het echter nog lang niet, want voor hetzelfde geld liggen de weerkaarten anders tegen het einde van de week.


Samengevat op basis van de bovenstaande weerprognose:

- Maandag-, woensdag- en donderdagavond: code geel, trek valt stil na enige tijd

- Dinsdagavond: code oranje (bij wolken)

- Vrijdagavond: code rood

- Zaterdagavond: code rood of bordeauxrood


-----------------------------------


2017/20 10/03 - Steeds drogere weerkaarten temperen paddentrek


Vandaag vrijdag konden we van een droge lente genieten met zon en hoge wolkensluiers met zo'n 12 graden te danken aan een hogedrukkern. In de avond koelde het heel snel af onder de brede opklaringen. Om 18u50  was het  nog 8 graden, om 20u00  nog 5 graden. De padden bleven in hun schuilplaatsen op 1 vrouwtjespad na.

Zaterdag leek enkele dagen geleden nog een halve regendag te worden: perfect getimed in de avonduren, maar die regen is er nu helemaal uit. Zelfs over de bewolking is men niet meer zeker. Het hogedrukgebied van vrijdag is wel wat opgeschoven naar het oosten maar ook het Azorenhoog komt zich moeien, waardoor de regenfronten die ons gingen bedreigen geprangd zitten en geen kant meer op kunnen en bovendien fel verzwakken. Het eerste front probeert nog naar het oosten te trekken maar of dit gaat lukken weet niemand precies. De laatste voorspellingen geven hoogstens nog wolken zaterdagavond, en het tweede front dat ons zondag een kletsnatte dag had moeten opleveren raakt niet verder dan de Britse Eilanden. Hierdoor zal het ook zondag droog blijven en kunnen we maar hopen op bewolking in de avonduren. Van maandag tot al zeker woensdag lijkt de hogedruk stand te houden met overdag veel zon en temperaturen die variëren tussen 14 en 17 graden, maar fel frisse nachten met zelfs kans op grondvorst. Donderdag zou een zwak front proberen binnen te dringen. Niet echt paddentrekweer dus, maar door de zachte temperaturen overdag blijft de kans wel bestaan op paddentrek vlak na het donker worden tot de kritische temperatuur wordt bereikt. We zitten immers midden in het seizoen nu. Vervelend, maar onze dagverantwoordelijken zijn alle avonden paraat op de actieplaatsen. De paddentrek begint na het invallen van de schemer, rond 19u10. Zijn er geen trekkende dieren, dan is er nu met bijna zekerheid iets te zien in de voortplantingspoelen.


Samengevat op basis van de weerprognose:

- zaterdagavond: code geel bij opklaringen, mogelijk code oranje indien veel wolken

- zondagavond: code geel bij opklaringen, mogelijk code oranje indien veel wolken, code rood indien neerslag

- maandag- dinsdag- en woensdagavond: code geel of oranje

- donderdagavond: code rood indien front zou overtrekken


-----------------------------------


2017/19 09/03 - Bescheiden paddentrek op donderdag- en waarschijnlijk ook op vrijdagavond.


De opklaringen waren er donderdagavond, vlak na zonsondergang werd het zelfs helemaal helder. De dag begon met gemiezer maar tegen de middag kwamen er meer gaten in de wolken en dat leverde maxima op tot 13 graden. Donderdagavond begon met zo'n 10 graden maar de temperaturen daalden redelijk snel. Dat leverde 24 padden op, waarvan  helaas 4 dood. Onder  de padden ook 2 koppels. Vanaf 21u45 lag de paddentrek volledig plat bij 6 graden.

Vrijdag lijkt, door de werking van een hogedrukgebied, een mooie lentedag te worden met maxima die zeker 12 graden halen in de schaduw. Vrijdagavond zal een kopie zijn van donderdagavond met brede opklaringen. Door de zuidoostenwind zal het wel langer zacht blijven, waardoor we mogelijk een iets intensere paddentrek krijgen die, naarmate de avond vordert, geleidelijk zal uitdoven  zodra de kritische temperatuur bereikt.

Zaterdag geeft opnieuw brede opklaringen, maar in de loop van de namiddag zou er meer bewolking komen door de nadering van verzwakte fronten vanuit het westen. Hoe ver naar het oosten die zullen opschuiven en of ze  neerslag zullen geven is nog onbekend. Wat we wel weten is dat het zaterdag mogelijk 16 graden wordt . Zeker wanneer er bewolking is in de avond gaat dit tot mogelijk heel intense paddentrek leiden. Zondag zitten de verzwakte fronten vlakbij en mogelijk komen ze boven ons uitregenen, want het Azorenhoog heeft uitbreidingsplannen naar het noordoosten, waardoor het vasteland van Europa beschermd wordt tegen actieve regengebieden. Het hoog zou zelfs krachtiger worden en krijgen we een droge,  zonnige eek met  zo'n 13 graden. Er zijn wel grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Donderdag 17 maart ziet een front mogelijk de kans door te stoten maar dat is allerminst een zekerheid.


Samengevat op basis van de weerprognose:

- vrijdagavond: code oranje, wellicht volledig stilvallend in de loop van de avond

- zaterdagavond: code oranje, mogelijk code rood of bordeauxrood indien veel wolken

- zondagavond: code rood bij bewolking, indien opklaringen code oranje

- maandagavond: code oranje, wellicht volledig stilvallend in de loop van de avond


-----------------------------------

2017/18 08/03 - Woensdagavond 8 maart was topavond maar wat brengen de komende avonden?


Dinsdagavond werd zoals verwacht niets met opklaringen en 6 graden, maar woensdagavond was zoals voorspeldeen topavond met 120 geregistreerde amfibieën op het Senthout. 5 soorten werden gevonden: padden, bruine kikkers, alpenwatersalamanders, kleine watersalamanders en voor het eerst dit seizoen  ook groene kikkers. Er werden  ook koppels gevonden op de weg zeker naarmate de avond vorderde, wat duidelijk maakt dat we nu echt midden in de paddentrek zitten. Weinig wind, lichte regen en een graad of 9 was het recept voor deze drukke overzetavond, al stopte het met regenen en kwamen er zelfs tijdelijk opklaringen rond een uur of tien. De actie werd pas rond 22u45 afgeblazen, maar ook dan was er nog een bescheiden paddentrek aanwezig en opvallend: hoe later hoe meer salamanders.

