Nieuws

actief in Duffel en Kontich

Copyright © Natuurpunt Oude Spoorweg, 2001-2019.

All Rights Reserved.

Webmaster: Peter Geschier

Hier kan je de info van de afdelingsdag herbekijken:


De Powerpointpresentaties

Oude Spoorweg 2016

Grote Boshoek voorstelling 1 en voorstelling 2


De filmpjes

Vrijwilligers: Sabine 1, Sabine 2, Tim 1, Tim 2, Expeditie-Natuurpunt avontuur van Tim

NIEUWS

De teams die voor onze gebieden meededen aan Expeditie Natuurpunt hebben het weer uitstekend gedaan, al wandelend, kanoënd of fietsend!


De ploegen "Oude spoor=weg" en "Hurricanoes" (Oude Spoorwegberm), "Team Tonic" (Mosterdpot) en Amfies (Edegemsebeekvallei) haalden vlot de finish in Muizen en haalden samen al meer dan € 15.000 op.

En de teller loopt nog: het wordt vast nog meer, ook jij kan nog een extra bijdrage leveren. Klik op de ploeg die je wil steunen!

Foto's: Sabine Cerstiaens, Veerle De Boey, Kristel Fierens, Peter Geschier, Kris Giglot, Koen Vriens

Begeleiding Oude Spoor=weg
Begeleiding Oude Spoor=weg
De begeleiders wachten...
Begeleiding Hurricanoes
Begeleiding Hurricanoes
Ook hier wachten de begeleiders ;)
Oude Spoor=weg
Oude Spoor=weg
Kano 1
Oude Spoor=weg
Oude Spoor=weg
Kano 2
Bevoorrading Hurricanoes
Bevoorrading Hurricanoes
Alles d'r op en d'r aan!
Bevoorrading Oude Spoor=weg
Bevoorrading Oude Spoor=weg
Het team wordt verwend
Begeleiding Teamtonic
Begeleiding Teamtonic
Muzikale begeleider wacht en wacht ...
Oude Spoor=weg
Oude Spoor=weg
De kanoes vertrekken alweer
De kanoes vertrekken alweer
De kanoes vertrekken alweer
Hulpmiddeltje uittesten
De Hurricanoes op een tussenstop
De Hurricanoes op een tussenstop
Ook Team Tonic tekent present
Ook Team Tonic tekent present
Verbroedering in het overnachtingskamp
Verbroedering in het overnachtingskamp
Kampontbijt
Kampontbijt
TeamTonic compleet
TeamTonic compleet
Nu Dirk er is, kan Tim weer in de ploeg :)
De Hurricanoes nemen het ervan
De Hurricanoes nemen het ervan
Even een BBQ-tje doen
Aankomst Oude Spoor=weg
Aankomst Oude Spoor=weg
Wegens watertekort: laatste stuk wandelen
Team Tonic komt eraan
Team Tonic komt eraan
Aankomst Oude Spoor=weg
Aankomst Oude Spoor=weg
Dat hebben ze weer mooi voor elkaar!
Aankomst Team Tonic
Aankomst Team Tonic
Slechts tien minuutjes later!
Aankomst Hurricanoes
Aankomst Hurricanoes
Na die copieuze BBQ toch nog een mooie tijd neergezet
Die frisse pint onder een koele tent: dat hebben ze wel verdiend!
Die frisse pint onder een koele tent: dat hebben ze wel verdiend!
Aankomst Amfies Edegem
Aankomst Amfies Edegem
Ongetwijfeld de jongste benen van deze editie.
Het feestterrein
Het feestterrein
En wie staat op de cover van deze editie?
En wie staat op de cover van deze editie?
SoP P1100502
SoP P1100521
SoP P1100534
SoP P1100547
SoP P1100598
SoP P1100600
SoP P1100619
SoP P1100622
SoP P1100624
SoP P1100636
SoP P1100651

De inhuldiging van de Samen op Pad-kaart en meteen ook de officiële opening van de kinderlus Curieuzeneuzemosterdpot op 10 juni is (ondanks de buien) een mooi succes geworden. Zo'n 450 mensen kwamen naar de Mosterdpot en ontdekten het nieuwe wandelpad. De speelelementen die Jos, Gilbert, Jan en Ludo in de afgelopen maanden hebben gecreëerd kenden veel succes, alsook het blotevoetenpad dat we samen met MS Amlin maakten. Er waren extra activiteiten op deze dag: kleigezichtjes maken, vertelstand, voeldozen, vogels kijken, bodemdiertjes zoeken, waterdiertjes bekijken. Daar werd enthousiast aan deelgenomen (ondanks de fikse bui) en als ultieme beloning volgde een lekker ijsje.

