Hylakrant 2018

HYLAKRANT 2018

Relaas van de paddenoverzet 2018

2018/04/06 - Hylakrant 35/2018 - De paddentrek is voorbij


Donderdagavond leverde 1 mannetje pad heentrek op,  de weersomstandigheden waren allesbehalve ideaal, maar we voelden al aan dat dit het einde van de paddentrek was.  Na een zoveelste onderkoelde dag met amper 6 tot 7 graden en een gure NW wind was donderdag geen hoogvlieger. Tegen de avond klaarde het op en koelde het bijgevolg ook snel af naar 5 graden en later op de avond zelfs 2 graden in de polaire noordwestelijke lucht. Droog, helder en koud: een avond om te concluderen dat de paddentrek voorbij was.


Vrijdag 6 april startte met grondvorst, maar geholpen door zachte lucht uit het ZO en de zon was de eerste echte lentedag een feit met 16 à 17 graden. s' Avonds ook opklaringen maar wel een pak zachter met 10 à 11 graden en droog. Om 21.15 uur werd het eerste mannetje pad gevonden, duidelijk terugtrek. Even later toch nog een mannetje heentrek en dan, verspreid over de avond, alleen enkele terugtrekkers. Ook nog twee alpenwatersalamanders. Een totaal dus van 7 dieren, dat kan je geen paddentrek meer noemen.


Bij het wegzetten van het ene mannetje heentrek was er nauwelijks beweging op de poelen, terwijl ze twee dagen geleden nog vol zaten. Eitjes ook, al zijn die heel slecht te zien. Nieuw was ook een 5 tal klompen kikkerdril. Rond die klompen dook nog wel één en ander weg. De bruine kikker is dus nog bezig met de eierlegging in de Babbelbeekse Beemden. We hopen dat er één dezer dagen nog wat extra klompen zullen liggen.


Conclusie: de paddentrek is helemaal voorbij en voor het Senthout was het een topper, met het tweede beste resultaat ooit sinds 1996. 2018 eindigt met 2.525 dieren en klopt nipt het jaar 2006 (2.523), maar het cijfer van 2010 (2.599) was iets te hoog gegrepen. Die tweede plaats hebben we dan weer te danken aan het aantal salamanders, waar het vorige topcijfer verpulverd werd met ruim 250 dieren (nooit eerder haalden we 200 dieren). Qua  padden staan we op de vierde  plaats, waarvan 4 jaren boven de 2.000. Het aantal kikkers was geen hoogvlieger. Cijfers zijn maar cijfers, maar het lijkt erop dat de paddenpopulatie volledig hersteld is van de zeer zware terugval met als dieptepunt het jaar 2014. Volgend paddentrekseizoen hopelijk bevestiging van deze goede cijfers.


Alle cijfers kan je zien via deze link: https://www.hylawerkgroep.be/paddenoverzet/acties/DUFFEL/Senthout


In 2018  kenden we een vreemd verloop  qua  paddentrek. Nooit eerder hadden we al zoveel amfibieën geregistreerd in januari dankzij de enkele heel zachte en natte nachten. Februari leverde helemaal niets op, ook nog nooit gebeurd en de paddentrek werd pas hervat na 5 maart. Het was dan ook meteen goed raak, met op 10 maart een absolute topavond, daarna weer enkele avonden onderbrekingen om dan toch nog enkele avonden te pieken en weer enkele avonden onderbreking. Nu 6 april sluiten we de paddentrek af.


Ik wil in het bijzonder mijn dagverantwoordelijken danken, want ze verrichtten weer schitterend werk, maar zeker ook de andere (nieuwe) paddenoverzetters hebben ons goed geholpen. Allemaal heel erg bedankt namens Hyla en al onze inheemse amfibieën. Jullie maken echt het verschil op leven of dood voor onze inheemse amfibieën, zonder jullie hulp halen heel veel amfibieën het niet.


Dominique wens ik gauw beterschap.


Dit was ook meteen de laatste Hylakrant van 2018! Geniet van de lente en tot volgend jaar.


______________________________________________________________________


2018/04/04 - Hylakrant 34/2018 - Nog altijd heentrek

Woensdagavond leverde nog steeds heel wat heentrek op, al begint het percentage terugtrek toch te stijgen. Woensdagmiddag was er ook heel wat activiteit op diverse poelen met eierleggende padden. Het weer was tamelijk zacht met zo'n 14 graden. Geregeld vielen er enkele stevige buien, soms met hagel. In de avond werd het droger en het kwik bleef rond 12 graden schommelen. Dat leverde 40 geregistreerde dieren op Senthout Duffel op. Die komen er dus bij waardoor het subtotaal nu boven de 2.500 ligt (2.518 om precies te zijn), dat zijn nog enkele dieren tekort om het mooie jaar 2006 te kloppen (2.523) en nog 81 dieren verwijderd van het record uit 2010 (2.599 dieren). Het wordt dus spannend, want bij die 40 dieren zaten nog heel wat heentrekkers, ja er werden zelfs 3 koppels op de weg gevonden wat 100% zekerheid geeft op heentrek. Gaan we dat record dan toch nog breken of stranden we er net onder?


Donderdag wordt een koele dag omdat de wind kantelt naar het NW door een naderend en ontwikkelend hogedrukgebiedje. Eerst zou een buienlijn nog regen bezorgen, maar daarna klaart het op. We moeten het stellen met maxima in de buurt van 8 graden, wat toch wel koud is voor begin april. Door de opklaringen gecombineerd met de koude lucht zal het donderdagavond 5 april snel afkoelen in de avond. De nacht zou zelfs grondvorst kunnen opleveren. Trek dus geen conclusies als paddentrek uitblijft of tegenvalt op donderdagavond, het kan het weer zijn.


Vrijdag begint fris, maar het hogedrukgebiedje wordt sterker en schuift tegelijk door naar Duitsland en Polen waardoor wij in een zuidelijke stroming te voorschijn komen. Het blijft droog en waarschijnlijk ook redelijk zonnig. De temperaturen kunnen stijgen naar 17 à 18 graden, ideale weersomstandigheden om eitjes af te zetten in de lentezon. Ondanks de opklaringen nemen we die zachtheid vrijdagavond mee: als trek dan uitblijft is het gedaan, is er toch nog trek dan kan dat heen- of terugtrek zijn. Het onderscheid goed maken is heel belangrijk. Maar dat zien we vrijdag wel weer.


Donderdagavond 5 april lijkt door de snel afkoelende temperaturen maar een rustige avond te worden, maar zeker heentrekkers zullen waarschijnlijk ook in koelere omstandigheden de oversteek wagen. Best dus dat je bij schemering op de actieplaats aanwezig bent, want tussen zonsondergang en het eerste uur kan er zelfs bij koele temperaturen altijd een piekje zijn.


Het is dus nog niet altijd niet gedaan met de paddentrek, maar alles lijkt erop dat we toch de laatste avonden ingaan. Meer nieuws in een volgende Hylakrant wellicht over zo'n 20 uren.

 

______________________________________________________________________


2018/04/03 - Hylakrant 33/2018 - Heentrek blijft maar doorgaan!


De paddentrek is nog altijd niet voorbij. Op actieplaats Senthout werd maar liefst een 80-tal dieren gevond. Zeker 70% van de gevonden dieren waren duidelijk heentrekkers. Zo werden er 2 koppels gevonden op straat (amplexus) en in de emmers zijn er nog heel wat koppels gevormd. De mix van heen- en terugtrek blijft dus maar duren. Dat het dinsdagavond ideaal trekweer was  mag duidelijk zijn: 11 tot 12 graden en in Duffel net een stevige bui vlak voor het invallen van de schemering waardoor alles er kletsnat bijlag. Ook 4 groene kikkers werden gevonden vroeg op de avond. Deze avond toonde aan dat de paddentrek nog altijd niet voorbij is, het zou dus onverstandig zijn de acties af te blazen. Ook vanavond vielen er minstens 4 slachtoffers bij onze aanwezigheid, niet aanwezig zijn zou beslist meer verkeersslachtoffers opleveren.


Woensdagavond lijkt opnieuw redelijk goed paddentrekweer, zacht weer met mogelijk opnieuw nattigheid. Aanwezigheid is heel zeker gewenst. Op iets verdere termijn schijnt een hogedrukgebied zich wel te gaan ontwikkelen vanuit Midden Europa en die zou een uitloper produceren richting Noordzee. Aan de noordoostflank van dit hoog stroomt tijdelijk frissere lucht binnen en die is belangrijk voor donderdag want dan wordt het hooguit 10 graden overdag gevolgd door een koude heldere nacht met mogelijk zelfs een graadje vorst. Vrijdag is het hogedrukgebied doorgeschoven en stroomt opnieuw zachte zuidoostenwind binnen aan de westflank van het hoog waardoor het na een koude start  warm wordt met 18 graden als maxima. Het wordt droog en zonnig. Die opklaringen nemen we mee naar de avond, maar afkoelen gebeurt maar traag.


Onze dagverantwoordelijken blijven volgens schema dus voorlopig aanwezig. Bij betrokken weer begint de paddentrek omstreeks 20.45 uur, bij zonnig weer zal de trek  eerder rond 21.10 uur starten.

 


______________________________________________________________________


2018/04/02 - Hylakrant 32/2018 - Achterhoede heentrek, voorhoede terugtrek


Paasmaandag was de voorspelde zachte lucht gearriveerd met maxima van 14 graden. Paaszondag hadden we nog een polaire lucht met amper 8 graden die 's avonds naar zo'n 3 à 4 graden zakten. Het leverde 2 mannetjes pad op.

Maandagavond ging in met wat regen net genoeg om de straat nat te maken, belangrijker dan  de 11 graden waarmee we de avond ingingen, dat is behoorlijk zacht. Om 20.57 uur werd de eerste pad gevonden, een terugtrekker. Even later werd het tamelijk druk met ook weer enkele koppels (amplexus), toen wisten we dat de heentrek nog steeds niet helemaal gedaan was. Om 22.45 uur hielden we de avond voor bekeken met 50 dieren als totaal. 5 koppels werden gevonden en ook heentrek zowel met mannetjes als vrouwtjes pad, het duurde dan ook niet lang of er waren nog bijkomende koppels gevormd in de emmer.  50 dieren is tamelijk weinig bij toch redelijk ideale weersomstandigheden. Om 22.45 uur was het nog 11 graden: elke ronde die we deden leverde wel een of twee dieren op, maar echt druk kon je het zeker niet noemen. Mochten deze weersomstandigheden een week geleden gekend hebben, was dit waarschijnlijk een topavond geweest, nu bleef het bij code oranje.

Uit deze avond kunnen we besluiten dat er nog een achterhoede onderweg is in heentrek, maar dat tegelijk de voorhoede nu echt wel zijn eitjes heeft afgezet en op de terugweg is.


Op de vraag of er dinsdagavond nog heentrek zal zijn, wordt morgen beantwoord. Aan de weersomstandigheden zal het zeker niet liggen, met maxima morgen tot wel 17 graden en met de nodige wisselvalligheid zit er opnieuw een natte of minstens vochtige avond aan te komen met temperaturen die vergelijkbaar zijn met maandagavond. Dit zou dus opnieuw paddentrek moeten opleveren.


Op Senthout zitten we nu op een subtotaal van 2.408 dieren, een heel mooi cijfer, maar een kleine 200 dieren verwijderd van het record dat hoogstwaarschijnlijk dit jaar niet  zal  sneuvelen.

Maar zolang we koppels vinden blijven we doorgaan!


______________________________________________________________________


2018/03/31 - Hylakrant 31/2018 - Heentrek padden nog niet helemaal voorbij!

 


Vrijdagavond was er zoals verwacht wel degelijk trek. Om 18.00 uur was het nog droog en zo'n 13 graden warm. Daarna kwam het koufront  met eerder buïige regen en tijdelijk een serieuze windvlaag. De eerste buienlijn zorgde ook voor een serieuze keldering van de temperatuur van 14  naar 5 graden, niet echt ideaal. Met momenten druppelde het, dan was het weer droog en soms viel er een flinke scheut water. Dat leverde op actieplaats Senthout  77 dieren op,  zeker niet verwaarloosbaar, maar was het nu heentrek of terugtrek? We vonden 5 koppeltjes pad, dus zonder enige twijfel heentrek is. Verder was er ook een drachtig wijfje bruine kikker, ook dat was dus heentrek. Tenslotte 49 hitsige mannetjes, duidelijk heentrek. In totaal vonden we ook 11 vrouwtjes, waarvan  zeker 7 terugtrek. Ze tolereerden immers geen mannetje op hun rug, de huid was al minder glad dan bij heentrekkers en bovendien waren ze minder dik door de eierafzetting. Qua soorten is nog te vermelden dat het eerste gevonden specimen  een groene kikker was, ook een alpenwatersalamander werd  gevonden. De conclusie is dan ook dat er nog een heel groot percentage heentrek is en dat de hele paddentrek dus nog niet voorbij is.


Wat brengt zaterdagavond? Zoals gezegd zijn we sinds het overtrekken van het buiïg koufront in de vroege avond van vrijdag 30 maart in frissere lucht beland. Dit uit zich vooral in koudere bovenluchten. Een nog koude bel trekt in de loop van zaterdagnamiddag over en geeft enkele buien. Dankzij de opklaringen halen we toch 13 graden. In de avond zal het echter naar alle waarschijnlijkheid sterk afkoelen, maar als de straat nat ligt deert hen 5 graden blijkbaar niet, dat hebben we vrijdagavond gezien. Waakzaamheid is aangewezen. Ik geef code oranje.


Zondag 1 april (Pasen) draait de wind tijdelijk naar het noorden en wordt het met moeite 8 misschien net 10 graden overdag. Zondagavond zou koud zijn, mogelijk een piekje paddentrek in de eerste uren van de avond om daarna stil te vallen, daarom code geel.


Maandag 2 april kantelt de wind juist naar ZZW bij de nadering van een nieuwe actieve depressie. De precieze omstandigheden van die avond zijn nog onvoldoende gekend. De meeste modellen geven een warmtefront dat ons pas in de loop van dinsdag zou bereiken. Vanaf dan lijkt er een 3-daagse periode aan te komen met maxima  tot 16 graden en ook zachte nachten met minima niet meer onder de 10 graden. De regen op geregelde tijdstippen moeten we erbij nemen. Ideaal paddentrekweer met andere woorden. Dat maakt het ons simpel: is er intense paddentrek op dinsdagavond dan is de heentrek van de paddentrek nog niet voorbij. Blijft intense paddentrek uit dan kunnen we het seizoen afsluiten.


______________________________________________________________________


2018/03/30 - Hylakrant 30/2018 - Een uitzonderlijke waarneming op het einde van de paddentrek


Nationaal coördinator Dominique Verbelen is ziek, we wensen hem bij deze veel beterschap. Gijs Damen plaatst alles op de paddenblog en stuurt dit bericht door naar  alle gekende adressen van de paddenportaal. Het is dus behelpen, maar we hopen jullie zo goed mogelijk te informeren, want het kan dit weekend even ingewikkeld worden voor paddenoverzetters met minder ervaring zo in de laatste fase van de paddentrek.