In een eerdere hylakrant schoven we ook de komende avonden van donderdagavond tot zaterdagavond naar voor als potentiële topavonden. Dat is echter minder zeker geworden met de nieuwe weerkaarten die nu voorliggen. De hogedrukbrug waarvan al een tijdje sprake komt er nu toch, meer nog er ontwikkelt zich zelfs een heus hogedrukgebied vanaf donderdagavond boven ons land. Een blijver lijkt het niet te zijn, maar het zorgt wel voor droger weer dan eerder voorspeld. Donderdag 9 maart begint nog met gemiezer, maar naarmate de middag nadert verdwijnt de regen. Met maxima van 13 graden is het zacht, maar in de avond maken we kans op opklaringen en door de aanwezigheid van het hogedrukgebied  de wind uit het noordwesten. Later in de nacht vormen zich lage wolken of zelfs mist en het wordt koud, met minima die tussen de 1 en de 4 graden zouden liggen: niet meteen paddentrekweer maar mogelijk wat trek  bij bewolkt weer.

Vrijdag lijkt een flitslenteweertje in de maak. Na de koude nacht warmt het vrijdag snel op door een zuidenwind met maxima van 14 graden. Die zuidenwind probeert het ochtendgrijs op te ruimen, maar dat zou moeizaam kunnen verlopen. Tegen vrijdagavond gaan we er vanuit dat dit gelukt is en dat er dus opnieuw opklaringen zullen zijn met droge straten al zou die nacht warmer verlopen met minima rond 5 à 7 graden. Zaterdag  begint met zon maar al snel proberen regenwolken vanuit het westen naar ons te komen. Of dit lukt en of die fronten  neerslag zullen produceren is, is momenteel onduidelijk. Een aantal weermodellen laten het hogedrukgebied snel opschuiven naar het oosten, waardoor fronten verbonden aan een depressie boven Schotland de kans ziet ons regen te bezorgen. Andere modellen laten het hoog meer tegengewicht geven waardoor de fronten er niet in komen. We gaan dan ook geen uitspraken doen over zaterdagavond en nog even afwachten wat de nieuwe run zal geven.   


Samengevat op basis van de weerprognose:

- donderdagavond 09/03: code oranje, wellicht volledig stilvallend in de loop van de avond

- vrijdagavond 10/03: code oranje

- zaterdagavond 11/03: code geel, bij regen code rood

- zondagavond 12/03: code geel


-----------------------------------


2017/17 07/03 - Vanaf woensdagavond tot zeker zaterdagavond grote kans op paddentrek


Zaterdagavond was nog een redelijk drukke paddenoverzetavond, zondagavond was er niets en maandagavond werden rond 19u15 twee verloren gelopen padden gevonden. Te koud en verkeerde luchtsoort. Ook dinsdagavond zal er naar alle waarschijnlijkheid nog niet veel te rapen vallen. Bij nattigheid zal er echter door de dagverantwoordelijke gecontroleerd worden, maar door een uitlopertje van het Azorenhoog zal het dinsdagavond waarschijnlijk droog zijn. Als er opklaringen zijn, zal er waarschijnlijk geen paddentrek zijn.

Woensdag verandert dat helemaal. Aan de noordelijke flank van het Azorenhoog weten storingen vanuit het westen de weg naar ons land te vinden. We krijgen een warmtefront te verwerken en we komen in de namiddag terecht in zachtere lucht met maxima rond 10 graden. Naar alle waarschijnlijkheid is er ook lichte regen in de avond. In de loop van de nacht trekt een koufront over waar we op donderdag ook nog last van hebben. Het wordt al snel gevolgd door een nieuw warmtefront dat ons in nog zachtere lucht brengt van 12 tot 13 graden en weinig of geen wind. Donderdagavond zou wel eens de piekavond kunnen worden als dit scenario doorgaat. Vrijdagavond is nog onduidelijk. Sommige modellen geven nattigheid, andere houden het door een nieuw uitlopertje van hogedruk droog. Welk model het ook haalt, op thermisch vlak zit een 14 graden erin, dus paddentrek is ook dan weer gegarandeerd. Zaterdagavond zou dan de laatste zachte dag zijn, vanaf zondag zou het kwik terug zakken naar zowat 8 graden maar dat is nog ver weg.

Het besluit is dan ook dat vanaf woensdag de paddentrek mogelijk zijn hoogtepunt zal bereiken, dat we er midden in zitten is op 4 maart wel duidelijk geworden. Van zodra het weer wordt zoals voorspeld, zullen de amfibieën er zijn.


Samengevat op basis van de weerprognose:

-  dinsdagavond 07/03: code groen of geel

- woensdagavond 08/03: code rood

- donderdagavond 09/03: code rood, grote kans op bordeauxrood.

- vrijdagavond 10/03: code oranje (bij droog weer) of rood

- zaterdagavond 11/03: code oranje


-----------------------------------


 

2017/16 05/03 - Zaterdagavond werd ondanks maar 6 graden code oranje


Zaterdag 4 maart was een boterzachte dag met soms wat lichte regen. Er werden temperaturen gehaald van 14 graden en toen trok het koufront binnen en de temperatuur kelderde plots naar 6 graden tegen dat de paddentrek begon. Vlak achter het koufront zat nog wel intensieve buiige regen en die kregen we    in de avonduren dan ook te verwerken. Tijdens de doortocht van die buiige regen was er amper wind. Het werd al snel duidelijk dat er een matige avond in de maak was: we vonden tussen 19u en 20u30 maar liefst   55 dieren, het laatste half uur kwamen er daar nog 6 bij, vanaf 21u00 uur toen het kwik naar 5 graden was gezakt, niets meer. 61 dieren dus, de aanwezige paddenoverzetters  waren heel tevreden: 4 soorten waaronder ook 4 bruine kikkers. Een beetje tegen de verwachtingen in dus een bijna een topavond en zo zie je maar dat details van belang zijn. Regen en geen wind blijken eerdere succesfactoren dan de temperaturen.

Zondagvoormiddag verloopt rustig met brede opklaringen maar dat blijft niet duren. Er komt een buiig occlusiefront opzetten met een flinke scheut regen. Omdat deze occlusie gevuld is met koude bovenluchten, is er een grote kans op onweer en rukwinden tot 80 km/h. Ook op thermisch vlak scoren we minder. Na het front zitten er nog buien die in de Ardennen winters kunnen worden, zelfs in Vlaanderen is hagel niet uitgesloten.

Zondagavond gaan we in met temperaturen die ergens rond 6 graden liggen: alles zal nat zijn, maar de wind en mogelijke  opklaringen zullen spelbreker zijn. Na de ervaring van zaterdagavond ga ik niet beweren dat dit niets zal opleveren, daarom wellicht minstens een code geel, mogelijk ook oranje als het regent en de wind het kalm aan doet.

