Hylakrant 2018

Oproep van de politie in

de regio Bodukap:

actief in Duffel en Kontich

Copyright © Natuurpunt Oude Spoorweg, 2001-2018.

All Rights Reserved.

Webmaster: Peter Geschier

Je bent nog geen lid van Natuurpunt en je wilt de natuur steunen? Voor maar €27 per jaar draag je met heel je familie bij aan heerlijke natuur in je buurt !

Blijf je graag op de hoogte van wat er leeft in onze afdeling? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief !

Wil je je graag inzetten als vrijwilliger in onze afdeling? Schrijf je dan in om, wanneer het jouw uitkomt en naar jouw mogelijkheden, te helpen in de natuur of bij andere taken.

Bekijk de recente waarnemingen die in ons werkgebied werden opgetekend.

HYLAKRANT 2018

Start van de paddenoverzet 2018

2018/02/17 - Hylakrant 08/2018 - geen enkele avond paddentrek in februari?

 

Eind januari hadden we een veel te vroege piek in onze paddentrek, sindsdien ligt de paddentrek stil. Nu het tijd is voor de echte start van het seizoen ziet het er nog niet meteen naar uit dat de paddentrek zal beginnen. Maar eerst een terugblik, want in de vorige hylakrant werd donderdagavond voorwaardelijk als optie voor één avondje paddentrek genoteerd.

Donderdag was voorlopig inderdaad de zachtste dag van februari met zo'n 11 graden én regen, maar de koudere lucht met opklaringen zat vlakbij en rond 16.00 uur voorzag ik al dat het waarschijnlijk niks zou worden die avond. De regen trok weg en de opklaringen kwamen eraan. De straat lag nog wel nat, maar controles leverden niets op: logisch ook met een vlotte keldering naar 4 graden. Het zou die nacht van donderdag op vrijdag tot vorst komen: maar liefst een -2° graden aan de grond.

 

En nu? Vandaag is het bewolkt en ten zuiden van ons trekt er een sneeuw- en regenzone door. Daarna klaart het terug op vanaf het westen en blijft het zonnig tot zondag. De weerkaarten zijn nog onzeker, vooral vanaf eind volgende week, maar op korte tot middellange termijn zit er niet meteen paddentrek aan te komen. Het mag nu wel met 8 à 9 graden overdag mild zijn, dit is niet het weertype dat we nodig hebben voor paddentrek. Het is te droog, meestal zonnig en de avonden en nachten zijn door de opklaringen te koud met geregeld vorst.

Maandag krijgen we even wat lichte regen. Deze regen komt van een verzwakt front dat geklemd zit tussen twee hogedrukgebieden en zou het begin van ander weer betekenen. Met zo'n 7 graden en een gure zuidenwind waardoor de gevoelstemperatuur op zo'n 2 graden ligt, levert dat maandagavond wellicht geen paddentrek op. Na maandag zou er geen neerslag van betekenis meer vallen. Het Azorenhoog trekt naar Ierland waardoor we in een noordelijke luchtstroming terecht komen: kil en guur aanvoelend. Het resultaat: veel wolken en eerder fris met zo'n 6 à 7 graden. Daarna zou hetzelfde hoog een verbond smeden met zijn Siberisch vriend en als die show doorgaat dan komt de zon geleidelijk terug maar komt ook koude luchtaanvoer vanuit het noordoosten op gang en in tegenstelling tot in januari kan er deze keer wel serieuze diepvrieskou onze kant op. Afhankelijk van de modellen wordt er overdag gesproken van -2° tot +4°. Welk model gelijk heeft is eigenlijk niet van belang: de padden blijven heel zeker in hun schuilplaatsen.