Even rapporteren over donderdag. Het was een overwegend droge dag met opklaringen en stapelwolken, waarbij uit sommige wolken plaatselijk wat stofhagel viel, een teken van koude bovenluchten. In de avond dikten de wolken aan bij de nadering van een storing uit het zuidwesten, een zwakke occlusie die wat zachtere lucht bij zich had. Door de wolken en soms enkele druppels regen bleef het kwik hangen rond  8 à 9 graden. Redelijk goed weer voor een stevige avond paddentrek, maar die bleef uit. Niet dat er geen paddentrek meer was, maar 25 amfibieën is bitter weinig met dit weer. We zitten dus waarschijnlijk in de fase van de achterban van heentrekkers. 3 van de 25 dieren waren heel zeker terugtrek. Het is dus niet zo eigenaardig nu padden te zien lopen in alle mogelijke richtingen. Heen en terugtrek is niet altijd zo evident, maar een belangrijk kenmerk is paargedrag of niet en ook de huid is bij terugtrekkers al wat meer korrelig. Verder zijn terugtrekkers (zeker bij de vrouwtjes) een pak magerder en willen absoluut niet aangeraakt worden.


Zoals het er nu naar uit ziet zal de paddentrek de komende avonden stilaan uitdoven, maar het is mogelijk nog enkele avonden te vroeg om de paddentrek helemaal af te blazen.


Vrijdagavond 30 maart ziet er wat het weer betreft heel goed uit. Na een frisse start zal vrijdag droog starten met opklaringen na de nachtelijke buien of tijdelijke regen verbonden aan de eerder genoemde occlusie. Een volgende depressiekern komt naar het NO en daardoor stuwt een zuidenwind het kwik omhoog naar misschien wel 14 graden. In de late namiddag of avond komt een koufront opzetten met regen. Tijdens de avond zullen we naar alle waarschijnlijkheid nog in de zachte lucht vertoeven waardoor de omstandigheden goed zouden moeten zijn voor paddentrek. Als de weersomstandigheden zo zouden zijn, en er zou geen of nauwelijks paddentrek zijn dan denk ik dat we zaterdag de paddenoverzet 2018 kunnen beëindigen. Het is uiteraard aan elke actie om na te zien of dit zo is, want dit kan van plek tot plek verschillen.


Ook op de poelen was er donderdagavond veel activiteit in de poelen met redelijk wat rondzwemmende koppeltjes. Er werden nieuwe eierlegsels gevonden, niet zo heel erg veel momenteel, maar ik heb de indruk dat de eierlegsels dieper liggen dan anders en daarom moeilijker te vinden zijn. Mogelijk heeft dit te maken met de winterprik van half maart?


De voorwaarden om de paddenoverzetacties stop te zetten die ik heb opgesomd in de vorige editie  lijken zich stilaan te gaan voltrekken .


Voorlopig blijven we echter nog controleren. Het paasweekend zal minder ideaal weer opleveren voor onze paddenoverzet door de tijdelijke instroom van polaire lucht waardoor we voorzichtig moeten blijven. Er zijn modellen die op Paaszondag amper 7 graden geven en nachtvorst. Andere weermodellen zijn wat optimistischer maar echt warm wordt het niet en al zeker niet in de avond of nacht. Dinsdag komt er transport op gang van lucht van subtropische oorsprong door een nieuwe depressie, met bovendien ook geregeld regen. Als die show doorgaat weten we met 100% zekerheid of de paddentrek gedaan is of niet, want dit moet paddentrek opleveren en als dat niet gebeurt, is het gedaan.


Misschien worden vrijdagavond al een pak wijzer. Hylakrant blijft jullie informeren. Wie wil meedoen wordt omstreeks 20.30 uur op de actieplaatsen verwacht zodat de eerste avondpiek het zeker overleefd.


Nog dit: donderdag 30 maart beleefden we een avond om nooit te vergeten. In Kontich-Waarloos werd een albino mannetjespad gevonden,  een uiterst zeldzaam verschijnsel. Bij een albino ontbreekt elk pigment, in alle delen van het lichaam.  Kijk maar op onze nieuwspagina.

______________________________________________________________________


2018/03/28- Hylakrant 29/2018 - Heentrek nog altijd niet voorbij


Zoals beloofd het verslag van woensdagavond. Met 17 padden was het resultaat merkelijk minder dan voorspeld. De regen was er nog, maar het was een heel stuk kouder dan ingeschat. Met amper 4 graden kan je geen topavond verwachten, vreemd zelfs dat er sowieso trek was. De dagverantwoordelijke met de back up waren aanwezig  en dat was maar goed ook, want zij vonden tussen 20.45 uur en 21.20 uur toch 14 dieren, waarvan er 3 waarschijnlijk in terugtrek waren. Zelf ben ik ondanks de 3 graden  rond 23.00 uur toch nog even gaan kijken op de actieplaats en jawel hoor: nog 3 padden werden gevonden.


Ook de eierlegging verloopt mee door de koude nachten maar moeizaam en dit ondanks dat er al meer dan 2.000 dieren veilig naar de poel zijn gebracht.

Vooraleer de paddentrek af te blazen moeten er een aantal voorwaarden vervuld zijn:

1. De voortplantingspoelen moeten vol eieren liggen en de volwassen dieren op enkele hitsige mannetjes na moeten allemaal uit de poel zijn: Dat is momenteel absoluut niet het geval

2. Er mag geen paddentrek meer worden geconstateerd en al zeker niet bij niet ideaal weer: ook aan deze voorwaarde wordt niet voldaan, dinsdag vonden we zelfs 10 koppels.

3. Als er padden worden waargenomen op de straten trekken ze allemaal van de poel weg en meestal doen ze dit ook erg snel (ze blijven niet op de weg zitten): Ook dat is niet het geval

De conclusie is dan ook: de heentrek is nog niet helemaal voorbij.


Wat brengt donderdag ? De dag start koud met kans op een graadje grondvorst. Overdag zal een zuidelijke bries het kwik richting  10 graden stuwen. We zitten echter in van oorsprong polaire lucht. Overdag blijft het overwegend droog dankzij een zwak hogedrukgebied, maar in de namiddag zal mede door de koude bovenluchten de onstabiliteit toenemen en is de kans groot op buien, zelfs met hagel en onweer voor  het westen van het land. In de avond zal het  bij opklaringen snel afkoelen waardoor we waarschijnlijk opnieuw code geel zullen noteren.


Vrijdag 30 maart zouden we tijdelijk in zachtere lucht belanden waardoor het ook in de avond zachter zal zijn, mogelijk met regen. Op voorwaarde dat de heentrek nog niet voorbij is geeft dat code oranje of rood.


Zaterdag en zondag zou het overwegend droog blijven maar zou een noord of noordoostelijke wind het weer fris maken met temperaturen die met moeite 10 graden halen overdag en kans op nachtvorst in de nachten.


Maandag- of dinsdagavond lijkt het weer om te slaan. Een depressie voert zachte zuidwestelijke lucht aan waardoor het  14 à 15 graden kan worden met regen en zachte natte avonden. Als er dan geen paddentrek meer is, kunnen we het paddentrekseizoen 2018 afblazen, maar zover is het dus nog niet ... .


Voorlopig blijven we aanwezig op de actieplaatsen tot nader bericht.

______________________________________________________________________


2018/03/27 - Hylakrant 28/2018 - Heentrek paddenoverzet is nog volop bezig


Er was een code rood aangekondigd voor dinsdagavond en die hebben we gekregen. De heentrek is zeker nog niet gedaan, met maar liefst 10 koppels en een emmer hitsige mannetjespadden. In totaal werden er maar liefst 110 dieren geregistreerd, waar toch ook 5 terugtrekkende vrouwtjespadden bij zaten, de eerste terugtrekkers op onze actieplaats. Het subtotaal op het Senthout staat daarmee op 2.202 dieren. Het record 2.599 is  niet meer zo veraf, maar het is weinig waarschijnlijk dat we dat nog zullen halen.


Wellicht ging de paddentrek de hele nacht  door, want rond middernacht lag het kwik wat hoger met zo'n 8 graden. Het weer was dan ook redelijk goed. Het regende tot ongeveer 21.30 uur. Met 6 graden in het begin van de avond was het wel wat frisser dan voorspeld, maar dat hield de dieren dus niet tegen.


En woensdag 28 maart dan? Het zou overdag opnieuw gaan regenen en ook een fractie zachter worden met maxima van 10 graden. Of het nog zal regenen in de avond is niet meteen duidelijk en afhankelijk van de snelheid van de storing die overtrekt. De kans dat de straten er weer nat bijliggen is groot, dus geef ik nog maar eens code rood of oranje, op voorwaarde dat de heentrek nog niet gedaan is. Toch wijzen de vijf terugtrekkers en  het gegeven dat de eierafzetting nu  echt begonnen is dat we in de laatste fase zitten. We weten dus niet of redelijk ideaal paddentrekweer ook effectief veel paddentrek zal opleveren. Afwachten, maar net zoals dinsdagavond doe ik een oproep: kom ons helpen, alleen zo kunnen we het aantal verkeersslachtoffers binnen de perken houden.

______________________________________________________________________


2018/03/26 - Hylakrant 27/2018 - Dinsdagavond nog een piekavond?


Maandagavond leverde met acht dieren niet zoveel op. Logisch, want het klaarde helemaal op na een droge dag met maxima die rond 10 graden schommelden. Door die opklaringen kelderde het kwik snel. Alle gevonden dieren waren wel heentrek. Met die enkele dieren erbij schommelt ons subtotaal nu al rond 2.100 geregistreerde amfibieën op het Senthout.


Of het aantal nog zal aandikken en of de paddentrek nu bijna gedaan of niet, weten we mogelijk dinsdagavond. Het lijkt een regenachtige dag te worden: een depressie met tal van storingen trekt overdag en 's nacht ten noorden van ons over. Een eerste storing, een zwakke occlusie trekt 's morgens vroeg al binnen met lichte regen, daarachter zit een warmtefront dat een pak actiever is met soms matige regen. Achter dit front stijgt het kwik tot net geen 10 graden. Die temperaturen nemen we mee naar de avond, met zowat 8 à 9 graden en nog steeds regen zou dit een piekavond moeten geven. Enige onbekende is wel hoeveel dieren er nog onderweg zijn. Ik ga er vanuit dat het er best veel zouden kunnen zijn en daarom geef ik een code rood. Mogelijk zal er heen- en terugtrek door elkaar zijn. In de loop van de nacht trekt een koufront binnen met daarachter frissere polaire lucht maar dan is het al woensdag. Dat kan zelfs onweer geven en enkele stevige maartse buien met hagel.


De weerkaarten lijken nu zeker dat de winter niet meer zal terugkomen. Het wordt een komen en gaan van depressies met maxima net boven de 10 graden die stilaan wat stijgen naar zowat 13 graden. Daarom denk ik dat de paddentrek zal doorgaan tot hij definitief gedaan is.


Nog een oproep aan iedereen: wie tijd heeft mag ons zeker ondersteunen want als het code rood wordt, dan zullen we alle hulp kunnen gebruiken. Ook zonder paddentrek loont het waarschijnlijk de moeite omdat de kans op bruine kikkerconcerten groot is.

Omdat het waarschijnlijk betrokken zal zijn lijkt jullie hulp vanaf 20.15 uur gewenst.

______________________________________________________________________


2018/03/25 - Hylakrant 26/2018 - Heentrek zeker nog niet voorbij


Zondagavond dikte ons aantal met maar liefst 71 dieren aan, op 1 bruine kikker na allemaal paddentrek overduidelijk in heentrek. Vijf koppels werden op de weg gevonden,  alle gevonden dieren hadden paargedrag. Het was redelijk windstil en met een graad of 9 voelde het relatief zacht aan. Door het betrokken weer zakte de temperatuur maar traag maar was het wel sneller donker. Het was wel kurkdroog.

Voor half negen werd het eerste koppel al gevonden en daarna vonden we plaatselijk vijf dieren bij elkaar. Enkel de dagverantwoordelijke en back-up  waren aanwezig. Toch werd mede door wat geluk en het relatief rustige verkeer het aantal verkeersslachtoffers beperkt tot een. Om 23.00 uur hadden we de indruk dat de grootste piek van de paddentrek erop zat en zijn we huiswaarts gekeerd. Op de poelen was  opvallend meer activiteit dan zaterdagavond. De eierlegging is nu bezig.


Is de achterhoede bijna over, of komt er nog meer heentrek maandagavond? Met de resultaten van zondagavond is het niet verstandig de acties al af te blazen, nog 100% heentrek op actieplaats Senthout en ons aantal dikt dus verder aan richting 2.100 dieren. Maandagavond misschien? Het zou overwegend droog blijven, de nattigheid  is voor dinsdag en de rest van de week.

Maandag begint waarschijnlijk met veel wolken maar later komt ook de zon tevoorschijn met zo'n 11 à 12 graden. Afhankelijk van het aantal opklaringen zal de avond met zo'n 9 graden ingaan al dan niet snel dalend richting kritische temperatuur. Maandagavond zal er dus zeker vlak na de schemering (vanaf 20.30 uur) een piekje zijn,  alle hulp os welkom want in de week is het verkeer drukker dan zondagavond. Kom dus langs en help de laatste achterhoede  levend de straat over.


Dinsdag trekt de hemel dicht en gaat het regenen. Een venijnige depressie komt vanuit  westnoordwest naar ons. Het zal eerder fris zijn met maxima van 8 misschien 10 graden. Vooral het koufront zou  heel actief  zijn. Of het dinsdagavond nog regent is onduidelijk, maar dat de straten er nat bij zullen liggen is bijna zeker. Achter het koufront zit koudere lucht met buien maar of die van dinsdag op woensdag of pas woensdag zal binnensijpelen is nog onduidelijk.


Woensdag en donderdag krijgen we maartse buien, al veranderen de weermodellen nog voortdurend. Het voorspelde paaswinteroffensief zou er dan toch niet komen. De echt koude lucht zou tot in Noord Nederland raken en dan terug naar het noorden geduwd worden. De laatste modellen voorspellen zelfs  vanaf vrijdag een stevige depressie boven de Golf van Biskaje die net  zachter weer zal aanvoeren. Vraag is of het nog belangrijk is zo ver vooruit te kijken, want de kans dat de heentrek tegen dan erop zal zitten is erg groot.


Samengevat: we zitten nog steeds in de heentrek, maandagavond geef ik dan ook code geel, mogelijks oranje. Dinsdagavond code oranje met grote onzekerheid, over zowel het weer als het gegeven of er nog heentrek zal zijn. Wie dus nog mee padden wil komen overzetten: het is het moment de komende 2 avonden. Alle hulp wordt door onze dagverantwoordelijke en back-up geapprecieerd !