Maandag verwerken we nog wat maartse buien die tegen de avond in activiteit afnemen door de aanwezigheid van drukstijgingen. Dinsdag lijkt er zich dan toch een (zwakke) brug te vormen tussen de 2 hogedrukgebieden, maar die is een heel kort leven beschoren. Dinsdag blijft het op een klein buitje na droog. Woensdag breekt een actieve depressie heel de constructie af. Belangrijker is daarbij dat we vanaf woensdag in zachte lucht belanden waar overdag temperaturen van 12 graden kunnen gehaald worden. Woensdagavond is dus een potentiële kanshebber voor veel paddentrek. Hoe het dan verder moet is nog onduidelijk


Samengevat op basis van de weerprognoses

- zondagavond: 05/03: code geel, bij regen en minder wind ook code oranje mogelijk

- maandagavond 06/03: code geel bij regen, code groen bij droog weer

- dinsdagavond 07/03: code groen

- woensdagavond onder voorbehoud: code oranje of rood


-----------------------------------


 

2017/15 04/03 - Vrijdag topavond bleef uit ondanks de 10 graden,  zaterdagavond twijfelgeval


De inschatting van de paddentrek blijft een hachelijke onderneming. Het werd gisteren totaal geen topavond, een matige avond zat er net niet in. Het was nochtans 10 graden  maar dat bleek niet genoeg. De gevoelstemperatuur lag vlak bij de kritische grens van 6-7 graden, er was wel bewolking maar de maan scheen er los door waardoor je hetzelfde effect krijgt als bij opklaringen: afkoeling en bovendien was het droog. Het Senthout leverde dat vrijdagavond 8 mannetjes padden op. We waren aanwezig van 18u45 tot zowat 20u30. Helaas meer paddenoverzetters dan padden, maar het goeie nieuws is wel dat er bij dit soort kwakkelavonden door de talrijke aanwezigheid van rapers ook geen verkeersslachtoffers vielen en daar doen we het uiteindelijk nog altijd voor.

En zaterdagavond? Weer opnieuw een twijfelgeval, de timing zal cruciaal zijn. Momenteel is het met 14 graden boterzacht weer en  de regen nu nog in het westen van België en het noorden van Frankrijk trekt deze namiddag of avond over. De storing verzwakt in intensiteit naarmate het front meer naar het oosten trekt. Een koufront en dus zit achter dit front koudere lucht die na de regen zal binnenstromen en het klaart ook nog eens op. De timing van het front zal dus bepalen wat voor paddenoverzetavond het zal worden.

Zondag begint droog maar met 3 graden fris en al snel komt een buiïg occlusiefront naar ons met regen en zelfs onweersbuien. De wind trekt ook nog eens aan. Wellicht levert zondagavond niet veel op, maar bij nattigheid is waakzaamheid toch geboden, zeker bruine kikkers en salamanders zijn dan op wandel.

Ondertussen kiezen meer en meer modellen voor  depressies die ons in wisselvallig weer blijven storten met gematigd zachte temperaturen rond of net onder de 10 graden en minima rond 4 graden. Dinsdag zou de wind tijdelijk NW worden waardoor het nog wat kouder wordt overdag.

Als er zaterdagavond geen paddentrek zal zijn, lijkt dit ondanks het wisselvallige weer ook tot zeker dinsdagavond nauwelijks het geval te worden. Woensdagavond zouden we weer een fractie zachtere lucht krijgen, maar op langere termijn lijkt zich een NW-circulatie te gaan instellen vanaf vrijdag.


Samengevat op basis van de weerprognoses

- zaterdagavond 04/03: code oranje, mogelijk code rood bij regenweer, mogelijk code geel bij opklaringen

- zondagavond: 05/03: code geel

- maandagavond 06/03: code geel bij regen, code groen bij droog weer

- dinsdagavond 07/03: code geel

- woensdagavond onder voorbehoud: code oranje of rood


-----------------------------------


 

2017/14 03/03: Vrijdagavond topavond door zachte temperaturen.


De inschatting van de paddentrek voor de afgelopen avonden is weer goed voorspeld geweest. Zowel woensdag- als donderdagavond leverde zo goed als niets op. Bij regen en 5 graden woensdag werden op het Senthout 2 salamanders gevonden, donderdagavond onder de opklaringen helemaal niets.

Toch staat vrijdagavond 3 maart nog steeds met stip genoteerd als een potentiële trekavond. Voorlopig houden de weerkaarten zich aan het schema. Een warmtefront verbonden aan een depressie boven de Golf van Biskaje  trekt naar het noorden en zou ons vrijdagochtend bereiken met vooral in het westen van België ook lichte regen. Het front wordt echter steeds minder actief door de werking van een continentaal hogedrukgebied. Achter dat front zit wel zachte lucht waarbij we makkelijk 10 tot zelfs 13 graden halen. Het zou wel opklaren in de namiddag en helemaal opdrogen tegen de avond. Meteen het onbekende puntje dat  de trek vrijdagavond zou kunnen temperen, maar zelfs met die opklaringen zou het zacht blijven  dankzij de zuid-zuidoostenwind die  lucht vanuit de Middellandse zee aanvoert. Deze lucht waarbij ook de gevoelstemperatuur op zowat 7 à 8 graden uitkomt zou de dieren tot paddentrek moeten aanzetten, zeker tussen schemer en zowat 20u30. Een matige paddentrekavond moet het absolute minimum zijn, maar het zou best ook wel eens een drukke avond kunnen worden.

Zaterdag dompelt een koufront verbonden aan de eerder genoemde depressie ons in grijs regenweer. De timing wanneer het koufront overtrekt is hierbij heel belangrijk maar nog onduidelijk. Er zijn modellen die het al laten overtrekken in de loop van de morgen of dag, anderen laten het in de avond arriveren. In het laatste geval  blijven we langer in de zachte lucht, in  het eerste kan het zijn dat we al in de minder zachte lucht zitten. Toch zit ook in zaterdagavond potentieel tot paddentrek. Morgen hebben we hopelijk meer details.

Zondagavond 5 maart lijkt voor paddentrek al iets minder aantrekkelijk. We zijn dan beland in zeelucht van een meer noordelijk gebied. In de Ardennen zouden de buien winters worden, in Vlaanderen gaat het koudegevoel terug naar omstandigheden zoals we die ook begin deze week kenden.  Maandag en dinsdag zet dit weer zich door met maxima die eerder schommelen rond of net onder de 10 graden en koele nachten en avonden van 2 tot 5 graden.

Wat er op langere termijn gaat gebeuren is nog onduidelijk. Er zijn modellen die een verbond laten ontstaan tussen een hoog boven Scandinavië en een hoog boven de Azoren. Dit zou betekenen dat de regen eruit gaat en dat we overdag blijven steken bij temperaturen rond 7 graden en meteen een onderbreking van de paddentrek. Andere modellen geven dit verbond niet omdat depressies zich telkens tussen de brug wringen. In dat geval zou de trein van komen en gaan van storingen onverminderd blijven duren wat betekent dat we, afhankelijk van temperaturen en neerslag in de avond, de mogelijkheid hebben van weinig of veel paddentrek. We houden het in het oog wat het wordt.