Zondagavond 8 juni kwam Raf Beyers van vogelwerkgroep Ardea bij Sabine de kerkuiltjes ringen. Elk jaar weer een leuke activiteit om mee te maken. Moeder (of was het vader?) uil vond het maar niks en vloog onmiddellijk weg. Daarna werden drie flinke uiltjes geringd, gemeten, gewogen en bewonderd. Tenslotte konden we ook een jong steenuiltje bekijken.

01 Wegvliegende ouderuil
02 Uithalen P1100394
03 Ringen P1100403
04 Meten P1100407
05 Wegen P1100411
06 Bewonderen P1100453
06 Steenuiltje P1100466
Boskapellenwandeling P1100311
Boskapellenwandeling P1100314
Boskapellenwandeling P1100324
Boskapellenwandeling P1100341
Boskapellenwandeling P1100345
Boskapellenwandeling P1100353
Boskapellenwandeling P1100374
Boskapellenwandeling P1100378
Boskapellenwandeling P1100380

Meer dan honderd wandelaars trokken op zondag 9 juni door onze Kontichse gebieden. De wandeling werd georganiseerd door Streekvereniging Zuidrand samen met de Provincie Antwerpen, Fietsersbond Kontich, Heemkundige kring Kontich, Turftrappers Kontich, Natuurpunt Oude Spoorweg en Gemeente Kontich. Er werd met veel enthousiasme genoten van de natuur in Langbos & Babbelse plassen, Hulstmansbos, Oude Spoorweg en Schapenhagen.

Na een fikse wandeling door de Goorbosbeekvallei werd het een gezellige drukte in het Mosterdpotje. Voorzitter Dirk overliep de activiteiten en wetenswaardigheden van onze afdeling in 2018 en keek vooruit naar het nieuwe jaar. Er is weeral veel om naar uit te kijken!

Onze afdeling kreeg de Groene Pluim uitgereikt voor haar bijdrage aan de Duffelse natuur. Onze inspanningen op het gebied van beheer, opleidingen, wandelingen en aanwezigheid op natuurgebonden evenementen werden erg gewaardeerd. Wij zijn uiteraard zeer vereerd met de erkenning en dankbaar voor de bijhorende cheque waarvoor we al een bestemming in gedachten hebben. Je verneemt er later meer over!

Een heugelijke gebeurtenis in de Edegemse beekvallei! Op 29 december is de eerste aanplant gebeurd van de Potsdijkdreef. Veertien zomereiken en twee lindes werden zorgvuldig aan de bodem toevertrouwd. Ster van de dag was Reneé (8 j) die in het kader van de Warmste week een mooie som heeft bijeen-gebracht voor de plaatselijke natuur: dankjewel!


Op de "Vogelavond" van vogelwerkgroep Luscinia kregen we eerst een uitgebreide update van de watervogeltellingen van de afgelopen decennia. Daarna volgde een ludieke quiz met de nodige hoofdbrekers. Tot slot een interessant verslag van de Laplandreis die een aantal Luscinianen vorig jaar maakten en waarop de Laplanduil, het auerhoen en nog veel meer bijzondere vogels voor de lens kwamen.

Ook de tweede editie van het Curieuzeneuzemosterdpotfeest in Duffel is een succes geworden. Mede dankzij het uiteindelijk toch fraaie weer kwamen heel wat mensen af op de lokroep van de natuur dichtbij en de vele activiteiten die werden geboden. De Natuurpuntstand van onze afdeling werd druk bezocht en we mochten dertien nieuwe leden verwelkomen in onze familie!

Onder grote belangstelling is op zondag 30 september het vlonderpad in de Babbelbeekse beemden feestelijk geopend. Na korte uiteenzettingen door Nora Bertels (schepen van Cultuur en Natuur van de sponsorende gemeente Duffel) en Lieven De Schamphelaere (voorzitter van Natuurpunt) konden de aanwezigen genieten van een deskundig gegidste wandeling in het gebied. Daarna wachtten een fris biodrankje en versnaperingen.

Het Mosterdpotje was op zaterdag 8 september het toneel van een weeral geslaagde leden-BBQ. Het weer, de sfeer en vooral de gerechten van onze eigen Bosbiekes en superkoks waren top!