______________________________________________________________________


2018/03/25 -   Hylakrant 25/2018 - Subtotaal van 2.000 dieren is gehaald


Zaterdagavond 24 maart overschreden we de 2.000 dieren op actieplaats Senthout. Dat is nog ver verwijderd van het record dat op 2.599 ligt, maar na de slechte cijfers van afgelopen jaren (6 jaren bestendig onder de 1.000 dieren met als absoluut dieptepunt de 204 dieren in 2014) kunnen we nu wel stellen dat de  populatie zich heeft hersteld. Daarmee komt de paddenoverzet 2018 (ik moet het nog exact berekenen) in de top 5 terecht. Wat we zeker weten is dat er nooit eerder zoveel salamanders zijn gevonden, hier is het eerdere record ondertussen allang verpulverd met voor de eerste keer meer dan 200 salamanders. Het grootste aandeel blijft natuurlijk het aantal padden.


Zaterdag was een aangename lentedag met meer zon dan verwacht. Die zon hadden we te danken aan een uitdrogend briesje uit het ZO en een hogedrukgebied boven het continent dat wat krachtiger was dan berekend. Dit leverde ook temperaturen op van bijna 14 graden, overdag dan toch. Eens de zon onder kelderde de temperaturen met een graad per 10 minuten in de vooravond. De condities waren helder en al snel voelde het erg koud aan. Toch leverde zo'n avond 24 dieren op, allemaal duidelijk heentrek. De mannetjes pad hadden duidelijk paarverlangens en de vrouwtjes die we vonden waren dan ook binnen de kortste keren bezet. Verder werd ook een bruine kikker gezien en een alpenwatersalamander. De trek begon pas iets voor acht uur. De temperatuur was toen al van 11 graden naar zowat 7 graden gezakt en de laatste dieren werden bij 4 graden gevonden om 21.49 uur. Niet toevallig werden de dieren in het Senthout in de omgeving van de Hoevelaan gevonden. Dit is in de buurt van bebouwing of hoe een hitte-eilandeffect ook invloed kan hebben op de paddentrekgedrag. Je merkte de warmte-uitstraling in de bebouwde zone trouwens ook goed op de  thermometer van de auto (3 graden in de vallei, 5 graden in de zone van het Senthout)


In de vorige Hylakrant meldde ik ook dat er nog geen eierafzetting was gevonden. Zaterdagnamiddag ben ik een aantal poelen gaan bekijken en heb ik moeten vaststellen dat ze er gisteren in de zon eindelijk aan begonnen zijn. Nog niet veel, maar het is een begin. Ook in de Babbelbeekse Beemden werden de eerste snoeren gevonden en in de avond waren er duidelijk bijgelegd. We zitten dus in de laatste fase. Of de 24 dieren van zaterdagavond een achterhoede waren of waaghalzen in het alles behalve ideale paddentrekweer blijft nog onzeker. Dat het 100% heentrek was, is wel zeker en zolang we heentrek waarnemen blijven we elke avond verder doen.


Wat brengt vanavond dan? Waarschijnlijk meer van hetzelfde, uitbol heentrek. Ook vandaag zondag schijnt de zon redelijk uitbundig, halen we 13 graden overdag en zal naar alle waarschijnlijk in de vooravond het kwik snel dalen, temeer omdat de wind stilaan krimpt van het oosten naar het noordoosten waardoor de afkoeling nog sneller gaat, tenzij er natuurlijk meer bewolking zou zijn.


Opgelet: de paddentrek begint een uur later, want we zitten ondertussen in de zomertijd. Bij heldere condities moeten we dus rond 20.45 uur aanwezig zijn, bij betrokken weer is dat iets voor 20.30 uur. Voor de allerkleinsten onder de vrijwilligers zal dit vrees ik een beetje te laat zijn, maar iedereen die nog van amfibieën wil komen genieten en de achterhoede wil overhelpen is meer dan welkom. Dankzij jullie talrijke aanwezigheid hadden we gisteren geen enkel verkeersslachtoffer! Zij die aanwezig waren konden ook op de poelen dieren zien, al was het door het koude weer niet heel spectaculair. In deze fase van de paddenoverzet is er zelfs bij nul trek toch altijd iets te zien.


Zondagavond geef ik dus code geel, mogelijk oranje. Voorlopig blazen we de paddenoverzetactie nog niet af. Die symbolische 2.000 dieren hebben we natuurlijk te pakken. Het bewijs dat natuurbehoud effectief werkt en dat Natuurpunt daarin hét verschil maakt. Maar ook Natuurpunt staat nergens als jullie beste vrijwilligers ons niet helpen.


Tot zondagavond ... voor de laatste overzetjes!


______________________________________________________________________


2018/03/22 - Hylakrant 24/2018 - Gaan we zaterdagavond 24 maart over de 2.000 dieren?


We hebben op het Senthout nu een subtotaal van 1.984 dieren geregistreerde amfibieën.


Vrijdagavond was er een beetje heentrek, maar niet echt de moeite. Logisch  want het was droog, de temperatuur schommelde rond 5 à 6 graden en een gure wind deed het kil aanvoelen: niet echt paddentrekweer. Op de poelen lieten een aantal dieren zich zien vrijdagavond, maar bij ons nog steeds geen eieren te ontdekken. Blijkbaar wachten ze in de Babbelbeekse Beemden op beter en zachter weer en houden ze zich zolang gedeisd. Op andere plaatsen krijgen we melding binnen van eierlegging. Misschien dat ze er in de Babbelbeekse Beemden vandaag of morgen aan beginnen, want vandaag geregeld opklaringen (zonnewarmte) en dubbele cijfers in de maxima.


Zaterdagavond ziet het er dan ook op thermisch vlak redelijk uit. De oostenwind zou wat roet in het eten kunnen gooien, maar we zouden de avond ingaan met zo'n 10 graden, waardoor we toch wel wat paddentrek verwachten zeker in het begin van de avond. Code oranje moet haalbaar zijn en als het bewolkt zou zijn misschien wel een kleine code rood?


Wil je mee padden komen overzetten dan is zaterdagavond het moment: heel erg lang zal de paddentrek niet meer duren. Ook bij code oranje kunnen we alle hulp gebruiken om verkeersslachtoffers te vermijden. Mocht de avond tegenvallen is er altijd wel iets te zien in de poelen zelf. Heb je tijd, kom dan zeker langs.


Of er zondagavond nog paddentrek wordt verwacht, lees je in de volgende nieuwe Hylakrant. Er vanuit gaand dat de paddentrek nog niet gedaan is zou ook zondagavond nog trek moeten opleveren, want ook zondag zou redelijk zacht verlopen.


Volgende week verandert het weer en zou koudere lucht het weer overnemen met vooraf dinsdag een kletsnatte dag met slechts 7 graden als maximum. Daarna onderkoelde temperaturen en maartse buien (met hagel en mogelijk zelfs natte sneeuw).


Op en over de 2.000 deze avond, het moet lukken!


______________________________________________________________________



2018/03/22 - Hylakrant 23/2018 - Paddentrek nog niet gedaan, nu nog beter weer


Donderdagavond kwam er terug enige beweging in de paddentrek. Dat de trek niet massaal op gang kwam is ook vrij normaal. Overdag was het een kletsnatte maar erg kille dag met maxima tussen 5 en 7 graden. Boven de 500 meter was het zo kil dat er zelfs een sneeuwlaagje ontstond in de Hoge Venen. Naarmate de avond vorderde nam de regen af, maar bleef het nog miezeren. Ideaal weer, alleen koud met zo'n 5 graden. De dagverantwoordelijke liet weten dat toch een 15-tal mannetjes pad en enkele salamanders het erop waagden. Het totaal dikte dus nog wat aan, maar er was ruim onvoldoende trek om de 2.000 dieren te bereiken. Zelf ben ik ook nog even gaan kijken rond 23.00 uur, bij miezerregen en zo'n 5 graden heb ik nog 1 verkeersslachtoffer en 2 mannetjes pad gevonden.


De paddentrek is dus nog niet gedaan, maar door de winterprik onderbroken. Tijd dus om op basis van het weer terug te voorspellen of er de komende avonden al dan niet trek zal zijn en hoe intens die kan zijn.


Afgelopen donderdagavond was dus een code geel, voor vrijdag ziet het weer er als volgt uit. Een zwak front komt via de noordflank van het hogedrukgebied onze richting uit. Vrijdag lijkt vooral zwaar bewolkt te verlopen met vooral rond de middag ook lichte regen of motregen. Tegen de avond zou het droger worden. De temperaturen stijgen iets naar zowat 9 graden. Ik geef opnieuw code geel, mogelijk oranje met een kort piekje in de vroege avond.

Zaterdag komen we tijdelijk in een zuid-zuidoost circulatie terecht waardoor het kwik overdag terug in de dubbele cijfers zou gaan. Er zijn veel wolken en af en toe kan het miezeren, maar het zou overwegend droog blijven. Zaterdagavond zou dus iets zachter kunnen verlopen. Ik geef dan ook code oranje op.

Zondag daalt het kwik alweer omdat frissere lucht ons opnieuw bereikt. Ook op langere termijn zit er geen echte zachte periode aan te komen. Dinsdag wordt bovendien ook nog eens een kletsnatte dag als een koufront ons komt geselen, mogelijk wordt dinsdagavond een drukke paddenoverzetavond al zou ook dan het kwik wel eens te laag kunnen liggen. Achter het front stroomt nog frissere lucht binnen en krijgen de buien mogelijks een winters karakter met hagel en natte sneeuw. Niet echt paddentrekweer dus.


Vrijdagnamiddag ga ik de poelen bekijken om te zien of er toch eitjes liggen of niet. Vrijdagavond zullen we controleren of er paddentrek is (mogelijk code oranje) en zaterdag rapporteren we over de stand van zaken.


Tot zaterdag!

______________________________________________________________________


2018/03/21 - Hylakrant 22/2018 - Herbegint de paddentrek of niet? En zo ja wanneer?


De zelden geziene winterprik zo laat in maart lijkt nu echt achter de rug. Het leidde tot een abrupt einde van de paddentrek. Afgelopen vrijdagavond was de laatste geregistreerde paddentrek tot het kwik onder de 3°C daalde. Daarna was er ook geen enkele avond meer met paddentrekweer. Iedereen stelt zich nu de vraag: is de paddentrek nu gedaan of niet en zo ja wanneer zou die kunnen herbeginnen?


Waarom zou het gedaan zijn?

De aantallen op onze actieplaats liggen op een subtotaal van 1.952 geregistreerde amfibieën. Dat is zeker in vergelijking met de voorgaande jaren hoog, maar zeker nog niet het hoogste cijfer ooit.

Er zijn veel tekenen die duiden dat we nog altijd in een onderbreking zitten door de winterprik en dat er dus nog een achterhoede aankomt. Eerst en vooral is bij de inspectie woensdag in de vooravond nergens paddensnoeren of kikkerdril gevonden in de voortplantingspoel. Er was opvallend genoeg ook geen beweging te zien alhoewel er minstens een 2.000-tal dieren in moeten zitten. Wellicht houden de padden en kikkers zich nog schuil en wachten ze op beter weer om hun eieren af te zetten. Hebben ze hun metabolisme op een laag pitje gezet om de winterprik te doorstaan en zijn ze midden in hun voortplantingsseizoen eventjes in winterrust gegaan? Met vandaag maxima overdag van 8 graden was het best nog wat koeltjes en de vorige avonden en nachten met uitgebreid nachtvorst en meestal heldere condities waren  alles behalve ideaal.

De laatste trekavond afgelopen vrijdag leverde ook veel koppeltjes op, wat duidelijk nog heentrek was. Normaal blazen we de paddentrek pas af wanneer de poelen leeg zijn en deze vol eitjes liggen. We kunnen ons moeilijk indenken dat door de winterprik de dieren allemaal uit de poel verdwenen zijn en dit jaar geen eieren leggen.


Voorlopig gaan we er dan ook vanuit dat de paddentrek nog zal herstarten, de vraag is: wanneer? Als we naar de weerkaarten kijken gaat de komende nachten de vorst eruit, maar met permanent noordwestelijke tot westelijke luchtaanvoer blijft het gemiddeld eerder koel met bestendig temperaturen die onder het langjarig gemiddelde blijven. Gangmaker van dit weertype is nog steeds een hogedrukgebied boven de oceaan dat alle aanvoer van warmte naar West Europa afblokt en een koele stroming vanuit het noordelijke deel van de Atlantische oceaan in stand houdt. De komende dagen komen de maxima met moeite af en toe eens boven de 10 graden en de nachten zullen vrijwel vorstvrij blijven dankzij de vele wolken, maar met minima van 1 tot 5 graden kan je het niet echt lente noemen. Tijdens opklaringen kan het zo zelfs tot een graadje vorst komen in deze van oorsprong polaire lucht.


Donderdag zou het gaan regenen. Een front verbonden aan een depressie boven de Noordelijke Noordzee ziet aan de noordflank van het hogedrukgebied de kans om ons morgen in regen te dompelen bij een koele 7 graden. In de Ardennen is het zelfs koud genoeg voor natte sneeuw bij zowat 2 graden. Tegen de avond zou het droog worden maar met veel wolken. De vraag is of de condities voldoende goed zullen zijn om de paddentrek terug op te starten. Onze dagverantwoordelijke zal aanwezig zijn en het staat iedereen vrij om langs te komen, maar ik durf geen succes verzekeren. Als er donderdagavond geen paddentrek zou zijn, is de kans klein dat het vrijdag of zaterdagavond wel het geval zou zijn, want de condities zullen nog minder goed zijn dan donderdagavond.


Grotere kanshebber op paddentrek is dan volgende week maandag- of dinsdagavond, wanneer het kwik iets hoger zou uitkomen overdag en de kans op regen terug toeneemt.


De nabije toekomst zal duidelijk maken wat er precies aan de hand is: Hylakrant houdt je op de hoogte. De voortplantingspoel wordt dagelijks van nabij bekeken en onze dagverantwoordelijken zijn opnieuw ter controle op de actieplaats. Als er iets beweegt laten we het weten!

______________________________________________________________________


2018/03/17 - Hylakrant 21/2018 - Paddenoverzet onderbroken, maar waarschijnlijk nog niet gedaan


Vrijdag haalden we op de middag nog 12 graden of zelfs iets meer, bij het schrijven van deze Hylakrant is het -2°C. Vrijdagnamiddag heb ik onze voortplantingspoel bezocht en ondanks het feit dat we er door de paddenraapactie al minstens 1887 dieren in hebben gezet, was er nog geen eiersnoer of klomp kikkerdril te vinden. De dieren zitten erin maar laten zich amper zien.

De vrijdagavond zelf leverde maar liefst 64 amfibieën op. Druk dus ondanks de koude NO wind, ondanks het feit dat het droog was, ondanks de frisse temperaturen van 6°C in de avond snel dalend naar 3°C rond 21.20 uur, het moment waarop de paddentrek eindelijk helemaal stilviel. Spectaculair, zelden meegemaakt. Nog vele koppels, dus heel zeker heentrek. Misschien voelden de dieren de winterkou aankomen en wilden ze een "warm" plekje in de poel?


Tot zover het verslag: er is nu met 100% zekerheid een onderbreking. Wanneer alles herbegint lees je in een volgende Hylakrant, maar dat er nog een achterhoede moet komen is bijna zeker. Op het Senthout ziet er naar uit dat we dan aan 2.000 dieren zullen komen, met de 1.951 dieren als subtotaal.


We gaan enkele dagen uit de ether tot het winteroffensief voorbij is. Hopelijk overleven de dieren het.