Wat we wel  redelijk zeker over zijn is  vrijdagavond. Afhankelijk van een aantal details in de avond minstens matige tot hevige paddentrek. We roepen dan ook iedereen op om langs te komen en mee te helpen, maar wees niet ontgoocheld mocht het toch nog tegenvallen qua aantal.


Samengevat op basis van de weerprognoses:

- vrijdagavond 03/03: code rood, mogelijk bordeauxrood, mogelijk maar  oranje

- zaterdagavond 04/03: code oranje, mogelijk  rood

- zondagavond: 05/03: code oranje, mogelijk maar geel

- maandagavond 06/03: code geel of groen


-----------------------------------


 

2017/13 01/03: Vrijdagavond topavond?


De inschatting voor de afgelopen avonden is redelijk goed uitgekomen. Dinsdag in de namiddag trok er een trog (buienlijn met erg koude bovenluchten) over met zelfs natte sneeuw als neerslagvorm. Na de trog klaarde het tijdelijk uit. De wind was ook alom aanwezig en bracht een koudegevoel dichtbij of zelfs onder het vriespunt. Een kleine stijging van de temperatuur in de loop van de nacht veranderde daar niets aan. Er werd in tegenstelling tot de 2 vorige avond niets gevonden wegens te koud.

Vandaag woensdag was het ook maar een gure dag met koude regenvlagen en tussendoor nog wat windstoten. Bij het schrijven van dit bericht trekt er een occlusiefront met buiïge regen over vanuit Frankrijk en dat geeft ons regen die tot vanavond kan doorgaan. Bij temperaturen van 8 graden zou je denken: paddentrek vanavond, maar ik vrees er een beetje voor. Het koudegevoel ligt immers op zo'n 3 graden en na het doortrekken van het front komen er tijdelijk opklaringen waardoor ook het kwik zelf nog eens daalt naar de kritische 6 graden, ook trekt ook de wind weer aan met rukwinden tot 60 km/h. De wind kantelt wel naar zuid maar voorlopig levert ons dit niet echt winst in graden en luchtsoort.

Donderdag zou het zo'n 9 graden worden en door de werking van een hogedrukgebied tijdelijk overwegend droog blijven. Donderdagavond zal naar alle waarschijnlijkheid ook geen paddentrek opleveren, maar vanaf vrijdag 3 maart lijkt er zich een interessante evolutie te voltooien. Zoals de kaarten nu liggen schijnt er zich tijdelijk wat hogedruk op het Europese continent te gaan ontwikkelen en diept een depressie zich uit boven het westen van de Atlantische oceaan. Tussen die 2 systemen krijgen we een opstuw van een krachtige zuiden- en tijdelijk zelfs zuidoostenwind die weer temperaturen in de dubbele cijfers oplevert. Bovendien trekt in die zuidelijke lucht ook een verzwakt warmtefront mee dat lichte regen aflevert in de loop van vrijdag. We komen dus in de loop van vrijdag in een zachte sector vol subtropische vochtige lucht terecht waardoor de maxima van 13 graden wellicht in de avond zullen gehaald worden. Dit lijkt het ideale weer voor een piekavond of toch minstens een drukke avond te worden. De hele nacht blijven we in de zachte sector steken, want pas tegen zaterdagmorgen of middag komt een koufront met een flinke plas regen binnenschuiven. Hoelang het zal duren eer het koufront binnenkomt hangt af van de tegenwerking van het eerder genoemde continentaal hoog. Het zou dus perfect kunnen dat we ook zaterdagavond nog in de zachte lucht zitten of dat dan juist het koufront zal doortrekken.


Na het doortrekken van het koufront komen we terug in een west- of zuidwestcirculatie terecht met wisselvallig weer, met regen en buienlijnen, soms in subtropische zeelucht, soms in van oorsprong polaire zeelucht. Lastig op voorhand te voorspellen dus wanneer er juist paddentrek zal zijn, want we blijven altijd in de buurt van de kritische temperatuur.

Samengevat: ook al regent het, ideaal paddentrekweer is het absoluut niet, maar er is wel genoeg twijfel zodat controles op terrein door de dagverantwoordelijken wel noodzakelijk zijn. Vrijdagavond staat ondertussen met stip genoteerd als een potentieel drukke avond. Bevestiging volgt nog, want in het voorjaar kunnen de weerkaarten snel wijzigen en zeker de details ... . Menig paddenoverzetter weet ondertussen wel dat elke kleine wijziging een gigantisch effect kan hebben op het paddentrekgedrag van de dieren.


De lokale weersomstandigheden in de avond zullen belangrijk zijn de komende 2 avonden of er iets of niets zal gebeuren. Vrijdag lijkt er een topavond in de maak. Op basis van de komende prognoses komen we uit op:

- woensdagavond 01/03: code geel (of groen)

- donderdagavond 02/03: code geel (of groen)

- vrijdagavond 03/03: code rood (zal al dan niet nog bevestigd worden, maar hou deze avond vrij!)

- zaterdagavond 04/03: code oranje


-----------------------------------


 

2017/12 26/02 - Zondagavond terug beweging maar zwakke tot matige trek, maandagavond idem?


Zondagavond  was er ook bij ons op het Senthout terugtrek ondanks veel wind en geen regen, wel 10 graden. Erg veel dieren leverde de avond niet op (code geel zeg maar) met zo'n 15 tal geregistreerde amfibieën (padden en salamanders). Op de meer beschutte actieplaatsen werd het wel code oranje.

Vandaag 27/02 zitten we in erg grillig weer met stevige windstoten maar wel boterzacht met zo'n 11 graden. Door de wind voelt het allemaal wel guur aan. Er vallen stevige buien met hagel en onweer door koude bovenluchten. Naarmate de avond vordert schuift koudere polaire lucht binnen.

Of het vanavond paddentrek wordt zal van enkele details afhangen en wellicht ook alleen maar in de avonduren. In de nacht wordt het alsmaar kouder door de instroom van de polaire lucht. Dinsdag wordt eveneens grillig weer maar dan bij temperaturen die terugvallen naar zo'n 6 graden overdag. Waarschijnlijk wordt het dinsdagavond niets, maar ook dan kan het weer van details afhangen. Bij de minste twijfel zijn onze dagverantwoordelijken aanwezig, want einde februari en begin maart is het paddenoverzetseizoen echt wel begonnen, nu nog wat duidelijker weer zou ideaal zijn.


Op basis van de huidige voorspelling is dit de prognose:

maandag 27/02: code oranje, maar bij brede opklaringen mogelijk ook geel of groen.

dinsdag 28/02: code groen of geel

woensdag 01/03: code oranje


-----------------------------------


2017/11 25/02:  Zaterdagavond toch niets, vanavond code oranje?