Een minderheid aan modellen geeft een heel andere ontwikkeling vanaf volgend weekend. Het Iers hoog versmelt zich dan met het Siberisch hoog maar er bouwt zich een nieuw hogedrukbolwerk op boven centraal Europa. Depressies blijven ver op de oceaan en sturen zachte lucht naar IJsland. Tussen beide systemen ontstaat een zuidoost- en zuidstroming met lucht vanuit de Middellandse zee. Het gevolg: ook zonnig en droog maar overdag wel zeer zachte lentetemperaturen die kunnen pieken naar 15 graden met iets mildere nachten. Niet ideaal voor paddentrek, maar uit onze jarenlange waarnemingen weten we dat dat soort avonden even een piekje kan geven tot de kritische temperatuur wordt bereikt.

Bijna geen enkel model geeft de terugkeer van Atlantische regenzones zoals dat in januari het geval was, dus ideaal paddentrekweer zit er tot al zeker begin maart niet in.

Gelet op het mogelijke scenario van vrieskou worden alle schermen best geplaatst mocht dit nog niet gebeurd zijn. De paddensignalisatie al laten plaatsen heeft nog geen zin, daar zeker deze week nog geen paddentrek zal plaatsvinden. De borden verliezen hun effect als ze te lang onverricht ter zake worden geplaatst.

 

Wellicht wordt dit de laatste hylakrant van februari, tenzij er toch nog paddenweer zou aankomen.

 

______________________________________________________________________

 

 

2018/02/11 - Hylakrant 07/2018 - Weerkaarten geven nog niet meteen de grote paddentrek aan, maar mogelijk wel donderdagavond enige waakzaamheid!

 

Na de spectaculaire paddentrekcijfers eind januari, is de paddentrek helemaal stilgevallen en dat was maar goed ook want veel te vroeg. Zoals voorspeld kwam er een kouder weertype met geregeld nachtvorst en zelfs overdag had het kwik soms moeite om boven het vriespunt uit te komen. Ondertussen is de westcirculatie terug op gang, maar die is duidelijk anders dan in januari. De oorsprong van de aangevoerde lucht komt uit het ijskoude Canada en dat geeft zeker op grotere hoogte serieuze diepvriestemperaturen. Zondagavond was er een koudebel van maar liefst -42 graden op 5 km hoogte: dat leverde dan ook hagel en natte sneeuwbuien op aan de grond.

 

De komende dagen lijkt het even op te warmen en doet subtropische lucht een poging om naar ons te stromen, maar de koudere lucht zit altijd vlakbij. Dat maakt het net zo moeilijk om de precieze details nu al te communiceren. Maandag zou het overwegend droog blijven door een uitrol van het Azorenhoog met de nodige opklaringen en dat geldt ook voor dinsdag. De winterse buien trekken net ten noorden van ons voorbij boven Noord Nederland, maar er moet niet veel gebeuren natuurlijk of ze komen ook onze kant op. Dinsdagnacht komt vanuit het NW een sneeuwzone onze richting op maar sterft waarschijnlijk ergens uit boven de Benelux. Tegelijk dringt zich vanuit het ZW ook zachte subtropische zeelucht met regen op. Zoals de timing er nu uitziet komen we donderdagnamiddag in die zachte lucht terecht en zou het kwik tot 9 à 12 graden stijgen. Als we die regen en zachte lucht ook meenemen naar donderdagavond zou dit (denk aan wat eind januari gebeurde) kortstondig kunnen leiden tot enige paddentrek. De strook met zachte subtropische lucht is echter smal waardoor het achter die storing uitklaart en het kwik snel keldert naar 4 graden in de minder zachte lucht achter deze sector.

 

Daarna zijn de weerkaarten nog onzeker, maar in de meeste modellen blijft de minder zachte tot zelfs koudere lucht het pleit winnen. Meer nog: de meeste modellen geven een hogedrukgebied boven centraal Europa, waardoor alles opdroogt met heel wat zon en een graad of 6 à 8 overdag en frisse avonden en nachten met nachtvorst volgende week. Een aantal modellen laten dan het hoog naar Scandinavië trekken en dan krijgen we NO-windrichtingen waardoor een nieuwe winterprik niet ondenkbaar is, al moet de winter daar in het NO nog voorbereid worden vooraleer naar ons te kunnen komen.