Natuurgebied Schapenhagen krijgt meer en meer vorm, in de laatste weken werd hard gewerkt met hout. Zo werd een mooie poort geplaatst, maar belangrijker voor de natuurbeleving: een stevige fietsstalling en een geweldige picknickplaats.

En het blijft maar heet dit jaar. Ook in de Babbelbeekse beemden was de nood aan laarzen nihil.

In het weekend van 14-15 juli was het dus veel zweten geblazen  bij de toch wel behoorlijk zware klussen die lagen te wachten.

Gelukkig mocht de vaste ploeg rekenen op nieuwe krachten  die zich kwamen inzetten voor deze traditionele beheerwerken!

Ondanks de loden hitte zijn de beheerwerken van 30 juni in de Goorbosbeekvallei vlotjes verlopen dankzij zes moedige vrijwilligers.

Eerst werden de wandelpaden in de bossen en de picknickzone aan de trage weg naar de Goorboslei gemaaid, het maaisel netjes afgevoerd. Ook de reuzenbalsemien werd aangepakt. Daarna was de wandelweg langs de Goorbosbeek en het weitje aan het Wiel aan de beurt. Die waren gelukkig al voorgemaaid zodat het maaisel vlot kon worden opgeruimd. Daarna was het tijd voor een welverdiende déjeuner sur l'herbe.

Onze twee geweldige teams Bearly Dressed en The Hurricanoes hebben de eindmeet van Expeditie Natuurpunt weer gehaald! Ze haalden samen het formidabele bedrag op van ruim €12.000 voor het beheer, onderhoud en mogelijk uitbreiding van natuurgebied de Oude Spoorwegberm!

Je vindt ons elk jaar op de Meifeesten van Kontich Kazerne en onze promostand mag altijd op een ruime belangstelling rekenen. Deze keer zette Dirk het heerlijke plantje daslook in de kijker en de toastjes overtuigden vele proevers!

Om sponsorgelden te verzamelen voor hun Expeditie Natuurpunt, organiseerde team Bearly Dressed op 3 juni een avontuurlijke wandeltocht doorheen de Oude Spoorwegberm.

Behalve stappen door de natuur was er van alles te beleven:  braakballen pluizen, kriebelbeestjes determineren, vogels spotten,  ...

En achteraf was het genieten van de zon en de lekkere drnakjes en hapjes natuulijk.

Gids Marleen koos dit jaar niet voor een wandeling met voorjaarsbloeiers maar voor heerlijk geurende bloesems. Een wat beperktere groep genoot op 6 mei met alle zintuigen van wat de Oude Spoorwegberm en het Hulstmansbos te bieden hadden op deze uitzonderlijk mooie dag. Afsluiten deden we met Marleens zelfgemaakte Maitrank ;)

6 mei: een schitterende zondag om met vertrouwde Lusciniagids Johan Giglot in Anderstad en de Lierse polders de vogels te gaan bekijken en beluisteren. Langs de Nete wandelen, het visdiefeiland bewonderen, verbaasd kijken naar de exotische mandarijneend, luisteren naar rietgors, blauwborst, grasmus, kleine karekiet, tuinfluiter, ...: meer moet dat eigenlijk niet zijn.

Op 24 april kwamen negen leerlingen van het Sint-Theresiacollege uit Kapelle-op-den-Bos meehelpen aan het beheer van de Mosterdpot-Goorbosbeekvallei. In de voormiddag werden twee takkenbakken prachtig hersteld, in de namiddag kregen de fruitbomen en de wandelpaden rond de Mosterdpot een grondige opknapbeurt. Jos, Ludo en Peter waren erg tevreden over de geweldige hulp!

Met de eerste editie van de Run for Nature Kontich-Waarloos lieten we een nieuw publiek kennis maken met onze natuurgebieden. De hele ochtend door vertrokken de sportievelingen voor een korte of lange run. Vooral de grootste afstand bood hen een bijzonder fraaie staalkaart van de groene natuur in Kontich en Waarloos. De meeste mensen kwamen achteraf spontaan hun enthousiasme met ons delen. De missie om mensen de natuur in te krijgen en die te laten steunen: absoluut geslaagd.

Bravo aan Sabine, Koen en hun team!

