Hylakrant_2019

actief in Duffel en Kontich

Copyright © Natuurpunt Oude Spoorweg, 2001-2018.

All Rights Reserved.

Webmaster: Peter Geschier

HYLAKRANT 2019

Relaas van de paddenoverzet 2019

Hylakrant 06/2019 - Waarschijnlijk geen paddentrek de eerste komende 10 tot 14 avonden

 

Ik stuur deze Hylakrant omdat het overdag echt bijna extreem warm wordt voor de tijd van het jaar en toch betekent dit niet dat de paddentrek op gang zal komen. Zoals de weerkaarten er nu bijliggen blijft het de rest van februari kurkdroog. Dat is niet alleen slecht nieuws voor onze waterreserves die door de droogte van 2018 nog moeten aangevuld worden, maar ook voor de paddentrek.

We hebben dit weer te danken aan een hogedrukgebied met kern in Zuid Duitsland. Hierdoor stroomt er in de bovenste luchtlagen zeer warme droge lucht vanuit Afrika naar ons. De lucht is droog van oorsprong en wordt helemaal uitgeknepen over de Alpen, wat de lage luchtvochtigheid van 30 % verklaart. Dat hogedrukgebied blijft nog tot maandag bij ons, maar verdwijnt dan verder naar het oosten. Tot dan krijgen we dus aanvoer van die droge lucht, wat zorgt voor een temperatuur overdag van zelfs 17 graden. Van zodra de zon lager zakt keldert de temperatuur net door die droge lucht tegen valavond snel naar amper 5 à 7 graden, aan de grond is het nog het wat kouder. Belangrijkste conclusie: geen paddentrek dus.

Wil je meer weten hoe deze fenomenen in elkaar zitten: http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-02-15-de-oorsprong-van-deze-zachte-februaridagen/

 

Een opvolger van dit hoog ligt al klaar en heeft uitbreidingsplannen naar West Europa. Maandag en vooral dinsdag is er de aflossing van de wacht. We krijgen dan tijdelijk meer wolken en waait de wind eventjes uit het (zuid-)westen. Fel verzwakte storingen doen een verwoede poging om ons te bereiken en als het dan toch lukt zijn ze door de hogedruk al helemaal uitgerafeld tot wat wolkenvelden. Hierbij nog altijd zachte temperaturen maar wat bescheidener met ongeveer 11 graden, waardoor het in de avond, zeker bij opklaringen, minder snel maar wel tot gelijkaardige temperaturen afkoelt. Hierdoor neemt de kans op paddentrek misschien iets toe tot code geel, maar grote trek zal het zeker niet worden.

Daarna zou de huidige weersituatie zich herhalen met een nieuw honkvast hoog dat zich ergens boven Duitsland zal vestigen. Het resultaat: opnieuw zonnig en kurkdroog weer met warme dagen en koele nachten. Er zijn ook modellen die het hoog wat meer noordelijk laten liggen, maar dat betekent helemaal geen paddentrek omdat het dan overdag kouder wordt door de schrale oostelijke aanvoer van wat koudere lucht.

Conclusie: wellicht is het begin van de grote paddentrek niet meer voor februari. Het is wachten op Atlantische zachtheid waarbij ook de avonden en nachten mild blijven en die is voorlopig niet te zien op de weerkaarten.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hylakrant 05/2019 - lange onderbreking van de paddentrek in de maak

 

De afgelopen avonden bleef het aantal geregistreerde dieren hangen rond 15 op het Senthout, code geel dus. Er was zacht weer tot 10 graden voorspeld maar dat haalden we geen enkele avond, overdag bleef het kwik steken op 9 graden. Zaterdagavond haalden we amper 7 graden en regende het niet eens, vrijdagavond was het 6 graden maar met regen. De wind haalde fors uit en temperde duidelijk de paddentrek omdat veel wind het koudegevoel laat toenemen.