 

Conclusie: Mobiliseren voor paddentrek is nog niet aan de orde, donderdagavond zal er waarschijnlijk gecontroleerd moeten worden door de dagverantwoordelijke (zeker als het nog regent en zacht is!) en daarna is het wachten op ander weer, dat voorlopig niet verwacht wordt voor 24 februari.

 

Mocht het allemaal nog overhoop worden gehaald dan horen jullie het wel via de Hylakrant, maar de kans dat jullie dus weer enkele weken niets horen is buitengewoon groot.

 

______________________________________________________________________

 

 

2018/01/30 - Hylakrant 06/2018 - Maandagavond juist scenario, veel meer dieren dan verwacht, woensdagavond herhaling?

 

Eerder dan verwacht krijgen jullie een nieuwe Hylakrant in de mailbox. We beleven dan ook heel rare tijden in de paddenoverzetgeschiedenis. We zijn nog maar eind januari en het Senthout zit al aan een subtotaal van ruim 100 dieren. Dit moet een record zijn, zo vroeg een intense paddentrek.

Het koufront was gisterenavond aanwezig. De eerste regen trok al in de namiddag binnen, de koude lucht sijpelde pas binnen rond 20.00 uur achter het front. Tussen 18.00 uur en 20.30 uur werden we bij lichte tot matige regen en redelijk veel wind dan ook overspoeld door een paddentrekgolf alsof het maart was. Maar liefst minimum 52 amfibieën werden er gesignaleerd en dat is wellicht nog een onderschatting. Gisterenavond was het dus code rood. Onze dagverantwoordelijke stond er quasi alleen voor en deed wat ze kon. Ze kon echter niet voorkomen dat er 13 verkeersslachtoffers vielen, toch een knappe prestatie dat de rest veilig naar de poel werd gebracht. Op zo'n intense paddentrek ben je eind januari simpelweg niet op voorbereid. Het is duidelijk: de te zachte winter van dit jaar brengt ondanks de flitswintertjes tussendoor onze amfibieën (want ook de eerste bruine kikker werd gezien) op hol als nooit tevoren. Wie ontkent nu nog de klimaatverandering? We zien het zelfs in het paddentrekverloop. Wellicht zullen we in de toekomst moeten overwegen om de paddenoverzet voor nieuwjaar al grondig te gaan voorbereiden?

 

Het koufront zorgde er gelukkig voor dat om 20.30 uur de paddentrek zo goed als plat lag, want achter het koufront klaarde het zoals voorspeld helemaal uit waardoor de temperatuur snel kritisch werd. Het leverde vanmorgen zowaar een graadje vorst op.

 

Komt er nog zo'n paddentrekgolf? Wie zal het zeggen? Woensdagavond lijkt kans te maken, want we zitten in een gelijkaardige situatie. Maar laat ons starten met dinsdag: het wordt zowaar een redelijk zonnige dag. Vanuit het westen kruipt een wolkenband met lichte regen wel dichterbij, maar een hogedrukwig zou de regen pas op de nacht van dinsdag op woensdag laten doortrekken, gekoppeld aan een warmtefront. Samen met de regen sijpelt daardoor opnieuw subtropische lucht binnen en die zou warmer zijn dan eerder gedacht. Woensdag halen we, afhankelijk van de modellen 10 tot 14 graden. Erg zacht in alle geval en de kans dat we die zachtheid meenemen naar de vroege avond is bestaande. Een koufront kondigt zich wel aan in de loop van de avond of late namiddag, sommige modellen geven het al vroeger. Het is dus niet ondenkbaar dat het scenario van maandagavond zich wel zou kunnen herhalen. Achter dat koufront zitten (winterse) buien want er stroomt koudere lucht vanuit de poolstreken binnen, zeker op 5 km hoogte wordt het heel koud met temperaturen tot -35 graden en meer. Je zou het zo kunnen stellen: zitten we nog in de zachte lucht wees dan meer dan alert. Klaart het in de avond al uit of zijn er stevige (hagel)buien zal er in het beste geval wat uitboltrek zijn.

