Mosterdpot

Oproep van de politie in

de regio Bodukap:

actief in Duffel en Kontich

Copyright © Natuurpunt Oude Spoorweg, 2001-2018.

All Rights Reserved.

Webmaster: Peter Geschier

Je bent nog geen lid van Natuurpunt en je wilt de natuur steunen? Voor maar €27 per jaar draag je met heel je familie bij aan heerlijke natuur in je buurt !

Wil je de natuur in onze regio extra steunen? Stort dan een bedrag (vanaf €40 fiscaal attest) en help de natuurgebieden in je streek te beheren, te versterken en uitbreiden!

Blijf je graag op de hoogte van wat er leeft in onze afdeling? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief !

Wil je je graag inzetten als vrijwilliger in onze afdeling? Schrijf je dan in om, wanneer het jouw uitkomt en naar jouw mogelijk-heden, te helpen in de natuur of bij andere taken.

Bekijk de recente waarnemingen die in ons werkgebied werden opgetekend.

Mosterdpot

 

 

Het gebied Mosterdpot ligt als een lappendeken van vochtige weilanden, bosjes en watervlaktes in Duffel en Sint-Katelijne-Waver. Het is een onderdeel van de oostelijke rivierenduinengordel langs de Beneden-Nete. Door de hoogteverschillen, de bodem en de vochtverschillen vinden wij hier een waaier aan biotopen.

Het grootste gedeelte bestaat uit eikenberkenbos. Langs de spoorlijn is er een klein elzenbroek, een hooiland en een verbost moerasje. Voor de aankoop was dit gebied fel aangetast door menselijke invloed zoals motorcross, sluikstorten enz. Op dit ogenblik is het gebied in herstel.

Het stukje verbost moeras wordt terug omgevormd naar een rietveld met open water. Dit zal meer kansen geven aan rietbewoners zoals kleine karekiet en blauwborst en ook leiden naar een volwaardige amfibieënpoel.

Het eikenberkenbos wordt ongemoeid gelaten, behalve verwijderen van exoten, zoals Amerikaanse eik. Sommige Amerikaanse eiken zullen worden geringd, omdat het dood hout meer mogelijkheden geeft aan holenbroeders zoals vleermuizen,spechten en reptielen. Sinds enige tijd nestelt er ook een koppel bosuilen. Het hooiland dat tot voor de aankoop nog werd bemest, wordt nu slechts gemaaid en het strooisel afgevoerd om verschraling te verkrijgen.

 

Het gebied is samengesteld uit 2 clusters, verbonden door een trage weg langs een waterbekken van Water-Link (de vroegere AWW):

 

De eerste leunt aan tegen de spoorweg Antwerpen-Brussel en de N14 Lier-Mechelen, de tweede ligt meer zuidwestelijk tegen de Nete en is samengesteld uit enerzijds het retentiebekken van de Goorbosbeek en anderzijds uit de Fermerijbossen.

 

In het gebied ligt ons afdelingshuis, het Mosterdpotje.

Wil je graag iets vragen/signaleren over dit gebied of wil je geïnformeerd worden over geplande acties? Stuur dan een mail naar de conservators, je vraag wordt zo snel mogelijk beantwoord: klik hier.