______________________________________________________________________


2018-03-16 - Hylakrant 20/2018 - Voorspelde code rood gekregen


Donderdagavond dikte ons aantal nog met 122 amfibieën aan. Vooral tussen 19.30 uur en 20.30 uur werd er veel gevonden, daarna werd het rustiger. Het regende zoals voorspeld, maar de temperaturen lagen met 6 graden iets lager. Dat deerde de padden blijkbaar niet en, gezien het aantal koppeltjes, heel zeker allemaal heentrek. Vanaf 21.45 uur lag de trek zo goed als stil. Het stopte met regenen en er ging nog een graadje af. Met deze dieren erbij zit Senthout aan een subtotaal van 1.887 dieren: de gloriejaren lijken helemaal terug. De sloot zit nu echt vol padden, kikkers en salamanders, maar eierlegsels waren er nog niet te zien. Misschien gaan ze vrijdag massaal eitjes leggen?

Het wordt een erg buiïge dag met zelfs kans op onweer. maar ook opklaringen. Met zo'n 10 à 12 graden is het nog altijd zacht. Tegen de avond trekt de hemel terug dicht, de regenzone waar we donderdagavond mee te maken keert op zijn stappen terug en komt vanuit het noorden terug naar ons toe. Tegen de avond zou ze arriveren. Waarschijnlijk zitten we in de vroege avond nog in de zachte lucht met zo'n 6 à 8 graden, maar dat zal in de loop van de avond en nacht veranderen. De reden waarom de storing terugkomt is de ontwikkeling van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Hierdoor kantelt de wind naar het NO, arctische lucht stroomt binnen en de eerdere regenzone transformeert in een sneeuwzone. Ondanks dit verschijnsel tip ik op tijdelijke paddentrek bij het invallen van het donker. Eigenlijk kunnen we stellen dat zolang we in de zachte lucht zitten er nog kans is op paddentrek. In de loop van de avond en nacht zullen alle dieren aan land snel moeten wegkruipen, want op enkele uren tijd zal het kwik kelderen en dat ondanks de bewolking. Waar en wanneer dat zal gebeuren is niet exact geweten, maar het kan best zijn dat het in Duffel nog regent terwijl het in Edegem al 2 uur aan het sneeuwen is, enkele uren later zal het in Duffel ook gaan sneeuwen, terwijl het wat zuidelijker in Putte nog regent, en zo schuift dit front verder met steeds meer zuidelijke sneeuwval. Waar het regent is het nog zacht genoeg voor paddentrek, waar het sneeuwt is het afgelopen.


En daarna komt er door brutale winterkou een onderbreking in de paddenoverzet. Zaterdag halen we amper het vriespunt met kans op sneeuw, daarna wordt het enkele dagen en nachten vrijwel helder met algemene vorst en geholpen door de zon halen we misschien + 2°C. Vanaf dinsdag kantelt de wind naar het noorden waardoor wat minder koude lucht met vanaf de noordelijke oceaan met een omweg kan binnenstromen. Tegen eind van de week halen we 7 graden overdag, maar nog altijd met nachtvorst. Er kan dan een (winterse) bui vallen.


Als er vrijdagavond enige activiteit was krijg je hiervan nog een verslag, anders gaan we even uit de ether tot er opnieuw nieuws is van het paddenfront. Nu maar hopen dat de winter niet al te zwaar uithaalt en onze amfibieën niet doodvriezen.


Een datum voor een mogelijke herstart van de paddentrek lees je later wel.

______________________________________________________________________


2018/03/14 -   Hylakrant 19/2018 - Matige paddentrek woensdagavond, donderdag nog een laatste drukke?


Dankzij een zwak hogedrukgebiedje kregen we een prachtige lentedag met opklaringen en een graad of 13 à 14 graden. Woensdagavond startte met bijna helder weer op wat cirrussluierwolken na en een graad of 8 à 9, maar het voelde met de matige ZO wind redelijk koud aan. Om 19.20 uur werden de eerste padden gevonden. Algauw kwam er  al een melding over 1 kleine watersalamander. In tegenstelling tot dinsdagavond piekte de paddentrek rond 20.00 uur om dan volledig stil te vallen bij 6 graden, wellicht te fris vanaf ongeveer 20.30 uur. In totaal boekten we 53 dieren, 33 mannetjespad, 8 vrouwtjespad en 2 koppels, 1 juveniele groene kikker en dan toch nog 1 alpenwatersalamander. Er vielen 3 verkeersslachtoffers. Daarmee staan we nu op een subtotaal van 1.765 dieren.

Donderdag begint waarschijnlijk nog droog, maar het trekt dicht en het zal gaan regenen bij zo'n 10 à 11 graden. Een storing verbonden aan een depressie komt onze kant op. Waarschijnlijk nemen we die regen mee naar de avond, de kans dat de straat nat ligt is in elk geval erg groot. Met zo'n 8 à 9 graden zal het ook redelijk zacht verlopen, al kan de ZO wind het koude gevoel wat aanwakkeren. Toch durven we tippen op een drukke avond in deze omstandigheden. Voorlopig zijn er nog geen tekenen dat de paddentrek zou gedaan zijn, dus mogelijk dikken de totalen nog serieus aan. Garantie kan ik evenwel niet geven, maar als je tijd hebt kom zeker meerapen, want mogelijk hebben we alle hulp nodig donderdagavond.

Vrijdag lijkt een buiïge dag te worden met zelfs kans op onweer. Het kwik stijgt naar zowat 12 graden, maar vergis u niet: de koude lucht zit vlakbij. Het front dat ons regen bracht donderdagavond schuift vrijdag op en komt ten noorden van Nederland en in Noord Duitsland tot stilstand. Door een steeds krachtiger wordend hogedrukgebied boven Scandinavië gevuld met ijskoude Arctische lucht, wordt het front teruggeduwd naar het zuiden. Terwijl wij de avond ingaan met zo'n 8 graden en waarschijnlijk regen, begint het rond de middag in Noord Nederland te vriezen met sneeuw. Het front wordt steeds verder naar het zuiden gedrongen, waardoor bij ons (en dan spreek ik over Duffel) ergens tussen 23.00 uur en 3.00 uur in de nacht de vrieslucht binnenschuift en ook bij ons de neerslag transformeert in sneeuw. Er moet niet veel veranderen om de timing nog te doen veranderen, maar zoals het er nu naar uitziet, kan het ook vrijdagavond nog paddentrek opleveren.

Zaterdag  is dan een onvervalste winterdag met kans op sneeuw. 's Avonds klaart het op in de droge arctische lucht en zal er matige vorst optreden tot -5°C. Met een stevige NO-wind, waardoor het koude gevoel nog toeneemt, maar met harde wind is de kans tot ijsvorming op de poelen minder groot. Zondag zou een ijsdag kunnen worden met veel zon en 's avonds gaat het kwik onderuit naar -6°C of lager met  nog altijd een stevige wind. Maandag halen de dagmaxima makkelijk het vriespunt en gaan overdag de scherpste kantjes eraf. Het hogedrukgebied verandert van vorm en schuift stilaan richting Groot Brittannië waardoor we de ONO-wind stilaan inruilen voor een meer noordelijke wind. Vanuit die hoek wordt natuurlijk geen lente gecreërd maar overdag halen we vlot temperaturen boven het vriespunt en krijgen we een aantal maartse buien. De nachtvorst blijft, maar wordt lichter. Elke dag zal het kwik wat stijgen om zo uit te komen naar 7 graden en nog steeds enkele graden vorst in de nacht. Geen paddentrekweer dus.


Over zo'n 24 uur brengen we verslag uit van  donderdagavond. Dan zal ook de timing van de winterse aanval beter gekend zijn waardoor we vrijdagavond beter kunnen inschatten of er al dan niet nog trek zal zijn.

______________________________________________________________________


2018/03/13 - Hylakrant 18/2018 - Nog 2 avonden paddentrek en dan valt het stil door brutale koude inval


Dinsdag 13 maart 2018 was een koele dag met zo'n 5 à 6 graden geholpen door een tijdelijke NW stroming aan de oostkant van een hogedrukwig. Het regende tot laat in de namiddag, maar tegen de avond werd de bewolking dunner. Ook in de avond was het 5 graden en zwaar bewolkt. De straten waren gedeeltelijk opgedroogd. Geen ideaal weer voor paddentrek. Helemaal stil bleef het niet: de eerste pad werd gevonden omstreeks 19.20 uur en tussen half acht en kwart voor acht kregen we een kort klein piekje paddentrek: al snel was een emmerbodempje gevuld. Daarna viel het op een verdwaald mannetje pad helemaal stil. Voor het Senthout kwamen we in  totaal uit op 17 mannetjes pad en 1 verdwaalde kleine watersalamander. Met die dieren erbij zitten we op een subtotaal van 1.714 geregistreerde dieren op het Senthout. In de poelen was er  al bij al weinig activiteit, veel dieren die op de bodem verbleven. Duidelijk wat te koud om al enige eiafzetting te doen. Eieren vond ik nog niet.


Woensdag 14 maart 2018 kondigt zich aan als een mooie lentedag met redelijk veel zon. De wig van hogedruk ontwikkelt zich even tot een zwak hogedrukgebied en maakt tijdelijk een brug met zijn grotere broer in het hoge noorden. Deze laatste wordt nog heel belangrijk vanaf het weekend en zal ons barre kou brengen. De wind kantelt van het NW naar het ZO, waardoor opnieuw zachte lucht binnenstroomt. Met de zon erbij zouden we 13 graden halen. Die zachtheid nemen we nog even in de avond mee, maar ook de opklaringen waardoor het toch redelijk vlot zal afkoelen. Het blijft ook heel zeker droog. Wellicht leidt dit toch tot paddentrek. Ik gok op code geel, maar het kan net zo goed oranje zijn. Wellicht zal de paddentrek starten rond 19.20 uur met een piekje tussen half acht en acht, daarna zal de trek waarschijnlijk snel afnemen. Alle hulp is welkom en valt de trek tegen maak je misschien kans op bruine kikkerconcerten of zijn er andere dieren te zien in de poel. Vervelen zullen we ons dus niet doen.


Donderdag 15 maart 2018 is de invloed van het hogedrukgebiedje uitgezongen. Een storing verbonden aan een depressie ten zuiden van ons neemt het over en al snel gaat het regenen. Met 11 graden wordt het nog wel zacht en die regen en zachtheid nemen we mee. Deze avond lijkt cruciaal te worden om te zien hoever de paddentrek nu staat. Als die avond overtuigend veel dieren oplevert zitten we er nog midden in, is het eerder een uitboltrek dan weten we dat het op zijn einde loopt, is er niets dan is het gedaan. In alle geval zou donderdag nog wel eens hard kunnen gaan want het blijft de hele nacht regenachtig met relatief zachte temperaturen. Meteen ook de voorlopig laatste avond met echte paddentrek want vanaf vrijdagavond 16 maart zou de omslag naar een compleet en hopelijk niet te desastreus ander weertype gebeuren. 


Vrijdag 16 maart 2018 zou  met overdag 9 graden nog redelijk zacht maar heel erg nat verlopen. De storing van donderdag blijft zowat hangen, zou activeren en wordt in de loop van vrijdag terug naar het zuiden geduwd. De wind draait wel naar het NO en vanuit die hoek waait arctische lucht binnen die in transport gebracht wordt door het eerder genoemde hogedrukgebied dat nu heel Scandinavië heeft ingepalmd. De regen zal door de koude lucht transformeren naar sneeuw en de temperaturen zullen kelderen naar en onder het vriespunt. Afhankelijk of de vrieslucht vrijdagavond al gearriveerd is of niet  zal er mogelijk nog een piekje paddentrek zijn op de vooravond van deze koude periode.


Zaterdag 17 maart wordt het bijzonder koud. Het kwik komt niet meer boven nul en als er neerslag valt is het sneeuw. Overbodig te stellen dat er geen paddentrek zal zijn 's avonds. Zondag en maandag keert de zon terug, maar ondanks de lentezon zou het kwik maar nauwelijks boven het vriespunt komen. In de nacht vriest het licht tot matig en ijsvorming is dan ook een zekerheid. Met zoveel padden, kikkers en salamanders in de poel  kan dit desastreus uitdraaien. Hopelijk niet. Vanaf dinsdag kruipen de maxima wat naar boven, maar in de nacht blijft het vriezen. De scherpste kantjes gaan er dan af vooral overdag, maar in de nacht vriest het nog steeds en paddentrek is ook bij dit meer gematigd weer uitgesloten.

______________________________________________________________________


2018/03/12 - Hylakrant 17/2018 - Hoe moet het nu verder met de paddentrek


Het lijkt wel lente de afgelopen dagen met superzacht weer, maar vergis j niet. Ik kondig het al een paar dagen aan, maar nu kondigen alle weermodellen een serieuze winterprik aan. De paddentrek zal heel zeker volledig stilvallen, maar voor hetzelfde geld is hij gedaan. Alvorens naar de toekomst te kijken, blik ik eerst terug op maandagavond.


Maandagavond 12 maart was betrokken  met de nodige scheut regen. De wind was er ook, waardoor het allemaal wat frisser aanvoelde. De temperatuur  lag rond 7 à 8 graden, maar de gevoelstemperatuur lag  2 graden lager. Toch hield dit de amfibieën niet tegen: 217 amfibieën werden geraapt. Zeker het eerste uur na de start was het weer druk. Wat het aantal salamanders betreft stevenen we af op een nieuw record op het Senthout. Voor de padden is dat nog lang niet het geval, maar stijgt 2018 snel in de rangorde van beste jaren. Momenteel staat het subtotaal op 1.696, de 2.000 komt dus in zicht. Of we het ook zullen halen?


Dinsdag 13 maart zal regenachtig starten maar de wind is gekanteld naar het noordwesten en daarom zal het dinsdag maximaal 8 graden worden. In de late namiddag klaart het op omdat er zich ten westen van ons een hogedrukwig ontwikkelt. Dinsdagavond zal het snel afkoelen onder de open hemel en bovendien droogt ook alles op. Een graadje grondvorst is zelfs mogelijk. De vraag is of deze omstandigheden paddentrek zullen geven. Waarschijnlijk wel in het begin van de avond om daarna volledig stil te vallen. Ik geef dus code geel, mogelijk code oranje.


Woensdag 14 maart houdt het droog en zelfs zonnig. Onder invloed van die zon stijgt het kwik tot 13 graden. In de avond zal het dankzij de zuidenwind onder de open hemel minder snel afkoelen dan woensdag. Hier toch code geel of oranje, want ook hier zal de paddentrek maar even pieken om dan stil te vallen. Die zachte lucht nemen we donderdag 15 maart nog even mee. Een regenfront trekt in de namiddag binnen. Zoals het er nu naar uitziet zal het dus donderdagavond regenen en is het bovendien nog zacht. Hier durf ik inzetten op code rood, minstens oranje op voorwaarde dat de paddentrek tegen dan nog niet voorbij is. Deze avond leidt wellicht tot een laatste avond paddentrek enkel rekening houdende met de weersomstandigheden, want vrijdag 16 maart gaat de zachte lucht botsen op een winteroffensief.