 

En wat na woensdagavond? Alle weermodellen geven sowieso frisser weer omdat we in de polaire lucht zouden blijven. Het lijkt wel maart, want tussendoor verwachten ze stevige voorjaarsbuien met hagel en onweer, zelfs smeltende sneeuw met dagmaxima van 6 graden. Echte winter zit er (voorlopig) niet in, winterprikjes in de nacht wel. De laatste weermodellen tonen volgende week droger maar frisser weer aan, waardoor het op paddentrekfront rustig zal blijven. Een hoog boven de oceaan heeft plannen om zich in Scandinavië te gaan vestigen. Normaal gezien mag je dan vrieskou verwachten uit Rusland, maar ook daar is het veel te zacht met maxima rond of iets boven nul.

 

Voor woensdagavond 31 januari geef ik de volgende boodschap mee: hou het weer goed in het oog en vooral de timing van het koufront. Regent het nog in de vroegere avond of voelt de lucht nog zacht aan, rep je dan zeker naar de paddenactie, want de kans op tijdelijk intense paddentrek is erg hoog. Voelt het woensdagavond al fris aan (adem eens uit, zie je je adem) dan lijkt de kans op (intense) paddentrek heel erg klein op enkele waaghalzen na die misschien een beter schuilplekje zoeken. Controle woensdagavond gewenst.

 

______________________________________________________________________

 

 

2018/01/28 - Hylakrant 05/2018 - Maandagavond nog wat uitbollende paddentrek tot nader te bepalen tijdstip

 

Zondagavond was het 10 graden: droog, betrokken en winderig met een maritiem subtropische luchtsoort, meer is er niet meer nodig om enige paddentrek te hebben. De omstandigheden waren wel iets minder interessant dan afgelopen woensdagavond, maar toch werden ook zondagavond zoals gedacht weer amfibieën gespot, helaas ook weer 2 dieren overreden. 13 dieren werden er op het Senthout geregistreerd: 2 alpenwatersalamanders, 10 mannetjes pad en 1 jong wijfje pad was het resultaat tussen 17.50 uur en 20.30 uur. Wellicht zijn er nog dieren op wandel op het moment dat ik deze Hylakrant schrijf, maar je kan niet blijven rondtoeren bij zo'n kwakkeltrek.

 

Maandag 29/1 wordt de zoveelste zachte dag met 11 tot 12 graden want de subtropische lucht is nog altijd aanwezig, al wordt die met een koufront weggejaagd in de late namiddag of avond. Dat koufront brengt een flinke portie regen met zich mee maar daarachter ook maritiem polaire lucht. De dubbele cijfers zijn we dan weer even kwijt en na de storing kan het fiks afkoelen in de opklaringen die er achter zitten. De timing van het koufront zal bepalen of er enige kans is op paddentrek. Dat zal dan enkel in het begin van de avond zijn en daarna volledig stilvallen. Dinsdag overdag lijkt bij de laatste voorspellingen geen gure buiendag te worden, maar droog met zelfs brede opklaringen dankzij de werking van een hogedrukwig. Dinsdagavond nemen we die opklaringen mee bij het donker worden en zal er dus geen paddentrek zijn omdat de temperaturen snel zullen zakken. Woensdag trekt opnieuw een zwak warmtefront binnen en halen we weer even 10 graden, maar al snel zou een nieuw koufront volgen met daarachter nog koudere lucht. In de Ardennen betekent dit overgang naar sneeuw, of Vlaanderen er van krijgt is nog onduidelijk, maar onweer en hagel zit er zeker in. De eerder voorspelde NO-stroming komt er (nog) niet. De wind blijft uit westelijke hoeken maar op lange termijn voorspellen nog altijd veel meer modellen een winterse aanval vanuit het oosten of noorden dan de steeds groter wordende minderheid van de modellen die ook begin februari opnieuw zachte lucht geven na een flitswinterje. Om maar te zeggen, eigenlijk weet men nog niet welke kant het uitgaat en moeten de dobbelstenen nog vallen. Wat we wel met redelijke zekerheid weten is dat vanaf dinsdag tot zeker maandag volgende week geen paddentrek meer zal waargenomen worden.