De daguitstap op 2 april was een wandel- en ontdekkingstocht van een aantal inlagen: unieke tussendijkse riet- en moeras-gebieden en een mekka voor vogels. Het leverde heel wat fraaie vogels op: tureluur, wulp, zwarte ruiter, steenloper, smient, scholekster, rietgors, Cetti’s zanger, bontbekplevier en een mannetje beflijster. Na de vissoep in Colijnsplaat ging het naar gebied Karrevelden Levensstrijd: een reuzengrote polder achter Zierikzee. Een prachtig uitzichtplateau, maar ook een wandelroute naast de Oosterschelde. Omwille van lage begroeiing en vele kleine kreekjes een waar vogelparadijs. Tientallen kluten, enkele mooi vissende lepelaar, veldleeuweriken, kleine plevier, grutto, overvliegende gele kwikstaarten en een mooie tapuit. En om af te sluiten een  heerlijke wandeling naast de Oosterschelde!

Donderdag 30 maart: een avond om nooit te vergeten! In Kontich-Waarloos is een albino mannetjespad gevonden, een uiterst zeldzaam verschijnsel. Bij een albino ontbreekt elk pigment in alle delen van het lichaam. Amfibieënspecialist Johan ging graag bij Natuurpuntlid Freddy langs om dit diertje te bewonderen. Zender ATV kwam ook ter plaatse: https://atv.be/nieuws/video-uitzonderlijke-vondst-in-kontich-de-albinopad-57717. Twee dagen  later bleek dat het mannetje voor de rest helemaal normaal is en ook zijn bijdrage  deed in het voorplantingsproces ;)

Eerste aanplant voor Pluysegembos


Op zondag 11 februari lieten een vijftigtal enthousiastelingen zich niet afschrikken door weersvoorspellingen of dreigende wolken en plantten bijna vijfhonderd boompjes en struiken. De start van Pluysegembos is een feit!

Hartelijk dank aan de moedigen. We onthouden ook de hulp van  de fijne buren van Natuurpunt Zuidrand.


Ledendag afdeling Oude Spoorweg


Zaterdag 27 januari hielden we ons ledenfeest nog eens in de bibliotheek van Duffel. Starten deden we met de traditionele toespraak van voorzitter Dirk die zowel terug- als vooruit keek. Onze afdeling kende een erg vruchtbaar 2017 en dat willen we in 2018 graag herhalen!

Daarna onderhield Hans Vermeulen ons boeiend met een pak leuke weetjes over bomen en struiken.

Zoals dat bij een nieuwjaarsreceptie hoort, waren er uiteraard weer voldoende lekkere drankjes en vooral hapjes, eens te meer klaargemaakt door onze onvolprezen Bosbiekes.

Aanplant Straatjesbossen Duffel - tweede luik.


Ook de tweede plantdag op Straatjesbossen in Duffel was een geweldig succes. Op een frisse maar stralende zondag 26/11 plantten meer dan 500 enthousiastelingen zowat 2.000 struiken en boompjes die de volgende jaren een prachtig speelbos zullen vormen. Als randanimatie had de gemeente Duffel  deze keer Clac percussie geëngageerd: de mogelijkheid om het ritmisch gevoel te ontwikkelen werd door velen aangegrepen. De door het OCMW bereide heerlijke tomatensoep was bijzonder welgekomen  om de frisse wind te counteren!


Steinerschool uit Lier komt naar de Mosterdpot


Op 10 november kwamen  18 leerlingen en een zeer bezielende leerkracht helpen met het knotten van de wilgen in het retentiebekken van de Goorbosbeek. Wat een ervaring die energieke jongeren!

De vrijwel onoverzichtelijke hoop wilgenpoten werden eerst uit het bekken gesleurd en daarna vakkundig verknipt.

Een hartelijke dank en hopelijk tot ziens!

Kontichs bedrijf biedt grootse hulp aan in Schapenhagen


Wat een meevaller: 150 enthousiaste Saint-Gobain medewerkers kozen als leuke teamactiviteit om natuurgebied Schapenhagen op te knappen. Zo werden op één dag een autobandenstort verwijderd, resterende omheiningen van een oud waterzuiveringsstation afgebroken en afgevoerd, niet inheemse boomsoorten verwijderd,…

Dergelijke afval is een doorn in het oog voor elke wandelaar in het gebied en dankzij de vele handen is het soms toch wel zware werk op een recordtijd gerealiseerd. Het resultaat van het gepresteerde teamwerk mag er wezen: 2 overvolle containers afval, waardoor dit natuurgebied weer wat mooier werd.