Zondag 10 februari was het winderig en heel zacht overdag met geregeld een flinke scheut regen. Op de middag was het minder winderig omdat een depressiekern over ons land trok, maar eens de kern verder opgeschoven naar het NO ging de wind er terug tegenaan en kelderde ook de temperatuur. Het resultaat: zondagavond nauwelijks 3°C, hevige regen en soms zelfs heel natte sneeuwklodders erin gemengd met stevige rukwinden. Toch leverde deze avond de allereerste bruine kikker op in het Senthout. Verder werden er nog een alpenwatersalamander en 2 verloren gelopen padden van de verkeersdood gered.

Met deze dieren erbij kunnen we de eerste weinig betekenende paddenoverzetperiode afsluiten, want de weersvoorspellingen voor de komende dagen en avonden zijn niet direct paddenweer te noemen. Een hogedrukgebied komt opzetten en het zou een blijver zijn, want er zal zich een zogenaamde omegablokking opzetten, waardoor Atlantische storingen geen kans meer maken ons te bereiken. Het hogedrukgebied schijnt zich de eerste dagen in onze buurt op te houden waardoor het tijdelijk frisser wordt. Daarna zou de kern van het hoog zich honkvast ten oosten van ons boven Duitsland en Tsjechië gaan handhaven en er zich nog versterken. Aan de westflank van dit hoog krijgen we zuidelijke landlucht tot bij ons. Die lucht is relatief droog en heel zacht waardoor we brede opklaringen zullen krijgen.

Het gevolg is mede dankzij de zon overdag zachte temperaturen tot misschien wel 14 graden op vrijdag. Maar laat u niet misleiden door deze zachtheid overdag: zodra de zon weg is koelt het snel af tot zelfs nachtvorst. De avonden zullen dus koel en vrijwel helder verlopen wat de huidige prille paddentrek niet meteen zal aanzwengelen. Ik denk dan ook dat er, op enkele verloren dieren na, totaal geen paddentrek meer zal zijn de komende week. Maandagavond 11 februari wordt er nog gecontroleerd door onze dagverantwoordelijke en als dit niets oplevert stoppen we ook die controleritjes de komende week.

De langetermijnsvoorspellingen na volgend weekend houden het grotendeels op blijvend hogedrukweer maar niet meer met een zuidelijke maar een noordoostelijke wind omdat het hoog zich meer noordelijk zal bewegen. Daardoor zal het kwik overdag bestendig dalen onder 10 graden en zal nachtvorst de regel worden. Met die vooruitzichten zit het er dik in dat we alle paddentrek van februari hebben gehad en dat we tot maart zullen moeten wachten voor de echt grote paddentrek.

Voor de komende week, mogelijk zelfs twee weken, geen nieuwe Hylakrant dus. Het heeft de komende avonden geen enkele zin om naar de actieplaats te komen.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hylakrant 04/2019 - Heel het weekend waakzaamheid over beginnende paddentrek

 

Donderdagavond 7 februari leverde vooral in het begin van de avond wat paddentrek op. Het was 7 graden, redelijk winderig en droog met soms wat opklaringen maar toch 14 dieren. Er werd zelfs al een koppel gevormd in de emmer. Het viel vooral op dat er tussen 18.30 uur en 19.15 uur vooral in de straten het verst van de voortplantingspoel dieren op stap waren. Na 19.30 uur viel het helemaal stil en om 20.00 uur beëindigenden we de controleritjes.

Vrijdag 8 februari zitten we in een zogenaamde zachte sector tussen een warmtefront en een koufront. Die lucht is beladen van het vocht en het is zacht met net geen 10 graden. Er staat wel een stevig windveld dat het kouder doet aanvoelen, soms regent het wat. Vanavond verwachten we hetzelfde weer en nemen we die net geen 10 graden mee met nog wat meer wind. Pas tegen de late avond of middernacht wordt het koufront verwacht met regen en buien. Dan zal de temperatuur wat gaan dalen naar zo'n 6 à 7 graden maar met regen. Met die voorspellingen geef ik opnieuw een code geel, mogelijk zelfs oranje.