 

Conclusie voor morgenavond: afhankelijk van het avondweer mogelijk even wat paddentrek (code geel) die snel stil zal vallen. De dagverantwoordelijke komt kijken indien het zacht weer is met regen. Daarna lijkt het erop dat er een tijd geen paddentrek meer zal zijn voor een wellicht wat langere periode (dat mag ook wel, want we zijn nog altijd maar eind januari: veel te vroeg voor paddentrek). Laat ons maar hopen dat de subtropische lucht het niet wint, zodat we zeker zijn dat er geen activiteit van amfibieën is en we dus ook niet naar de actieplaatsen moeten gaan controleren.

 

Wellicht verdwijnt Hylakrant even uit de ether tot er opnieuw paddentrekweer zit aan te komen.

Tot binnenkort, hopelijk ten vroegste half februari...

 

______________________________________________________________________

 

2018/01/27 - Hylakrant 04/2018 - Gaat nieuwe zachte sector opnieuw voor paddentrek?

 

Op het Senthout hebben we nu al 2 avonden paddentrek gekend en dat leverde een subtotaal op van 53 amfibieën. De kans dat dit aantal in januari nog zal aandikken wordt groter met de minuut. Vooral zondagavond moeten we goed in het oog houden. Maandagavond misschien ook nog, maar daar zal een timing van een koufront bepalen of het tot paddentrek komt of niet. Onze dagverantwoordelijke zal controleren zondagavond. Vanaf iets voor zessen is zij aanwezig ...

 

Lees meer ...

Momenteel is het rustig en grijs weer. De temperaturen zijn gematigd zacht met zo'n 6 à 7 graden, maar dat gaat veranderen. Zaterdagnacht trekt een zwak warmtefront met wat lichte regen over ons land en de ZW- wind trekt aan. Achter dat front zit beduidend zachtere lucht. De temperaturen stijgen al in de loop van nacht naar zowat 8 à 9 graden. Afhankelijk van het weermodel wordt zondag dan een boterzachte dag met temperaturen tussen 11 en maar liefst 15 graden. Die "warmte" nemen we ook mee naar zondagavond waardoor het afgelopen woensdagscenario zich nog eens lijkt over te doen. De nachtminima zouden schommelen tussen 9 en 11 graden. Maandag wordt het ook nog zacht met zo'n 12-13 graden. In de loop van de avond komt een actief regengebied onze kant op. De timing ervan is nog wat onzeker. Sommige modellen laten het al in de namiddag binnenvallen, anderen geven het pas voor de avond en zelfs nacht. Dat actief regengebied is een koufront. Achter dat koufront zit polaire lucht waardoor we de dubbele cijfers aan de grond op thermisch vlak kwijt raken en de bovenluchten op 5 km hoogte zijn gevuld met ijskoude lucht . Dat levert dinsdag guur weer op en woensdag zelfs een grote kans op winterse neerslag. Donderdag zou het tijdelijk weer wat verzachten, maar geen dubbele cijfers en door de westenwind zou het eerder guur aanvoelen.