Kontichse school komt Oude Spoorwegberm verkennen


Op 18 en 19 oktober verkenden 2 klasjes 4de leerjaar van Basisschool GO De Schans in Kontich de Oude Spoorwegberm in herfsttooi. We concurreerden met de eekhoorn en gaai in het verzamelen en terugvinden van de verstopte eikels en  kwamen 45 leerlingen en hun twee leerkrachten de geheimen te weten over de vliegenzwam en nog vele andere paddenstoelen.

Start van de optocht voor de inhuldiging
Op pad voor de inhuldiging
In stoet op weg naar de brug
Ankatrien Boulanger van Regionaal Landschap Rivierenland
Nora Bertels, schepen Duffel
Rik Röttger, gedeputeerde van milieu, natuur en landschap van de prov. Antwerpen
Lutgarde Van Driessche, conservator van natuurgebied de Mosterdpot
Ontsluiting van de wandelbrug
Klimwand aan de deathride
De deathride: spannend en erg succesrijk!
De Geluksboom: de vraag 'wat maakt jou gelukkig' weekte heel wat los.
De Natuurpunt-infostand
De stand van regionaal landschap Rivierenland
De geweldige Murgafanfare Agrum
Paddenstoelenwandeling met Hans Vermeulen
Overzicht op het feestterrein
Overzicht op het feestterrein
De pony's waren een trekpleister
Ook de jeugdgroeperingen waren van de partij
Heel veel randactiviteiten
En nog meer activiteiten
Touwenparcours
Touwenparcours
Ponyriding

Nieuw landschapsfeest onwaarschijnlijk succes.


De opvolger van de “Dag van het Park” in Duffel kreeg de even lange als originele naam “Curieuzeneuzemosterdpot”. Dit evenement, een organisatie van de gemeente in samenwerking met het regionaal landschap Rivierenland, Natuurpunt en de Bosgroep Antwerpen-Zuid, was een geweldig succes.

Geholpen door het onwaarschijnlijk goed weer voor half oktober - 25 graden en zon van ‘s morgens tot ‘s avonds - kwamen hier ruim 1.500 mensen van genieten.

Duffelse jeugd helpt in de natuur


Maandag 25 september en maandag 2 oktober kwamen telkens 16 enthousiaste leerlingen van de SNOR helpen in de natuur. De eerste dag werd hard gewerkt in de Goorbosbeekvallei (wandelpaden vrijmaken, takkenbakken maken, Japanse duizendknoop), de tweede dag werd ingezet op de bouw van een takkenbak aan de kijkwand die op 15 oktober wordt ingehuldigd in de Mosterdpot.

Hartelijk dank aan de jeugd en de begeleidende leerkrachten!


Het eerste bushcraft-weekend was een schot in de roos.


Eénentwintig volwassenen en kinderen beleefden in augustus twee dagen om nooit te vergeten. Leonardo leerde hen technieken om te overleven in de natuur. Tijdens een avondlijke wandeling kregen ze van Dirk inzicht in het gedrag van o.m. nachtvlinders, vleer- en andere muizen. 'Kookouders' Kris en Herman en de Bosbiekes zorgden voor culinaire hoogstandjes. Felicitaties aan organisator Tim!

Wandeling: zoeken naar vlinders, libellen en andere insecten.


De wandeling van zaterdag 5 augustus leverde wat beloofd was: vlinders, libellen en andere insecten. Vooraf was er een flinke bui gevallen, maar algauw brak de zon door en kregen we heel wat moois te zien. Topper was de kolibrievlinder, maar ook heel veel icarusblauwtjes, al dan niet geaderde witjes, libellen, schitterende zweefvliegen zoals stadsreus en ivoorzweefvlieg. De deelnemers hebben een fijne namiddag beleefd!

Kleine egelskop Foto: Kris Vos
Ze zijn wel héél klein. Foto: Kris Vos
Je moet ze weten vinden! Foto: Kris Vos
Dat is er dus eentje :) Foto: Kris Vos

Excursie: op zoek naar de boomkikker


De zoektocht op 9 juli naar de boomkikker was een topper. De 17 deelnemers zagen een vijftigtal boomkikkers, maar ook enkele bijzondere waterplanten zoals zwanenbloem, watergentiaan, kleine lisdodde, kleine egelskop.

Deelneemster Kris: "Een fijne dag met leuke mensen, ongelooflijk veel boomkikkers in alle mogelijke formaten. De trip was perfect voorbereid door de familie Asselberghs. Een natuurbeleving om te koesteren!"