Zaterdagavond 9 februari zal er opnieuw een code geel afgekondigd worden, mogelijk oranje (hangt af van wat we vrijdagavond zullen zien).

Zondagavond wellicht ook nog code geel na een kletsnatte dag die de voorste begrenzing vormt van een koufront. Daarachter stroomt vanuit het noordwesten koelere lucht binnen beladen met buien.

 

Volgende week droogt het geleidelijk op onder de invloed van een hogedrukgebied en de noordwesten-, later zelfs noordoostenwind houdt het wat minder zacht met maxima van 6 à 7 graden overdag en koelere avonden. Sommige modellen voorspellen zelfs, afhankelijk van het aantal opklaringen, opnieuw nachtvorst vanaf dinsdag. Wellicht is het eerste piekje paddentrek dan voorbij en kunnen we dan wachten tot hopelijk ergens eind februari en maart op de echte paddentrek.

Gezien de verwachtingen is dit voorlopig de laatste Hylakrant. Als het anders uitdraait en er toch plots hevige paddentrek verwacht wordt, stuur ik jullie uiteraard een update.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hylakrant 03/2019 - Eerste bescheiden paddentrek, maar toch meer dan verwacht.

 

Zoals voorspeld werd het code geel. Een beetje onverwacht konden we woensdagavond zo'n 15 amfibieën registreren. Het regende immers wel in Duffel maar 6°C (gevoelstemperatuur 3°C!) is nu niet echt goed te noemen: je kon je adem zien bij het uitademen. Meestal levert zo'n avond geen drukke paddentrek op.

Het golvende warmtefront had wat vertraging en daardoor was de echt zachte lucht nog niet helemaal doorgedrongen tot bij ons. Die is nu stilaan wel aan het binnendringen en vannacht stijgt het kwik naar zowat 8 à 9 graden. Wellicht zal er vannacht ook verspreid wat paddentrek zijn. Actieplaatsen met schermen kunnen dit misschien bevestigen?

De paddentrek kwam trouwens niet op gang tijdens de schemering zoals gewoonlijk. Om 19.00 uur was er nog helemaal niets te zien tijdens een eerste controlerit, maar een uur later kwamen we terug en werden er dus wel dieren gevonden. In totaal vond ik er zelf 7, waaronder 1 alpenwatersalamander, 3 mannetjes pad en 3 verkeersslachtoffers tijdens twee rondes. Ik kreeg van andere vrijwilligers eveneens meldingen binnen, waardoor we op een totaal van 15 geregistreerde dieren uitkomen voor 6 februari.

Vanavond is er dus duidelijk het signaal: het paddentrekseizoen is gestart, ze zijn er klaar voor. Het blijft voorlopig (te) zacht voor de tijd van het jaar met mogelijk uitschieters tot 10 graden, maar of dit genoeg is voor veel paddentrek is nog maar de vraag. Zo staat er veel wind die de gevoelstemperatuur naar omlaag drukt.

We houden het dus bij code geel voor donderdagavond, wellicht iets zachter dan woensdagavond, maar meer wind en wellicht geen neerslag na een buiige dag, misschien ook opklaringen. Paddentrek is dus niet zeker.

Voor het weekend geven de meeste modellen aan dat de van oorsprong warme Iberische lucht tot in Frankrijk raakt maar niet tot bij ons, waardoor 13 graden wellicht te hoog is gegrepen. Het wordt wel zacht en regenachtig zowel vrijdag, zaterdag, als zondag. Paddentrek lijkt er dan wel in te zitten.