 

Begin februari zou er zich een Scandinavisch hoog ontwikkelen met NO-winden. Er zijn opnieuw indicaties en weermodellen die aangeven dat het winters kan worden met ijsdagen vanaf 9 februari, maar er zijn er ook die gematigd licht winters weer geven. Hoe dan ook: op iets langere termijn lijkt de paddentrek volledig stil te vallen. Met deze termijnvoorspellingen is het nog niet verstandig nu al signalisatie zoals de paddendriehoek gevaarsborden te plaatsen. Indien februari inderdaad uitpakt zoals de meeste termijnvoorspellingen dan zouden die borden tegen dat het wel zover is hun effect verliezen. Vorst bemoeilijkt het plaatsen van schermen, dus hier raad ik aan de schermen wel te plaatsen, het zou niet de eerste keer zijn dat vlak na een strenge vorstperiode het plots zacht wordt met intense paddentrek.

 

Maar eerst is er dus nu zondagavond. De dagverantwoordelijken voor het Senthout zijn ingepland van nu tot 15 april. Zondagavond zal ze voor controle ter plaatse zijn vanaf iets voor de zessen (bij schemering). Wie deze dagverantwoordelijke wil vergezellen mag dat altijd, maar zo vroeg op het jaar kunnen we nooit beloven dat de padden ook effectief present zullen zijn. Rekening houdend met wat we afgelopen woensdagavond al hebben meegemaakt, geef ik voor zondagavond toch minstens een code geel, mogelijk zelfs code oranje.

 

______________________________________________________________________

 

2018/01/24 - Hylakrant 03/2018 - Vroege paddentrek op 24 januari

 

24 januari en al 40 geregistreerde amfibieën op het Senthout, dat moet een nieuw avondrecord zijn zo vroeg op het jaar. Met 12 graden de avond in na een recordwarme 14 graden voor 24 januari. De wind was nog wat spelbreker, maar dat hield een aantal amfibieën niet tegen. Toen ik arriveerde op de actieplaats lagen er al lijkjes op de straat. Gelukkig waren er ook enkele paddenoverzetters, maar deze konden niet te lang blijven. Toch knap dat paddenoverzetters spontaan komen: de vergadering om de dagverantwoordelijken aan te duiden is pas nu vrijdagavond.

 

Lees meer ...

De amfibieën zijn ons dus voor. Zeker nog geen drukke avond maar met 40 individuen op het Senthout toch bijna code oranje, wat best veel is voor een 24e januari. Drie soorten werden gevonden, vooral mannetjes pad, maar toch ook al enkele vrouwtjes. Dat het wel degelijk om heentrek gaat werd duidelijk in de emmer, waar een koppel zich vormde. Verder waren zowel alpenwater- als kleine watersalamander present.

 

De avond begon overwegend droog met serieuze windvlagen maar erg zachte 12 graden. Helaas 8 tot moes gereden padden tussen 18.00 uur en 19.00 uur, gelukkig ook wat levende dieren die we konden redden. Tot 20.00 uur vonden we dieren bij regelmaat, helaas ook enkele agressieve chauffeurs met opmerkingen dat we in een zone 50 wel 50 moeten rijden en geen 30. Er staan inderdaad nog geen signalisatieborden want borden nu al plaatsen is geen goed idee. Wanneer het weer winters wordt zouden er dan staan bij vriesweer, waardoor ze hun effect verliezen als het dan echt zover is.

 

Thuisgekomen zie ik dat één van onze dagverantwoordelijken heeft gebeld. Ik bel hem terug en als ik vertel dat we 25 dieren hadden gevonden, vraagt hij of ik nog padden ga overzetten. Pik me maar op en om 21.30 uur waren we opnieuw bezig en dat met nog altijd 11 graden. Iets voor 22 uur was er een korte maar stevige bui, duidelijk het voorspelde koufront. Toch was er ook nog paddentrek bij 7 graden: met lichte tot matige regen vonden we bijna elke ronde wel iets. Uiteindelijk mochten we er nog 15 bijtellen en bereiken zo als totaal voor dinsdagavond 40 amfibieën.