Inspirerende zomerwandeling in de Vuile Plas


Op 2 juli  volgden 24 wandelaars Marleen in het gebied "Vuile Plas" in Kontich over de E19, op de grens met Edegem. Ondanks de ietwat vreemde naam en de wetenschap dat dit gebied vroeger vooral door motorcrossers werd onveilig gemaakt, bleek het een adembenemende verrassing.

Wanneer je het nog nooit hebt bezocht: lees dan het verslag in het nummer 79 van ons tijdschrift en laat je overhalen om dit zo snel mogelijk te doen!


Natuurpunt Expeditie


Het is hen gelukt: onze drie ploegen hebben de feestweide in Muizen bereikt! Ze kregen een warm welkom van een uitgebreid welkomstcomité van onze afdeling en alle andere aanwezigen. Om 18u werd de opbrengst van het hele evenement bekend gemaakt: de 58 deelnemende ploegen hebben een recordbedrag van € 175.625 bijeengebracht dat de komende jaren zal geïnvesteerd worden in de natuurgebieden van hun keuze. Gefeliciteerd en dank je wel!

Lees ook de artikels verschenen in de Gazet van Antwerpen:

algemeen - interview met Sabine 

en bekijk het verslag van RTV  en dat van Eén 

Bermhappening


De Bermhappening ter gelegenheid van het 30 jaar beheer van de Oude Spoorwegberm was een dikke hit. Net geen 500 natuur-, kunst- en/of cultuurliefhebbers kwamen zondag 14 mei genieten van al het moois dat te beleven viel. Gelukkig bleef de voorspelde regenzone, op enkele spatjes na, uit de buurt en werd het een memorabele dag. Een staande ovatie voor onze meer dan geweldige ploeg vrijwilligers die zich dagen uit de naad hebben gewerkt om dit feest mogelijk te maken!

Event Grote Boshoek


Het event Grote Boshoek was een  succes! De weergoden waren ons uiteindelijk goed gezind en zowat 150 natuurliefhebbers kwamen de drie gebieden bezoeken. Hiernaast wat foto's uit de Babbelbeekse Beemden. Na deprima gegidste wandeling was een bio-drankje uiteraard welgekomen op ons zonneterras!

Beheer Goorbosbeekvallei


Zaterdag 4 maart werden de wandelpaden in het Goorbos bevrijd van de omgevallen populieren. Meteen was er in het bos ook plaats om voor nieuwe groei te zorgen: een heleboel zomereik, winterlinde, zwarte els en kardinaalsmuts werden aan de aarde toevertrouwd.

Er werd ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de borden en banner rond de actie 'Red de natuur in onze buurt, Joke' te verwijderen. Ze hebben hun dienst bewezen in de bijsturing van het nieuw natuurdecreet!

Tot slot konden we nog genieten van een positieve kant van een omgevallen boom: een perfecte bank om pannenkoeken te eten!

Start paddenoverzet


Maandagavond 20 februari: de paddentrek is nu echt begonnen! Er werden 42 amfibieën overgezet aan Senthout Duffel.

Wil je deze spannende periode meevolgen? Alle info lees je in  de Hylakrant.

Wil je meehelpen? Nog beter! Schrijf je dan hier in.

Aanplant Straatjesbossen Duffel


De 2.800 boompjes gingen er vlot in, zondag 19 februari aan Straatjesbossen in Duffel. Onder meer zeven begeleiders van onze afdeling en van de buren van Sint-Katelijne-Waver zorgden voor een hoopvolle toekomst van het speelbos in Duffel. Bravo voor Louis, Jan, Jos, Patrick, Gilbert, Johan en Dirk!

Ondertussen zorgden nog 15 andere van onze vrijwilligers voor eten en drinken om de noeste planters op de been te houden. Ook de infostand draaide weer geweldig en we mochten ook 5 nieuwe leden verwelkomen!

Beheer Oude Spoorwegberm


Onder een heerlijk zonnetje werd op 18 februari  de wildgroei aan laurierkers op de Oude Spoorwegberm net boven Notmeir aangepakt.  Er komt nu terug ruimte vrij oor de inheemse begroeiing. Er was ook gelegenheid om met volle teugen te genieten van de bloeiende  sneeuwklokjes :)

Beheer Mosterdpot


Tien vrijwilligers waren op 11 februari present om in een idyllisch sneeuwlandschap het wandelpad in de Mosterdpot heraan te leggen. Daarnaast werd ook een plafondlamp herbevestigd en houtblokken gestapeld. Kom jij de volgende keer ook meehelpen?