Paddenoverzet voorspellen blijft een hachelijke bezigheid. Zaterdagavond werd dan toch niets op het Senthout. We reden rondjes tussen 18u45  en 19u40 maar dat leverde niets op, zelfs geen salamander. De redenen: een opklaringengebied dat ineens opdook bij het vallen van de avond tussen twee verzwakte fronten in. Daardoor  kelderden de temperaturen enkele graden van 9 naar de kritische 6 à 7 graden, matige wind ook waardoor het koude gevoel nog wat lager lag (gevoelstemperatuur van 4 à 5 graden) en ook droog. Het eerste frontje had al gekozen voor Nederland, dat was ook voorspeld, maar het 2de front zelf bleef wat langer boven zee hangen en besloot ook naar Nederland te trekken in plaats van pal over ons land, waardoor er daartussen een opklaringengebied ontstond.

Tegen het einde van de nacht heeft België dan toch nog wat regen gekregen van dat 2de frontje maar of dat nog iets opleverde moet blijken uit de actieplaatsen waar men met schermen heeft gewerkt. De nacht is met 5 graden frisser verlopen dan voorspeld.

Zondag zou betrokken tot zwaar bewolkt verlopen tenzij er weer ineens een opklaring ontstaat, ook kans op wat motregen. Het kan tot 12 graden worden maar de wind is weer voelbaar. In de avond zou een verzwakt front opnieuw voor regen zorgen. Vanavond houden we het dus bij code geel-oranje, maar één wijzigend detail in het weer en het wordt mogelijk weer niets (code groen).

Ondertussen zijn de weerkaarten voor volgende week geschud en daar zit wel potentieel voor paddentrek in, al is het ook hier weer niet eenduidig. Wat we wel weten: de wind speelt een hoofdrol al zou het niet tot stormen komen zoals afgelopen week. Er is ook een komen en gaan van regenzones en buienlijnen, meestal met zachte  maar tussendoor ook polaire lucht. De details in de avond zullen weer belangrijk zijn.

Maandagavond komt een heel actief koufront onze richting uit met een flinke plens water. Met temperaturen die zich ergens situeren rond de 10 graden zou dat paddentrek moeten opleveren. Achter dat koufront zit polaire lucht waar we in de loop van de nacht in zouden belanden. De regen gaat over in maartse buien en dinsdag komt de temperatuur uit op 7 graden. Dinsdagavond valt de buienmachine stil en klaart het op. Woensdag levert dan een droge dag op, maar in de late namiddag zou er een nieuw regengebied komen deze keer met instroom van zachte lucht.


De timing zal belangrijk zijn. Maar op basis van de huidige voorspelling lijkt dit de prognose:

zondag 26/02: code geel-oranje

maandag 27/02: code oranje

dinsdag 28/02: code groen of geel

woensdag 01/03: code oranje

-----------------------------------


2017/10 - 24/02  - Wijziging van code groen naar geel-oranje


Het eerder gemelde mobiele hogedrukgebied lijkt volgens de laatste prognoses minder sterk te zijn dan gedacht. In Nederland regent het daardoor op dit moment, wij lijken hiervan het staartje te krijgen met veel bewolking en hier en daar wat gemiezer. Veel belangrijker voor ons is dat dit regenfront de voorste begrenzing vormt van zachtere zeelucht waarin we terechtkomen. De polaire lucht van afgelopen nacht wordt dus al vroeger verdreven. De voorspelde opklaringen zijn er niet of nauwelijks.

Ik stel daarom mijn prognose voor zaterdagavond bij van groen naar code geel, zelfs  oranje. De reden is dat er naar alle waarschijnlijk geen opklaringen zullen zijn en dat een nieuw weliswaar verzwakt front in de loop van de avond en nacht zal doortrekken bij zo'n 8 à 9 graden. Maar de wind is weer voelbaar wat de voorspelling nog onzekerder maakt naar paddentrek toe.

Een andere reden is dat op de heel beschutte paddenoverzetplaatsen bij nauwelijks 4 graden en open hemel donderdag- en zelfs vrijdagavond activiteit was (met grote aantallen). De verwachting is dan ook dat er ook op de minder beschutte plaatsen zoals het Senthout wel eens trek zou kunnen plaatsvinden.

Door die wijziging in weerpatroon zou zondag het dan toch opnieuw droog houden (mobiele hogedruk doet hiertoe een poging) maar in de avond wordt er een storing verwacht die verzwakt is maar wel lichte (mot-)regen zou produceren.


Besluit: zaterdagavond wordt bijgesteld naar code geel, mogelijk zelfs oranje (m.a.w. de dagverantwoordelijke zal aanwezig zijn tot de actie afgeblazen wordt). Hulp is welkom maar wees niet ontgoocheld mocht het tegenvallen. Zondagavond lijkt code oranje in de maak, maar dat verneem je morgen wel..


-----------------------------------


 

2017/09 - 23/02:  Stormwind houdt amfibieën in de schuilplaatsen


Donderdagavond  was het geen weer om een hond door te jagen. Ondanks de 9 graden geen amfibie te bespeuren op het Senthout. Door de wind was de gevoelstemperatuur ook maar 4 à 5 graden en de polaire lucht stroomde binnen in de loop van de avond.

We zullen nu 2 avonden hebben zonder paddentrek. Vrijdagavond zal er zeker niets zijn. De wind luwt  vrijdag in de loop van de dag en we krijgen afwisselend zon met stevige maartse buien in februari. In de late namiddag gaan de buien eruit en klaart het helemaal op. De nacht verloopt fris met zelfs een graadje (grond-)vorst. Zaterdag blijft het waarschijnlijk droog en rustig bij zo'n 8 graden. In de avond komt er misschien al meer bewolking opzetten maar het zal wellicht net iets te fris zijn voor paddentrek. Zondag houden we het misschien ook nog tot in de late namiddag droog, de weermodellen zijn het hierover nog niet eens. Alles hangt er vanaf hoe lang de mobiele hogedrukwig de storingen op afstand kan houden. Zondag lijkt dan te eindigen in de regen én meteen ook een portie subtropische lucht. Wanneer dat het geval zou zijn begint zondagavond de paddentrek terug in alle hevigheid.

Van zodra de weermodellen duidelijkheid geven over zondagavond hoor je het via de Hylakrant. Wellicht zal dan ook duidelijk worden hoe het weer volgende week evolueert, dat het wisselvallig wordt met regen en wind is zeker, maar op thermisch vlak zijn er nog grote verschillen en zoals jullie weten is net dat voor ons essentieel om een correcte voorspelling van trekintensiteit te kunnen doen.


Besluit: voor vrijdag- en zaterdagavond code groen. Daarna zal de paddentrek terug opstarten, meer info volgt later.