 

Hoe moet het nu verder: is de paddentrek begonnen of niet? Moeilijk te zeggen of er de komende avonden ook nog trek zal zijn. Na het koufront zitten we in minder zachte lucht, waardoor het behalen van dubbele cijfers moeilijker wordt. Bovendien komen we in een wig van hogedruk, waardoor de weerkaarten tijdelijk meer gaan opdrogen. Veel wolken wel, maar ook kans op opklaringen. Wellicht zal er zowel donderdag- vrijdag- en zaterdagavond er geen paddentrek zijn, maar in deze gekke tijden weet je nooit. Zondag zouden we opnieuw 10-11, misschien wel 12 graden halen en zondagnacht zou het kwik dan dalen tot zowat 9 graden met lichte regen, een warmtefront. De wind trekt ook weer aan. Maandag overdag volgt dan een actiever koufront over en raken we de dubbele cijfers weer kwijt tot zowat 8 graden. De nachttemperaturen worden nog bescheidener met zo'n 3 graden. Wellicht valt dan weer alles stil.

 

En wat brengt februari? De weermodellen worden al minder winters, maar de zachte temperaturen die we nu meemaken zitten er ook niet in. De meeste modellen houden het bij droger weer met temperaturen tussen 2 en 6 graden en noordelijke windrichtingen. Geen paddentrek dus.

 

______________________________________________________________________

 

2018/01/23 - Hylakrant 02/2018 - Eerste padden en salamanders gesignaleerd.

 

Dinsdagavond zijn de eerste padden gesignaleerd. Een controleritje omstreeks 23.00 uur op het Duffelse Senthout leverde 2 mannetjes pad op. Het paddenoverzetseizoen 2018 is daarmee afgetrapt. Ook op de actieplaats in Edegem werden al padden en salamanders gesignaleerd tussen 19.00 en 20.00 uur. Deze activiteit is uitzonderlijk vroeg, de oorzaak hiervan is de zeer zachte lucht waarin we ons nu bevinden met nachttemperaturen in de dubbele cijfers. Woensdag overdag doen we er nog een schepje bovenop en zouden we op 13 tot zelfs 14 graden uitkomen, maar wel met veel wind. Tegen de avond of nacht komt er regen aan, een koufront. De nacht van woensdag op donderdag wordt ook nog redelijk warm, maar na de doortocht van het front zakt de temperatuur in de loop van donderdagmiddag onder 10 graden. Donderdagavond zal er geen paddentrek meer zijn. In het weekend vallen we terug naar normale maxima rond 8 graden overdag.

 

Lees meer ...

Zoals voorspeld is zachte lucht binnengestroomd en de oorzaak van deze vroege actieve amfibieën. Woensdag zou 14 graden gehaald worden, maar de sterke wind (tot 80km/u) is stoorzender en laat de gevoelstemperatuur wat lager uitkomen. Toch zullen bij nachttemperaturen tussen 10 en 12 graden nog wel wat dieren gewekt worden. Controle van de actieplaatsen woensdagavond is dus aan te raden. Donderdagmorgen worden de maxima gehaald. Vanuit het westen gaat het regenen en meteen wordt ook de zeer zachte lucht verdreven. De dubbele cijfers verdwijnen van de weerkaarten en daarmee ook meteen de kans op paddentrek. Maandag zou het na een terugval tijdelijk weer wat zachter worden tot 11 graden, maar de nachtminima zouden geen dubbele cijfers meer halen en bij een zachte 8 graden bleven steken, meteen ook de maxima van dinsdag volgende week.

 

Op lange termijn zien we nu meer en meer weermodellen kiezen voor een heel ander weertype. Begin februari zou zich een hogedrukgebied opbouwen waardoor de wind kantelt naar noordwest en zelfs naar noordoost. Hierdoor wordt het droog, is de kans op zon groter, blijft de temperatuur bescheiden en vanaf 4 of 6 februari geven sommige modellen uitgebreide nachtvorst en een aantal zelfs ijsdagen.