De wind waait al uit het oosten donderdag, maar het blijft met 11 graden voorlopig nog zacht. Een hogedrukgebied versterkt zijn invloed boven Scandinavië en brengt vrieslucht uit Rusland naar ons. De precieze timing wanneer die vrieslucht binnenschuift en hoe het precies zal gebeuren, is nog niet bekend, maar dat de arctische lucht zal binnenschuiven is nu bijna zeker. Zaterdag 17 maart zou het kwik met veel moeite nog 4 graden halen. De eerdere storing van donderdag wordt terug naar het zuiden geduwd, maar deze keer gevuld met ijskoude lucht uit het noordoosten waardoor de regen kan transformeren in sneeuwval. Vanaf zaterdagavond is het dan ook gedaan met de paddentrek want het gaat licht tot zelfs matig vriezen. Zondag en maandag zou het kwik nog maar enkele graden boven nul komen, afhankelijk van het weermodel zou zondag of maandag zelfs een ijsdag kunnen opleveren, we  hopen dat de temperatuur toch wat boven het vriespunt zal komen.

Wat deze brutale winterkou zal betekenen voor onze amfibieën moet nog blijken, maar goed nieuws is dit allerminst, net nu de populatie zich blijkt te herstellen. De eerste eieren zullen heel binnenkort gelegd worden. Na de eierlegging verdwijnen de dieren uit de poelen en laten de eitjes aan hun lot over. Gaan de dieren op tijd uit de poelen kunnen vooraleer zich ijs vormt? Eitjes kunnen wel wat vorst hebben, maar invriezen? Gelukkig gaan vanaf dinsdag 20 maart de scherpste kantjes eraf wat zich uit in zachtere maxima naar 5 tot 7 graden, maar in de nacht blijft het licht tot matig vriezen en zo zou het de rest van de week kunnen blijven. In alle geval zijn we de dubbele cijfers in de maxima een hele tijd kwijt.

______________________________________________________________________


2018/03/11 - Hylakrant 16/2018 - Zondag weer topavond,  maandagavond  opnieuw donkerrood alarm


De paddenoverzet gaat krachtig in 2018. Ook zondagavond was top,  geen 750 dieren meer, maar met bijna 300 dieren kan deze avond toch ook tellen. De buiïge storing van zondag 12 maart  bleef minder lang hangen dan verwacht, waardoor we al rond de middag in de opklaringen kwamen. Die zelfs brede opklaringen namen we mee naar de avond. Er waren nog wel buien actief en tijdens de raapactie zagen we een mooie torenwolk (cumulus nimbus) die geregeld verlicht werd door door bliksemflitsen. Op onze actieplaats bleef het droog met quasi heldere hemel maar wel windstil en redelijk zacht  met zo'n 10 à 11 graden. Omstreeks 22.30 uur kregen we nog even wat druppels afkomstig van een bijna uitgestorven bui. Deze droge, zachte doch heldere avond leverde maar liefst 286 amfibieën op, waardoor het subtotaal op het Senthout nu op iets meer dan 1350 dieren staat. Na 5 jaar magere jaren lijkt de populatie zich hersteld te hebben.

Overzicht zie: https://www.hylawerkgroep.be/paddenoverzet/acties/DUFFEL/Senthout#plot.

Waar gaat de paddenoverzet 2018 eindigen?


Maandag 12 maart begint met opklaringen maar vanuit het westen dikt de bewolking aan en volgt er regen. De maxima bedragen 13 graden, want we zitten nog in de zachte lucht. Dit front blijft even hangen en zou ook de hele nacht voor regen kunnen zorgen. Maandagavond en -nacht worden dus waarschijnlijk nat en betrokken met 8 à 10 graden. Stoorzender zou de wind kunnen zijn, want in tegenstelling tot de afgelopen twee piekavonden, zal de wind deze keer wel een rol spelen, met rukwinden tot 60 km/u. Toch tippen we ook deze avond als een code donkerrood.


Dinsdag 13 maart zouden we nog steeds met dit front te maken hebben en blijft het nog even regenen, maar zitten we wel al in de frissere lucht die vanuit het WNW aangevoerd wordt. De NW stroming komt op gang door een stevige wig van hogedruk die ontstaat ten westen van ons. Dinsdag zouden we bij 8 graden blijven steken en tegen de avond zou het kunnen uitklaren, met in van oorsprong polaire lucht koelt het flink af. Dinsdagavond stel ik dan ook bij naar slechts code geel.


Woensdag 14 maart krijgen we door de werking van de hogedrukwig redelijk zonnig en droog weer met zo'n 13 graden, geholpen door de lentezon. Een nieuwe depressie probeert vanuit het ZZW West Europa te bedreigen, maar tegelijk ontwikkelt zich boven Noord Scandinavië een krachtig hogedrukgebied dat zich ook naar het zuiden uitbreidt. Donderdag zou de depressie het nog halen en ons  regenachtig weer bezorgen, vanaf dan wordt alles onzeker. Waar de modellen het wel tamelijk eens over zijn is een kanteling van de windrichting naar meer oostelijke richting. Als het scenario van het Scandinavisch hoog doorgaat,  kantelt de wind naar het oosten en probeert vrieslucht vanuit Rusland naar ons te komen. Dat transport zou vanaf zondag op gang komen met een regenzone overgaand in sneeuw. Dan valt de paddentrek helemaal stil, maar misschien is hij dan al gedaan.

______________________________________________________________________


2018/03/10 - Hylakrant 15/2018 - Zaterdagavond levert maar liefst 778 amfibieën op.


Zaterdagavond bracht iets waar we allang naar snakten: een topavond zoals we die al jaren niet meer hadden. De weersomstandigheden waren echt ideaal: de avond begon met lichte motregen en 13 graden en bovendien was het ook nog eens zo goed als windstil. Dat moest dus wel iets opleveren. Tussen 19.00 uur en 20.30 uur was er  veel werk aan de winkel. Overal vonden we padden, later op de avond ook salamanders en als toemaatje enkele kikkers. Terwijl we emmers vol telden patrouilleerden vele ploegen verde. Het tellen bleek  niet zo eenvoudig, want met alle emmers van de talrijk opgekomen vrijwilligers (ook vele nieuwe!) kregen we pas een beeld van de hoeveelheid dieren die er werd gevonden. Om het wat overzichtelijk te houden werden 100 mannetjes padden in één emmer gezet, want onze veldfiche was te klein om streepjes te zetten. Er waren  4 'tel'-emmers, dus 400 stuks en er stonden nog emmers vol amfibieën.


Uiteindelijk klaarde het rond 20.30 uur wat op waardoor de paddentrek wat matigde, maar zeker niet stilviel. De temperatuur zakte rustig aan, maar elke ronde vonden we gemiddeld tussen de 5 en 15 dieren. Uiteindelijk werd de hemel wolkenloos, maar ook dat hield heel wat dieren niet tegen toch verder te wandelen. Het kwik zakte tot 7 graden. Uiteindelijk zijn we om 23.50 uur naar huis gegaan, goed wetende dat er nog wel enkele dieren in de nacht de oversteek wagen. Echt veel zagen we niet meer want de grondmist werd steeds dikker en omvangrijker waardoor we de weg niet goed meer konden zien.


Het eindtotaal was uiteindelijk 778 geregistreerde dieren, dat zijn vele emmers vol! Door de talrijke opkomst is het percentage verkeersslachtoffers beperkt gebleven tot naar schatting 24, een mooi resultaat. Leuk was ook dat  iedereen die kwam helpen padden en salamanders vond. Het was echt een avond uit de goeie oude tijd. De details: 676 padden, 3 bruine kikkers, 1 groene kikker, 73 alpenwatersalamanders en 25 kleine watersalamanders. Voor het Senthout is 778 veel, maar nog geen avondrecord: om dat te evenaren hadden we nog 201 dieren extra nodig. Toch is het  wel lang geleden dat we zo'n cijfers behaalden.


We stonden voor zaterdagavond al op een subtotaal van net boven de 400, met deze 778 erbij komen  we eindelijk nog eens op een subtotaal van meer dan 1.000 stuks. Het lijkt erop dat de terugval van afgelopen jaren stilaan goed gemaakt is, want zondagavond moeten er toch wel 100 dieren inzitten.


Na de opklaringen van zaterdagavond op zondagnacht, trekt tegen de vroege morgen de hemel opnieuw dicht. Een zwabberend front verbonden aan een kleine depressie komt vanuit Frankrijk onze richting op. Door de golving op het front ontstaan hevige neerslaggebieden. Er is ook kans op onweer met plaatselijk zelfs kans op wateroverlast. Het wordt opnieuw boterzacht met maxima tot 17 graden. Wanneer in de namiddag het front doortrekt richting NO komen er opklaringen met een kans op nog een bui. Zondagavond zal naar alle waarschijnlijkheid droog verlopen, maar de straat zal nog nat liggen. Het blijft zacht en naar schatting zal de temperatuur ergens rond 10 à 11 graden liggen bij het ingaan van de avondschemering. Zondagavond verwacht ik zeker heel wat paddentrek het eerste halfuur tussen 19.00 en 19.30 uur. Afhankelijk van het aantal opklaringen zal de trek temperen, maar waarschijnlijk niet helemaal uitdoven. Ik geef dus minstens code rood.


Ondertussen zijn de details van maandagavond ook bekend. In tegenstelling tot zondagavond, wanneer het waarschijnlijk droog is, is de kans op regen maandagavond heel erg groot. De zachte maxima van 16 overdag zijn we kwijt, maar met 12 à 13 graden is het nog steeds heel zacht. Maandag trekt in de loop van de namiddag vanuit het westen een occlusiefront binnen met een plas regen die waarschijnlijk pas dinsdagmiddag ons land verlaat. Ook maandagavond zou het dus wel eens erg druk kunnen worden op het paddenfront.


Dinsdagavond is nog wat onzeker. Er stroomt tijdelijk wat minder zachte lucht binnen, waardoor 10 graden overdag moeilijk zou worden. Waarschijnlijk blijft het ook overwegend droog omdat er een mobiele wig van hogedruk is. Hier geef ik voorlopig een code oranje. Woensdag krijgen we een droge dag met opklaringen en zo'n 12 graden. In de avond is het droog, dus code geel of oranje en het koelt dan wat sneller af.


Op langere termijn blijft het wisselvallig en zacht tot vrijdag met dus elke avond waarschijnlijk paddentrek, daarna geven alle weermodellen een fikse daling van de temperatuur, want de wind zou dan de oosthoek opzoeken en vanuit die hoek stroomt koudere lucht naar ons. Mogelijk valt de paddentrek dan stil, maar hopelijk is hij dan gedaan.


Wil je mee padden overzetten, kom dan zeker langs, we kunnen echt alle hulp gebruiken!

______________________________________________________________________


2018/03/09 - Hylakrant 14/2018 - Code donkerrood, zaterdagavond 10 maart moet topavond worden


Hierbij het verslag over de paddentrek op vrijdagavond. Code rood was voorspeld, code bordeauxrood was een feit! Tussen 19.00 en 23.00 uur werden maar liefst 202 amfibieën geregistreerd. Weliswaar geen avondrecord, maar het is toch al enkele jaren geleden dat we zo'n aantallen op het Senthout haalden op één avond. Voornamelijk padden (184 stuks), maar ook 1 wijfje bruine kikker en een twintigtal kleine water- en alpenwatersalamanders. Het viel op dat de salamanders pas later op de avond tevoorschijn kwamen. Het was gisterenavond nochtans frisser dan verwacht met slechts 7 graden maar tussendoor een scheutje regen. Die regen was verbonden aan het warmtefront. De superzachte lucht stroomde pas binnen in de loop van de nacht en zaterdagmorgen binnen, waardoor we er van mogen uitgaan dat er bijna de hele nacht nog wat gezapige paddentrek doorging.


Nu zaterdag halen we extreem zachte temperaturen tot 14 à 15, lokaal misschien wel 18 graden als de opklaringen groot genoeg zijn. Die zachtheid nemen we vanavond mee met temperaturen tussen 10 en 13 graden. Of het ook zal regenen is onduidelijk. Er komt vanuit Frankrijk een buiïge regenzone opzetten die in de namiddag neerslag zal produceren, maar waar precies en hoeveel is onduidelijk. Het ding schuift redelijk traag van zuid naar noord, maar tegen de avond verwacht men de regenbuien al boven Nederland. Niet dat dit veel zal uitmaken. De zachtheid primeert en een tweede waarschijnlijk nog drukkere avond dan die van vrijdag komt eraan. Wie dus een echte paddenoverzetavond wil meemaken komt zaterdagavond 10 maart naar de actieplaatsen!


Ook zondagavond 11 maart lijkt een topper te worden. De rest van de week blijven lagedrukgebieden actief en houdt de zuidenwind aan met constant zachte luchtaanvoer met geregeld regenzones. Door een kleine kanteling in het stromingspatroon naar meer zuidoost niet meer de extreme zachte lucht, maar met 12 à 13 graden als maxima scoren we niet slecht. Ook de nachten blijven redelijk zacht met minima van 7 graden of meer. Het ziet er dus naar uit dat er de hele volgende week paddentrek zal zijn. Kort en zeer krachtige paddenoverzet en zo hebben we het graag. Vanaf 20 maart zou het weer kunnen omslaan. Nog ver weg natuurlijk maar we zouden door de ontwikkeling van een hogedrukgebied naar een droger weertype evolueren. Een oostelijke tot noordoostelijke stroming zou daardoor op gang komen met uitgebreid nachtvorst en dagmaxima tussen +2°C en +11°C. Mogelijk zit er dus opnieuw een winteraanval aan te komen. Laat ons hopen dat het bij een gematigde afkoeling blijft. Tegen dan is de paddentrek waarschijnlijk (bijna) voorbij, maar op barre winterkou zitten we niet te wachten als de dieren in de poelen hun eitjes aan het leggen zijn.


Graag iedereen present vanavond, ook de volgende avonden mag je in de agenda noteren. We zullen net als vrijdagavond alle hulp kunnen gebruiken.


______________________________________________________________________


2018/03/08 -   Hylakrant 13/2018 - Donkerrood alarm van vrijdagavond tot ...


We staan op de vooravond van de echte paddentrek. Iedereen is dan ook welkom om mee te komen helpen. In tegenstelling tot de vorige voorspelling stel ik ook vrijdagavond 9 maart weer bij. Na nog wat opklaringen in de voormiddag, trekt het dicht. Een zwak warmtefront vanuit het zuiden zou in de namiddag lichte (mot)regen kunnen produceren. Naar alle waarschijnlijkheid verloopt de vrijdagavond overwegend droog maar wel betrokken. De minima zullen daarom hoger liggen dan eerst voorspeld. Voor vrijdagavond kondig ik dan ook code rood af of toch minstens oranje mocht het wat opklaren. Zaterdag lijken de weermodellen alsmaar hogere maxima te geven. Er zijn nu al modellen die 18 of 19 graden geven, maar alle modellen geven minstens 14. Zaterdagavond 10 maart gaat dan ook boterzacht in met mogelijks ook regen. Hier lijkt een echte piekavond, misschien wel DE piekavond in de maak. Zondag 11 maart dalen de maxima wat, maar met 13 graden overdag en een actief regenfront vooral op zondagvoormiddag , lijkt ook zondagavond een topper te worden. Maandag en zelfs dinsdagavond lijken goeie avonden te worden. Het zou me niet verbazen dat er de hele week serieuze paddentrek gaat zijn want het blijft wisselvallig met een zuidelijke luchtaanvoer waardoor de maxima overdag ruim de dubbele cijfers halen en ook de nachten zacht verlopen.