-----------------------------------


2017/08 - 22/02:  Opnieuw matige paddentrek


Woensdag leverde opnieuw een matige paddentrekavond op. Het was nochtans kletsnat weer en met 8 à 9 graden best zacht weer, maar de wind was spelbreker. Het is dan ook logisch dat op meer beschutte plaatsen wel topavonden werden gehaald. Amfibieën houden niet zo van veel wind, het verlaagt de gevoelstemperatuur en deze lag woensdagavond rond de 5 à 6 graden, dichtbij de kritische temperatuur. Toch leverde deze avond opnieuw een 60-tal dieren op. Vooral tussen 18u30  en 20u was het soms druk. Door de regen kregen we ook de eerste bruine kikkers te zien, verder kleine watersalamanders, alpenwatersalamanders en padden. In de emmers werden er al gauw koppels gevormd. De paddentrek is nu  echt gestart: op 3 avonden tijd al een subtotaal van zowat 170 geregistreerde dieren.

En hoe moet het  verder de komende avonden? Ten westen van Ierland ontwikkelt zich Doris, een kleine stevige stormdepressie met een flinke plas extra regen die we donderdag te verwerken krijgen. De wind van woensdagavond lijkt nog maar een voorsmaakje voor wat er aankomt. Weermodellen voorspellen morgen samen met de regenplas ook nog eens rukwinden van 80 tot mogelijk zelfs 100 km/h. Donderdagmiddag zitten de temperaturen evenwel nog op niveau met zo'n 10 graden, maar in de namiddag gaat het stevig regenen door een actief koufront en wanneer dat front is gepasseerd krijgen we tijdelijk opklaringen maar ook enkele stevige buien die in de polaire lucht worden aangemaakt. Die polaire lucht stroomt naar schatting in de late namiddag binnen  en dan zal het kwik snel dalen richting 6 graden of lager. De kritische grens lijkt daarmee overschreden en kans op paddentrek verkleint, want het zal heel guur aanvoelen. Het zal van enkele details afhangen of er  tijdelijk toch nog trek zal zijn of het simpelweg volledig plat ligt. Afwachten, maar donderdagavond luidt wel een pauze in. Vrijdag 24 februari overdag staan er nog enkele stevige buien op het programma met onweer en hagel, misschien zelfs natte sneeuw. Tegen de avond wordt het rustiger, klaart het op en wordt het droger. Van vrijdag op zaterdag klaart het helemaal op met een nacht met vorst tot gevolg.

Op iets langere termijn: zaterdag zou het  droog blijven door de werking van het mobiele hogedrukgebied. De regen blijft meer ten noorden van ons. Zondag 26 februari drummen de regenzones ten westen van ons, maar het zou kunnen dat de sneeuwklokjeswandeling nog redelijk droog verloopt. Ten laatste tijdens de avond zou een actief front binnentrekken met opnieuw zachte lucht waarin we dan verblijven tot dinsdag. In tegenstelling tot eerdere voorspellingen zou  de hogedruk het daarna niet halen, maar blijven we in depressieweer met een komen en gaan van regenzones. De temperatuur zou echter geen hoge toppen meer scoren en rond 7 graden blijven hangen vanaf dinsdag of woensdag. De voorspellingen blijven wel heel onzeker.


Besluit:

Donderdagavond 23/02 geef ik code geel (onze dagverantwoordelijke zal aanwezig zijn tot er beslist wordt de actie al dan niet snel stop te zetten).

Vrijdagavond 24/02 geef ik  code groen, eventueel code geel wanneer er geen opklaringen zijn en er regen valt.


-----------------------------------


2017/07 - 21/02:  Matige paddentrek


Dinsdagavond 21 februari leverde zoals verwacht een matige paddentrek op. Het was uitermate zacht weer, de straat lag nat, maar de wind was al wat krachtiger dan maandagavond en tijdens het donker worden kregen we zelfs een bescheiden opklaring. Het leverde op het Senthout 61 dieren op. De eerste overstekende pad werd gevonden om 18u31. Ook van andere plaatsen komen er meldingen, de paddentrek is echt vertrokken. Zowat alle radiozenders hebben er vandaag aandacht aan besteed.

De gevarendriehoeken en de resultatenborden zijn bij de gemeente aangevraagd om zo snel mogelijk te plaatsen, want het paddentrekseizoen is nu wel echt begonnen.

Waarschijnlijk zal het woensdagavond ook zo zijn. Het wordt met zowat 11 graden opnieuw uitermate zacht met de nodige plens regen, maar  meer en onstuimige wind met rukwinden tot 70 km/h. Dat komt omdat onze streken zich bevinden tussen een langgerekt hogedrukgebied ten zuiden van ons en complexen van lagedrukgebieden ten noorden. Een strakke west- tot zuidweststroming met aanvoer van zachte zeelucht van subtropische oorsprong en storingen is het gevolg.

Donderdag trekt de wind nog verder aan en daalt geleidelijk het kwik door de instroom van polaire lucht vanuit het noordwesten. Er komen hagel- en onweersbuien opzetten tijdens de namiddag en in de avond. Wellicht zal de trekintensiteit een beetje afhankelijk zijn van al dan niet opklaringen. Donderdagavond zal de trek zelfs volledig stilvallen. Vrijdag overdag halen we zowat 6 graden met stevige buien overdag en hoewel nog onzeker is een graadje vorst in de nacht van vrijdag op zaterdag  toch te verwachten. Zaterdag is nog ver weg, maar de mobiele hogedruk zou wat minder ver reiken. Daardoor komt vooral het noorden van België in de regen en lijkt de zachte zeelucht het ook begin volgende week te halen en dus volop paddentrek. Halverwege de week zouden er drukstijgingen plaatsvinden en gaat de neerslag er stilaan uit. Met 7 graden komen we uit op normale temperaturen. Mocht dit gebeuren dan tempert de paddentrek, maar zover zijn we nog niet want de weerkaarten zijn nog onzeker.


Besluit:

Woensdagavond 22 februari: code oranje of zelfs code rood.

Donderdagavond 23/02 : eerder code geel

Vrijdagavond geen paddentrek wegens te koud en dus code groen.

Zaterdagavond code geel of oranje (heel erg onzeker nog wel)


Onze dagverantwoordelijken zijn woensdagavond aanwezig en kunnen altijd hulp gebruiken, ook donderdagavond zal er nog gecontroleerd worden.


-----------------------------------



2017/06 - 20/02:  Paddentrek start meteen met matige trekavond


Maandagavond 20 februari was de eerste echte paddenoverzetavond die naam waardig en meteen een matige trekavond. Het is lang geleden dat we op deze manier een paddenoverzet starten: meestal begint het met enkele dieren. Het weer hield zich mooi aan het schema met de warme sector. Op een paar onderbrekingen na zal er de komende 2 weken elke avond wel paddentrek zijn, het seizoen is dus echt wel begonnen. De voorliggende weerkaarten geven een overwegend permanente west- of zuidwestcirculatie maar zo dadelijk meer hierover. Eerst de resultaten van vanavond ... .