Beheer Babbelbeekse Beemden


Zaterdagmorgen 4 februari: de Babbelbeekse Beemden krijgen een opknapbeurt. Zes dapperen gaan de strijd aan tegen omgevallen bomen, dichtgeslibde grachten en woekerend riet. Onder hen Staf Aerts die aan de lijve wil ondervinden welk gebied de gemeente Duffel onlangs zo mooi financieel heeft ondersteund.

Afdelingsdag


Ook editie 2017 was weer een topper. Eerst een fijne wandeling doorheen de Mosterdpot met deskundige info van Johan A. over verleden, heden en toekomst van het gebied. Daarna de voorstelling van het Grote Boshoekproject toegelicht door Frank en Johan met daarnaast de presentatie van het jaar 2016 van afdeling Oude Spoorweg. Daar was veel over te vertellen: de bosaanplant van Schapenhagen, de +1000 leden, onze supervrijwilligers, ...

Zeelandtocht 2017


Deze keer in een ongelooflijk mooi weertje, trok een bus vol enthousiaste vogelkijkers noordwaarts. Het werd een erg spannend avontuur (lees hier het verslag van Johan) en er werden weer heel wat gevederde vrienden bekeken en gefotografeerd.

Inspirerende winterwandeling


Zondag maakten we met Marleen een inspirerende winterwandeling langs de geheimzinnig-mistige Nete. Er werd genoten van de rustige natuur en er werd tijd gemaakt voor de voornemens en intenties die de wandelaars bij het begin van het jaar voor zichzelf formuleerden : warmte, beweging, gezondheid.

Kerstmarkt Sint-Montfortschool Kontich


Naar jaarlijkse traditie stond onze afdeling op de kerstmarkt van de Sint-Montfortschool. Deze altijd geanimeerde activiteit werd  extra in de verf gezet door de bosbiekes en hun weeral prachtige creaties.

Bosaanplant Schapenhagen


Na een bijzonder intense voorbereiding was de grote dag daar. Het weer viel best mee en het aantal mensen dat kwam aanplanten overtrof de wildste verwachtingen. Zo goed als alle bomen en struiken gingen in de grond en we mochten zelfs 20 nieuwe Natuurpuntleden verwelkomen!

Onze activiteit ging niet ongemerkt voorbij in de pers:

http://www.gva.be/cnt/dmf20161127_02593837/bos-je-mee,


http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-kontich/500-vrijwilligers-planten-bos-aan-in-schapenhagen-a3011671/,


 

http://atv.be/nieuws/nieuw-bos-geplant-in-kontich-37401


Maar de financiële strijd is nog niet gestreden: elke bijdrage blijft welkom (vanaf €40 fiscaal aftrekbaar).

Storten op: BE56 2930 2120 7588 met vermelding "project 3703 - Schapenhagen".

Knotten rond de Oude Spoorwegberm


In het weekend van 19-20 november hielp een grote groep vrijwilligers bij het wilgenknotten aan de Hessepoelbeek en de Achterstraat. De opbrengst was groot: meer dan 150 wilgenpoten werden zorgvuldig geselecteerd voor de Behaagactie van Kontich en Duffel en het loof werd klaargelegd voor de Zoo van Antwerpen / Planckendael als vers voer voor de grotere planteneters, olifanten, giraffen, etc… Het was werkelijk een zeer productieve dag waar veel mensen plezier aan hebben beleefd!

Gelukswandeling in de Mosterdpot


Zondag 23 oktober gidste Marleen een groepje van 13 volwassenen en kinderen door de Mosterdpot. Ze gaven zich over aan zintuigelijke sensaties zoals de wind door de haren, de geur van het bos, verrassende paddenstoelen, en de ritselende bladeren en kwamen zo los  van de dagelijkse beslommeringen.

Afsluiten gebeurde in het Mosterdpotje, waar de deelnemers zich weer konden opwarmen aan de kachel, de  koffie en verse chocolademelk.

Paddenrapers in de Duffelse Ballonnekesstoet


Hylawerkgroep Beneden Nete bestaat 25 jaar en wilde dat extra in de verf zetten door deel te nemen aan de Duffelse Ballonnekesstoet. Deze stoet gaat traditioneel de laatste zaterdag van september uit en lokt veel kijklustigen. De enthousiaste groep paddenrapers (waren er niet toevallig 25 ?) gaf een erg gesmaakte voorstelling van wat er op een doorsnee paddenavond gebeurt in de buurt van de Babbelbeekse beemden.