En afgelopen donderdagavond dan. Een front trok zoals voorspeld op de middag door met koude regen. In de namiddag schoven er opklaringen binnen en trok de wind sterk aan. Tegen de avond klaarde het op waardoor het snel afkoelde. Op 3 mannetjes pad na werd niets gevonden. Zoals gezegd, de laatste rustige avond, want het moet al serieus mislopen als we geen topavonden gaan beleven.


Iedereen welkom om een handje te komen helpen: hoe meer helpers hoe minder kans dat er verkeersslachtoffers vallen onder onze amfibieën. 

______________________________________________________________________


2018/03/07 -- Hylakrant 12/2018 - Donkerrood alarm dit weekend: vanaf nu elke avond controleren


Woensdagavond was het hevigste deel van de voorspelde buienlijn in de vooravond binnengeschoven. Tot zowat 20.00 uur regende het pijpestelen, daarna klaarde het op. Toen het begon te regenen haalde het kwik met moeite 6 graden en tegen 19.00 uur was het slechts 4 graden. Niet echt een avond waarop ik paddentrek zou verwachten maar tegen alle verwachtingen in was er matige tot bij momenten zelfs drukke paddentrek. Niet alleen de padden lieten zich zien: we troffen ook alpenwatersalamanders, een bruine kikker en zelfs een groene kikker aan. Zelden gezien zoiets! Maar liefst een 60-tal amfibieën werden geteld. Vermits er maar 2 ploegen aanwezig waren, hebben we ook weer 10 verkeerslachtoffers geïncasseerd. Na de buienlijn klaarde het rond 21.00 uur op en viel de trek stil.


Het bewijst wel een ding: de dieren zijn er helemaal klaar voor. Wij kunnen er dus ook maar beter klaar voor zijn, want een droomscenario van korte en hevige paddentrek lijkt zich te gaan voordoen dit weekend en volgende week, straks meer hierover.

Nu even naar deze week. Donderdag komt vanuit Ierland een aan de Schotse depressie verbonden buiïg systeem binnen. De meeste weermodellen gaan er vanuit dat de neerslag vooral in de middag zal vallen, er kan ook onweer en hagel op het systeem zitten. De temperaturen halen morgen net geen 10 graden door de koude bovenluchten. Tegen de avond klaart het mogelijk op, maar woensdagavond hebben we geleerd dat blijkbaar zelfs bij koele temperaturen van 4 graden er matige tot hevige paddentrek kan zijn. Donderdagavond zal er wel een extra stoorzender zijn, namelijk harde wind met rukwinden tot 80 km/h, iets wat woensdagavond ontbrak. Maar we spelen zeker, toch maar gaan controleren en zeker als het regent of de straat nat ligt zal er misschien weer een piekje zijn.


Vrijdag schijnt een (bijna) droge dag te worden. Het scenario in de vorige hylakrant beschreven klopt nog altijd, alleen schuift men het binnenschuiven van het warmtefront op naar de nacht van vrijdag op zaterdag in plaats van naar vrijdagavond. Vrijdagavond zal dus eerder droog verlopen en dus iets onzekerder worden naar paddentrek toe. De reden hiervoor is tijdelijke hogedrukwig die het opstomen van de depressie en de zeer zachte lucht wat uitstelt, maar dat we zeer zachte lucht krijgen in het weekend is heel zeker. Zaterdagavond 10 maart zou wel eens een piekavond kunnen worden zoals we dat allang niet meer hadden. Donkerrrood alarm! De redenen zijn duidelijk: overdag zou zaterdag het kwik kunnen stijgen naar 15°C, sommige weermodellen geven zelfs 17 graden. Hoe dan ook zaterdagavond zal het zeer zacht zijn. Bovendien valt er ook nog eens gemiddeld 5 mm neerslag op zaterdag, maar gezien de luchtsoort is het tijdstip van de regen ondergeschikt. Het zal paddentrek zijn en waarschijnlijk nog geen beetje ook. Zondagavond 11 maart doen we dit op algemeen verzoek nog eens over, want ook zondag zeer zacht en redelijk nat weer. Door de vertraging van de zachte lucht op vrijdag, zitten we ook maandag nog in die luchtsoort en ook dan zal de paddentrek gewoon doorgaan. Trouwens de rest van de week temperen de uiterste maxima wel wat, maar de dubbele cijfers houden we en ook de avonden en nachten blijven redelijk zacht. Heel volgende week zal het dus wel prijs zijn.


Aan alle kandidaat paddenoverzetters: hou de komende avonden vrij want ik denk dat we iets gaan meemaken de komende avonden, zeker vanaf zaterdagavond, maar de dagverantwoordelijken zijn ter plaatse vanaf nu elke avond vanaf 18.15 uur. Bij grijs weer is dat ook zowat het tijdstip van het donker worden, bij opklaringen is het ruim een kwartier later. Wie mee wil komen rapen want zelfs op een avond zoals vandaag zijn extra helpende handen welkom.

______________________________________________________________________


2018/03/06 - Hylakrant 11/2018 - Rood alarm voor het hele weekend


Als de weersvoorspellingen kloppen, breekt vrijdagavond en zeker zaterdagavond de paddentrek helemaal los. Ook zondagavond lijkt nog een topavond te worden.

Eerst nog het verslag over vanavond. Die  begon bewolkt met enkele brede opklaringen. Bij schemering was het zo'n 8 graden. Een eerste rondje leverde volgens onze dagverantwoordelijke twee mannetjes pad op en daar bleef het bij. Dat lag ook binnen de verwachtingen van de voorspellingen, want het kwik daalde snel naar 6 graden.


Lees meer ...


Woensdagochtend trekt een koufront over met buiïge regen met daarachter vooral koude bovenste luchtlagen. Dit levert naar alle waarschijnlijkheid veel buien op  met hagel en onweer en temperaturen die maximum 8 tot een kleine 10 graden halen. Woensdagavond zal, afhankelijk of er buien vielen, de straat er nat bijliggen, maar tussen de buien zitten ook opklaringen. Met die koudere lucht zal het guur aanvoelen, niet meteen paddentrekweer. Ik sluit echter niet uit dat er zich toch enkele dieren zullen laten zien vlak na schemer om  daarna helemaal stil te laten vallen. Donderdag 8 maart zou ook een natte dag opleveren bij zowat 7 tot 9 graden overdag. Donderdagavond zou mogelijk ook trek kunnen opleveren maar met 5 à 6 graden is het mogelijk net te fris.


We kondigen het al enkele hylakranten aan, maar vanaf vrijdag 9 maart moeten we op onze hoede zijn. De dag begint dan wel fris, droog en rustig met nevel of mist, maar naarmate de namiddag nadert trekt een actieve regenzone langzaam vanuit het zuidwesten over ons land. De timing zal hier cruciaal zijn, maar de kans dat het in de avond nog volop regent is groot. Belangrijker is dat maxima van vrijdag worden gehaald in de avond (of nacht) en niet op de middag, want een depressie die nu nog ergens boven het zuiden van de Atlantische oceaan hangt komt via de Golf van Biskaje naar West Europa. Zij brengt een portie subtropische lucht met zich mee waardoor het kwik in het weekend erg hoog zal liggen en dit met de nodige neerslaggebieden en buienlijnen. Er zijn daarbij maxima mogelijk tussen de 12 en 16 graden. Ook de nachten zullen een pak zachter worden met 7 tot 9 graden als minima, bij betrokken weer mogelijk nog een stuk zachter. Dit lijkt de ideale lucht en weeromstandigheden om de paddentrek volop te laten losbarsten. Pas maandag wanneer de depressie doorgetrokken is zou het overdag  wat minder zacht worden naar maxima van 10 graden, maar ook dan zouden de nachten nog  zacht blijven. Het blijft  tot zeker woensdag no nat met  een komen en gaan van storingen. De kans op paddentrek volgende week blijft dus heel groot.

De paddentrek lijkt dus gelanceerd vanaf vrijdagavond (afhankelijk van de timing van de regenzone), maar zeker zaterdagavond als we met zekerheid in de zeer zachte lucht zitten. Heel het weekend geven we daarom code rood (misschien wel bordeauxrood)


Verandert  er toch nog iets, of kennen we  de timing van de regenzones beter, dan horen jullie het in een volgende Hylakrant, maar stip voorlopig de weekendavonden maar aan in je agenda met 'paddenoverzetactie vanaf 18.50 uur' want het ziet er naar uit dat de paddentrek in alle hevigheid zal losbarsten!

______________________________________________________________________


2018/03/05 - Hylakrant 10/2018 - Vrijdagavond zou wel eens topavond kunnen worden!


De winter is ook in Noord Nederland weggejaagd en de vorstgrens ligt nu ergens voorbij Denemarken. Zachtere lucht verovert steeds grotere delen van Europa waardoor West en Centraal Europa verder ontdooien. Voorlopig blijven de nachten door de bevroren ondergrond nog redelijk fris met minima tussen de 2 en 4 graden, maar zeker vanaf vrijdagavond verandert ook dat.


Zondagavond startte zonnig maar er trok een occlusie vanuit Frankrijk binnen met vanaf 17.00 uur regen. Overdag haalden we zo'n 11 graden. Bij het binnentrekken van het front daalde de temperatuur gestaag, tot zo'n 5 à 6 graden rond 20.00 uur. Het regende nog steeds en ik kon het toch niet laten een kijkje te gaan nemen op het Senthout. Op een verdwaald mannetje pad na was er niets. Toen ik hem in de kant zette aan de juiste kant van de straat, groef het dier zich onmiddellijk in. Te koud dus voor echte paddentrek!

Toch toont dit aan dat we op de vooravond staan van de grote paddentrek. De dieren zijn er klaar voor, nog een fractie zachter weer en één milde avond is genoeg om alles te laten losbarsten. Ik heb even de nieuwe weermodellen bekeken en ze blijken het redelijk eens te zijn over vrijdagavond 9 maart: overdag zouden temperaturen tussen de 12 en 14 graden worden gehaald. Veel belangrijker is dat de nacht van vrijdag op zaterdag minima van 9 graden en regen zal brengen: hier lijkt een piekavond in de maak. Een verwittigd mens is er dus twee waard!


In de aanzet naar die vrijdagavond toe verwacht ik nog niet meteen veel paddentrek, maar bij nat weer is controleren toch aangewezen. Maandag zou een overwegend droge dag worden met enkele opklaringen. In de avond en nacht nemen we de opklaringen mee en zakt het kwik dus snel. Dinsdag komt er vooral op de middag een buienlijntje binnen door een koudere luchtbel in hogere luchtlagen. De buien kunnen dan ook onweer en hagel bij zich hebben maar tussendoor ook opklaringen. De maxima zouden heel de week flirten met 10 graden, met in de avond snelle afkoeling naar zowat 5 à 6 graden. Blijft die snelle koeling uit in de avond, kunnen we tijdelijk zeker tussen zonsondergang en zowat 20.00 uur dieren op stap krijgen tot de kritische temperatuur bereikt wordt.


Maar voorlopig noteren we dus vrijdagavond 9 maart als potentiële drukke paddenoverzetavond.


______________________________________________________________________


2018/03/04 - Hylakrant 09/2018 - Wanneer begint de paddentrek?


Zoals voorspeld leverde februari geen paddentrek op: mede door het winteroffensief konden we op onze lauweren rusten. De winter trekt zich nu langzaam maar zeker terug met als resultaat normaler weer voor deze tijd van het jaar.

Ondanks de relatief zachte dagmaxima de komende dagen zal de paddentrek toch maar moeizaam op gang komen. De vorst zit immers nog in de grond, koelen de nachten sterk af, is grondvorst altijd mogelijk en bij opklaringen nachtvorst niet uit te sluiten. Vanaf woensdag/donderdag zal de dooi overdag de vorst geleidelijk uit de grond verdrijven. Door een kletsnatte regenzone op vrijdag en een portie subtropische lucht tip ik op een mogelijke topavond voor vrijdag 9 maart, voorafgegaan met een klein voortrekje donderdagavond 8 maart.


Lees meer ...


Blijkbaar kan het alleen nog  stevig winteren door het ontstaan van een polar vortex in de gematigde zone, dit ten koste van Groenland en Spitsbergen waar het met +6°C abnormaal zacht was. De polar vortex leverde ons vrijwel een hele week ijsdagen op.

Ondertussen zetten de weerkaarten orde op zaken. Het gebeurde niet zonder slag of stoot: dat hebben we vrijdagavond mogen ondervinden met eerst ijzel en ijsregen, daarna een sneeuwfront en om te eindigen nog eens ijsregen. IJsregen duidt op zachte lucht in de bovenluchten, maar beneden was het met min 3 graden nog behoorlijk koud. Gisteren pruttelde de winter nog wat tegen, maar vanaf vandaag is de verzachting een feit, met zelfs kans op dubbele cijfers voor de maxima, geholpen door de al krachtiger wordende maartzon. De winter zit nog in Noord-Nederland maar wordt ook daar in de loop van vandaag verdreven. De sneeuw van vrijdag blijft ondanks die hoge temperaturen op sterk beschaduwde plekken hardnekkig liggen, de reden waarom ik de komende avonden nog niet meteen zware paddentrek verwacht. De nachten koelen nog te sterk af, de winden uit de Middellandse zeeregio koelen onderweg sterk af door de vorst die onderweg aanwezig is of was. Zoals je in het nieuws hebt gezien, lag er vorige week ook in Rome 6 cm sneeuw.

Door de van oorsprong zachte lucht die over het koude land stroomt geholpen door de maartse zon krijgen dan wel dagmaxima tussen de 8 en 12 graden (afhankelijk van het aantal uren zon), maar de nachten zullen eerder koel zijn. Bij opklaringen zet dit proces zich in van zodra de zon onder is omdat er nog veel vorst in de grond zit. Toch is waakzaamheid geboden, zeker als het ook in de avond durft te gaan regenen - nat en milder - want enkele waaghalzen zullen het er vlak na schemer op wagen. Bij twijfel: ga vooral kijken. Zie je je adem dan is er weinig kans op paddentrek, voelt het mild aan en zie je je adem niet, dan is er meer kans. Onze dagverantwoordelijken kennen dit wel. Wat die regen betreft zullen het vooral buiensystemen zijn afgewisseld met opklaringen, waardoor de timing en de locatie moeilijk op voorhand te voorspellen zijn. Trekt de buienlijn in de avond binnen, vergroot de kans.