Op het Senthout vonden we maandagavond maar liefst 42 amfibieën: salamanders maar ook veel mannetjes pad. Tijdens de schemering was er nog geen dier te bespeuren, maar er kwam wel een kleine piek op gang tussen 19 en 20 uur. Net wakker geworden? Dit is typisch voor een beginnende paddentrek: dit weer over 2 weken zou een drukke avond opgeleverd hebben met een piek vlak na zonsondergang. Na 20 uur liep het aantal dieren wel snel terug deze avond maar zelfs om 22u20  werd er af en toe nog een diertje gevonden. Wellicht zullen er heel de nacht van maandag op dinsdag dieren rondtrekken want met temperaturen van net geen 10 graden, wel winderig en zonder enige neerslag  maar met een natgeregende straat  zijn de condities goed. Meer dieren zullen ontwaken!

Dinsdag begint met een regenzone bij uitermate zachte temperaturen van 10 tot zelfs 12 graden. s' Avonds zou het redelijk droog  maar betrokken blijven met wellicht opnieuw natgeregende straten. De temperatuur daalt nauwelijks naar zowat 10 graden. Woensdag trekt de wind aan omdat de isobaren dichter komen te liggen, samen met een flinke plas water erbij, de temperaturen blijven nog op niveau. Mogelijk zal de wind de trek wat temperen maar woensdagavond zie ik dat niet meteen gebeuren omdat we ons nog steeds in die zachte subtropische zeelucht bevinden. Donderdagavond trekt de wind nog verder aan en daalt geleidelijk het kwik door de instroom van polaire lucht vanuit het noordwesten wat tot hagel en onweer kan leiden. Wellicht zal, afhankelijk of er geen dan wel opklaringen zijn, de trek beperkt blijven op donderdagavond of volledig stilvallen. Vrijdag halen we tussen 6 en 8 graden overdag en, hoewel nog onzeker, lijkt de nacht van vrijdag op zaterdagnacht een graadje vorst op te leveren. Vrijdagavond levert dus niets op. Zaterdag zou er een mobiele hogedrukgebied het redelijk droog houden maar vanaf zondagavond zou de Atlantische zachtheid het volgende week   terug overnemen met opnieuw de nodige neerslag en dus volop paddentrek.


Besluit:

Het paddentrekseizoen is begonnen en zal nu snel intensiveren.

Dinsdag 21- en woensdagavond 22 februari geef ik code oranje mogelijk zelfs code rood. Donderdagavond 23/02 schat ik eerder in als code geel. Vrijdagavond misschien nog code geel maar groen lijkt eerder de waarheid te worden.

Onze dagverantwoordelijken zijn aanwezig en kunnen altijd hulp gebruiken, maar zeker voor de nieuwkomers onder jullie we zitten in het begin van de paddentrek dus wees niet ontgoocheld mocht het toch wat tegenvallen.


-----------------------------------


2017/05 - 19/02:  Brengt februariherfst paddentrek op gang?


Op een onbeduidende spat motregen na bleef het zondag nog altijd droog. Het hogedrukgebied was nog net krachtig genoeg om de neerslag ten noorden van ons te houden, maar het trekt nu echt weg richting de zuidelijke oceaan. Ook de avond verliep nog droog, maar dat het natter gaat worden is nu wel heel erg zeker. Maandagmorgen trekt een weinig actief warmtefront over, maar dit brengt  vanuit het zuidwesten wel een pak zachtere zeelucht  van subtropische oorsprong mee. We belanden dan in een van vocht verzadigde "zachte sector",  wat zich uit in een grijs weertype met soms regen of motregen met tussenpozen. De wind trekt ook wat aan tegenover de afgelopen dagen, maar de snelheid zou al bij al nog meevallen. Het lijkt een ideale avond te worden om de paddentrek te laten starten. Op het Senthout was er nog niet meteen activiteit zondagavond, maar   vooral op meer beschutte actieplaatsen kwamen de eerste meldingen van een bescheiden paddentrek binnen.

Maandagavond lijkt het ook elders te gaan beginnen, wellicht nog niet de grote aantallen maar toch ... . De dagverantwoordelijken zijn dus best aanwezig  om de eerste paddentrek op te vangen. Na maandagavond weten we meer,  als de trek maandagavond begint zal die ook de komende avonden tot zeker woensdag- of donderdagavond doorgaan. Vrijdag- en wellicht zaterdagavond zal de boel tijdelijk stilvallen. Zoals de weerkaarten nu liggen komen we tijdelijk in polaire lucht terecht, maar vanaf zondagavond volgende week zou de Atlantische zachtheid het terug overnemen met opnieuw de nodige neerslag.


Besluit: voor maandagavond  een code geel of zelfs oranje.


2017/04 - 18/02:  Brengt februariherfst paddentrek op gang?


Zaterdag 18 februari was een droge en zonnige dag. Door de aanwezigheid van hogedruk bleef het droog. Zaterdagavond blijven de opklaringen en zal het dus snel afkoelen naar de kritische temperatuur waardoor paddentrek niet verwacht wordt. Zondag verdwijnt het hogedrukgebied geleidelijk aan en nemen lagedrukgebieden het over met al een eerste verzwakte storing die in de middag een schampschot uitvoert. Tijdelijk kan het wat regenen. Hiermee wordt een herfstachtige week ingeluid. Maandag 20 februari komt een actiever front onze richting uit. In tegenstelling tot eerdere voorspellingen zou de stroming niet westelijk maar wel zuidwestelijk liggen. Dat verandert niets aan het weerbeeld: regen en wind krijgen we sowieso, maar daardoor zou het wel een fractie zachter worden dan eerst voorzien. Men voorspelde tot gisteren 8 à 9 graden overdag, nu lijkt het erop dat we maxima halen van 11 en zelfs 13 graden.

Als je dan weet dat de nachttemperaturen ongeveer de maxima zijn, dan weten we dat deze kleine wijziging in stromingspatroon voor ons een heel verschil zou kunnen betekenen. Hoe zachter hoe meer kans op het begin van de paddentrek. Een andere factor is de wind: woensdag en donderdag kan de wind serieus krachtig zijn wat dan weer nadelig is voor paddentrek.

Het is nog ver weg maar op langere termijn ziet er naar uit dat vanaf donderdagnacht poollucht tijdelijk naar ons zal stromen waardoor vrijdag de eerste "maartse buien" vallen die zeker van vrijdag op zaterdag een winters karakter kunnen hebben, daarna houdt een mobiel hogedrukgebied het voor zaterdag droog maar zondag zou terug zachtere lucht met regen en wind brengen. Mocht de paddentrek begonnen zijn volgende week, dan zal hij zeker weer onderbroken worden vanaf vrijdagavond.