Als extra educatieve elementen waren er de leuke “padmobiel” en een rijdend poeltje. Dit alles werd zeer geapprecieerd door het publiek dat de groep regelmatig op applaus onthaalde.

Conclusie: een uitstekend initiatief van Johan dat de paddenactie meer bekendheid gaf en hopelijk extra vrijwilligers oplevert in het komend voorjaar!

Een massa ooievaars landen in Duffel


Het gonsde al van berichten over een gunstige najaarstrek begin september, maar wat dinsdag 6/9 gebeurde, had Duffel nog niet vaak meegemaakt. In de weilanden om de Babbelbeekse Beemden landden niet minder dan een 115-tal ooievaars om bij te tanken voor hun verre tocht. ’s De maaiende boer had de nodige moeite (claxonneren!) om de dieren voor zijn tractor weg te krijgen. Een zwart-wit krioelende massa zocht in de net gemaaide velden naar muizen, mollen, kikkers. Avonds ging een groot deel van de groep overnachten in de hoogspanningsmasten aan Hoog Lachenen, anderen werden dan weer gespot op verlichtingspalen en in de Mosterdpot.


Nacht van de vleermuis


Voor de Nacht van de Vleermuis kwamen 30 mensen vol verwachting naar het Mosterdpotje. Dirk gaf een korte uiteenzetting over het leven van deze boeiende zoogdiertjes, daarna was het tijd de nacht in te trekken. Via het vennetje ging het naar het Mouriaubos en werd er tenslotte gespeurd langs de waterbekkens.

Libellen en andere beestjeswandeling.


Op 6 augustus trokken twaalf enthousiastelingen op wandel rond de Oude Spoorwegberm in Waarloos. Toen de zon de wolken had verdreven, lieten heel wat beestjes zich zien: libellen, vlinders, wantsen en kevers. Vooral de schermbloemigen bleken heuse insectenbars te zijn.

Fijne wandeling in optimale condities.


De inspirerende zomerwandeling op 3 juli loste de meest optimistische verwachtingen in. Het zonnig weer, de enthousiaste groep van 30 wandelaars en het prachtig bloemrijk kader van waterbekken 1 van water-link vormden een harmonieus geheel voor een onvergetelijke dag waarop iets dieper werd ingegaan op ons doorgaans vluchtig leven.

Formidabele inzet voor de lokale natuur!


Het team 4Kontich dat deelnam aan de Expeditie Natuurpunt heeft, zij het gehavend, de eindmeet gehaald! Kris en Toni zijn helaas gisteren door de knieën gegaan, maar Tim en Yoni haalden met een indrukwekkende spurt de eindmeet in Muizen. Het moet gezegd dat Tim er heel diep is voor moeten gaan :)

Op hun pagina https://www.facebook.com/4kontich/ kan je volgen hoe de tocht verliep.

Hartelijke gelukwensen vanwege Natuurpunt Oude Spoorweg!

Gewaardeerde hulp in Mosterdpot-Goorbosbeekvallei


Vrijdag 27 mei kwam school de Merode uit Berchem langs om, zoals vorig jaar, te genieten van de natuur. Op de planning stonden beheerwerken, weetjes over de natuur opslaan en spelen natuurlijk. Ondanks spoorstakingen en geweldige regenbuien bleef het humeur opperbest en werd er keihard gewerkt: een dikke proficiat aan de 29 kinderen en hun begeleiders!

Promostand Meifeesten Kontich Kazerne

Onder een stralende zon schitterde onze promostand diverser dan ooit.  Je vond er de traditionele items zoals  plantjes, vogelkastjes, een kinderstand en veel info over onze afdeling. Maar extra blikvangers waren dit jaar  de ronduit prachtige magneetbuttons die de bosbiekes vervaardigden en  de stand van de sympathieke "Expeditie Natuurpunt"-ploeg 4Kontich. Zij verlootten een kar houtblokken als extra inkomst voor de sponsoractie t.v.v. de Oude Spoorwegberm. Je kunt hen nog altijd steunen     op  expeditienatuurpunt.be/project/1616

Onze stand in Kontich Kazerne
Stand "Expeditie Natuurpunt"
Ook voor de jongeren een leuke stand.
De bosbiekes-buttons: een succes!
De "IK BOS MEE"-button deed het goed.