Wanneer lijkt het dan wel echt los te barsten? Het is nog ver, maar een ding weten we zo goed als zeker: de winter komt er de komende week niet meer in. De verzachting en dooi zet zich de hele week door en maakt de omstandigheden voor paddentrek alsmaar beter. Ik tip daarom op vrijdagavond 9 maart, want vrijdag geven de modellen temperaturen die doorschieten naar 14 graden en dat bij een kletsnatte dag en een zuidwester. Donderdag zou ook al regen kunnen opleveren met zo'n 8 à 10 graden, mogelijk de herstart met een rustige tot matige avond. Zaterdag wordt het volgens sommige modellen zelfs 16 graden en zou er zowaar al warmteonweer tot ontwikkeling kunnen komen, wanneer een depressie komende vanuit het zuidwestelijk deel van de oceaan gevuld met een portie subtropische lucht in onze buurt botst tegen polaire lucht die vanuit het noordwesten binnenstroomt door de vorming van een IJslands hogedrukgebied. De meeste modellen houden die subtropische lucht in de buurt, maar er zijn er ook die vanaf maandag instroom geven de polaire lucht, mocht het hogedrukgebied van IJsland uitzakken naar het zuiden. Als dat gebeurt komen we in maartse buien terecht.


Als er wat beweegt dan lees je het in de Hylakrant. Dagverantwoordelijken maak jullie klaar, want het echte paddentrekseizoen kan binnenkort beginnen.


______________________________________________________________________


2018/02/17 - Hylakrant 08/2018 - geen enkele avond paddentrek in februari?


Eind januari hadden we een veel te vroege piek in onze paddentrek, sindsdien ligt de paddentrek stil. Nu het tijd is voor de echte start van het seizoen ziet het er nog niet meteen naar uit dat de paddentrek zal beginnen. Maar eerst een terugblik, want in de vorige hylakrant werd donderdagavond voorwaardelijk als optie voor één avondje paddentrek genoteerd.

Donderdag was voorlopig inderdaad de zachtste dag van februari met zo'n 11 graden én regen, maar de koudere lucht met opklaringen zat vlakbij en rond 16.00 uur voorzag ik al dat het waarschijnlijk niks zou worden die avond. De regen trok weg en de opklaringen kwamen eraan. De straat lag nog wel nat, maar controles leverden niets op:  logisch ook met een vlotte keldering naar 4 graden. Het zou die nacht van donderdag op vrijdag tot vorst komen: maar liefst een -2° graden aan de grond.


En nu? Vandaag is het bewolkt en ten zuiden van ons trekt er een sneeuw- en regenzone door. Daarna klaart het terug op vanaf het westen en  blijft het zonnig tot zondag. De weerkaarten zijn nog onzeker, vooral vanaf eind volgende week, maar op korte tot middellange termijn  zit er  niet meteen paddentrek aan te komen. Het mag  nu wel met  8 à 9 graden overdag mild zijn, dit is niet het weertype dat we nodig hebben voor paddentrek. Het is te droog, meestal zonnig en de avonden en nachten zijn door de opklaringen te koud met geregeld vorst.

Maandag  krijgen we even wat lichte regen. Deze regen komt van een verzwakt front dat geklemd zit tussen twee hogedrukgebieden en zou het begin  van ander weer betekenen. Met zo'n 7 graden en een gure zuidenwind waardoor de gevoelstemperatuur op zo'n 2 graden ligt, levert dat  maandagavond wellicht geen paddentrek op. Na maandag zou er geen neerslag van betekenis meer  vallen. Het Azorenhoog trekt naar Ierland waardoor we in een noordelijke luchtstroming terecht komen: kil en guur aanvoelend. Het resultaat: veel wolken en eerder fris met zo'n 6 à 7 graden. Daarna zou hetzelfde hoog een verbond smeden met zijn Siberisch vriend en als die show doorgaat dan komt de zon geleidelijk terug maar komt ook koude luchtaanvoer vanuit het noordoosten op gang en in tegenstelling tot in januari kan er deze keer wel serieuze diepvrieskou onze kant op. Afhankelijk van de modellen wordt er overdag gesproken van -2° tot +4°. Welk model gelijk heeft is eigenlijk niet van belang: de padden blijven heel zeker in hun schuilplaatsen.

Een minderheid aan modellen geeft een heel andere ontwikkeling vanaf volgend weekend. Het Iers hoog versmelt zich dan met het Siberisch hoog maar er bouwt zich een nieuw hogedrukbolwerk op boven centraal Europa. Depressies blijven ver op de oceaan en sturen zachte lucht naar IJsland. Tussen beide systemen ontstaat een zuidoost- en zuidstroming met lucht vanuit de Middellandse zee. Het gevolg: ook zonnig en droog maar overdag wel zeer zachte lentetemperaturen die kunnen pieken naar 15 graden met iets mildere nachten. Niet ideaal voor paddentrek, maar uit onze jarenlange waarnemingen weten we dat dat soort avonden even een piekje kan geven tot de kritische temperatuur wordt bereikt.

Bijna geen enkel model geeft de terugkeer van Atlantische regenzones zoals dat in januari het geval was, dus ideaal paddentrekweer zit er tot al zeker begin maart niet in.

Gelet op het mogelijke scenario van vrieskou worden alle schermen best geplaatst mocht dit nog niet gebeurd zijn. De paddensignalisatie al laten plaatsen heeft nog geen zin, daar zeker deze week nog geen paddentrek zal plaatsvinden. De borden verliezen hun effect als ze te lang onverricht ter zake worden geplaatst.


Wellicht wordt dit de laatste Hylakrant van februari, tenzij er toch nog paddenweer zou aankomen.


______________________________________________________________________


2018/02/11 - Hylakrant 07/2018 - Weerkaarten geven nog niet meteen de grote paddentrek aan, maar mogelijk wel donderdagavond  enige waakzaamheid!


Na de spectaculaire paddentrekcijfers eind januari, is de paddentrek helemaal stilgevallen en dat was maar goed ook want veel te vroeg. Zoals voorspeld kwam er een kouder weertype met geregeld nachtvorst en zelfs overdag had het kwik soms moeite om boven het vriespunt uit te komen.  Ondertussen is de westcirculatie terug op gang, maar die is duidelijk anders dan in januari. De oorsprong van de aangevoerde lucht komt uit het ijskoude Canada en dat geeft zeker op grotere hoogte serieuze diepvriestemperaturen. Zondagavond was er een koudebel van maar liefst -42 graden op 5 km hoogte: dat leverde dan ook hagel en natte sneeuwbuien op aan de grond.


De komende dagen lijkt het even op te warmen en doet subtropische lucht een poging om naar ons te stromen, maar de koudere lucht zit altijd vlakbij. Dat maakt het net zo moeilijk om de precieze details nu al te communiceren. Maandag zou het overwegend droog blijven door een uitrol van het Azorenhoog met de nodige opklaringen en dat geldt ook voor  dinsdag. De winterse buien trekken net ten noorden van ons voorbij boven Noord Nederland, maar er moet niet veel gebeuren natuurlijk of ze komen ook onze kant op. Dinsdagnacht komt vanuit het NW een sneeuwzone onze richting op maar sterft waarschijnlijk ergens uit boven de Benelux. Tegelijk dringt zich vanuit het ZW ook zachte subtropische zeelucht  met regen op. Zoals de timing er nu uitziet komen we donderdagnamiddag in die zachte lucht terecht en zou het kwik tot 9 à 12 graden  stijgen. Als we die regen en zachte lucht ook meenemen naar donderdagavond  zou dit (denk aan wat eind januari gebeurde) kortstondig kunnen leiden tot enige paddentrek. De strook met zachte subtropische lucht is echter smal waardoor het achter die storing uitklaart en het kwik snel keldert naar 4 graden in de minder zachte lucht achter deze  sector.


Daarna zijn de weerkaarten nog onzeker, maar in de meeste modellen blijft de minder zachte tot zelfs koudere lucht het pleit winnen. Meer nog: de meeste modellen geven een hogedrukgebied boven centraal Europa, waardoor alles opdroogt met heel wat zon en een graad of 6 à 8 overdag en frisse avonden en nachten met nachtvorst volgende week. Een aantal modellen laten dan het hoog naar Scandinavië trekken en dan krijgen we NO-windrichtingen waardoor een nieuwe winterprik niet ondenkbaar is, al moet de winter daar in het NO nog voorbereid worden vooraleer naar ons te kunnen komen.


Conclusie: Mobiliseren voor paddentrek is nog niet aan de orde, donderdagavond zal er waarschijnlijk gecontroleerd moeten worden door de dagverantwoordelijke (zeker als het nog regent en zacht is!) en daarna is het wachten op ander weer, dat  voorlopig  niet verwacht wordt voor 24 februari.


Mocht het allemaal nog overhoop worden gehaald dan horen jullie het wel via de Hylakrant, maar de kans dat jullie dus weer enkele weken niets horen is buitengewoon groot.


______________________________________________________________________



2018/01/30 - Hylakrant 06/2018 - Maandagavond juist scenario, veel meer dieren dan verwacht, woensdagavond herhaling?


Eerder dan verwacht krijgen jullie een nieuwe Hylakrant in de mailbox. We beleven dan ook heel rare tijden in de paddenoverzetgeschiedenis. We zijn nog maar eind januari en het Senthout zit al aan een subtotaal van ruim 100 dieren. Dit moet een record zijn, zo vroeg een intense paddentrek.

Het koufront was gisterenavond aanwezig. De eerste regen trok al in de namiddag  binnen, de koude lucht  sijpelde pas binnen rond 20.00 uur achter het front. Tussen 18.00 uur en 20.30 uur werden we bij lichte tot matige regen en redelijk veel wind dan ook overspoeld door een paddentrekgolf alsof het maart was. Maar liefst minimum 52 amfibieën werden er gesignaleerd en dat is wellicht nog een onderschatting. Gisterenavond was het dus code rood. Onze dagverantwoordelijke stond er quasi alleen voor en deed wat ze kon. Ze kon echter niet voorkomen dat er 13 verkeersslachtoffers vielen, toch een knappe prestatie dat  de rest veilig naar de poel werd gebracht. Op zo'n intense paddentrek ben je eind januari simpelweg niet op voorbereid. Het is duidelijk: de te zachte winter van dit jaar brengt ondanks de flitswintertjes tussendoor onze amfibieën (want ook de eerste bruine kikker werd gezien) op hol als nooit tevoren. Wie ontkent nu nog de klimaatverandering? We zien het zelfs in het paddentrekverloop. Wellicht zullen we in de toekomst moeten overwegen om de paddenoverzet voor nieuwjaar al grondig te gaan voorbereiden?


Het koufront zorgde er gelukkig voor dat om 20.30 uur de paddentrek  zo goed als plat lag, want achter het koufront klaarde het zoals voorspeld helemaal uit waardoor de temperatuur snel kritisch werd. Het leverde vanmorgen zowaar een graadje vorst op.


Komt er nog zo'n paddentrekgolf? Wie zal het zeggen? Woensdagavond lijkt kans te maken, want we zitten in een gelijkaardige situatie. Maar laat ons starten met dinsdag: het wordt zowaar een redelijk zonnige dag. Vanuit het westen kruipt een wolkenband met lichte regen wel dichterbij, maar een hogedrukwig zou de regen pas op de nacht van dinsdag op woensdag laten doortrekken, gekoppeld aan een warmtefront. Samen met de regen sijpelt daardoor opnieuw subtropische lucht binnen en die zou warmer zijn dan eerder gedacht. Woensdag halen we, afhankelijk van de modellen 10 tot 14 graden. Erg zacht in alle geval en de kans dat we die zachtheid meenemen naar de vroege avond is bestaande. Een koufront kondigt zich wel aan in de loop van de avond of late namiddag, sommige modellen geven het al vroeger. Het is dus niet ondenkbaar dat het scenario van maandagavond zich wel zou kunnen herhalen. Achter dat koufront zitten (winterse) buien want er stroomt koudere lucht vanuit de poolstreken binnen, zeker op 5 km hoogte wordt het heel koud met temperaturen tot -35 graden en meer. Je zou het zo kunnen stellen: zitten we nog in de zachte lucht wees dan meer dan alert. Klaart het in de avond  al uit of zijn er stevige (hagel)buien  zal er in het beste geval wat uitboltrek zijn.


En wat na woensdagavond? Alle weermodellen geven sowieso frisser weer omdat we in de polaire lucht zouden blijven. Het lijkt wel maart, want tussendoor verwachten ze stevige voorjaarsbuien met hagel en onweer, zelfs smeltende sneeuw met dagmaxima van 6 graden. Echte winter zit er (voorlopig) niet in, winterprikjes in de nacht wel. De laatste weermodellen tonen volgende week droger maar frisser weer aan, waardoor het op paddentrekfront rustig zal blijven. Een hoog boven de oceaan heeft plannen om zich in Scandinavië te gaan vestigen. Normaal gezien mag je dan vrieskou verwachten uit Rusland, maar ook daar is het veel te zacht met maxima rond of iets boven nul.


Voor woensdagavond  31 januari geef ik  de volgende boodschap mee: hou het weer goed in het oog en vooral de timing van het koufront. Regent het nog in de vroegere avond of voelt de lucht nog zacht aan, rep je dan zeker naar de paddenactie, want de kans op tijdelijk intense paddentrek is erg hoog. Voelt het woensdagavond al fris aan (adem eens uit, zie je je adem) dan lijkt de kans op (intense) paddentrek heel erg klein op enkele waaghalzen na die misschien een beter schuilplekje zoeken. Controle woensdagavond gewenst.


______________________________________________________________________



2018/01/28 - Hylakrant 05/2018 - Maandagavond nog wat uitbollende paddentrek tot nader  te bepalen tijdstip


Zondagavond was het 10 graden: droog, betrokken en winderig met een maritiem subtropische luchtsoort, meer is er niet meer nodig om enige paddentrek te hebben. De omstandigheden waren wel iets minder interessant dan afgelopen woensdagavond, maar toch werden ook zondagavond zoals gedacht weer amfibieën gespot, helaas  ook weer 2 dieren overreden. 13 dieren werden er op het Senthout geregistreerd: 2 alpenwatersalamanders, 10 mannetjes pad en 1 jong wijfje pad was het resultaat tussen 17.50 uur en 20.30 uur. Wellicht zijn er nog dieren op wandel op het moment dat ik deze Hylakrant schrijf, maar je kan niet blijven rondtoeren bij zo'n kwakkeltrek.


Maandag 29/1 wordt de zoveelste zachte dag met 11 tot 12 graden want de subtropische lucht is nog altijd aanwezig, al wordt die met een koufront weggejaagd in de late namiddag of avond.  Dat koufront brengt een flinke portie regen met zich mee maar daarachter ook maritiem polaire lucht. De dubbele cijfers zijn we dan  weer even kwijt en na de storing kan het fiks afkoelen in de opklaringen die er achter zitten. De timing van het koufront zal bepalen of er enige kans is op paddentrek. Dat zal dan enkel in het begin van de avond zijn en daarna volledig stilvallen. Dinsdag overdag lijkt bij de laatste voorspellingen geen gure buiendag te worden, maar droog met zelfs  brede opklaringen dankzij de werking van een hogedrukwig. Dinsdagavond nemen we die opklaringen mee bij het donker worden en zal er dus geen paddentrek zijn omdat de temperaturen snel zullen zakken. Woensdag trekt opnieuw een zwak warmtefront binnen en halen we weer even 10 graden, maar al snel zou een nieuw koufront volgen met daarachter nog koudere lucht. In de Ardennen betekent dit overgang naar sneeuw, of Vlaanderen er van krijgt is nog onduidelijk, maar onweer en hagel zit er zeker in. De eerder voorspelde NO-stroming komt er (nog) niet. De wind blijft uit westelijke hoeken maar op lange termijn voorspellen nog altijd veel meer modellen een winterse aanval vanuit het oosten of noorden dan de steeds groter wordende minderheid van de modellen die ook begin februari opnieuw zachte lucht geven na een flitswinterje. Om maar te zeggen, eigenlijk weet men nog niet welke kant het uitgaat en moeten de dobbelstenen nog vallen. Wat we wel met redelijke zekerheid weten is dat vanaf dinsdag tot zeker maandag volgende week geen paddentrek meer zal waargenomen worden.