Besluit: code groen voor zaterdagavond 18/02, vanaf zondag 19/02 mogelijk code geel en in de loop van de week vanaf maandagavond is zelfs code oranje niet onmogelijk (het zal afhangen van een aantal details, maar die hoor je wel in een volgende hylakrant) tot donderdagavond. Vanaf vrijdagavond vallen we terug op code groen.

-----------------------------------


2017/03 - 16/02:  Wanneer begint de paddentrek?


Het begint stilaan te kriebelen bij alle vrijwilligers nu we een eerste lente opstoot kregen. Valentijn is gepasseerd en dat betekent dat het niet lang meer zal duren of onze amfibieën gaan ontwaken. De vraag is alleen wanneer? De winter is na afgelopen weekend weggevaagd en een droge zonnige lente nam de plaats in met op 15 februari, na een nacht met vorst, maar liefst 16 graden overdag. De afgelopen nacht was er geen vorst, met 9 graden zelfs zacht, maar toch geen paddentrek die naam waardig. Wel meldingen van vooral salamanders maar het is al langer bekend dat deze dieren wat minder kieskeurig zijn. Hier en daar toch ook al een verloren gelopen pad. Een controle ritje rond 23 uur leverde niets op, ook geen verkeersslachtoffers. Te droog en daarbij ook nog een koude grond mede door de brede opklaringen.

Wat mogen we verwachten de komende avonden? Als we de weerkaarten bekijken, proberen enkele zwakke occlusiefrontjes West Europa te bereiken. Die frontjes geven wat bewolking maar geven nog nauwelijks regen en zelfs de wolkenbanden lossen op door de stijgende luchtdruk. Bovendien zijn we door die occlusiefrontjes de lentetemperaturen van 15 graden en meer definitief kwijt voor de komende week. De wind is naar het westen gedraaid en daardoor blijven we wel in een zacht weertype, maar niet zacht genoeg. Bovendien blijft het in het weekend nog zo goed als droog met temperaturen onder de 10 graden. Vanaf maandag nemen depressies tijdelijk het roer over en neemt de kans op paddentrek toe. Het gaat enkele dagen regenen, maar ook met veel wind, met een klein verschil tussen maxima en minima die tussen de 7 en 9 graden liggen. Twijfelachtig of dit genoeg zal zijn om paddentrek te krijgen want de wind zal de storende factor zijn. Enige waakzaamheid is geboden vanaf volgende week, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat de grote paddentrek volgende week gaat losbarsten.


Besluit: code groen voor de komende avonden, vanaf maandag mogelijk code geel.


-----------------------------------


2017/02 -02/02:   Vanavond eerste salamander, maar zeker nog niet het begin van de paddentrek


Donderdagavond 2 februari: 11°C graden en wat lichte regen bij tussenpozen. Ik kon het niet laten, het kriebelde   om de actieplaats te gaan bezoeken. Mocht dit weer zich in maart hebben voorgedaan, dan hadden we gegarandeerd goed prijs, maar niet vanavond. Helemaal amfibieloos was de avond ook niet: met een mannetje kleine watersalamander is het seizoen 2017 in het Senthout gestart, maar de 2 andere ronden leverden niets op.


Betekent deze salamander nu dat de paddentrek vertrokken is? Neen, want meer en meer weermodellen geven aan dat er een nieuwe winteroffensief aankomt.


De lichte regen van donderdag op vrijdag was niet voorspeld enkele dagen geleden. Normaal zouden deze regengebieden boven Engeland blijven, maar voorlopig stoten de depressies iets verder door dan voorzien waardoor verzwakte storingen toch wat oostelijker kunnen doortrekken. Morgen zitten we achter de storing en krijgen we opnieuw wat zon te zien met maxima in dubbele cijfers. In de avond komt een nieuwe verzwakte storing door met opnieuw wat regen, maar deze brengt ook meteen al wat minder zachte lucht. Vanaf vrijdagavond raken we de dubbele cijfers kwijt. In het weekend maken een aantal zusters van een diepe depressie boven IJsland een exacte gedetailleerde voorspelling moeilijk, maar wat we wel weten is dat dit soort dingen veel regen en wind (en tijdelijk windstilte als zo'n zusterkern overtrekt) brengen. Volgende week blijven we dan nog even in wisselvallig weer met temperaturen rond 5 à 7 graden. Ook al twijfelen de weerkaarten nog wat: het ziet er naar uit dat de winter vanaf dinsdag-woensdag terug komt opzetten. Een Siberisch hogedrukgebied heeft plannen richting het westen en als dat inderdaad gebeurd, krijgen we amper het vriespunt te zien overdag, maar zelfs als dit niet gebeurt zal het terug een te koel weertype blijven voor paddentrek.


De lente van gisteren en vandaag kondigt dus nog geen begin van de paddentrek aan. Het einde van die koelere of zelfs koude winterperiode zou niet voor 16 februari zijn. Het ziet er naar uit dat de volgende Hylakrant nog een tijdje zal uitblijven.


-----------------------------------


2017/01 -01/02:  Winter voorbij? ... maar of het tot paddentrek zal komen: waarschijnlijk nog niet.



Een spannende tijd breekt aan: de Hylakrant is weer in ether. Iedereen begint zich voor te bereiden op de grote paddentrek, maar wanneer begint die? Het is ondertussen  enkele jaren geleden dat we ons die vraag al stelde in januari, maar niet deze winter. Eindelijk waren er geen toptemperaturen van 13 graden en meer waardoor we geen controles moesten uitvoeren, meer nog de ene flitswinter na de andere beheerste de maand januari. De winter lijkt ver weg maar zit nog in Duitsland.


Vandaag werd het met 5 graden niet echt warm, maar dat gaat veranderen:  het kwik klimt al gevoelig richting 9 graden maar zowel donderdag als vrijdag lijken zachte dagen te worden in de dubbele cijfers door een strakke zuidelijke stroming: een eerste flitslente. Het blijft na de lichte regen van vandaag echter droog tot zaterdag door de tijdelijke werking van een continentaal hogedrukgebied. In het weekend nemen de depressies het weer tijdelijk over met waarschijnlijk wat regen op zondag en geleidelijk daalt de temperatuur terug een beetje door een tijdelijke westcirculatie. De weerkaarten zijn nog wat onzeker, maar het  ziet  er volgende week naar uit dat we rond de 8 graden blijven steken overdag en dat het onder invloed van een hogedrukgebied droog blijft met mogelijk wat grondvorst in de nacht. Wanneer dit bewaarheid wordt, zal de paddentrek nog niet meteen beginnen, maar kunnen best wel alle voorbereidingen starten zoals schermen plaatsen, afspraken met dagverantwoordelijken enz ...