Vanaf zondagavond kondigt een kanteling van ZW-wind naar NW ander weer aan. Een hogedrukgebied brengt iets frisser en geleidelijk aan ook droger weer met overdag normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Afhankelijk van het aantal opklaringen zit er dan opnieuw een graadje nachtvorst in. Wellicht is het dan alweer een tijdje gedaan met de paddentrek

Conclusie: we blijven waakzaam en houden iedereen op de hoogte mocht er toch al iets meer dan rustige paddentrek komen.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hylakrant 02/2019 - Krijgen we woensdagavond de eerste paddentrek?

 

Vandaag dinsdag 5 februari voelde het allemaal nog koud aan, maar morgen gaat dat veranderen. Lage luchtdrukgebieden gaan zeker tot zondag het heft in handen nemen. Ze brengen regen en zachte temperaturen met zich mee.

Woensdag begint waarschijnlijk nog droog, maar in de loop van de dag wordt het betrokken vanuit het westen en begint het te regenen. Meteen de voorste grens van een portie zachte lucht zodat het misschien wel 10 graden kan worden. Het front heeft naar alle waarschijnlijkheid geen haast en het zal dus woensdagavond en -nacht nog steeds regenen. Het wordt een zachte nacht met minima tussen 6 en 9 graden. De wind zou spelbreker kunnen zijn, de mogelijk kou in de grond ook nog, maar de kans dat we morgen de eerste paddentrek zullen zien is niet ondenkbaar. We raden aan om toch minstens eens te gaan kijken of er wat beweegt. Ik geef dus code geel.

Donderdag zou de regen plaatsmaken voor buien die tegen de avond wellicht minder actief worden. De wind zou belangrijker worden en zal het koude gevoel groter maken dan het werkelijk is. Als we woensdagavond paddentrek zouden hebben, moeten we misschien donderdag ook controleren.

Van vrijdag op zaterdag of pas in de loop van zaterdag zou er een serieuze plas water uitvallen. Er zijn weercomputers die samen met die plas tijdelijk Spaanse lucht naar ons sturen (daar kan het volgende week al 25 graden worden), bij ons zou 13 graden er tijdelijk wel kunnen inzitten. Dat moeten we goed in het oog houden want dat is uitermate zacht en dus echt paddenweer!

Volgende week zou het droger en minder zacht (6 à 7 graden) worden omdat een hogedrukgebied zich zou komen moeien met ons weer, er zijn ook modellen die een westcirculatie in stand houden met de ene regenzone na de andere. Nog even afwachten dus ...

Woensdagavond meer nieuws en hopelijk ook meer duidelijkheid over het nakende weekend vooral op vlak van de temperatuur.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2019/02/03 - Hylakrant 01/20198 - Volgende week eerste paddentrek? … of blijft het toch nog op slot?

 

Hier is hij dan, de allereerste Hylakrant van 2019. We zijn al begin februari en voorlopig was het te winters voor paddentrek, hoewel er op zachtere januariavonden op sommige plaatsen met schermen hier en daar al wat padden of kikkers in emmers werden gevonden, maar veel was het nog niet.

 

Bijna alle termijnvoorspellingen geven aan dat er een verzachting op til is. Een langdurig blokkerend hogedrukgebied was verantwoordelijk voor het licht winterse weer van de afgelopen weken. Dat maakt stilaan plaats en daardoor vinden Atlantische storingen en daarmee ook zachtere zeelucht de weg terug richting West Europa. Of deze verzachting ook betekent dat er effectief paddentrek zal komen valt nog te bekijken, want met 7 of 8 graden overdag en temperaturen van 2 tot 5 graden 's nachts wordt het toch wat nipt. Er zijn echter ook modellen die dubbele cijfers geven vanaf volgend weekend en in dat scenario mag je zeker zijn dat het tot paddentrek zal komen.

 

Nog wachten dus, minstens tot woensdagavond. Maandag valt er (zeer natte) sneeuw of winterkoude regen bij 4 graden, maar het paddentrekseizoen 2019 zal naar alle waarschijnlijkheid heel binnenkort beginnen.