Conclusie voor morgenavond: afhankelijk van het avondweer mogelijk even wat paddentrek (code geel) die snel stil zal vallen. De dagverantwoordelijke komt kijken indien het zacht weer is met regen. Daarna lijkt het erop dat er een  tijd geen paddentrek meer zal zijn  voor een wellicht wat langere periode (dat mag ook wel, want we zijn nog altijd maar eind januari: veel te vroeg voor paddentrek). Laat ons maar hopen dat de subtropische lucht het niet wint, zodat we zeker zijn dat er geen activiteit van amfibieën is en we dus ook niet naar de actieplaatsen moeten gaan controleren.


Wellicht verdwijnt Hylakrant even uit de ether tot er opnieuw paddentrekweer zit aan te komen.

Tot  binnenkort, hopelijk  ten vroegste half februari...


______________________________________________________________________


2018/01/27 - Hylakrant 04/2018 - Gaat nieuwe zachte sector opnieuw voor paddentrek?


Op het Senthout hebben we nu al 2 avonden paddentrek gekend en dat leverde een subtotaal op van 53 amfibieën. De kans dat dit aantal in januari nog zal aandikken wordt groter met de minuut. Vooral zondagavond moeten we goed in het oog houden. Maandagavond misschien ook nog, maar daar zal een timing van een koufront bepalen of het tot paddentrek komt of niet. Onze dagverantwoordelijke zal controleren zondagavond. Vanaf iets voor zessen is zij aanwezig ...


Lees meer ...

Momenteel is het rustig en grijs weer. De temperaturen zijn gematigd zacht met zo'n 6 à 7 graden, maar dat gaat veranderen. Zaterdagnacht trekt een zwak warmtefront met wat lichte regen over ons land en de ZW- wind trekt aan.  Achter dat front zit beduidend zachtere lucht. De temperaturen stijgen al in de loop van nacht naar zowat 8 à 9 graden. Afhankelijk van het weermodel wordt zondag dan een boterzachte dag met temperaturen tussen 11 en maar liefst 15 graden. Die "warmte" nemen we ook mee naar zondagavond waardoor het afgelopen woensdagscenario zich nog eens lijkt over te doen. De nachtminima zouden schommelen tussen 9 en 11 graden. Maandag wordt het ook nog zacht met zo'n 12-13 graden. In de loop van de avond komt een actief regengebied onze kant op. De timing ervan is nog wat onzeker. Sommige modellen laten het al in de namiddag binnenvallen, anderen geven het pas voor de avond en zelfs nacht. Dat actief regengebied is een koufront. Achter dat koufront zit polaire lucht waardoor we de dubbele cijfers aan de grond op thermisch vlak kwijt raken en de bovenluchten op 5 km hoogte zijn gevuld met ijskoude lucht . Dat levert dinsdag guur weer op en woensdag zelfs een grote kans op winterse neerslag. Donderdag zou het tijdelijk weer wat verzachten, maar geen dubbele cijfers en door de westenwind zou het eerder guur aanvoelen.


Begin februari zou er zich een Scandinavisch hoog ontwikkelen met NO-winden. Er zijn opnieuw indicaties en weermodellen die aangeven dat het winters kan worden met ijsdagen vanaf 9 februari, maar er zijn er ook die gematigd licht winters weer geven. Hoe dan ook: op iets langere termijn lijkt de paddentrek volledig stil te vallen. Met deze termijnvoorspellingen is het nog niet verstandig nu al signalisatie  zoals de paddendriehoek  gevaarsborden te plaatsen.  Indien februari inderdaad uitpakt zoals de meeste termijnvoorspellingen dan zouden die borden tegen dat het wel zover is hun effect verliezen. Vorst bemoeilijkt het plaatsen van schermen, dus hier raad ik aan de schermen wel te plaatsen, het zou niet de eerste keer zijn dat vlak na een strenge vorstperiode het plots zacht wordt met intense paddentrek.


Maar eerst is er dus nu zondagavond. De dagverantwoordelijken voor het Senthout zijn ingepland van nu tot 15 april. Zondagavond zal ze voor controle ter plaatse zijn vanaf iets voor de zessen (bij schemering). Wie deze dagverantwoordelijke wil vergezellen mag dat altijd, maar zo vroeg op het jaar kunnen we nooit beloven dat de padden ook effectief present zullen zijn. Rekening houdend met wat we afgelopen woensdagavond al hebben meegemaakt, geef ik voor zondagavond toch minstens een code geel, mogelijk zelfs code oranje.


______________________________________________________________________


2018/01/24 - Hylakrant 03/2018 - Vroege paddentrek op 24 januari


24 januari en al 40 geregistreerde amfibieën op het Senthout, dat moet een nieuw avondrecord zijn zo vroeg op het jaar. Met 12 graden de avond in na een recordwarme 14 graden voor 24 januari. De wind was nog wat spelbreker, maar dat hield een aantal amfibieën niet tegen. Toen ik arriveerde op de actieplaats lagen er al lijkjes op de straat. Gelukkig waren er ook enkele paddenoverzetters, maar deze konden niet te lang blijven. Toch knap dat paddenoverzetters spontaan komen: de vergadering om de dagverantwoordelijken aan te duiden is pas nu vrijdagavond.


Lees meer ...

De amfibieën zijn ons dus voor. Zeker nog geen drukke avond maar met 40 individuen op het Senthout toch bijna code oranje, wat best veel is voor een 24e januari. Drie soorten werden gevonden, vooral mannetjes pad, maar toch ook al enkele vrouwtjes. Dat het wel degelijk om heentrek gaat werd duidelijk in de emmer, waar een koppel zich vormde. Verder waren zowel alpenwater- als kleine watersalamander present.


De avond begon overwegend droog met serieuze windvlagen maar erg zachte 12 graden. Helaas 8 tot moes gereden padden tussen 18.00 uur en 19.00 uur, gelukkig ook wat levende dieren die we konden redden. Tot 20.00 uur vonden we dieren bij regelmaat, helaas ook enkele agressieve chauffeurs met opmerkingen dat we in een zone 50 wel 50 moeten rijden en geen 30. Er staan inderdaad nog geen signalisatieborden want borden nu al plaatsen is geen goed idee. Wanneer het weer winters wordt zouden er dan staan bij vriesweer, waardoor ze hun effect verliezen als het dan echt zover is.


Thuisgekomen zie ik dat één van onze dagverantwoordelijken heeft gebeld. Ik bel hem terug en als ik vertel dat we 25 dieren hadden gevonden, vraagt  hij of ik nog padden ga overzetten. Pik me maar op en om 21.30 uur waren we opnieuw bezig en dat met nog altijd 11 graden. Iets voor 22 uur was er een korte maar stevige bui, duidelijk het voorspelde koufront. Toch was er ook nog paddentrek bij 7 graden: met lichte tot matige regen vonden we bijna elke ronde wel iets. Uiteindelijk mochten we er nog 15 bijtellen en bereiken zo als totaal voor dinsdagavond 40 amfibieën.


Hoe moet het nu verder: is de paddentrek begonnen of niet? Moeilijk te zeggen of er de komende avonden ook nog trek zal zijn. Na het koufront zitten we in minder zachte lucht, waardoor het behalen van dubbele cijfers moeilijker wordt. Bovendien komen we in een wig van hogedruk, waardoor de weerkaarten tijdelijk meer gaan opdrogen. Veel wolken wel, maar ook kans op opklaringen. Wellicht zal er zowel donderdag- vrijdag- en zaterdagavond er geen paddentrek zijn, maar in deze gekke tijden weet je nooit. Zondag zouden we opnieuw 10-11, misschien wel 12 graden halen en zondagnacht zou het kwik dan dalen tot zowat 9 graden met lichte regen, een warmtefront. De wind trekt ook weer aan. Maandag overdag volgt dan een actiever koufront over en raken we de dubbele cijfers weer kwijt tot zowat 8 graden. De nachttemperaturen worden nog bescheidener met zo'n 3 graden. Wellicht valt dan weer alles stil.


En wat brengt februari? De weermodellen worden al minder winters, maar de zachte temperaturen die we nu meemaken zitten er ook niet in. De meeste modellen houden het bij droger weer met temperaturen tussen 2 en 6 graden en noordelijke windrichtingen. Geen paddentrek dus.


______________________________________________________________________


2018/01/23  - Hylakrant 02/2018 - Eerste padden en salamanders gesignaleerd.


Dinsdagavond zijn de eerste padden gesignaleerd. Een controleritje omstreeks 23.00 uur op het Duffelse Senthout leverde 2 mannetjes pad op. Het paddenoverzetseizoen 2018 is daarmee afgetrapt. Ook op de actieplaats in Edegem werden al padden en salamanders gesignaleerd tussen 19.00 en 20.00 uur. Deze activiteit is uitzonderlijk vroeg, de oorzaak hiervan is de zeer zachte lucht waarin we ons nu bevinden met nachttemperaturen in de dubbele cijfers. Woensdag overdag doen we er nog een schepje bovenop en zouden we op 13 tot zelfs 14 graden uitkomen, maar wel met veel wind. Tegen de avond of nacht komt er regen aan, een koufront. De nacht van woensdag op donderdag wordt ook nog redelijk warm, maar na de doortocht van het front zakt de temperatuur in de loop van donderdagmiddag onder 10 graden. Donderdagavond zal er geen paddentrek meer zijn. In het weekend vallen we terug naar normale maxima rond 8 graden overdag.


Lees meer ...

Zoals voorspeld is zachte lucht binnengestroomd en de oorzaak van deze vroege actieve amfibieën. Woensdag zou 14 graden gehaald worden, maar de sterke wind (tot 80km/u) is stoorzender en laat de gevoelstemperatuur wat lager uitkomen. Toch zullen bij nachttemperaturen tussen 10 en 12 graden nog wel wat dieren gewekt worden. Controle van de actieplaatsen woensdagavond is dus aan te raden. Donderdagmorgen worden de maxima gehaald. Vanuit het westen gaat het regenen en meteen wordt ook de zeer zachte lucht verdreven. De dubbele cijfers verdwijnen van de weerkaarten en daarmee ook meteen de kans op paddentrek. Maandag zou het na een terugval tijdelijk weer wat zachter worden tot 11 graden, maar de nachtminima zouden geen dubbele cijfers meer halen en bij een zachte 8 graden bleven steken, meteen ook de maxima van dinsdag volgende week.


Op lange termijn zien we nu meer en meer weermodellen kiezen voor een heel ander weertype. Begin februari zou zich een hogedrukgebied opbouwen waardoor de wind kantelt naar noordwest en zelfs naar noordoost. Hierdoor wordt het droog, is de kans op zon groter, blijft de temperatuur bescheiden en vanaf 4 of 6 februari geven sommige modellen uitgebreide nachtvorst en een aantal zelfs ijsdagen.

Zover is het nog niet, maar dat we die super zachte lucht kwijt raken vanaf dinsdag, woensdag volgende week is bijna zeker. Of het nu het winterse offensief wordt of bestendig temperaturen onder de 8 graden: paddentrek zal dit weer niet meer opleveren.

______________________________________________________________________


2018/01/20  - Hylakrant 01/2018 - De eerste trekkende padden, kikkers of salamanders volgende week?


Misschien lijkt deze krant  wat  voorbarig op een dag met ijzige regen en zelfs vlokken smeltende sneeuw bij hooguit 3 graden, maar toch: het weer gaat snel veranderen. Een portie extreem zachte subtropische lucht, met maxima die ruim in de dubbele cijfers zullen gaan, verjaagt het komende etmaal de polaire luchten  en dat zou volgende week tot de eerste paddentrek kunnen leiden. Zeker in de periode van dinsdagavond tot donderdagavond is waakzaamheid geboden omdat extreem zachte avonden en nachten worden voorspeld. De dagverantwoordelijken kunnen maar beter eens gaan controleren. Massaal naar de actieplaatsen komen is nog voorbarig want vanaf vrijdag wordt het weer minder zacht met temperaturen onder de 10 graden.

Een ding is echter zeker: de start van het paddenoverzetseizoen komt weer een stapje dichterbij.


Opmerking: we geven pas codes weer als de paddentrek ook effectief is begonnen.


 

Lees meer ...

Momenteel zitten we nog in koude polaire lucht, vandaar  de ijzige regen en smeltende sneeuwvlokken, maar lucht van subtropische oorsprong stroomt in sneltreinvaart vanuit de Azoren richting westelijk Frankrijk. Het binnensijpelen van de zachte lucht begint bij ons al zondagavond met een eerste warmtefront met de nodige regen (tijdelijk misschien voorafgegaan door nog wat smeltende sneeuw). Maandag is voor de paddentrek nog niets aan de hand met zo'n 9 graden, maar dinsdag, woensdag en waarschijnlijk ook donderdag worden temperaturen voorspeld die afhankelijk van het weermodel variëren tussen de 11 en maar liefst 16 graden. Alles boven de 14 zou meteen dagrecords opleveren, extreem zacht weer voor de tijd van het jaar met andere woorden. Ook de nachten zouden boterzacht zijn met van dinsdag op woensdag 10 graden als minima en van woensdag op donderdag zelfs 11 tot 13 graden. Wel is het overwegend droog door de hogedrukinvloed, maar wel met heel veel bewolking omdat het zeer vochtige lucht is, daardoor is motregen niet uit te sluiten. Donderdagavond verliest de hogedruk terrein en zou het gaan regenen. Die regen hangt samen met een koufront en de voorbode van minder zachte lucht voor vrijdag. De maxima worden vanaf vrijdag bescheidener met temperaturen onder de 10°  en dat blijft zo in het komende weekend en waarschijnlijk ook de week erna. Van langdurige vrieskoude of winter is er ook op iets langere termijn voorlopig geen sprake, maar pieken tot 12 graden of meer worden gelukkig ook niet meer verwacht.


Of het 11 of 16 graden zal worden is afwachten en voor ons nog belangrijker: of het ook tot paddentrek zal komen is onduidelijk, maar  waakzaamheid is geboden in deze zachte periode. Het kan van details afhangen (al dan niet  opklaringen, motregen, 11 of 16 graden). Bij twijfel houden de dagverantwoordelijken best hun actieplaats in het oog.


Als er wat beweegt horen jullie het wel in een volgende Hylakrant.

We zitten zeker nog niet in het stadium waarin iedereen massaal naar de overzetplaatsen moet komen, daar is het nog veel te vroeg voor.