Zover is het nog niet, maar dat we die super zachte lucht kwijt raken vanaf dinsdag, woensdag volgende week is bijna zeker. Of het nu het winterse offensief wordt of bestendig temperaturen onder de 8 graden: paddentrek zal dit weer niet meer opleveren.

______________________________________________________________________

 

2018/01/20 - Hylakrant 01/2018 - De eerste trekkende padden, kikkers of salamanders volgende week?

 

Misschien lijkt deze krant wat voorbarig op een dag met ijzige regen en zelfs vlokken smeltende sneeuw bij hooguit 3 graden, maar toch: het weer gaat snel veranderen. Een portie extreem zachte subtropische lucht, met maxima die ruim in de dubbele cijfers zullen gaan, verjaagt het komende etmaal de polaire luchten en dat zou volgende week tot de eerste paddentrek kunnen leiden. Zeker in de periode van dinsdagavond tot donderdagavond is waakzaamheid geboden omdat extreem zachte avonden en nachten worden voorspeld. De dagverantwoordelijken kunnen maar beter eens gaan controleren. Massaal naar de actieplaatsen komen is nog voorbarig want vanaf vrijdag wordt het weer minder zacht met temperaturen onder de 10 graden.

Een ding is echter zeker: de start van het paddenoverzetseizoen komt weer een stapje dichterbij.

 

Opmerking: we geven pas codes weer als de paddentrek ook effectief is begonnen.

 

Lees meer ...

Momenteel zitten we nog in koude polaire lucht, vandaar de ijzige regen en smeltende sneeuwvlokken, maar lucht van subtropische oorsprong stroomt in sneltreinvaart vanuit de Azoren richting westelijk Frankrijk. Het binnensijpelen van de zachte lucht begint bij ons al zondagavond met een eerste warmtefront met de nodige regen (tijdelijk misschien voorafgegaan door nog wat smeltende sneeuw). Maandag is voor de paddentrek nog niets aan de hand met zo'n 9 graden, maar dinsdag, woensdag en waarschijnlijk ook donderdag worden temperaturen voorspeld die afhankelijk van het weermodel variëren tussen de 11 en maar liefst 16 graden. Alles boven de 14 zou meteen dagrecords opleveren, extreem zacht weer voor de tijd van het jaar met andere woorden. Ook de nachten zouden boterzacht zijn met van dinsdag op woensdag 10 graden als minima en van woensdag op donderdag zelfs 11 tot 13 graden. Wel is het overwegend droog door de hogedrukinvloed, maar wel met heel veel bewolking omdat het zeer vochtige lucht is, daardoor is motregen niet uit te sluiten. Donderdagavond verliest de hogedruk terrein en zou het gaan regenen. Die regen hangt samen met een koufront en de voorbode van minder zachte lucht voor vrijdag. De maxima worden vanaf vrijdag bescheidener met temperaturen onder de 10° en dat blijft zo in het komende weekend en waarschijnlijk ook de week erna. Van langdurige vrieskoude of winter is er ook op iets langere termijn voorlopig geen sprake, maar pieken tot 12 graden of meer worden gelukkig ook niet meer verwacht.

 

Of het 11 of 16 graden zal worden is afwachten en voor ons nog belangrijker: of het ook tot paddentrek zal komen is onduidelijk, maar waakzaamheid is geboden in deze zachte periode. Het kan van details afhangen (al dan niet opklaringen, motregen, 11 of 16 graden). Bij twijfel houden de dagverantwoordelijken best hun actieplaats in het oog.

 

Als er wat beweegt horen jullie het wel in een volgende Hylakrant.

We zitten zeker nog niet in het stadium waarin iedereen massaal naar de overzetplaatsen moet komen, daar is het nog veel te vroeg voor.